Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 głosów [20.70%])

Procent z głosów: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 głosów [32.10%])

Procent z głosów: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 głosów [16.12%])

Procent z głosów: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 głosów [6.68%])

Procent z głosów: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 głosów [2.32%])

Procent z głosów: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 głosów [10.02%])

Procent z głosów: 10.02%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#601 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 07:10

Kiedys moze,pod warunkiem,ze kazdy zainstalowany program bedzie rozpoznawac pismo odreczne,wspierac drukowanie itp.

#602 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 08:38

no coz, ja musze przyznac ze dosc mocno jednak rozczarowany jestem tym ustrojstwem. po pierwsze - choc moge sie mylic microSIM - w Polsce stanowic bedzie ogromna przeszkode, po drugie software a'la iphone - czemu nie moglbym zapisac sobie na dysku prezentacji video ipada w wykonaniu stevena co wlasnie bym sobie na nim klikal, dotyczy to oczywiscie wszelakich innych plikow. pojawiaja sie glosy ze hoho usb bedzie, sa juz przejsciowki pod zlacze dokujace na usb, a ja sie pytam kto zasilli pendrive'a ktorego ktos juz tam wetknie i jak niby ipad mialby zobaczyc go? po ostatnie takie odleglosci miedzy ikonami na SB w iPadzie wygladaja koszmarnie :D jestem fanem apple i zaawansowanym uzytkownikiem i w domu i w pracy ale sa urzadzenia ktorych nigdy nie kupie, pierwszym byla magic mouse, drugim jest ten iPad.

#603 Morgoth_

Morgoth_
  • 221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 stycznia 2010 - 10:36

Bardzo bym chciał, żeby do iPhona wprowadzili takie nowinki (drobnostki) z iPada jak np. podstawianie tapety pod ikonki

Jest taka opcja. Program się nazywa BossPaper. Darmowy.

A co do ceny to zależy po $499 to nie jest źle ale to jest wersja Wi-Fi 16GB i raczej bym takiej nie kupił, dla mnie ma sens najbardziej ten 64GB Wi-Fi + 3G a on już kosztuje prawie tyle co biały MacBook...

Najdroższa wersja iPada kosztuje $820, co daje 2378 zł. Najtańszy Macbook kosztuje $999, co daje 2897 zł, czyli to jest ponad 600 zł. Aczkolwiek uważam, że moduł 3G się za bardzo nie przyda (chyba, że chcesz być on-line wszędzie). A 2027 zł za urządzenie, na którym możesz pisać i ma baterię trzymającą 10h to super sprawa.

Ps. Ten nowy Macbook White też ma wadliwą (pękającą) obudowę?

#604 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 10:53

nie ma, gdyż ma inną konstrukcję - gumka wokół ramki itd. i brak tych "wypustek" z magnesami. ale to dalej plastik, więc nie wiadomo czy nie będzie jakiejś nowej, u Ejpla wszystko jest możliwe :D

#605 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 13:03

"The iPad provides the ultimate browsing experience"

Dołączona grafika

IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa,

"małe panele oled już są"? Czyżby: Dołączona grafika
(Mitsubishi to present 149″ OLED TV at ISE 2010)

#606 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 30 stycznia 2010 - 14:14

@hoo Nie zgadzam się z Tobą. Wg mnie bardzo dobrze, że mobilne produkty Apple nie wspierają flasha, gdyż flash jest pod każdym wzgledem beznadziejny (mało skomplikowany content, denerwujące reklamy na stronach www, itp). Co do OLED, czy też AMOLED, też nie masz racjo. Co z tego, że jakaś firma pokazała wielki panel w tej technologii, skoro na chwilę obecną jest to totalnie nieopłacalne w produkcji na masową skalę. Apple oczywiście mógłby zamówić panele AMOLED do iPada, tylko wtedy jego cena byłaby 3x wyższa. AMOLED się spopularyzuje, jak jego produkcja będzie znacznie tańsza, jak również gdy poprawią błędy konstrukcyjne (zbyt ostre walące po oczach kolory, efekt tinty, itp). Ekrany IPS to już bardzo zadowalająca jakość obrazu, pozbawiona większość wad matryc TN. Byłoby super jakby zaczeli takie wrzucać nie tylko do iPada, ale też w następnych generacjach iPodów i iPhonów, jak również laptopów.

#607 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 14:31

@hoo
Nie zgadzam się z Tobą. Wg mnie bardzo dobrze, że mobilne produkty Apple nie wspierają flasha, gdyż flash jest pod każdym wzgledem beznadziejny (mało skomplikowany content, denerwujące reklamy na stronach www, itp).
Co do OLED, czy też AMOLED, też nie masz racjo. Co z tego, że jakaś firma pokazała wielki panel w tej technologii, skoro na chwilę obecną jest to totalnie nieopłacalne w produkcji na masową skalę. Apple oczywiście mógłby zamówić panele AMOLED do iPada, tylko wtedy jego cena byłaby 3x wyższa. AMOLED się spopularyzuje, jak jego produkcja będzie znacznie tańsza, jak również gdy poprawią błędy konstrukcyjne (zbyt ostre walące po oczach kolory, efekt tinty, itp).

Bardzo dobrze?? Z jakiego względu tak uważasz, bo komputery apple kiepsko radzą sobie z flashem..?

Nieopłacalne w produkcji na masową skalę??? A ZUNE HD? Jest tańsze niż ipod touch 3g...

Niech będzie wyższa cena chociaż nie sądzę, że 3x , ale max 2x, w końcu jeśli na normalne maci w wysokich cenach są klienci to na to też się znajdą, ipad nie nadaje się na masowy niedrogi produkt, bo ma za duże ograniczenia, jakby dodali matrycę oled i bardziej dopracowali to byłoby to wtedy cudo, coś czego nie ma na rynku i ludzie by dali każdą cenę.

#608 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2010 - 14:33

Ekrany IPS to już bardzo zadowalająca jakość obrazu, pozbawiona większość wad matryc TN

Z tego co wiem IPS jest w profesjonalnych monitorach, więc "zadowalająca" jest chyba niewystarczającym określeniem.

#609 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 30 stycznia 2010 - 15:44

Flash mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości zdechnie śmiercią naturalną. Kluczem jest google i jego youtube. Jeżeli całkowicie za jakiś czas przejdą na html5 to reszta za nimi pójdzie. Już dużo się dyskutuje o wdrażaniu html5, temat ciekawy i na pewno się rozwinie. Vimeo też włączyło obsługę html5. Reszta firm to tylko kwestia czasu i kwestią czasu jest śmierć flasha na www. Oby tak się stało i tu nie ma znaczenia jaki system operacyjny. Flash to pomyłka.

#610 Wrt80

Wrt80
  • 36 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 16:21

Koledzy reasumując jest to poprostu duży iPod Touch...:( Szału nie zrobili...

#611 Walsingham

Walsingham
  • 27 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 17:32

Owszem. Ale brutalna prawda jest taka, że rozwala tego iPad'a na łopaty.

Wada jest taka, że jest większy, zaleta - da się*na tym normalnie odpalić*i PS i EOS Utility, a z przeglądaniem stron myślę że nie będzie problemu. ;)

No to jeszcze pytanie jaka jest sprzedaż modbooka i ile osób na tym forum ma to cacko.

Jak sobie odpowiecie na to pytanie to zrozumiecie dlaczego tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera nigdy nie podbije rynku.

#612 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 30 stycznia 2010 - 20:47

No to jeszcze pytanie jaka jest sprzedaż modbooka i ile osób na tym forum ma to cacko.

Jak sobie odpowiecie na to pytanie to zrozumiecie dlaczego tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera nigdy nie podbije rynku.

Sprzedaż modbooka jest niska bo... można mieć tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera za połowę ceny modbooka, i to idąc do zwykłego sklepu komputerowego?

#613 hammond

hammond
  • 65 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 21:52

Moim zdaniem iPad jest spoko. Fajnie by bylo gdymy mial kamerke ( do Skype) i jakis dobry edytor tekstu, a laptop byłby nie potrzebny.

#614 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 22:09

pages nie jest dobrym edytorem tekstu?

#615 hammond

hammond
  • 65 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 22:31

nie wiem nie widzialem go

#616 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 22:41

Dla fanów Flasha - The iPad has Adobe's Flash on Apple's video | 9 to 5 Mac

#617 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 23:46

I dla fanow brakujacych rzeczy w iPadzie:

Confirmed: iPhone OS 3.2 has support for video calling, file downloads, and SMS (update: handwriting keyboard?) - Engadget

#618 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 30 stycznia 2010 - 23:48

Moim zdaniem iPad jest spoko. Fajnie by bylo gdymy mial kamerke ( do Skype) i jakis dobry edytor tekstu, a laptop byłby nie potrzebny.

Trochę ciężko mi wyobrazić sobie używanie Skype "w terenie" w dodatku z kamerką. Bo niby jak? stawiamy przed sobą iPada np w pociągu i gadamy do niego? Trochę śmieszne. To jakby gadać do ramki na zdjęcia. IMHO praktyczniejsze są telefony 3g.

pages nie jest dobrym edytorem tekstu?

nie wiem nie widzialem go

Pages to bardzo dobry edytor ale w połączeniu z OSX. Nie wiem jak będzie się spisywał w tak okrojonym systemie jaki ma iPad. Pisanie na zwykłej klawiaturze jest o wiele szybsze niż klepanie palcami w ekran, na iPadzie bezwzrokowo raczej się tego nie da zrobić. O wydajności pracy na takim "wynalazku", korzystaniu ze skrótów klawiszowych itp nawet nie będę wspominał. Prostą notatkę szybciej i wygodniej sporządzi się w tradycyjnym papierowym notesie. Czy ktoś wie coś na temat rozpoznawania pisma przez iPad?

#619 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 00:02

Plastik a uzywales juz klawiatury w iPadzie? Zawsze mozna podlaczyc klawiature do niego. Oczywiscie praca zawsze bedzie wygodniejsza na momputerze stacjonarnym ale poczekajmy jak Pages bedzie zachowywalo sie na iPadzie.

#620 Walsingham

Walsingham
  • 27 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 00:23

Sprzedaż modbooka jest niska bo... można mieć tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera za połowę ceny modbooka, i to idąc do zwykłego sklepu komputerowego?

No i ilu ludzi kupiło takie tablety? W porównaniu np. do kupujących laptopy z tymi samymi parametrami?

Można też mieć laptop za połowę ceny macbooka, smartfon w połowie ceny iphone'a i mp3 polowę tańszą od ipoda. Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że tablet z normalnym systemem operacyjnym zawsze będzie droższy i mniej funkcjonalny (poza specjalistycznymi zastosowaniami) od laptopa o podobnych parametrach z tym samym systemem operacyjnym. Dlatego jeśli ktoś*się spodziewał że iPad będzie czymś w rodzaju modbooka a będzie kosztował mniej niż macbook to żył w świecie mrzonek.

#621 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 10:30

Wygląda na to, że Apple ma plan wprowadzenia iPada do Polski, do tego w podobnym terminie jak w US, rozsyła maile:

http://grab.by/25zZ

link:
Apple (Polska) - iPad - Najlepszy sposób na sieć, e-mail i zdjęcia.

http://grab.by/25A1

Pozdrawiam

#622 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 14:08

O czym kłótnia droższy czy tańszy, tu chodzi o zbijanie kasy na app store, pomyślcie jakby był… system os x na Ipad - Apple wtedy strzeliło by sobie samemu gola, bo sprzedaż macbooków spadła by drastycznie. Ipad to kolejna maszyna z wszystkimi ograniczeniami do zarabiania kasy. Z drugiej strony patrząc na e-rami które 10 Cali kosztuje ok 1200zł i ma tylko czytnik kart z biednym softem i pilotem, to Ipad nie wypada tak źle. Już powinniśmy się przyzwyczaić że czasy starania się Apple o klienta minęły, teraz to jest wiodący sprzęt na świecie i będzie robił z klientami tak aby wyrwać jak najwięcej kasy. ( bo mają pewność że ich innowacyjny sprzęt i tak się sprzeda.

#623 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 31 stycznia 2010 - 14:12

Bardzo dobrze?? Z jakiego względu tak uważasz, bo komputery apple kiepsko radzą sobie z flashem..?

Uważam tak, ponieważ flash ma nikły walor dla konsumentów. Sprowadza się głównie do reklam (kto lubi walące po oczach pop-upy, bannery krzykliwe animacje z dźwiękiem...), ponadto jest niezwykle prądożerny (co ma duże znacznie w urzadzeniach mobilnych).

Dlaczego Apple nie daje flasha? Po częsci z powodów, które napisałem wyżej, a po części z powodów biznesowych (byłaby to konkurencja dla appstora, bo jest mnóstwo gierek flashowych w necie, a Apple zalezy na tym, aby ludzie kupowali w appstore).

Nieopłacalne w produkcji na masową skalę??? A ZUNE HD? Jest tańsze niż ipod touch 3g...

Niewiele tańsze, a przy tym poza ekranem znacznie gorsze. Pamiętaj też, że AMOLED 3,5-4'' (bo takie tylko wielkości sa w tej chwili masowo produkowane) ma zupełnie inną cenę, niż wyprodukowanie AMOLEDA 9,7''.
Do tego dochdzą wcześniej wspomniane niedoróbku konsturkcyjne, to jeszcze świeża technologia, wciąż poprawiana.

Niech będzie wyższa cena chociaż nie sądzę, że 3x , ale max 2x, w końcu jeśli na normalne maci w wysokich cenach są klienci to na to też się znajdą, ipad nie nadaje się na masowy niedrogi produkt, bo ma za duże ograniczenia, jakby dodali matrycę oled i bardziej dopracowali to byłoby to wtedy cudo, coś czego nie ma na rynku i ludzie by dali każdą cenę.

Nie taka jest strategia Apple :) Dla Apple iPad ma być produktem masowym, stąd cena wyjściowa 499$ za najtańszy model, co podkreślił Jobs na konferencji. Być może u nas w Polsce nawet najtańszy model będzie bardzo drogim produktem jak na portfel Polaka, ale w USA 500$ to nie są duże pieniądze nad których wydaniem człowiek się specjalnie zastanawia.

Poza tym, naprawdę nie wiem co Ty masz do ekranów IPS. To jest extra jakość matryc, sam mam taki monitor w domu i sobie bardzo chwale - szerokie kąty widzenia, głęboka czerń, ostre wiernie odwzorowane kolory. Głupotą byłoby wsadzanie do iPada AMOLEDU i tym samym znaczne podrażanie ceny urządzenia, przy niewielkim wzroście jakości w stosunku do matryc IPS.

#624 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 31 stycznia 2010 - 14:35

A czy wiodący producent nie ma prawa dyktować swojej polityki sprzedażowej? Nie chcę być tutaj źle zrozumianym i stoję po stronie konsumenta, ale Apple wydało grube miliony na wprowadzenie iPada. Jeśli zacznie sprzedawać produkt w najlepszej postaci za rok czy dwa inne firmy będą miały podobne rozwiązania co jest dobre dla nas ale nie dla twórcy. Sieci komórkowe przywiązują abonenta nawet na 40 m-c, Apple też stosuje podobną grę gdyż zarobi więcej na przestrzeni kilku lat dawkując technologię niż obnażając się przed światem z pomysłów. Idąc drugą drogą, lepszą dla nas konsumentów firmy natrafiają na pewien mur i zmusza to je do większego wysiłku w pogoni za badaniami ale czasem prowadzi do plajty.

#625 hammond

hammond
  • 65 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 15:44

he he zobaczcie to: YouTube - Hitler responds to the new apple iPad

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych