Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy
Napisano 29 stycznia 2010 - 09:10
Napisano 29 stycznia 2010 - 10:00
Cytat
Fiod: 9" netbook mogłeś nosić od 2 lat, spałeś w tym czasie?
Fiodowi raczej chodzi o wygodę w pokazywaniu treści, które przygotuje sobie na iPadzie, nie musi obracać wte i wewte komputerem, obraca o 180 stopni w stronę klienta iPad i tyle. Wygodniejsze, a przy tym wygląda stylowo, co jest nie bez znaczenia dla działań biznesowych gdzie pierwsze wrażenie jakie robi na przykład handlowiec na swoim kliencie jest kolosalne - bo zdobywa zaufanie. Myślę, że prezencja takiego tabletu, jak i sam fakt obecności takiego urządzenia w miejsce standardowego iPada może odbyć się tylko na plus.
a ja zauważyłem właśnie plus dla siebie w iPadzie - na moim kierunku dużo zajęć odbywa się*w ruchu, nie przy wygodnych ławeczkach, a w laboratoriach, czy przy stołach z preparatami, a bardzo często na zajęciach potrzebny jest szybki dostęp do wiedzy z różnych źródeł - zamiast tachać*ze sobą kilka książek i kilkanaście stron notatek na jedne zajęcia, mogłbym brać takiego iPada z pdf'ami i z powodzeniem nim operować. A na pewno byłby o wiele lżejszy niż atlas czy podręczniki.
Albo i pózniej w pracy, na podręcznym urządzeniu wygodniej byłoby notować parę słów, niż na laptopie - brak wygody. a do tego mogłbym na iPadzie mieć przy sobie przydatne materiały, zdjęcia, skany itd.
wbrew pozorom, to nie jest takie głupie urządzenie jak wielu mówi - trzeba tylko mieć pomysł, żeby je wykorzystać i realną ku temu potrzebę. bo kupowanie iPada do przeglądania sieci i zdjęć, jak to wciska Jobs na keynocie jest moim zdaniem mało sensowne.
Napisano 29 stycznia 2010 - 11:43
Napisano 29 stycznia 2010 - 11:43
Cytat
Najbardziej podoba mi się tłumaczenie jako tampon

Pozwoliłem sobie zwrócić uwagę na fakt istnienia innego urządzenia o nazwie iPAD, gdyż zastanawia mnie co by było gdyby dzisiaj jakaś firma X wypuściła na rynek urządzenie o nazwie np iPhone. Pozwom sądowym ze strony Apple nie byłoby końca.
Co do samego iPada od Apple - uważam że rynek polski jeszcze nie dojrzał do tego typu "zabawek". Nasze marudne społeczeństwo ciągle jest na dorobku, nie jesteśmy targetem w oczach Apple. Przykładem moźe być kilka firm japońskich, których produkty - mimo iż rewolucyjne - nie są u nas znane.
Nie oceniam na plus ani na minus. Pożyjemy, zobaczymy.
Napisano 29 stycznia 2010 - 12:09
Cytat
[...]zastanawia mnie co by było gdyby dzisiaj jakaś firma X wypuściła na rynek urządzenie o nazwie np iPhone.
iPhone był nazwą zarejestrowaną dla produktu firmy CISCO

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 12:11 ----
dla niewtajemniczonych

Napisano 29 stycznia 2010 - 12:19
Cytat
iPhone był nazwą zarejestrowaną dla produktu firmy CISCO
Dobrze wiedzieć.
Biedne CISCO. Zapewne Apple zapytało ich o pozwolenie użycia w/w nazwy i pozwolenie to otrzymało. Czy może się mylę?

Pozdrawiam
Napisano 29 stycznia 2010 - 12:39
[url=http://www.frazpc.pl/news/29122-Uklad_A4_Apple_to_ARM_Cortex_A9_z_GPU_Mali]Komentarze - Układ A4 Apple to... ARM Cortex A9 z GPU Mali? - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny[/url]
Napisano 29 stycznia 2010 - 13:43
PS. @ tych co mówią że iPad=lipa
Napisano 29 stycznia 2010 - 14:02

Napisano 29 stycznia 2010 - 14:04
Napisano 29 stycznia 2010 - 15:50
Na serio zastanawiam się nad zakupem ale kurcze, kiedy przyzwyczaiłem sie do iPhona i każdy w też ma domu coś swojego do podglądania poczty czy netu to nikomu z Was nie brakuje w tym urządzeniu opcji drukowania na drukarce Wi-Fi?
Brak drukowania z takiego urządzenia jest dla mnie bardzo dużym mankament w tym wynalazku.
To po braku:
00 opcja drukowania na drukarce Wi-Fi. Rozumie cyfrowy świat ale czasem chciałbym coś wydrukować, nawet często.
a) kamery do wideorozmowy

c) wstawiania na docka pionowa zamiast poziomo aby działał jako zgrabna ramka na zdjęcia
d) dok podłączony do zestawu Audio też mógłby obierać po Wi-Fi audio z iTabla lub chociaż przez BT.
e) diableski Flash - cokolwiek by nie mówiąc to technika budowania funkcjonalnych stron i prezentacji + gry.
Bez tych opcji jak się nad tym zastanowić to nie posuwa nic na przód w zamyślonej użyteczności iPoda. Ipod ma zaletę, że jest maksymalnie mobilny. Kupując to urządzenie podobnie jak w iPhonie nadal muszę z prostych rzeczy korzystać komp.

Ich prezentacja, że brakuje czegoś pomiędzy iPhonem, a laptopem jest zaprzeczeniem tego fajnego pomysłu. Nowe urządzenie jest przecież bez funkcji wymienionych powyżej i tak naprawdę jest tylko iPodem z powiększonym ekranem, nic ponad to.
Napisano 29 stycznia 2010 - 16:20

Napisano 29 stycznia 2010 - 17:08

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:04
Cytat
tylko Flash i Flash ;/ to technologia istnie diabelska
animacje grzesza prostota, grafika jak z modeliny, a wszyscy tak za nim szaleja. Czemu apple tak utrudnia zycie z tym glupim flashem
Moze dlatego, ze laptopy Apple kompletnie nie radza sobie z obciazeniem Flash i wiatraki osiagaja max obrotow ;-)
Odnosnie iPad to tak sobie przemyslalem na spokojnie i faktycznie brak kamerki w tego typu urzadzeniu w przypadku tak nowatorskiej firmy jak Apple jest lekko mowiac zenujace. IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa, USB 3.0 juz mamy a Jobs raczy tego nie zauwazac, ze swiat sie zmienia

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:07
Cytat
Moze dlatego, ze laptopy Apple kompletnie nie radza sobie z obciazeniem Flash i wiatraki osiagaja max obrotow
Nic takiego nie zauważyłem, 4 filmy z YouTuba odpalone w tym samym czasie rozkręcają u mnie wiatrak do ok. 3000 obr. i też się nic nie grzeje za bardzo i jest cicho cały czas.
Ale ponoć tak jest jak mówisz tylko nie wiem czemu nie u mnie.
Napisano 29 stycznia 2010 - 21:35
Napisano 29 stycznia 2010 - 21:44
Napisano 29 stycznia 2010 - 21:49
Cytat
Odnosnie iPad to tak sobie przemyslalem na spokojnie i faktycznie brak kamerki w tego typu urzadzeniu w przypadku tak nowatorskiej firmy jak Apple jest lekko mowiac zenujace. IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa, USB 3.0 juz mamy a Jobs raczy tego nie zauwazac, ze swiat sie zmienia
Pan Jobs ma ważniejsze rzeczy na głowie, na przykład tłuczenie kasiory (o czym dość dobitnie informuje na samym początku ostatniego keynote)

A miało być tak pięknie, mówisz brak kamery - brak X na iPadzie to dopiero porażka.
Napisano 29 stycznia 2010 - 21:54
Napisano 29 stycznia 2010 - 22:20
Cytat
eeee... a da się otworzyć te pliki na iPadzie celem ich dalszej edycji/wysłania mailem??? Bo jeśli tak to OK, a jeśli nie to po co to komu? To już lepiej mieć pendrive.
Ja tam nie umiem edytować plików przy pomocy PenDrive'a, a Ty?
Napisano 29 stycznia 2010 - 23:57
Cytat
Co do samego iPada od Apple - uważam że rynek polski jeszcze nie dojrzał do tego typu "zabawek". Nasze marudne społeczeństwo ciągle jest na dorobku, nie jesteśmy targetem w oczach Apple.
Gdyby Amerykanie musieli kupować swoje maki, ipody, iphony (i wkrótce ipady) po polskich cenach, to też nie byłoby tak różowo ze sprzedażą, mimo że przeciętnie zarabiąja dużo więcej od nas.
Nie ma co generalizować. Nie tyle społeczeństwo jest dorobku, co te produkty są za drogie. 6 lub 7 tys. za 13' MacBooka Pro lub Air? Bez jaj. To samo będzie z iPadem. Ceny będą się zaczynały coś w stylu 2999, najbiedniej 2499 PLN. Tylko dla fanbojów albo nadzianych kolesi.
Moim zdaniem Apple powinien otwierać swoje apple store w Europie Wschodniej z polityką cenową dostosowaną do tych realiów jeśli chce naprawdę tutaj zaistnieć. Ale czy Jobsa interesuje Europa Wschodnia? Nie sądzę, pewnie w jego oczach jest równie obciachowa co netbooki :-)
Napisano 30 stycznia 2010 - 00:43
Zanim zignorujecie, chociaż zobaczcie o co mi chodzi
Z góry dziekuję!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych