Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Please log in to reply
676 replies to this topic

Poll: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 member(s) have cast votes)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 votes [20.70%])

Percentage of vote: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 votes [32.10%])

Percentage of vote: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 votes [12.06%])

Percentage of vote: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 votes [16.12%])

Percentage of vote: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 votes [6.68%])

Percentage of vote: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 votes [2.32%])

Percentage of vote: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 votes [10.02%])

Percentage of vote: 10.02%

Vote Guests cannot vote

#551 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 28 January 2010 - 19:49

Poczekaj 3-4-5 miesięcy na nowego iPada z kamerą, wiekszym dyskiem, (aparatem?) i portami usb.
Apple od zawsze sie tak z nami bawi.

Raczej minimum rok. Wielu tak długo nie wytrzyma i kupi 1generacje iPada ;)

#552 ipkiss

ipkiss
  • 42 posts

Posted 28 January 2010 - 19:51

Można już rezerwować w ispotach ;)
Sklep internetowy iSpot - komputery Apple Mac, akcesoria komputerowe, iPod, iPhone, akcesoria iPod oraz iPhone, oprogramowanie.

ciekawe czy wersje angielską, czy wiedzą już, że będzie nowa wersja obsługująca język i klawiaturę polską.

#553 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 28 January 2010 - 20:01

no to jeszcze raz:
jak rozumieć informację o GPS w specyfikacji technicznej: jest napisane AGPS i w nawiasie podano że tyczy to modelu z 3G czy:
a) moduł GPS jest w obu iPadach, a w tym z 3G jest AGPS, czyli wspomagany drogą GSM...
B) modułu GPS nie ma w żadnym, a lokalizacja w modelu z 3G odbywa się przy uzyciu GSM...

otoz moze warto uciac pewne spekulacje na temat tego czy AGPS to gorszy GPS czy karma dla psa. GPS to GPS. Natomiast AGPS to normalny GPS, z tym, ze rozruch "na zimno" jest wspomagany triangulacja nadajnikow sygnalu GSM.

#554 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Posted 28 January 2010 - 20:12

no to jeszcze raz:
jak rozumieć informację o GPS w specyfikacji technicznej: jest napisane AGPS i w nawiasie podano że tyczy to modelu z 3G czy:
a) moduł GPS jest w obu iPadach, a w tym z 3G jest AGPS, czyli wspomagany drogą GSM...
B) modułu GPS nie ma w żadnym, a lokalizacja w modelu z 3G odbywa się przy uzyciu GSM...

A czy w iPod Dotyku masz agps?? no tak. A czy potrzebuje sieci 3G?? No raczej nie. Tak więc masz odpowiedź tak wieć sięc mu nie potrzebna, poprostu przy rozruchanku na zimno kożysta z sieci ale nie musi

Edit:
Cholera metal_man musiałeś mnie wyprzedzić :P ale wszystko co mówisz to czysta prawda :S

#555 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 28 January 2010 - 20:17

iPod Touch nie posiada A-GPS.

#556 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 28 January 2010 - 20:25

co do flasha - jak dla mnie przydało by się - jak przeglądam strony na iPhone, i wchodzę na www jakiejś knajpy a tu dupa - okazuje się że cała strona zrobiona we flashu (a wiele knajp, restauracji itp ma strony 100% flash, i te lepsze i te gorsze... ), i nic nie zobaczę, to z uwagi że to tylko iPhone przeboleję. Gorzej właśnie z takim bardzo internetowym urządzeniem... :/

#557 ipkiss

ipkiss
  • 42 posts

Posted 28 January 2010 - 20:33

otoz moze warto uciac pewne spekulacje na temat tego czy AGPS to gorszy GPS czy karma dla psa. GPS to GPS. Natomiast AGPS to normalny GPS, z tym, ze rozruch "na zimno" jest wspomagany triangulacja nadajnikow sygnalu GSM.

znam definicję AGPS - nie o to chodzi. Zobaczie na specyfikację jest napisane:

Digital compass
Assisted GPS (Wi-Fi + 3G model)
Cellular (Wi-Fi + 3G model)

Chodzi mi o ten nawias przy Assisted GPS. Najpierw myślałem że napis "Wi-Fi + 3G model" dotyczy obu urządzeń, ale później przeczytałem wagę i tam mamy:
1.5 pounds (0.68 kg) Wi-Fi model;
1.6 pounds (0.73 kg) Wi-Fi + 3G model

Wniosek, że "Wi-Fi + 3G model" oznacza model z 3G, więc "Assisted GPS (Wi-Fi + 3G model)" tyczy tylko droższego modelu ! Zatem ponownie moje pytanie:

#558 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 28 January 2010 - 20:38

Ja kupię nawet 3 iPady. Babci bo może czytać prasę, książki, korzystając z dużej czcionki. Mamie bo nie lubi skomplikowanych komputerów - nawet uważa że MacBook nie jest dla niej bo trzeba otwierać, klikać po klawiaturze etc. Sobie, gdyż będę miał wygodną nawigację GPS, oraz funkcje które zaprezentował Stefan na wczorajszej konferencji.

#559 Meser

Meser
  • 68 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 28 January 2010 - 20:40

I ja naskrobie pare slów apropo nowego gadżetu apple'a. Dla mnie w ogóle to nie trafia, głownie przez to że nie widze innej możliwości jak nazwać to urządzenie jako ipod touch na sterydach. Liczyłem, że tablet będzie śmigał na leopardzie nawet okroionym ale leopardzie. Co mi z tego, że mam urzadzenie które potrafi edytować dokumenty (iwork) skoro jestem zmuszony sychronizować go jak ipod,a nie moge pliku wrzuc z pendrivie'a.... Co mi z tego, że urządzenie jest lekkie i pozwala na bezstresowe przegladanie sieci skoro nie obsługuje flasha....;/ Nie mowie że to urządzenie jest zbędne jest zbedne dla mnie nie widze osobiście łatania dziury pomiedzy ip a mb bo dla mnie tej dziury nie ma

#560 MFan

MFan
  • 10 posts

Posted 28 January 2010 - 20:41

Super sprzęt mógłby być, gdyby miał choć jeden port usb, normalne zarządzanie plikami i multitasking oczywiście bez JB.

#561 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 28 January 2010 - 20:52

Następne wersje będą wzbogacane o dodatki ;)

#562 Morgoth_

Morgoth_
  • 221 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 January 2010 - 21:34

Zastanawia mnie parę spraw: 1) Czy proporcje ekranowe są takie jak w iPodzie Touch? 2) Skoro ma mikrofon i głośnik - można go używać jako komórki (oczywiście jak się kupi kartę microSim) - z ang. wydaje mi się, że cellular to komórka? Co do USB czy kart SD - pojawiły się już w sieci informacje o przejściówkach - tzn. że będzie port USB i czytnik kard SD. Ogólnie podoba mi się urządzenie. Za rok na studia, pomyślę, czy nie kupić iPada zamiast Macbooka (zalezy mi na długiej pracy na baterii w edytorze tekstu i arkuszu kalkulacyjnym. A cena ładna (od 1400 do 2400).

#563 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 28 January 2010 - 21:48

Modbook nie jest od Apple.

Owszem. Ale brutalna prawda jest taka, że rozwala tego iPad'a na łopaty.

Wada jest taka, że jest większy, zaleta - da się*na tym normalnie odpalić*i PS i EOS Utility, a z przeglądaniem stron myślę że nie będzie problemu. ;)

#564 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 posts

Posted 28 January 2010 - 22:16

Wiele osób wspomina tutaj o super wygodzie podczas używania ipada ale argumenty o wygodzie to do mnie wogóle nie docierają, przecież jeśli chodzi o wygodę podczas używania tego urządzenia w łóżku czy w jakiejkolwiek innej sytuacji to musi być porażka nie wyobrażam sobie klikania na klawiaturze wyświetlanej na tym samym wyświetlaczu gdzie mam obraz, musiałbym przy tym strasznie zginać nadgarstki i po chwili już bym miał dość, tak narzekacie do netbooki że za duże ale przecież żeby wygodnie korzystać z ipada będziecie musieli dokupić docka z klawiaturą która jest sztywno połączona z tabletem i nie będzie możliwości jej regulacji, jedyna sytuacja w jakiej chyba będzie można go używać w miarę wygodnie to podczas trzymania go na kolanach ... cały ten ipad to jest jedna wielka porażka do niczego się nie nadająca, największą jego wadą jest system operacyjny z iphona, na cholerę mi taki powiększony iphone z dokładnie taką samą funkcjonalnością? to miała być rewolucja a żadną rewolucją nie jest, gdyby była to jakaś wersja mac os x która daje mi tablet z pełną funkcjonalnością maca to owszem było by to urządzenie idealne ale w takim wypadku do niczego to się nie przyda chyba że jako ładna i bardzo droga ramka do zdjęć z możliwością*podłączenia do internetu, przeczytania książki i posłuchania muzyki

#565 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Posted 28 January 2010 - 22:24

FrisTAJla, tak nawiasem pod iPada można podpiąć klawiaturkę ze zwykłego maćka, wystarczxy tylko BT i po sprawie a że jedno i drugie to posiada więc problemu nie ma :D

#566 lef

lef
  • 279 posts
  • SkądKraków

Posted 28 January 2010 - 22:28

Czyżby ? Apple - iPad - The best way to experience the web, email, & photos

Jak pisałam, to nie było, iMac'i świeciły na stronie głównej :P

#567 trotyl

trotyl
  • 190 posts

Posted 28 January 2010 - 22:46

Apple - iPad - Najlepszy sposób na sieć, e-mail i zdjęcia.

update

#568 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 January 2010 - 23:23

No multitasking, no flash, no camera, no USB ports, no media partnerships, no iTMS (in Poland)… I tak się spełniają sny Kononowicza: żeby nie było niczego. Przerośnięty iPod Touch, który funkcjonalnością nie dorasta do sporo tańszych netbooków. Żenada, a nie rewolucja. /edit I skoro się już tyle mówi o konflikcie Google-Apple, to jestem na 90 proc. pewien, że netbook z Chrome OS będzie dużo bardziej przydatny i przyjazny dla zwykłego użytkownika.

#569 Shinogu

Shinogu
  • 64 posts
  • SkądKraków

Posted 28 January 2010 - 23:50

wkurza mnie że teraz apple nie jest już firmą profesjonalnych komputerów tylko producentem zabawek, myślałem że ipad bedzie jakkolwiek podobny do tabletu, a to jest telefon dotykowy tylko że troche wiekszy dla szpanerów którzy wreszcie będą mogli nosić to coś cały czas na wierzchu bo nie zmiesci sie w kieszeni, nie myślałem o porównaniu z wacomem ale i tak jak dla mnie nic ciekawego

#570 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 28 January 2010 - 23:59

Idę o zakład, że za 3 lata prawie każdy na MyApple będzie miał iPada w podpisie :) Mówię oczywiście o entuzjastach Apple.

#571 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 29 January 2010 - 00:03

Apple wyglada na troche zagubione. Miejmy nadzieje ze niedlugo pojawi sie cos, co serio rzuci na kolana.

#572 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 29 January 2010 - 00:09

Myślę wręcz odwrotnie. Wczoraj Apple skupiło się tylko na iPad. To bardzo dobra strategia. Wdrażają produkt i pilotują go do momentu aż sam zacznie żyć własnym życiem - odniesie rynkowy sukces.

#573 neuroder

neuroder
  • 5 posts
  • SkądNeurode

Posted 29 January 2010 - 00:46

Mnie zainteresował akcent kładziony na iPad jako platformę konkurencyjną dla urządzeń typu Kindle. Wyjściowy model iPad jest tylko nieco droższy od urządzenia Amazonu jednak oferuje dużo więcej możliwości niż*tylko czytnik dla e-książek i e-gazet. Apple targetuje mało popularny u nas rynek dla tego typu treści.

#574 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 29 January 2010 - 01:38

Hmm..., chyba poczekam sobie pół roku lub rok, jak to urządzenie będzie się prezentować w odtwarzaniu różnych programów/aplikacji, itd.. W sumie teraz to nie widzę tu rewolucji, ale całkiem ciekawe urządzenie. Tutaj jednak będą niestety ograniczone możliwości w porównaniu do tableta lub netbooka z windowsem. Np. Safari nie obsługuje flasha.. Nie wiem, musiałbym przetestować to urządzenie na żywo, bo tak to nie mam co więcej powiedzieć... a jeszcze jedno , oglądałem tą prezentację ipada i kijowo wygląda, nie rozumiem dlaczego nie przygotowali jakichś ciekawych aplikacji, gier, pokazujących możliwości tego ipada, jedynie gry przeskalowane z iphone'a i tu nie wiem czym się ekscytować, skoro gość mówi w grze nova, że mozna to i tamto, a przecież to już wiadomo z iphone'a... Albo Steve pokazuje google street, a publiczność się zachwyca, przecież te rzeczy od dawna były znane.

#575 Fiod

Fiod
  • 290 posts

Posted 29 January 2010 - 04:39

Ja tylko czekam aż pojawią się w polsce, dla mnie idealne rozwiązanie, wreszcie mogę klientowi dać do ręki projekt żeby sobie spokojnie obejrzał nie tachając laptopa

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users