Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPad kończy erę netbooka.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#51 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 29 stycznia 2010 - 14:58

Mam skromną nadzieje na to,że nigdy nie miałeś netbooka w rękach.

*Windows 7 Home Premium uruchamia się w 43 sekundy!
*Gry, które uruchamiałem:
*NFS:MW(da się grać ale czasami spada ilość kratek)(na windows xp nie ma lagów i gra się normalnie)
*Sims 2 + wszystkie dodatki
*Sim City 4
*Worms (wszystkie edzycje od WWP Worms 4)
*Empire Earth 2
*Swat 4 + Syndykat
*Toca Race Driver 3,1
*Lego Star wars 2
*SPORE
*Fifa 09,08,06+Word Cup Germany 2006
*Word of Goo
*od października się nie zawiesił i chodzi tak szybko jak na desktopie!
Mój netbook to ASUS EEE PC 1005 ha(h) z procesorem intel atom n270 i 1 giga ramu!

Myslę, że iPad to fajny gadżet ale jest uzależniony od 2 komputera i itunes.
Przez ponad pół roku nie mogę przyzwyczaić się do klawiatury w iTouchu i jakoś nie wyobrażam sobie edytowania tekstu na iPadzie. Nawet jeżeli ktoś nauczył się to obsługiwać edytor tekstu to gdyby chciał to wydrukować musiałby iść do swojego maćka i dopiero potem druować.Jaki to ma sens????? :?: :?: :?:

A drukowanie po WIFI? Ja próbuje swoją drukarkę zamienić na wifi, bo po co mając laptopa ciągle latać w jedno miejsce, by podłączyć kabel od drukarki:D

No i nie mówmy o graniu na takim netbooku:D Grałem w kilka gier, o które wymieniłeś, i jedynym sensownym wyjściem było podłączenie do netbooka projektora:D Na iP wygodniej mi się gra w gry niż na netbooku i tego samego oczekuje od iPada.

#52 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 16:43

A i tak będziesz mógł używać naraz tylko jednego. :lol:

No cóż może nie od razu, ale chyba nikt nie ma wątpliwości że to tylko kwestia czasu.

#53 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 29 stycznia 2010 - 16:54

mnie boli brak multitaskingu i brak mozliwości dogrania pliku przez usb.

jestem na uczelni, chce przegrać notatki od kolegi. i on musi mi to mailem wysyłać ? a jak nie bedzie dostępu do wifi to co wtedy?

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 18:55 ----
era netbooka ? to wogole taka była ?

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 18:57 ----
era to moze byc ipoda i iphone'a. netbooki są/były chwilowym zachwytem nad zwiększeniem mobilności komputera

#54 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 29 stycznia 2010 - 18:20

mnie boli brak multitaskingu i brak mozliwości dogrania pliku przez usb.

jestem na uczelni, chce przegrać notatki od kolegi. i on musi mi to mailem wysyłać ? a jak nie bedzie dostępu do wifi to co wtedy?

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 18:55 ----
era netbooka ? to wogole taka była ?

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 18:57 ----
era to moze byc ipoda i iphone'a. netbooki są/były chwilowym zachwytem nad zwiększeniem mobilności komputera

Są uczelnie które nie mają wifi? ;) Co do "ery netbooka": Prezes AMD zapowiada koniec ery netbooków? - Mobile Computerworld.pl

#55 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 stycznia 2010 - 19:03

No cóż może nie od razu, ale chyba nikt nie ma wątpliwości że to tylko kwestia czasu.

Ja mam. I to duże...

#56 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 19:42

czyli na razie mamy dysfunkcjonalne cudo bo:
- oprogramowania nie ma (ale developrzey napiszą),
- multitaskingu brak (ale chyba nie ma wątpliwości),
- kamera prawdopodobnie będzie.
(zostaje jeszcze temat flasha)

i pytanie - obstawiasz że to się pojawi wszystko hurtem za rok, czy raczej poprzesz moją wersję że doczekamy iPada 2G z kamerką, iPada 3G z multitaskingiem, iPada 3GS z multitatskingiem, kamerką i flashem w limitowanej wersli pink alu - wszystko w odstępach półrocznych: )

#57 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 29 stycznia 2010 - 22:27

czyli na razie mamy dysfunkcjonalne cudo bo:
- oprogramowania nie ma (ale developrzey napiszą),
- multitaskingu brak (ale chyba nie ma wątpliwości),
- kamera prawdopodobnie będzie.
(zostaje jeszcze temat flasha)

i pytanie - obstawiasz że to się pojawi wszystko hurtem za rok, czy raczej poprzesz moją wersję że doczekamy iPada 2G z kamerką, iPada 3G z multitaskingiem, iPada 3GS z multitatskingiem, kamerką i flashem w limitowanej wersli pink alu - wszystko w odstępach półrocznych: )

Największą wadą jest krótkowzroczność. Firmy wprowadzające przełomowe produkty, których stworzenie pochłonęło miliony dolarów mają prawo do "stopniowego" wprowadzania na rynek swojego wynalazku.

#58 AlBundy

AlBundy
  • 166 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 23:14

Dobry biznes plan, bo fani Apple zaraz poleca do sklepow zeby wydac te $500. Za rok Apple wprowadzi kamere i fani znowu wydadza $500 na nowy model, po dwóch latach dojdzie wielozadaniowosc i fani znowu wyskocza z $500. W ten sposob Apple zarobi na jednym urzadzeniu $1500, a ci idioci co produkuja netbooki beda sie wysilac zeby zarobic na komputerach za $200.

#59 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 29 stycznia 2010 - 23:22

Są uczelnie które nie mają wifi? ;)

uczelnie, pola namiotowe, hotele, pensjonaty, restauracje itp. niestety w Polsce darmowa siec bezprzewodowa to jeszcze nie jest standard.

#60 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 stycznia 2010 - 23:56

uczelnie, pola namiotowe, hotele, pensjonaty, restauracje itp. niestety w Polsce darmowa siec bezprzewodowa to jeszcze nie jest standard.

No niestety, a jeżeli już jest dostęp do sieci to wystarczy kilku użytkowników, żeby zapchać łącze.

#61 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 23:58

Największą wadą jest krótkowzroczność. Firmy wprowadzające przełomowe produkty, których stworzenie pochłonęło miliony dolarów mają prawo do "stopniowego" wprowadzania na rynek swojego wynalazku.

Moją krótkowzroczność tłumaczę tym że jestem klientem który ma wydać a nie dostawcą który ma zarobić.
Stąd też niechęć do produktu niepełnego.
To proste, prawda?

#62 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 stycznia 2010 - 01:25

Mam skromną nadzieje na to,że nigdy nie miałeś netbooka w rękach.

Miałem, do czynienia z Asusem EeePC 1002 i Acerem Aspire One 751.

*Windows 7 Home Premium uruchamia się w 43 sekundy!

43 razy wolniej od iPada.

*Gry, które uruchamiałem:
*NFS:MW(da się grać ale czasami spada ilość kratek)(na windows xp nie ma lagów i gra się normalnie)
*Sims 2 + wszystkie dodatki
*Sim City 4
*Worms (wszystkie edzycje od WWP Worms 4)
*Empire Earth 2
*Swat 4 + Syndykat
*Toca Race Driver 3,1
*Lego Star wars 2
*SPORE
*Fifa 09,08,06+Word Cup Germany 2006
*Word of Goo
*od października się nie zawiesił i chodzi tak szybko jak na desktopie!
Mój netbook to ASUS EEE PC 1005 ha(h) z procesorem intel atom n270 i 1 giga ramu!

Do grania to wolałbym Alienware M11x.

#63 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 09:50

Czy iPad kończy erę netbooka? Nie sądzę. Chyba, że za 20 lat, kiedy już wszyscy skopiują rozwiązanie Apple wraz z rozwojem technologii i powolnym wymieraniem ludzi, którzy uważają, że bez klawiatury żyć się nie da. A tak to jakby się pytać czy Mac OS X zakończy erę Windows. Jednym się podoba jedno innym drugie i tak to się kręci. Zawsze jest powód do "dyskusji". ;-) Jeszcze inni używają tego i tego i jest im dobrze. Pozdrawiam

#64 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 30 stycznia 2010 - 10:51

Genialność dotykowych urządzeń polega na tym że nie potrzebujemy klawiatury, myszki oraz innych zbędnych produktów. To "My" sterujemy urządzeniem" Myślenie się zmienia. Odchodzą tradycyjne klucze na rzecz "bezprzewodowych" czy elektronicznych. Świat idzie mocno do przodu. Kiedyś nikt nie wyobrażał sobie możliwości sterowania telewizorem za pomocą pilota. A jednak udało się, chociaż pilot też wydaje mi się już bardzo archaiczny. Za trzy lata idea iPada będzie zdobywała nasze gospodarstwa podobnie jak telefon komórkowy.

#65 zibi27

zibi27
  • 174 postów
  • SkądGdynia/vernon/fr

Napisano 30 stycznia 2010 - 11:13

Na netbooku mogę zrobić wideo konferencję na skype...

Ja na MBA od dawna uskuteczniam wideokonferencje przez Skypa,wiec gdzie wyzszosc netbooka:confused:

#66 utf

utf
  • 105 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 12:46

Ja powiem tylko jedno uważam, że zastosowanie iPhone Os w iPad to jeden z lepszych pomysłów jakie Apple mogło zrobić: - interfejs będzie przystosowany do wyświetlacza (co mi po normalnym systemie gdzie musiałbym się namachać by kliknąć w przycisk jakiś bo byłby za mały, po co mi edytor tekstu który ma menu którego palcem nie kliknę) Zreszta bardzo dobry przykład zagrajcie sobie na iphone w OpenTTD - mimo, że gra ma bardzo duża funkcjonalność jest po prostu bezużyteczna to samo było by z tabletem na normalnym systemie. Poza tym dzięki temu, że iPad jest na iPhone Os stwarza szanse, że będzie sporo gierek na niego a jak wiadomo na MacOS X gier jest jak na lekarstwo. I jeszcze ten brak flasha wg mnie to wcale nie taka wada, youtube przechodzi na html5 (dają już taką opcję) inne strony pewnie tez niedługo zaproponują html5 jako alternatyw i flash będzie zbędny a gierki we flashu? Flash CS5 ma umożliwiać tworzenie natywnych aplikacji dla iphona za pomocą kilku kliknięć wiec w appstore zapewne pojawią się gry flashowe też :) Mnie iPad bardzo się podoba jedyne co to obawiam się, że gdybym go kupił mój iPhone byłby mniej używany.

#67 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 14:26

swieta racja, gorsze od flasha sa juz chyba tylko Photoszity itp. Nie uzywam, oprocz youtube, a youtube jest w iphone... Wiec po co? Na cholere mi zestaw reklam wyskakujacych grajacych i forsujacych procka jak nic innego? Apple zawsze pokazuje ze jest madrzejsze nie tylko od konkurencji ale przede wsyzstkim dzieki bogu od swoich klientow i nie daje im tego czego chca, bo ludzie sa glupi jak cholera i chca jakis absurdow! Nie ilosc a jakosc moi drodzy!

#68 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2010 - 15:01

No tak przecież Apple lepiej wie co jest dla nas dobre. Teraz możesz iść się pomodlić do Steve'a.

#69 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 15:57

A Ty możesz iść na kurs logicznej dyskusji. Im szybciej to zrobisz tym mniej tak kiepskich porównań nam zaserwujesz kochanieńki.

#70 saq87

saq87
  • 60 postów
  • SkądB-stok

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:00

43 razy wolniej od iPada.

A teraz po przełączaj się pomiędzy 5 aplikacjami bo często tego będziesz potrzebować mail/GG/safari/page's , czas który zyskujesz przy odpalaniu stracisz w mgnieniu oka bo wyjście/wejście z każdej aplikacji to jednak sekundy + szukanie ich na springboardzie.
Nie rozumiem też w jaki sposób ipad ma zastąpić netbooka? jedno to komputer, a drugie to gadżet do komptera. I o ile netbook może istnieć samodzielnie i sobie świetnie radzić z każdym zadaniem, ipad poradzi sobie z takimi jakie Steve uwzględnił.
Typowy dzień studenta z ipad'em: Godz 10 rano, na 13 musi przygotować sprawozdanie z ubiegłych laborków. Wysyłasz maila do kolegi żeby Ci wysłał swoje sprawko... ale za nim kolega obierze... spoko kupujesz w appstore GG ->piszesz, kolega oczywiście wysyła Ci na maila,wyłączasz GG odpalasz maila, jest super..... spakowane ;/. wyłączasz maila, włączasz GG piszesz żeby wysłał rozpakowane.. wysyła w formacie .odt ;/ Powtarzasz i mówisz żeby wysłał .doc (page's za 10$ rozumiem usługuje .doc? .docx? ). Przerabiasz chcesz wydrukować.. idziesz do punktu ksero prosisz pracownika żeby podał Ci swojego maila bo chcesz mu wysłać plik do wydrukowania(oczywiście masz ipada z 3g za grubą kasę). Drukujesz idziesz na zajęcia. świetnie! Podliczając koszty za wszystkie aplikacje+abonamet+jakieś cudowne przejściówki+kamerke .. to sobie możesz normalnego lapka kupić.
btw. u mnie na uczelni jest Wi-Fi .. ale openVPN.. i ofc. wszystkie lapki/netbooki radzą sobie nie zależnie windows/linux, ale iphone NIE !

#71 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:08

Generalizujecie strasznie ze ro niepotrzebny gadzet Ja uwazam zupelnie inaczej. Dla mnie iPad ma bardzo wiele zalet ale od poczatku mozecie mnie uznac za jablkowego fanatyka, ale tak u mnie wyglada to w domu: 2x iPhone, iPod Touch 1G, MacBook Pro, Mac Mini do tego Wifi, 3 zestawy glosników, 1 TV, Zewnetrzny dysk twardy, EyeTV sztuk raz. - MacMini stoi podpiety do TV i do EyETV. Do Itunes'a bezprzewodowo poprzez Wifi jest podpieta biblioteka filmow i muzyki z dysku. - Na kazdym uzadzeniu mam zainstalowany AirFoil. - Slucham bezprzewodowo muzyki streamowanej poprzez Miniacza - Ogladam na iPhone streamowana TV z Elgato, lub Video z iTunes. ----------- do czego przyda mi sie iPad ? ja juz mam dla niego świetne rozwiązanie w kuchni. A to za sprawą takich aplikacji jak: - Listonic - wrzuce szybko czego nie ma w lodowce, a żona na iphone dostanie cala liste gotowa - AirMouse lub VNC - sterowanie kompem, aby corka za dlugo bajki nie ogladala, lub chociaz zmienic kanal, albo kawalek - Nimbuzz, Parlingo, Skype, Poczta, Facebook - Szybkie sprawdzenie bez potrzeby odpalania komputera - Stream chociazby programu kulinarnego z MacaMini lub filmu kiedy robie obiad - Radia Internetowe - tez nie musze odpalac kompa aby posluchac - Przejzec zdjecia - Rozklad Jazdy - Pogoda - Notatki glosowe (ktore moge sobie potem wyslac mailem) - Night Stand (duzy czytelny zegarek) - Mapy - iBankomaty - Zrobic szybki przelew z mbanku bez wlaczania kompa - Drink Inspiration - iPills wiem wiem, wszystko to mozna zrobic z iPhone/Komputera a komputer za ta cene ma wieksza funkcjonalnosc ale ja nie szukam kompa, tylko czegos co szybko pozwoli mi dotrzec do konkretnych rzeczy bo kompa uzywam do grafiki (macbook pro z ekranem 21" zew) macmini do multimediow a reszta to terminale i tak nalezy w/g mnie to traktowac ps: przepraszam ze bez pl literek ale siedze na.....angielskim windowsie z IE ;) -

#72 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:21

Horyzont... rozbiłeś mnie tymi swoimi pomysłami zastosowania tego napompowanego iPoda. Dawno nie czytałem (bez urazu), ale takiego bezsensu. Poradzę Tobie - zrób w domu komputer bazę, niech chodzi non stop i zarządza tym wszystkim, weź do ręki iPhone i się baw. Po cholerę tak iść po górkę? Ludzie, załamujecie mnie ... Z drugiej strony iPad, chyba tylko do tego się nadaje - lista zakupów, zegarek i pogoda.

#73 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:24

tak :)

nie wspomne jeszcze ze jestem muzykiem i np do takich rzeczy jak itouch midi iPhone byl dla mnie za maly a iPad w tej chwili moze byc idealnym sterownikiem midi bo bedzie miec wiele roznych sterownikow w jednym :]

---- Dodano 30-01-2010 o godzinie 18:25 ----
tak naprawde wiele aplikacji ktore nie mialy racji bytu bo byly za male na iphona teraz nabieraja zupelnie innego znaczenia....

---- Dodano 30-01-2010 o godzinie 18:26 ----

Horyzont... rozbiłeś mnie tymi swoimi pomysłami zastosowania tego napompowanego iPoda.
Dawno nie czytałem (bez urazu), ale takiego bezsensu.

Poradzę Tobie - zrób w domu komputer bazę, niech chodzi non stop i zarządza tym wszystkim, weź do ręki iPhone i się baw.
Po cholerę tak iść po górkę?

Ludzie, załamujecie mnie ...
Z drugiej strony iPad, chyba tylko do tego się nadaje - lista zakupów, zegarek i pogoda.

pod górkę ?
dla mnie to mega uproszczenie właśnie

rozwiązanie dla leniwych :]

#74 saq87

saq87
  • 60 postów
  • SkądB-stok

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:27

- Night Stand (duzy czytelny zegarek)
-

Czytelny zegarek za 500 $ przyznaje masz rozmach :D tyle że bateria wytrzyma 10 godzin to mam nadzieje ze 8 spisz, ewentualnie non-stop na kablu ;)

#75 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:29

Czytelny zegarek za 500 $ przyznaje masz rozmach :D tyle że bateria wytrzyma 10 godzin to mam nadzieje ze 8 spisz, ewentualnie non-stop na kablu ;)

jezeli iPad do kuchni, to tylko na kablu ;]

nie no podalem jedna z funkcji

bo np jak ipod touch ktory stoi w docku - nie gra aktualnie, nie sprawdzam pogody itd....to zostawiam go caly czas wlaczonego z zegarkiem :]

---- Dodano 30-01-2010 o godzinie 18:34 ----
ale offtop generalnie zrobilem.

jezeli chodzi o to czy wyprze netbooka, pytanie tak naprawde jak mamy zcharakteryzowac netbooka.

czy netbook jest narzedziem umozliwiajacym latwy dostep do netu, czy moze pozwala na uruchomienie photoshopa....

bo tak naprawde punkt widzenia zalezy od siedzenia

dla mnie eee i inne male gowienka to mniejsze i oszczedniejsze laptopy bo generalnie mozna uruchomic wszystko

a w/g mnie netbook jest po prostu koncowka terminala, i tym wlasnie jest iPad

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych