Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPad kończy erę netbooka.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#1 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 18:09

Czy zauważyliście że Apple nie wprowadził swojego netbooka na rynek. Wczoraj doszło do przełomu, Panie i Panowie oto koniec ery netbooka gdyż mamy iPada! Ciekawe co na to producenci małych laptopów? Jedno jest pewne iPad z własnym procesorem od Apple zrewolucjonizuje wiele gałęzi gospodarczych. Musimy tylko spojrzeć na to znacznie szerzej - a już na pewno nie przez pryzmat iPhone.

#2 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 18:28

iPad ma dużo mniejsze możliwości niż netbook. netbook>iPad Aha, i to nie jest ich procesor, po prostu go tak nazwali.

#3 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 18:55

Zadaniem netbooka było z zamysłu przeglądanie internetu, odbieranie e-maila i ewentualnie pisanie tekstów i przeglądanie swoich zdjęć/muzyki. Jeśli biorąc pod uwagę te zastosowania - to moim zdaniem iPad nadaje sie do tego wszystkiego o wiele lepiej niż netbooki. Ale mozliwosci jednak netbook ma wieksze. Wszystko zalezy od tego kto do czego chce tego uzywać.

#4 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:06

iPad ma jeden wielki atut - i to jest wlasnie to co inni uznaja za wade - iPhone OS. Ten OS pozwala na blyskawiczne obudzenie i usypianie urzadzenia. Daje tez niewyobrazalne jeszcze do konca mozliwosci - matryca przestaje byc martwa, a interfejs zaczyna byc faktycznie "INTER":) Wyobraz sobie za kilka lat - inzynierow kreslacych i projektujacych na najnowszych Makach Pro, oczywiscie skladajacych sie tylko z wielkiego ekranu:D

#5 Rzarziel

Rzarziel
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:16

13,3'' macbooki to moim zdaniem jabłkowy odpowiednik netbooka .

#6 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:34

Tak jak napisał AiQi "Wszystko zalezy od tego kto do czego chce tego uzywać." Jeżeli ktoś potrzebuje kombajnu multimedialnego z namiastką prawdziwego komputera (iWork, Safari, Mail i inne appsy) to iPad się sprawdzi, ale 'klasycznego' lapka to on nie zastąpi (chociażby z uwagi na swój OS).

---- Dodano 28-01-2010 o godzinie 19:36 ----

To nie są netbooki. Nawet Stefan powiedział, że netbooki są "cheap"- a Macbooki nawet w Ameryce nie są najtańsze (w porównianiu z netbookami).

#7 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:40

macbook air jest nabardziej zbliznoy do netbooka, tylko że lepszy :)

#8 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:54

macbook air jest nabardziej zbliznoy do netbooka, tylko że lepszy :)

Rozmiarami- może trochę, funkcjami / możliwościami- kwestia gustu, ceną- bez komentarza.

Apple nie produkuje netbooków (a nawet uważa, że są okropne), ani nawet niczego "netbook-o-podobnego".

#9 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:59

Na netbooku mogę zrobić wideo konferencję na skype...

#10 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:59

Z drugiej strony ciekaw jestem jak bedzie z czytelnoscia obslugi plikow tekstowych/arkuszy kalk. na iPad'zie... NA netbookach nie moglem nigdy sie dostosowac do wielkosci matrycy/czytelnosci wyzej wymienionych.

#11 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:14

Tu się nie zgodzę. "Trzynastki" to rasowe komputery. Mam więc wiem co mówię.

#12 Anecik

Anecik
  • 4 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:27

iPad jest super, tylko dlaczego nie ma on kamerki przedniej? Można by było wideorozmowy na Skype prowadzić.

#13 starcraft

starcraft
  • 15 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:35

Dlamnie to tylko zabawka i napewno nie zastapi netbooka ciekawe jak to podlaczyc do projektora i wyswietlic prezentacje ??

#14 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:39

Dlamnie to tylko zabawka i napewno nie zastapi netbooka ciekawe jak to podlaczyc do projektora i wyswietlic prezentacje ??

Zapewne kabelkiem który będzie można kupić na allegro za 30zł od chińczyków ;) Nawet iPody i iPhone maja taka możliwość.

#15 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:44

"Gdyby to miało Linuxa to by śmigało" I jak dla mnie failem jest aplikacja kontakty w trybie portretowym: nie jest wyświetlana na całym ekranie na górze i na dole są czarne pasy. :lol:

#16 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 20:58

I jak dla mnie failem jest aplikacja kontakty w trybie portretowym: nie jest wyświetlana na całym ekranie na górze i na dole są czarne pasy. :lol:

No cóż, proporcje panoramiczne nie są już nam obce.

#17 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 stycznia 2010 - 21:00

skończy erę netbooka jak będzie kosztował tyle co netbook

#18 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 21:07

No cóż, proporcje panoramiczne nie są już nam obce.

O co Ci chodzi w tym poście?

#19 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 28 stycznia 2010 - 21:19

Czy zauważyliście że Apple nie wprowadził swojego netbooka na rynek. Wczoraj doszło do przełomu, Panie i Panowie oto koniec ery netbooka gdyż mamy iPada! Ciekawe co na to producenci małych laptopów? Jedno jest pewne iPad z własnym procesorem od Apple zrewolucjonizuje wiele gałęzi gospodarczych. Musimy tylko spojrzeć na to znacznie szerzej - a już na pewno nie przez pryzmat iPhone.

Nie. Bo netbook to komputer, a iPad to duży iPhone z zastąpionymi funkcjami.

#20 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 22:15

Nie. Bo netbook to komputer, a iPad to duży iPhone z zastąpionymi funkcjami.

Proponuję spojrzeć na to znacznie szerzej. Wczoraj oficjalnie "upadła" tradycyjna definicja komputera.

#21 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 28 stycznia 2010 - 22:21

Tu się nie zgodzę. "Trzynastki" to rasowe komputery. Mam więc wiem co mówię.

Nazwanie czyjegoś komputera netbookiem brzmi jak obelga?:D

#22 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 22:30

Nazwanie czyjegoś komputera netbookiem brzmi jak obelga?:D

Jeśli takie określenie dotyczy MacBooka to jest błędne :) Możesz spokojnie tak nazywać iPada. Zresztą w przyszłości netbook ewoluuje i zbliży się mocno wyglądem do iPada :D

#23 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 28 stycznia 2010 - 22:39

:) Generalnie zabrzmiała ta wypowiedź jak właśnie pojmowanie netbooka za taki ułomniejszy komputer (z resztą ja to tak widzę:D). Dla mnie 13" to również dobre rozwiązanie. Mobilny i wygodny. Czego chcieć więcej? Zapewne zbliży się, z pewnością wtedy, kiedy konkurencja zacznie zauważać klientów, dodawać ficzery w postaci USB, 10 slotów SD i eSATA itp.:D

#24 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:32

Moja "trzynastka" Pro to świetny sprzęt również do Final Cut. Z ilością portów bym nie przesadzał bo takie ubolewanie przypomina płacz nad utraconą "stacją dyskietek" na rzecz napędu CD :D

#25 1fajny1

1fajny1
  • 79 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:47

Wczoraj doszło do przełomu, Panie i Panowie oto koniec ery netbooka gdyż mamy iPada! Ciekawe co na to producenci małych laptopów? Jedno jest pewne iPad z własnym procesorem od Apple zrewolucjonizuje wiele gałęzi gospodarczych.

yyy nie sądzę żeby taka "zabawka" przebiła wszystkie netbooki które wyszły lub dopiero wejdą na rynek. Co do tego ich procesora to nie mam pojęcia jak to się będzie sprawować i czy faktycznie "zrewolucjonizuje wiele gałęzi gospodarczych" no i cena to też pewnie będzie dużo wyższa w Polsce niż po przeliczeniu z $ na PLN'y... no ale wiadomo, trochę pewnie uda im się tego sprzedać - to w końcu apple ;D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych