Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy
Napisano 30 stycznia 2010 - 07:10
Napisano 30 stycznia 2010 - 08:38

Napisano 30 stycznia 2010 - 10:36
Bardzo bym chciał, żeby do iPhona wprowadzili takie nowinki (drobnostki) z iPada jak np. podstawianie tapety pod ikonki
Jest taka opcja. Program się nazywa BossPaper. Darmowy.
A co do ceny to zależy po $499 to nie jest źle ale to jest wersja Wi-Fi 16GB i raczej bym takiej nie kupił, dla mnie ma sens najbardziej ten 64GB Wi-Fi + 3G a on już kosztuje prawie tyle co biały MacBook...
Najdroższa wersja iPada kosztuje $820, co daje 2378 zł. Najtańszy Macbook kosztuje $999, co daje 2897 zł, czyli to jest ponad 600 zł. Aczkolwiek uważam, że moduł 3G się za bardzo nie przyda (chyba, że chcesz być on-line wszędzie). A 2027 zł za urządzenie, na którym możesz pisać i ma baterię trzymającą 10h to super sprawa.
Ps. Ten nowy Macbook White też ma wadliwą (pękającą) obudowę?
Napisano 30 stycznia 2010 - 10:53

Napisano 30 stycznia 2010 - 13:03

IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa,
"małe panele oled już są"? Czyżby:

(Mitsubishi to present 149″ OLED TV at ISE 2010)
Napisano 30 stycznia 2010 - 14:14
Napisano 30 stycznia 2010 - 14:31
@hoo
Nie zgadzam się z Tobą. Wg mnie bardzo dobrze, że mobilne produkty Apple nie wspierają flasha, gdyż flash jest pod każdym wzgledem beznadziejny (mało skomplikowany content, denerwujące reklamy na stronach www, itp).
Co do OLED, czy też AMOLED, też nie masz racjo. Co z tego, że jakaś firma pokazała wielki panel w tej technologii, skoro na chwilę obecną jest to totalnie nieopłacalne w produkcji na masową skalę. Apple oczywiście mógłby zamówić panele AMOLED do iPada, tylko wtedy jego cena byłaby 3x wyższa. AMOLED się spopularyzuje, jak jego produkcja będzie znacznie tańsza, jak również gdy poprawią błędy konstrukcyjne (zbyt ostre walące po oczach kolory, efekt tinty, itp).
Bardzo dobrze?? Z jakiego względu tak uważasz, bo komputery apple kiepsko radzą sobie z flashem..?
Nieopłacalne w produkcji na masową skalę??? A ZUNE HD? Jest tańsze niż ipod touch 3g...
Niech będzie wyższa cena chociaż nie sądzę, że 3x , ale max 2x, w końcu jeśli na normalne maci w wysokich cenach są klienci to na to też się znajdą, ipad nie nadaje się na masowy niedrogi produkt, bo ma za duże ograniczenia, jakby dodali matrycę oled i bardziej dopracowali to byłoby to wtedy cudo, coś czego nie ma na rynku i ludzie by dali każdą cenę.
Napisano 30 stycznia 2010 - 14:33
Ekrany IPS to już bardzo zadowalająca jakość obrazu, pozbawiona większość wad matryc TN
Z tego co wiem IPS jest w profesjonalnych monitorach, więc "zadowalająca" jest chyba niewystarczającym określeniem.
Napisano 30 stycznia 2010 - 15:44
Napisano 30 stycznia 2010 - 16:21

Napisano 30 stycznia 2010 - 17:32
Owszem. Ale brutalna prawda jest taka, że rozwala tego iPad'a na łopaty.
Wada jest taka, że jest większy, zaleta - da się*na tym normalnie odpalić*i PS i EOS Utility, a z przeglądaniem stron myślę że nie będzie problemu.
No to jeszcze pytanie jaka jest sprzedaż modbooka i ile osób na tym forum ma to cacko.
Jak sobie odpowiecie na to pytanie to zrozumiecie dlaczego tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera nigdy nie podbije rynku.
Napisano 30 stycznia 2010 - 20:47
No to jeszcze pytanie jaka jest sprzedaż modbooka i ile osób na tym forum ma to cacko.
Jak sobie odpowiecie na to pytanie to zrozumiecie dlaczego tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera nigdy nie podbije rynku.
Sprzedaż modbooka jest niska bo... można mieć tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera za połowę ceny modbooka, i to idąc do zwykłego sklepu komputerowego?
Napisano 30 stycznia 2010 - 21:52
Napisano 30 stycznia 2010 - 22:09
Napisano 30 stycznia 2010 - 22:31
Napisano 30 stycznia 2010 - 22:41
Napisano 30 stycznia 2010 - 23:46
Confirmed: iPhone OS 3.2 has support for video calling, file downloads, and SMS (update: handwriting keyboard?) - Engadget
Napisano 30 stycznia 2010 - 23:48
Moim zdaniem iPad jest spoko. Fajnie by bylo gdymy mial kamerke ( do Skype) i jakis dobry edytor tekstu, a laptop byłby nie potrzebny.
Trochę ciężko mi wyobrazić sobie używanie Skype "w terenie" w dodatku z kamerką. Bo niby jak? stawiamy przed sobą iPada np w pociągu i gadamy do niego? Trochę śmieszne. To jakby gadać do ramki na zdjęcia. IMHO praktyczniejsze są telefony 3g.
pages nie jest dobrym edytorem tekstu?
nie wiem nie widzialem go
Pages to bardzo dobry edytor ale w połączeniu z OSX. Nie wiem jak będzie się spisywał w tak okrojonym systemie jaki ma iPad. Pisanie na zwykłej klawiaturze jest o wiele szybsze niż klepanie palcami w ekran, na iPadzie bezwzrokowo raczej się tego nie da zrobić. O wydajności pracy na takim "wynalazku", korzystaniu ze skrótów klawiszowych itp nawet nie będę wspominał. Prostą notatkę szybciej i wygodniej sporządzi się w tradycyjnym papierowym notesie. Czy ktoś wie coś na temat rozpoznawania pisma przez iPad?
Napisano 31 stycznia 2010 - 00:02
Napisano 31 stycznia 2010 - 00:23
Sprzedaż modbooka jest niska bo... można mieć tablet z systemem operacyjnym normalnego komputera za połowę ceny modbooka, i to idąc do zwykłego sklepu komputerowego?
No i ilu ludzi kupiło takie tablety? W porównaniu np. do kupujących laptopy z tymi samymi parametrami?
Można też mieć laptop za połowę ceny macbooka, smartfon w połowie ceny iphone'a i mp3 polowę tańszą od ipoda. Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że tablet z normalnym systemem operacyjnym zawsze będzie droższy i mniej funkcjonalny (poza specjalistycznymi zastosowaniami) od laptopa o podobnych parametrach z tym samym systemem operacyjnym. Dlatego jeśli ktoś*się spodziewał że iPad będzie czymś w rodzaju modbooka a będzie kosztował mniej niż macbook to żył w świecie mrzonek.
Napisano 31 stycznia 2010 - 10:30
http://grab.by/25zZ
link:
Apple (Polska) - iPad - Najlepszy sposĂłb na sieÄ, e-mail i zdjÄcia.
http://grab.by/25A1
Pozdrawiam
Napisano 31 stycznia 2010 - 14:08
Napisano 31 stycznia 2010 - 14:12
Uważam tak, ponieważ flash ma nikły walor dla konsumentów. Sprowadza się głównie do reklam (kto lubi walące po oczach pop-upy, bannery krzykliwe animacje z dźwiękiem...), ponadto jest niezwykle prądożerny (co ma duże znacznie w urzadzeniach mobilnych).Bardzo dobrze?? Z jakiego względu tak uważasz, bo komputery apple kiepsko radzą sobie z flashem..?
Dlaczego Apple nie daje flasha? Po częsci z powodów, które napisałem wyżej, a po części z powodów biznesowych (byłaby to konkurencja dla appstora, bo jest mnóstwo gierek flashowych w necie, a Apple zalezy na tym, aby ludzie kupowali w appstore).
Niewiele tańsze, a przy tym poza ekranem znacznie gorsze. Pamiętaj też, że AMOLED 3,5-4'' (bo takie tylko wielkości sa w tej chwili masowo produkowane) ma zupełnie inną cenę, niż wyprodukowanie AMOLEDA 9,7''.Nieopłacalne w produkcji na masową skalę??? A ZUNE HD? Jest tańsze niż ipod touch 3g...
Do tego dochdzą wcześniej wspomniane niedoróbku konsturkcyjne, to jeszcze świeża technologia, wciąż poprawiana.
Nie taka jest strategia AppleNiech będzie wyższa cena chociaż nie sądzę, że 3x , ale max 2x, w końcu jeśli na normalne maci w wysokich cenach są klienci to na to też się znajdą, ipad nie nadaje się na masowy niedrogi produkt, bo ma za duże ograniczenia, jakby dodali matrycę oled i bardziej dopracowali to byłoby to wtedy cudo, coś czego nie ma na rynku i ludzie by dali każdą cenę.

Poza tym, naprawdę nie wiem co Ty masz do ekranów IPS. To jest extra jakość matryc, sam mam taki monitor w domu i sobie bardzo chwale - szerokie kąty widzenia, głęboka czerń, ostre wiernie odwzorowane kolory. Głupotą byłoby wsadzanie do iPada AMOLEDU i tym samym znaczne podrażanie ceny urządzenia, przy niewielkim wzroście jakości w stosunku do matryc IPS.
Napisano 31 stycznia 2010 - 14:35
Napisano 31 stycznia 2010 - 15:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych