Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 głosów [20.70%])

Procent z głosów: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 głosów [32.10%])

Procent z głosów: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 głosów [16.12%])

Procent z głosów: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 głosów [6.68%])

Procent z głosów: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 głosów [2.32%])

Procent z głosów: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 głosów [10.02%])

Procent z głosów: 10.02%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#626 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 16:15

Na allegro pojawiły się już aukcje z iPadem :) Cena kup teraz 2200zl za wifi 16gb :) Sprzedawca wysyła do Polski w momencie debiutu iPada w sklepach.

#627 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 stycznia 2010 - 16:48

Wszyszczy chetni .........

Idę o zakład, że za 3 lata prawie każdy na MyApple będzie miał iPada w podpisie :) Mówię oczywiście o entuzjastach Apple.

Aktywnych tutaj jest malo - codziennie cos piszacych i wnoszacych na forum.
Po premierze iphone zrobilo sie tu hmmm "nasrane' od nowych userow i to glownie dzieki ajfonowi , bo najwiecej tam hołoty - tak holoty ,co nie umie uzywac szukaj i kliknac strone wczesniej , bo nie ukrywajmy , ze to jedne z wiekszych zbiorow informacji nt Iphone'a.
Nie spodziewam sie cudow w sprzedazy po tym urzadzeniu. Nano za 499zl na prezent gwiazdkowy zrobilo furorie , ale nie ekran dotykowy do ebookow za 2 klocki.........

Jakbym mial 2 klocki wybral bym netbooka sony , ktorego oficjalnie nie ma w polsce.

Dołączona grafika

2400 na allegro i wiecej funkcji niz ten ipad.

Apple fail.

#628 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:05

He, he - nieco większy iPhone z dolepioną klawiaturą :P . No a jak ktoś nie chce "więcej funkcji niż ma iPad" - to co - ma się "uszczęśliwiać" nimi na siłę ?

#629 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:08

Wszyszczy chetni .........

Koleś ma też inną aukcję gdzie jest opcja licytacji i póki co chętnych by dać za wersje 16gb wifi 1700zł nie brakuje, a pewnie i ta cena zostanie przebita :)

Jakbym mial 2 klocki wybral bym netbooka sony , ktorego oficjalnie nie ma w polsce.

Dołączona grafika

2400 na allegro i wiecej funkcji niz ten ipad.

Apple fail.

Ten sony ma sporo wad, m.in durny trackball, maciupki kiepski ekran, a iPad jest prostszy i wygodniejszy w obsłudze, choć mniej funkcjonalny, bo to nie jest pełnoprawny komputer, tylko zabawka do surfowania po necie, słuchania muzyki, filmów i czytania ksiązek.

#630 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:26

Nadal nie znamy oficjalnej ceny w polsce. Odnioslo by to sukces np w polsce , jakby kosztowalo 999zl Czaicie baze co by sie dzialo w ispotach? W miare urzadzenie do ebookow to tysiac i wiecej ,a tu apple , pare innych funkcji za 999zl ;] Jak bulki w piekarni. No ale za 1500 nie wroze mega sprzedazy ani tlumow biegajacych z tym po ulicach polski.

#631 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:32

No cóż - poczekamy zobaczymy. W końcu kiedyś też zastanawiano się po co komu komputer w domu.

#632 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:47

Czaicie baze co by sie dzialo w ispotach? W miare urzadzenie do ebookow to tysiac i wiecej ,a tu apple , pare innych funkcji za 999zl ;] Jak bulki w piekarni.

Nie sądzę.
iPad nie ma przystosowanego do czytania ekranu. Jest to bardzo dobrej jakości matryca, ale zwykła, na której oczy się szybko męczą. Prawdziwi wyjadacze e-booków wiedzą, że do czytania najlepiej nadaje się ekran w technologii e-ink.

Funkcja e-booków na iPadzie jest więc jedynie dodatkiem i to mało komfortowym, aniżeli jakimś znaczącym selling-pointem tego urządzenia.

#633 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 31 stycznia 2010 - 18:32

Nie sądzę.
iPad nie ma przystosowanego do czytania ekranu. Jest to bardzo dobrej jakości matryca, ale zwykła, na której oczy się szybko męczą. Prawdziwi wyjadacze e-booków wiedzą, że do czytania najlepiej nadaje się ekran w technologii e-ink.

Funkcja e-booków na iPadzie jest więc jedynie dodatkiem i to mało komfortowym, aniżeli jakimś znaczącym selling-pointem tego urządzenia.

Dokładnie, do czytania są e-inki. imitują zwykły papier, ale jest jedna wada ich, są tylko czarno-białe. Do zwykłych książek ok, ale jakieś czasopismo kolorowe przeglądać nie bardzo, wszystko będzie czarno-białe, bez sensu.

#634 Carlst

Carlst
  • 656 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 18:33

kolorowe e-inki to kwestia czasu - technologia już istnieje.

#635 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 18:38

To prawda
NOW IN COLOR - E INK SHOWS ADVANCED ELECTRONIC PAPER

Nawet pare firm na tegorocznych targach CES pokazało kolorowe e-readery. Nie ma co się jednak oszukiwać, ta technologia raczej nigdy nie spełni swojego zadania przy oglądaniu filmów i innego contentu, gdzie oczekiwany jest obraz wysokiej jakości.

#636 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 18:40

Dokładnie, do czytania są e-inki. imitują zwykły papier, ale jest jedna wada ich, są tylko czarno-białe. Do zwykłych książek ok, ale jakieś czasopismo kolorowe przeglądać nie bardzo, wszystko będzie czarno-białe, bez sensu.

No i - z przeproszeniem - w kiblu nieprzydatne. Poczytać sobie wprawdzie niby można ale nic ponadto. ;-)

#637 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 31 stycznia 2010 - 18:42

haha, ten co ma w domu centrum domowej rozrywki w kiblu

#638 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 31 stycznia 2010 - 21:17

No i ilu ludzi kupiło takie tablety? W porównaniu np. do kupujących laptopy z tymi samymi parametrami?

Można też mieć laptop za połowę ceny macbooka, smartfon w połowie ceny iphone'a i mp3 polowę tańszą od ipoda. Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że tablet z normalnym systemem operacyjnym zawsze będzie droższy i mniej funkcjonalny (poza specjalistycznymi zastosowaniami) od laptopa o podobnych parametrach z tym samym systemem operacyjnym. Dlatego jeśli ktoś*się spodziewał że iPad będzie czymś w rodzaju modbooka a będzie kosztował mniej niż macbook to żył w świecie mrzonek.

Po pierwsze drogi Kolego to nikt nie spodziewał się po iPadzie funcjonalności normalnego tabletu, a tych co się spodziewali, wyprowadził z błędu sam Jobs podczas swojego wystąpienia.

Po drugie, pytanie brzmiało nie ilu ludzi ma tablety tylko ilu ma modbooki. A odpowiedź nasuwa się sama - niewielu. Powody tego stanu rzeczy przytoczyłem w moim poście.

Po trzecie, target tabletów jest ściśle ograniczony i sprecyzowany na konkretne zastosowania. Czyli, że nie jest to sprzęt dla mas. Nikt nie mówił że takim miał być, ani też nikt takim go na siłę nie robi. Niestety nie moża powiedzieć tego o niektórych produktach Apple, i przypuszczalnie o ich najnowszym dziecku też nie. Znajdą się pewnie zapaleńcy twierdzący że iPad jest super mega funkcjonalny i jeśli czegoś w nim nie ma to znaczy że jest to nam niepotrzebne, bo ktoś stwierdził że tak ma być i koniec. Kupując jednak jakiś sprzęt za niemałe pieniądze, wolę sam zdecydować w jaki sposób chcę go używać, i nie być w tym skrępowanym niezrozumiałymi ograniczeniami narzuconymi przez producenta. Jeśli zechcę wbijać moim iPadem gwoździe lub grać w tenisa, to producenta nie powinno to interesować.

Reasumując: Ja osobiście pewne braki iPada uważam za wady a nie za błędy wieku młodzieńczego. Apple za długo jest na rynku i zbyt dobrze ten rynek zna by takie błędy popełniać. Szkoda że firma spod znaku jabłka zanim da nam produkt finalny, musi uraczyć nas kilkoma wersjami "beta", w dodatku wcale nie darmowymi.

Pozdrawiam

#639 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 22:02

Po trzecie, target tabletów jest ściśle ograniczony i sprecyzowany na konkretne zastosowania. Czyli, że nie jest to sprzęt dla mas. Nikt nie mówił że takim miał być, ani też nikt takim go na siłę nie robi.

Mówił, Jobs na konferencji :)

#640 Walsingham

Walsingham
  • 27 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 23:01

Po pierwsze drogi Kolego to nikt nie spodziewał się po iPadzie funcjonalności normalnego tabletu, a tych co się spodziewali, wyprowadził z błędu sam Jobs podczas swojego wystąpienia.

Po drugie, pytanie brzmiało nie ilu ludzi ma tablety tylko ilu ma modbooki. A odpowiedź nasuwa się sama - niewielu. Powody tego stanu rzeczy przytoczyłem w moim poście.

Po trzecie, target tabletów jest ściśle ograniczony i sprecyzowany na konkretne zastosowania. Czyli, że nie jest to sprzęt dla mas. Nikt nie mówił że takim miał być, ani też nikt takim go na siłę nie robi. Niestety nie moża powiedzieć tego o niektórych produktach Apple, i przypuszczalnie o ich najnowszym dziecku też nie. Znajdą się pewnie zapaleńcy twierdzący że iPad jest super mega funkcjonalny i jeśli czegoś w nim nie ma to znaczy że jest to nam niepotrzebne, bo ktoś stwierdził że tak ma być i koniec. Kupując jednak jakiś sprzęt za niemałe pieniądze, wolę sam zdecydować w jaki sposób chcę go używać, i nie być w tym skrępowanym niezrozumiałymi ograniczeniami narzuconymi przez producenta. Jeśli zechcę wbijać moim iPadem gwoździe lub grać w tenisa, to producenta nie powinno to interesować.

Reasumując: Ja osobiście pewne braki iPada uważam za wady a nie za błędy wieku młodzieńczego. Apple za długo jest na rynku i zbyt dobrze ten rynek zna by takie błędy popełniać. Szkoda że firma spod znaku jabłka zanim da nam produkt finalny, musi uraczyć nas kilkoma wersjami "beta", w dodatku wcale nie darmowymi.

Pozdrawiam

Modbook najtańszy kosztuje 1649 USD z tego co widzę na stronie internetowej, nie widzę problemu żeby go kupić i wbijać nim gwoździe jeśli ktoś tego bardzo chce. Jakoś nie bardzo też widać żeby rynek modbooków zabijał rynek macbooków, nie widać kolejek do dealerów Axiotrona, nie widzę też tego urządzenia w podpisie nikogo z tego forum łącznie z ludźmi, którzy rzekomo tak bardzo pragnęli tabletu z pełnym Mac Os. Wniosek z tego taki, że to jest nisza dla Apple nie warta inwestycji i zostawia ją Axiotronowi.

Nawet przy produkcji na wielką skalę co powinno obniżyć cenę urządzenie ala modbook nie ma żadnego sensu dla większej liczby odbiorców, ponieważ jest droższą i mniej wydajną wersją macbooka, która poza dotykowym ekranem ma wszystkie wady laptopa i brakuje jej takich podstaowych zalet jak fizyczna klawiatura.

Gdyby Apple wypuściło coś a'la modbook 90% tego forum popukała by się w czoło i zapytała na co komu pozbawiony fizycznej klawiatury komputer przenośny droższy od średniego laptopa apple.

Ipad ma kilka ewidentnych zalet, których nie ma większość netbooków czy laptopów i których nie będzie mieć żaden tablet z pełnym systemem operacyjnym: błyskawicznie otwierający się i zamykający system, zdecydowanie większa mobilność i najlepszy dostępny interface dotykowy. Wyraźnie widać, że to jest produkt skierowany nie do użytkowników maków jak modbook ale do użytkowników iphone'ów.

Ja na przykład jeśli jestem poza domem używam swojego mbp do kilku rzeczy: prezentacje, czytanie i komentarze do tekstów które dostaje, pokazywanie tychże tekstów i komentarzy na ekranie by je omówić, proste modyfikacje w prezentacjach, mail, internet i czasami pisanie dłuższych tekstów. Wyłączywszy ostatnie, to jeśli prezentacją z ipada da się sterować za pomocą jakiegoś pilota to ipad wygrywa dla mnie z mbp, ceną, wagą, czasem reakcji. Odnośnie funkcjonalności to musiałbym go mieć w rękach przez parę godzin, żeby stwierdzić czy to ma sens.

Do tych wszystkich czynności mbp to jest zresztą i tak overkill, więc gdyby Apple zaproponowało mi coś a'la modbook to on dla mnie nie ma ani jednej przewagi nad mbp i ma jedną wadę, którą ma też ipad - czyli brak fizycznej klawiatury. Natomiast ipad zaczyna już być czymś wartym zastanowienia, pod pewnymi warunkami, jak na przykład łatwe i proste przerzucanie plików z i na komputer główny.

Netbook? Dla mnie raczej odpada. Po pierwsze musiałby mieć os-x a ja nie mam czasu uczyć się jak shakować leoparda żeby wszystko sensownie działało. Po drugie netbookowa klawiatura i tak odpada do pisania dłuższych tekstów, po trzecie cena netbooka, plus leopard (jeśli chciałbym być legalistą) w relacji do (nawet polskiej) ceny ipada nie jest już taka superkorzystna. Po czwarte netbook z mac-os w zakresie tych podstawowych zadań które wymieniłem będzie wolniejszy od ipada.

Żeby było jasne, nie mam zamiaru kupować ipada, ani pierwszej ani drugiej generacji ale uważam, że jest to bardzo dobrze przemyślany technicznie i marketingowo projekt i według mnie koncept tabletu, który ma szansę na w miarę masowego odbiorcę w przeciwieństwie do dowolnego tabletu z pełnym systemem operacyjnym.

#641 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 23:05

haha, ten co ma w domu centrum domowej rozrywki w kiblu

Wziąwszy pod uwagę zakup iPada - niegłupi pomysł, który pewnie z czasem spowszednieje. :) Ale mówiąc bardziej poważnie: nie o to chodziło - czasem są w życiu takie sytuacje, że sobie poczytam w WC "normalną" gazetę, a potem .... , ponieważ na niektórych stacjach benzynowych wersja toaletowa jes luksusem. :P

#642 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 stycznia 2010 - 23:17

Nadal nie znamy oficjalnej ceny w polsce.
Odnioslo by to sukces np w polsce , jakby kosztowalo 999zl

Czaicie baze co by sie dzialo w ispotach? W miare urzadzenie do ebookow to tysiac i wiecej ,a tu apple , pare innych funkcji za 999zl ;] Jak bulki w piekarni.
No ale za 1500 nie wroze mega sprzedazy ani tlumow biegajacych z tym po ulicach polski.

za 1500 to nawet w stanach nie kupisz doliczając koszty przesyłki/przejazd/podatek VAT. Minimum 2000 a kto wie czy nie 2500 :P

#643 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 01 lutego 2010 - 00:10

Kupisz za 1450zł (licząc zgodnie z aktualną stawką NBP). Są stany w USA, gdzie podatek wynosi 0%.

#644 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 00:43

To ciekawi mnie teraz, czy ktos to kupi, wiedzac ze lada chwila Jobs zrobi numer jak z odswiezeniem Unibody i wrzuci za pare miesiecy do iPada kamerke hehe i wszyscy zrobia na keynote wielkie WOW !!! ;) To bylby dopiero walek roku :)

#645 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 lutego 2010 - 09:31

Kupisz za 1450zł (licząc zgodnie z aktualną stawką NBP). Są stany w USA, gdzie podatek wynosi 0%.

Ja tego nie neguję. $500*2.9zł=1450 zł tak jak mówisz. Teraz tylko znaleźć stan w którym stawki są 0%, znaleźć sklep który wysyła do Polski, mieć nadzieję, że UC nie dowali podatku. BTW przesyłka kosztuje. Więc będzie lekko więcej niż 1450.

Można poprosić kogoś o przysługę, tylko trzeba mieć tego kogoś :)

#646 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 01 lutego 2010 - 09:54

Dlatego dobrze jest miec rodzine w USA ;)

#647 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 01 lutego 2010 - 12:37

Apple product placement na wczorajszym rozdaniu Grammy ;)
YouTube - Stephen Colbert Pulls Out iPad at the Grammys

#648 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 12:50

Witamy w świecie powiązanych korporacji, jakby ktoś jeszcze nie zauważył ;-)

#649 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lutego 2010 - 21:09

Wpadka Apple w reklamie iPada :: PCLab.pl

super news...

bawcie sie chlopaki

#650 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 21:33

...a więc jednak :) Flash w Apple IPad !! ....no proszę, jeśli nie oficjalnie, to z pewnością "chłopaki" coś wymyślą :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych