Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 głosów [20.70%])

Procent z głosów: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 głosów [32.10%])

Procent z głosów: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 głosów [16.12%])

Procent z głosów: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 głosów [6.68%])

Procent z głosów: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 głosów [2.32%])

Procent z głosów: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 głosów [10.02%])

Procent z głosów: 10.02%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#576 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 stycznia 2010 - 09:10

Fiod: 9" netbook mogłeś nosić od 2 lat, spałeś w tym czasie?

#577 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 10:00

Fiod: 9" netbook mogłeś nosić od 2 lat, spałeś w tym czasie?

Fiodowi raczej chodzi o wygodę w pokazywaniu treści, które przygotuje sobie na iPadzie, nie musi obracać wte i wewte komputerem, obraca o 180 stopni w stronę klienta iPad i tyle. Wygodniejsze, a przy tym wygląda stylowo, co jest nie bez znaczenia dla działań biznesowych gdzie pierwsze wrażenie jakie robi na przykład handlowiec na swoim kliencie jest kolosalne - bo zdobywa zaufanie. Myślę, że prezencja takiego tabletu, jak i sam fakt obecności takiego urządzenia w miejsce standardowego iPada może odbyć się tylko na plus.

a ja zauważyłem właśnie plus dla siebie w iPadzie - na moim kierunku dużo zajęć odbywa się*w ruchu, nie przy wygodnych ławeczkach, a w laboratoriach, czy przy stołach z preparatami, a bardzo często na zajęciach potrzebny jest szybki dostęp do wiedzy z różnych źródeł - zamiast tachać*ze sobą kilka książek i kilkanaście stron notatek na jedne zajęcia, mogłbym brać takiego iPada z pdf'ami i z powodzeniem nim operować. A na pewno byłby o wiele lżejszy niż atlas czy podręczniki.

Albo i pózniej w pracy, na podręcznym urządzeniu wygodniej byłoby notować parę słów, niż na laptopie - brak wygody. a do tego mogłbym na iPadzie mieć przy sobie przydatne materiały, zdjęcia, skany itd.

wbrew pozorom, to nie jest takie głupie urządzenie jak wielu mówi - trzeba tylko mieć pomysł, żeby je wykorzystać i realną ku temu potrzebę. bo kupowanie iPada do przeglądania sieci i zdjęć, jak to wciska Jobs na keynocie jest moim zdaniem mało sensowne.

#578 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 29 stycznia 2010 - 11:29

Tak naprawdę to nawet nazwa nie jest rewolucyjna:
Fujitsu IPad

#579 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 29 stycznia 2010 - 11:31

Hmm...

DICT - English Polish Dictionary

#580 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 11:43

Moim zdaniem ważna jest FORMA iPada. Rozmiar. Nie za duży, nie za mały. Można mówić, że to taki większy Touch, jednak właśnie to "większy" predestynuje zastosowanie. Kiedyś myślałem, że najważniejsza jest treść, a forma jej przekazania ma drugorzędne znaczenie. Jednak kiedy się nad tym bardziej zastanowić forma JEST treścią i do tego taką, z którą nie można się zgadzać lub nie, po prostu jest i tyle. Co by było gdyby łopata miała 4.5 metra długości i 20 kg wagi? Niby łopata, ale używać się nie da. To plus aplikacje pchną iPada na orbitę. APP Store, który odniósł sukces z powodu "uwolnienia" twórczości deweloperów, to chyba jeden z największych sukcesów Apple w ostatnim czasie. Teraz deweloperzy będą sobie mogli poszaleć na iPadzie, jego możliwości "komputerowe" są znacznie większe niż iPhone. Na razie można używać na iPadzie aplikacji iPhonowych. Zapewne pojawią się aplikacje "iPad only" i to niedługo! Pozdrawiam

#581 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 29 stycznia 2010 - 11:43

Hmm...

DICT - English Polish Dictionary

Najbardziej podoba mi się tłumaczenie jako tampon ;)
Pozwoliłem sobie zwrócić uwagę na fakt istnienia innego urządzenia o nazwie iPAD, gdyż zastanawia mnie co by było gdyby dzisiaj jakaś firma X wypuściła na rynek urządzenie o nazwie np iPhone. Pozwom sądowym ze strony Apple nie byłoby końca.

Co do samego iPada od Apple - uważam że rynek polski jeszcze nie dojrzał do tego typu "zabawek". Nasze marudne społeczeństwo ciągle jest na dorobku, nie jesteśmy targetem w oczach Apple. Przykładem moźe być kilka firm japońskich, których produkty - mimo iż rewolucyjne - nie są u nas znane.

Nie oceniam na plus ani na minus. Pożyjemy, zobaczymy.

#582 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 29 stycznia 2010 - 12:09

[...]zastanawia mnie co by było gdyby dzisiaj jakaś firma X wypuściła na rynek urządzenie o nazwie np iPhone.

iPhone był nazwą zarejestrowaną dla produktu firmy CISCO :)

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 12:11 ----
dla niewtajemniczonych
Dołączona grafika

#583 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 29 stycznia 2010 - 12:19

iPhone był nazwą zarejestrowaną dla produktu firmy CISCO :)

Dobrze wiedzieć.

Biedne CISCO. Zapewne Apple zapytało ich o pozwolenie użycia w/w nazwy i pozwolenie to otrzymało. Czy może się mylę? ;)

Pozdrawiam

#584 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 12:39

[url=http://www.frazpc.pl/news/29129-DigitalRise_X9_tablet_PC_z_modulem_3G]Komentarze - DigitalRise X9 - tablet PC z modułem 3G - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny[/url]
[url=http://www.frazpc.pl/news/29122-Uklad_A4_Apple_to_ARM_Cortex_A9_z_GPU_Mali]Komentarze - Układ A4 Apple to... ARM Cortex A9 z GPU Mali? - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny[/url]

#585 welsh

welsh
  • 298 postów
  • Skądlubuskie

Napisano 29 stycznia 2010 - 13:43

iPad powinien potrafić to co to urządzenie i powinien kosztować 1000pln wtedy może bym się zastanowił a nie takie coś co pokazali Smog.pl - xPhone - NOWY MODEL iPhone'a!!!

PS. @ tych co mówią że iPad=lipa

#586 kerulet

kerulet
  • 134 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 14:02

tylko Flash i Flash ;/ to technologia istnie diabelska :) animacje grzesza prostota, grafika jak z modeliny, a wszyscy tak za nim szaleja. Czemu apple tak utrudnia zycie z tym glupim flashem :(

#587 welsh

welsh
  • 298 postów
  • Skądlubuskie

Napisano 29 stycznia 2010 - 14:04

druga sprawa wygląda na to że u nas będzie dostępny całkiem niedługo w iSpot`ach mimo braku rodzimego języka w specyfikacji Sklep internetowy iSpot APR - komputery Apple Mac, akcesoria komputerowe, iPod, iPhone, akcesoria iPod oraz iPhone, oprogramowanie.

#588 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 stycznia 2010 - 15:50

Jeszcze trochę na nie.

Na serio zastanawiam się nad zakupem ale kurcze, kiedy przyzwyczaiłem sie do iPhona i każdy w też ma domu coś swojego do podglądania poczty czy netu to nikomu z Was nie brakuje w tym urządzeniu opcji drukowania na drukarce Wi-Fi?
Brak drukowania z takiego urządzenia jest dla mnie bardzo dużym mankament w tym wynalazku.

To po braku:
00 opcja drukowania na drukarce Wi-Fi. Rozumie cyfrowy świat ale czasem chciałbym coś wydrukować, nawet często.
a) kamery do wideorozmowy
B) opcji dublowania obrazu na dużym TV
c) wstawiania na docka pionowa zamiast poziomo aby działał jako zgrabna ramka na zdjęcia
d) dok podłączony do zestawu Audio też mógłby obierać po Wi-Fi audio z iTabla lub chociaż przez BT.
e) diableski Flash - cokolwiek by nie mówiąc to technika budowania funkcjonalnych stron i prezentacji + gry.

Bez tych opcji jak się nad tym zastanowić to nie posuwa nic na przód w zamyślonej użyteczności iPoda. Ipod ma zaletę, że jest maksymalnie mobilny. Kupując to urządzenie podobnie jak w iPhonie nadal muszę z prostych rzeczy korzystać komp. :( — to mnie właśnie rozczarowało.

Ich prezentacja, że brakuje czegoś pomiędzy iPhonem, a laptopem jest zaprzeczeniem tego fajnego pomysłu. Nowe urządzenie jest przecież bez funkcji wymienionych powyżej i tak naprawdę jest tylko iPodem z powiększonym ekranem, nic ponad to.

#589 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 stycznia 2010 - 16:20

A ja bardzo czekam na nowego iPhona i na soft 4.0. Bardzo bym chciał, żeby do iPhona wprowadzili takie nowinki (drobnostki) z iPada jak np. podstawianie tapety pod ikonki, nowy dock, na jakiejś stronce widziałem zdjęcie, że można np. playlisty tworzyć razem z nazwami (nie on-the-go) - ogólnie takie różne drobnostki i mam nadzieję, że się pojawią. I tylko o takie rzeczy mi chodzi bo przecież wiadomo, że nie chce iWorka na iPhona ;) Ja mam iPhona 3G - stale go mam przy sobie, jak muszę zrobić coś większego to biorę MacBooka Pro, MBP też traktuje pół stacjonarnie pół mobilnie. Na tą chwilę iPad jest mi zupełnie zbędny ale tak jak pisałem wcześniej samo urządzenie ogólnie wygląda ciekawie i sama koncepcja mi się podoba. Najmniej podoba mi się taka drobnostka jak te micro SIM karty... A co do ceny to zależy po $499 to nie jest źle ale to jest wersja Wi-Fi 16GB i raczej bym takiej nie kupił, dla mnie ma sens najbardziej ten 64GB Wi-Fi + 3G a on już kosztuje prawie tyle co biały MacBook... Nie ukrywajmy iPadowi do MacBooka daleko jeżeli chodzi o wykorzystanie. iPhone OS jest fajny ale do funkcjonalności Mac OS X mu jednak "troszeczkę" brakuje. P.S. Jak wyjdzie na rynek iPad 2G albo 3G i 1G będzie kosztował grosze to chętnie go sobie kupię jako taką ciekawostkę ;) P.S.2. A ciekawe jak to w ogóle będzie z tym iPadem w Polsce bo w iSpocie niby jest pre-order a PL języka nie ma w iPadzie...

#590 LB1989

LB1989
  • 244 postów
  • SkądSzczecin/Stargard

Napisano 29 stycznia 2010 - 17:08

Z pewnym takim zawstydzeniem przyznam się, że trwająca w najlepsze sesja wybiła mi z głowy keynote Apple. :) Do żywych przywróciła mnie notka z lokalnej gazety, mówiąca o premierze iPada. Garść przemyśleń, z zaznaczeniem, że jeszcze nie czytałem o możliwościach urządzenia... Wygląda jak iPhone z wielkim ekranem, co nie zmienia faktu, że wygląda świetnie. Osobiście nie wiem, do czego może służyć: nie ma możliwości "dużego" laptopa, może konkurować co najwyżej z netbookami.

#591 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:04

tylko Flash i Flash ;/ to technologia istnie diabelska :) animacje grzesza prostota, grafika jak z modeliny, a wszyscy tak za nim szaleja. Czemu apple tak utrudnia zycie z tym glupim flashem :(

Moze dlatego, ze laptopy Apple kompletnie nie radza sobie z obciazeniem Flash i wiatraki osiagaja max obrotow ;-)

Odnosnie iPad to tak sobie przemyslalem na spokojnie i faktycznie brak kamerki w tego typu urzadzeniu w przypadku tak nowatorskiej firmy jak Apple jest lekko mowiac zenujace. IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa, USB 3.0 juz mamy a Jobs raczy tego nie zauwazac, ze swiat sie zmienia ;)

#592 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:07

Moze dlatego, ze laptopy Apple kompletnie nie radza sobie z obciazeniem Flash i wiatraki osiagaja max obrotow :)

Nic takiego nie zauważyłem, 4 filmy z YouTuba odpalone w tym samym czasie rozkręcają u mnie wiatrak do ok. 3000 obr. i też się nic nie grzeje za bardzo i jest cicho cały czas.

Ale ponoć tak jest jak mówisz tylko nie wiem czemu nie u mnie.

#593 Hubert Gorsch

Hubert Gorsch
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:35

Super ! Otrzymujemy przerośnięty iPhone ważący ok. 700 gramów ! W czym to nosić ??? Rewolucyjność - zero !

#594 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:44

W torbie! O iPhone też można powiedzieć że jest przerośnięty bo się w kieszonkę do monet w dżinsach nie mieści. I co ty na to?

#595 weezly

weezly
  • 84 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:49

Odnosnie iPad to tak sobie przemyslalem na spokojnie i faktycznie brak kamerki w tego typu urzadzeniu w przypadku tak nowatorskiej firmy jak Apple jest lekko mowiac zenujace. IPS hmm super, ale mogli lepiej - male panele OLED wszak juz sa, USB 3.0 juz mamy a Jobs raczy tego nie zauwazac, ze swiat sie zmienia ;)

Pan Jobs ma ważniejsze rzeczy na głowie, na przykład tłuczenie kasiory (o czym dość dobitnie informuje na samym początku ostatniego keynote) :) po co ma sobie zaprzątać głowę głupotami, a keynote wystarczy opędzić paroma (czy raczej kilkudziesięcioma) stwierdzeniami typu "extraordinary" z jego własnych i jego podwładnych ust i już jest dobrze i wszyscy stoją klaszcząc w ręce głośno... A zresztą czepiasz się - iPad X albo inny offspring oryginalnego iPada naprawi wszelkie błędy i braki, no może nie od razu, trzeba zrobić parę "extraordinary" wersji żeby zarobiły trochę.

A miało być tak pięknie, mówisz brak kamery - brak X na iPadzie to dopiero porażka.

#596 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 21:54

po co komu 16 / 32 lub 64 gb ramka na zdjęcia? nie rozumiem tego ;p

#597 lef

lef
  • 279 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 stycznia 2010 - 22:20

eeee... a da się otworzyć te pliki na iPadzie celem ich dalszej edycji/wysłania mailem??? Bo jeśli tak to OK, a jeśli nie to po co to komu? To już lepiej mieć pendrive.

Ja tam nie umiem edytować plików przy pomocy PenDrive'a, a Ty?

#598 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 stycznia 2010 - 23:57

Co do samego iPada od Apple - uważam że rynek polski jeszcze nie dojrzał do tego typu "zabawek". Nasze marudne społeczeństwo ciągle jest na dorobku, nie jesteśmy targetem w oczach Apple.

Gdyby Amerykanie musieli kupować swoje maki, ipody, iphony (i wkrótce ipady) po polskich cenach, to też nie byłoby tak różowo ze sprzedażą, mimo że przeciętnie zarabiąja dużo więcej od nas.

Nie ma co generalizować. Nie tyle społeczeństwo jest dorobku, co te produkty są za drogie. 6 lub 7 tys. za 13' MacBooka Pro lub Air? Bez jaj. To samo będzie z iPadem. Ceny będą się zaczynały coś w stylu 2999, najbiedniej 2499 PLN. Tylko dla fanbojów albo nadzianych kolesi.

Moim zdaniem Apple powinien otwierać swoje apple store w Europie Wschodniej z polityką cenową dostosowaną do tych realiów jeśli chce naprawdę tutaj zaistnieć. Ale czy Jobsa interesuje Europa Wschodnia? Nie sądzę, pewnie w jego oczach jest równie obciachowa co netbooki :-)

#599 db

db
  • 771 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 00:42

Dołączona grafika

wybaczcie to z nudów.

#600 Beck

Beck
  • 237 postów
  • SkądUK

Napisano 30 stycznia 2010 - 00:43

Zapraszam do mojej grupy Say NO to Apple's iPad | Facebook