Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPad kończy erę netbooka.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#26 dziura

dziura
  • 37 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:55

Gdyby kosztował trochę mniej od MacBooka- sam bym się skusił. I podejrzewam, że nie żałowałbym, gdyż no... lubię ładne i praktyczne rzeczy, a takie zazwyczaj Apple robi, wybaczam drobne pomyłki jak brak obsługi technologii Flash czy Bluetootha we wczesnych wersjach iPhone OS. Prawda jest jednak taka, że na tablet nie wrzucimy zdjęć prosto z aparatu, nie zrzucimy muzyki na iPoda i nie skorzystamy z głupiej wideorozmowy. Gdzieś musi być ta "baza".

#27 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:58

Właściwie to się tak zastanawiam... W czym netbook jest lepszy od iPada? Mógłby mi ktoś w punktach przedstawić?

#28 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:02

Bardzo dobre pytanie.

#29 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:08

patrząc z punktu widzenia przeciętnego człowieka, za mniejsze pieniądze, dostaje pełny system, mogę zgrać od kumpla filmy lub muzykę z pendrive'a. mogę robić notatki na wykładach i ładnie je pokatalogować. takie pierwsze z brzegu przykłady. ciekawe jak polskie sieci rozwiążą sprawę microsim, chciałem kupić do ipada play online, czy coś, a tutaj taką złośliwość mi robią.

#30 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:21

Właściwie to się tak zastanawiam... W czym netbook jest lepszy od iPada? Mógłby mi ktoś w punktach przedstawić?

1) podepne pendrive przez usb i moge zarzadzac plikami na nim
2) uruchomie *prawie dowolny system w tym takze OSx86 (oczywiscie na odpowiednim sprzecie)
3) beda mi dzialaly strony typu megavideo, hulu, youku itp. z flashem
4) kamerka, nie musi byc natomiast milo sie rozmawia przez skype np. z bratem za oceanem widzac go
5) wgram kodeki i odtworze filmy roznorodnych formatow
6) w jednym oknie wlacze przegladarke, w drugim edytor tekstow w trzecim jakas gierke...
7) gniazdo ethernet, moze niektorym osobom nieprzydatny, ale sprobujcie idac do kogos pomoc w problemach, np. konfigurowac router nastawic sie ze zrobione to bedzie tylko po wifi...
8) gry - iPhone oferuje duza ilosc, w wiekszoci platnych, netbook daje dostep do abandonware no i nie mozna pominac milczeniem, spiraconych takze.
To tak na szybko.

*prawie, bo jakichs Kolibri, Ola! czy Solarisa to raczej bym nie wgrywal :D ale to kwestia gustu.

#31 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:54

Posiada system operacyjny - nie mylić z pseudo systemem w produkcie Apple. I jeszcze jedno najważniejsze - nikt nie wie tak naprawdę jak się będzie na tym pisało. Poza tym wydaje mi się, że nie powinno się bezpośrednio porównywać tych produktów. Wielu twierdzi, że iPhone jest lepszy od produktów RIM, a jakoś ich nie wyeliminował z rynku.

#32 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:02

1) podepne pendrive przez usb i moge zarzadzac plikami na nim
2) uruchomie *prawie dowolny system w tym takze OSx86 (oczywiscie na odpowiednim sprzecie)
3) beda mi dzialaly strony typu megavideo, hulu, youku itp. z flashem
4) kamerka, nie musi byc natomiast milo sie rozmawia przez skype np. z bratem za oceanem widzac go
5) wgram kodeki i odtworze filmy roznorodnych formatow
6) w jednym oknie wlacze przegladarke, w drugim edytor tekstow w trzecim jakas gierke...
7) gniazdo ethernet, moze niektorym osobom nieprzydatny, ale sprobujcie idac do kogos pomoc w problemach, np. konfigurowac router nastawic sie ze zrobione to bedzie tylko po wifi...
8) gry - iPhone oferuje duza ilosc, w wiekszoci platnych, netbook daje dostep do abandonware no i nie mozna pominac milczeniem, spiraconych takze.
To tak na szybko.

To jest bardzo ciekawe zestawienie. Wszystkie punkty oprócz 4 i 6 to właśnie rzeczy jakich Apple chce się pozbyć i odzwyczaić od nich userów. Żadnych kodeków, szperania po necie, uczenia się systemu, o zgrozo kombinowaniu jak zainstalować OS... Ma być prosto, na tym polegał OS iPhone. Co do gier, zaraz zaraz czy ja na netbooku zagram z NFS alb Sims 3 ?? :) Te punkty to lista życzeń zaawansowanego usera komputera, a nie Kowalskiego, który "chce żeby działało". Warto się nad tym zastanowić.

Oczywiście boli brak kamery i multitaskingu - ale przecież to kwestia roku...

Słowem jak dla mnie ten tablet nie wypada tak źle w porównaniu do netbooka. 10 h pracy robi wrażenie. No ale zobaczymy.

#33 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:07

co to to napewno nie ! Stanowcze NIE ! musialo by minąć ladnych kilka lat a może nawet Kilkanaście żeby Mac booki znikneły z dotychczasowych pułek :D a zanim to by się satało wymyślą coś o wiele wiele lepszego ;]

#34 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:26

To jest bardzo ciekawe zestawienie. Wszystkie punkty oprócz 4 i 6 to właśnie rzeczy jakich Apple chce się pozbyć i odzwyczaić od nich userów. Żadnych kodeków, szperania po necie, uczenia się systemu, o zgrozo kombinowaniu jak zainstalować OS... Ma być prosto, na tym polegał OS iPhone. Co do gier, zaraz zaraz czy ja na netbooku zagram z NFS alb Sims 3 ?? :) Te punkty to lista życzeń zaawansowanego usera komputera, a nie Kowalskiego, który "chce żeby działało". Warto się nad tym zastanowić.

Słowem jak dla mnie ten tablet nie wypada tak źle w porównaniu do netbooka. 10 h pracy robi wrażenie. No ale zobaczymy.

W tym rzecz ze jakos nie chce zeby Apple mnie od czegos z tej listy odzwyczajalo :) a juz szczegolnie zeby wiedzialo lepiej odemnie czego potrzebuje (to chyba oznacza ze nie zalapie sie na okreslenie fanboy :D )
Moze komus sie iPad przyda, dla mnie (przynajmniej w takiej postaci) jest bezuzyteczny.

#35 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:35

Oczywiście racja, ale jesteśmy w mniejszości :) Większość ludzi tak słabo zna się na technologiach, że chętnie odda się Jobsowi, byleby nie musieć się martwić o wirusy, instalacje itp.

#36 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:38

Moze komus sie iPad przyda, dla mnie (przynajmniej w takiej postaci) jest bezuzyteczny.

I pod tym się mogę podpisać. Choć w kontekście tematu mam takie samo zdanie o netbookach.

#37 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:44

iPad ma jeden wielki atut - i to jest wlasnie to co inni uznaja za wade - iPhone OS. Ten OS pozwala na blyskawiczne obudzenie i usypianie urzadzenia. Daje tez niewyobrazalne jeszcze do konca mozliwosci - matryca przestaje byc martwa, a interfejs zaczyna byc faktycznie "INTER":)

Jestem na 99% pewny, że dowolny notebook z Chrome OS będzie:

1) uruchamiał się równie szybko;
2) umożliwiał normalną pracę dzięki klawiaturze (dodanej obok multitouch) i dostępowi do Google Docs po polsku;
3) oferował znacznie większe możliwości (w tym takie "luksusy", jak flash, multitasking, USB, kamerka),

Apple musi jeszcze dopracować swego Big iPoda Touch, żeby móc konkurować z netbookami.

#38 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 02:02

... a juz szczegolnie zeby wiedzialo lepiej odemnie czego potrzebuje. ...

Odnośnie tego fragmentu, to się okaże za jakiś czas jak urządzenie będzie się sprzedawało, bo może się okazać że jednak Apple wie lepiej co przeciętnemu Kowalskiemu jest potrzebne niż on sam ;)

#39 AlBundy

AlBundy
  • 166 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 02:34

Odnośnie tego fragmentu, to się okaże za jakiś czas jak urządzenie będzie się sprzedawało, bo może się okazać że jednak Apple wie lepiej co przeciętnemu Kowalskiemu jest potrzebne niż on sam ;)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#40 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 05:07

Ma normalny system, na który mogę*zainstalować*co chcę. Mi nie zależy na gierkach, tylko na paru programach, które fajnie by było używać w terenie.

No i jeszcze jedno - ma porty USB, można na niego wgrać*spokojnie materiał z aparatu, czy zsynchronizować z nim iPod'a w terenie. To w sumie tyle. Może jeszcze to, że można podpiąć*też*dysk zewnętrzny ;)

#41 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 stycznia 2010 - 06:27

Ma normalny system, na który mogę*zainstalować*co chcę.

Mac OS X to by na iPadzie mulił tak jak Windows 7 na netbookach.

#42 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 07:27

Wiesz szybsze działanie systemu nie zawsze usprawiedliwia wszystko bo mimo wszystko netbooku zrobię sobie wszystko co zechce w mniej lub bardziej wygodny sposób, na iPadzie zrobie tylko to co mi pozwoli Apple i obejrzę film w jednym czy dwóch formatach co oznacza potrzebę konwertowania przed wgraniem na urządzenie a inna kwestia że w polsce nie ma iTunes Store ani iBook Store i pewnie nigdy nie będzie a ceny internetu poprzez 3G nie są w nielimitowanych planach jak w USA. Także iPad jest faktycznie czymś pomiędzy iPodem Touchem a MB, ale jego funkcjonalność w polsce a funkcjonalność w USA to tak na prawdę dwie inne rzeczy.

#43 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 stycznia 2010 - 08:00

Ta, ja tylko odnośnie punktu 5, bo nie chce mi się ich wszystkich wymieniać. Steeeeeve próbuje narzucić światu jedynie słuszny standard mov a nie zauważa, że jednak standardem jest avi a powoli wkracza na scenę mkv.
Oczywiście wynika to tylko i wyłącznie z chęci zmaksymalizowania zysków (czego nie mam mu za złe, bo tak powinno się zarządzać firmą), czyli ściąganie filmów z itunes, bo takie będą z marszu odtwarzane na iPadzie. Wątpię, aby ludzikom chciało się każdy film konwertować, bo po pierwsze długo to trwa a po drugie maksymalnie obciąża komputer, a komputera szkoda aby się marnował i nagrzewał przy takiej pierdółce.

#44 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 29 stycznia 2010 - 08:10

co to to napewno nie ! Stanowcze NIE ! musialo by minąć ladnych kilka lat a może nawet Kilkanaście żeby Mac booki znikneły z dotychczasowych pułek :D a zanim to by się satało wymyślą coś o wiele wiele lepszego ;]

Nie mówimy o MacBooku tylko netbooku. Jest tutaj znaczna różnica.

#45 Michał Gapiński

Michał Gapiński
  • 41 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 29 stycznia 2010 - 08:20

Mac OS X to by na iPadzie mulił tak jak Windows 7 na netbookach.

Mam skromną nadzieje na to,że nigdy nie miałeś netbooka w rękach.

*Windows 7 Home Premium uruchamia się w 43 sekundy!
*Gry, które uruchamiałem:
*NFS:MW(da się grać ale czasami spada ilość kratek)(na windows xp nie ma lagów i gra się normalnie)
*Sims 2 + wszystkie dodatki
*Sim City 4
*Worms (wszystkie edzycje od WWP Worms 4)
*Empire Earth 2
*Swat 4 + Syndykat
*Toca Race Driver 3,1
*Lego Star wars 2
*SPORE
*Fifa 09,08,06+Word Cup Germany 2006
*Word of Goo
*od października się nie zawiesił i chodzi tak szybko jak na desktopie!
Mój netbook to ASUS EEE PC 1005 ha(h) z procesorem intel atom n270 i 1 giga ramu!

Myslę, że iPad to fajny gadżet ale jest uzależniony od 2 komputera i itunes.
Przez ponad pół roku nie mogę przyzwyczaić się do klawiatury w iTouchu i jakoś nie wyobrażam sobie edytowania tekstu na iPadzie. Nawet jeżeli ktoś nauczył się to obsługiwać edytor tekstu to gdyby chciał to wydrukować musiałby iść do swojego maćka i dopiero potem druować.Jaki to ma sens????? :?: :?: :?:

#46 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 12:49

Ma normalny system, na który mogę*zainstalować*co chcę. Mi nie zależy na gierkach, tylko na paru programach, które fajnie by było używać w terenie.

Od tego właśnie są developerzy - mają zbudować bazę tysięcy programów, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

No i jeszcze jedno - ma porty USB, można na niego wgrać*spokojnie materiał z aparatu, czy zsynchronizować z nim iPod'a w terenie. To w sumie tyle. Może jeszcze to, że można podpiąć*też*dysk zewnętrzny ;)

Jest adapter usb do iPada.

#47 starcraft

starcraft
  • 15 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 13:00

No moze i jest adapter ale za wszystko trzeba dodatkowo placic. dlamnie to tylko przerosnety iphone. Rynek zweryfikuje te cudo. Amerykanei oszaleja w europie sadze ze nie.

#48 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 29 stycznia 2010 - 13:00

Kolego michalak8 masz racje ... ale wsyzstko zależy od sprzętu ! wydajność przedewszystkim cache itd .... Zobaczymy :D już nie mogę się doczekać kolejnych informacji ...

#49 swist

swist
  • 67 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 13:05

iPad nigdy nie zastąpi tabletu bo nie ma findera - dokładniej na ten temat rozpisałem się w ostatnim akapicie wpisu na blogu iPad Blog Do czego tak na prawdę może służyć iPad

#50 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2010 - 14:18

Od tego właśnie są developerzy - mają zbudować bazę tysięcy programów, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

A i tak będziesz mógł używać naraz tylko jednego. :lol:

Jest adapter usb do iPada.

Oczywiście, każdy użytkownik powinien sobie dokupić przejściówkę do USB, monitora, rzutnika, ładowarkę sieciową, klawiaturę, laptopa do synchronizacji z iTunes i jeszcze parę innych gadżetów. A na koniec plecak ze stelażem, żeby to wszystko nosić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych