Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 głosów [20.70%])

Procent z głosów: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 głosów [32.10%])

Procent z głosów: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 głosów [16.12%])

Procent z głosów: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 głosów [6.68%])

Procent z głosów: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 głosów [2.32%])

Procent z głosów: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 głosów [10.02%])

Procent z głosów: 10.02%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#501 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 stycznia 2010 - 12:58

E-book'ów bardzo mnie przekonał. Przyznaje lubię czytać książki a najchętniej przed snem, to pewnego rodzaju moja odskocznia, która rozwija moja wyobraźnie, kreuje moją psychikę jak i tożsamość.

Wg mnie e-booki to największa wada iPada ze względu na jego ekran, który jest sam w sobie bardzo dobry, ale nie nadaje się do czytania książek, o czym chyba wszyscy zapomnieli. Klasyczne e-readeary mają ekrany zbudowane z zupełnie innej technologii, tak aby nawet wielogodzinne czytanie nie męczyło wzroku. Tymczasem jak zaczniesz sobie czytać książkę na iPadzie to gwarantuje Ci, że po 30min nawalania diodami LED po oczach Ci się odechce ;) Zresztą nie trzeba czekać na iPada, ściągnijcie sobie jakieś darmowe książki na iPoda touch czy iPhona i poczytajcie, zobaczycie jak szybko wzrok się męczy...

Oceniając inne aspekty iPada - mnie się urządzenie podoba, choć jak to bywa z pierwszymi generacjami jest za drogie, za słabo rozwinięte i niedopracowane. Myślę, że druga generacja zaoferuje już porządne usprawnienia (kamera, multitasking, więcej pamięci?), za mniejszą cenę, tak jak było w przypadku kolejnych generacji iPoda touch :)

Póki co iPada najbardziej łykną Amerykanie. Przewiduje, że w Europie i Polsce urządzenie spopularyzuje się dopiero z nadejściem kolejnych generacji iPada i spadkiem jego cen.

Zgadzam się z tym co ktoś wcześniej napisał. iPad nie jest żadnym zagrożeniem dla netbooków, a nawet e-readerów (ze względu niedostosowany do komfortowego czytania książek ekran). Jest jedynie uzupełnieniem smartfonów i laptopów, póki co o wątpliwej przydatności, bardziej jako zabawka i zastępca iPoda.

#502 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2010 - 12:58

Hmm trochę się zawiodłem. Nie bardzo widzę rolę takiego urządzenia. Na pewno nie zastąpi to laptopa. Funkcjonalność praktycznie ma taką samą jak IPod Touch - Filmy, zdjęcia, muzyka ... Może jest kilka ciekawych bajerów ale tak na prawdę mało istotnych. Chętnie bym się*pobawił ale raczej nie kupię. Jak dla mnie to jest Duży IPod Touch ...

#503 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:02

Na pewno nie zastąpi to laptopa. Funkcjonalność praktycznie ma taką samą jak IPod Touch - Filmy, zdjęcia, muzyka ... Może jest kilka ciekawych bajerów ale tak na prawdę mało istotnych. Chętnie bym się*pobawił ale raczej nie kupię. Jak dla mnie to jest Duży IPod Touch ...

Właśnie tutaj leży problem tego wszystkiego, ludzie nawyobrażali sobie Bóg wie czego i większość spodziewała się jakiegoś mega urządzenia odsuwającego laptopy (!) na boczny tor. Przecież właśnie chyba o to im chodziło, o przerośniętego iPoda Touch, o coś nieco więcej niż iPod. To w końcu tablet, a nie komputer.

#504 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:08

Właśnie tutaj leży problem tego wszystkiego, ludzie nawyobrażali sobie Bóg wie czego i większość spodziewała się jakiegoś mega urządzenia odsuwającego laptopy (!) na boczny tor. Przecież właśnie chyba o to im chodziło, o przerośniętego iPoda Touch, o coś nieco więcej niż iPod. To w końcu tablet, a nie komputer.

Dokładnie, większość liczyła na cudy, a wystarczyło logicznie pomyśleć, aby dojść do wniosku, że Apple nigdy nie stworzy urządzenia, które będzie im zjadało rynek laptopów. Nie będą sobie strzelać gola do własnej bramki ;) Chcesz mieć zabawkę, kup sobie iPhona, iPoda, iPada, chcesz mieć pełnoprawny komputer, kup macbooka pro lub imaka - tej zasady Apple się będzie trzymać cały czas :)

#505 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:08

Ja mam jedno formalne zastrzeżenie. Chodzi o temperaturę działającego urządzenia. Np. MacBook Pro jest po dłuższym czasie pracy na kolanach nieprzyjemnie "gorący". iPad musi, podkreślam musi wyeliminować ową dolegliwość gdyż mocno ciepła "książka czy gazeta"dobra jest chyba jedynie zimą w plenerze.

#506 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:25

Jak najbardziej widzę takie urządzenie też u siebie w domu i to może nie jedno, idealnie wypełnia "Okno" na cyber świat.
Zdecydowanie mi barkuje:
1. kamery wideo do wideokonferencji
2. łatwego wyświetlenia obrazu na TV
3. Podstawki docka ale do usatwiania urządzenia jako np e-ramki zdjęciowej na półce
4. Flash!!!!! - śmiem twierdzić, że nie starają się o niego bo gry flashowe ze stron www wpłyneły by na sprzedaż appStore

2. Podobno da sie przez kabelek Apple A/V. Podobno z iPhonem/iPod Touchem tez dziala.
3. Mozna kupic osobno. Nawet taka z fizyczna klawiatura (przescrolluj w dol na stronie Apple opisujacej iPad).

W sumie ja tez im dluzej nad tym sie zastanawiam tym bardziej znajduje zastosowanie u siebie... Chociazby na wyjazd na wakacje, wlasnie nie ma sensu ciagnac ze soba laptopa, iPad w zupelnosci wystarczy. Na jakies takie "chillowanie" sie.

Tylko ze.. troche mi szkoda wydac 2k na taki gadzet.

#507 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:57

W sumie ja tez im dluzej nad tym sie zastanawiam tym bardziej znajduje zastosowanie u siebie... Chociazby na wyjazd na wakacje, wlasnie nie ma sensu ciagnac ze soba laptopa, iPad w zupelnosci wystarczy. Na jakies takie "chillowanie" sie.

Tylko ze.. troche mi szkoda wydac 2k na taki gadzet.

Dokładnie, na wakacje nie ma sensu brać ze sobą laptopa - nawet 13 calowego. iPad idealnie spełnia to zadanie.

Polecam też: www.myapple.pl/1155796-post38.html.

#508 Graziano

Graziano
  • 18 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 13:59

Maly off.... co z nowymi MBP ?

#509 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:08

Maly off.... co z nowymi MBP ?

Eee, nie ma ?:lol: Pojawiło się pierwsze oficjalne video promujące IPad'a, wydane przez Apple .

#510 farmaceuta91

farmaceuta91
  • 144 postów
  • SkądSydney/Tyczyn

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:11

Witam Ciekawe kiedy będzie JB. I jak nazwią nowy program do tego celu.

#511 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:11

Wątpię, że w ogóle będzie.

#512 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:17

Hitem sprzedaży raczej nie będzie, ale pomysł ciekawy.

#513 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:31

to jest powiekszony ipod... i to wszystko może ma jakieś fajne animacje itp ale poza tym to d.n.o

#514 lpociask

lpociask
  • 118 postów
  • Skądwawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:33

Ja bardzo chętnie zakupię*iPad ale tylko z pełnym Polskim iTunes Store !!!

#515 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:41

Moim zdaniem na tym powstaną świetne gierki szachy, jakieś puzle, strategiczne, planszowe. Będzie można położyć na stole, gdzieś*w namiocie i grać np. w monopol :). Pomyślcie jak przerobią aplikacje z instrumentami. Granie będzie na tym naprawdę nie złe.

#516 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:47

Podoba mi sie. Nie ma jak dla mnie rewolucji ale podoba sie. Kto wie, może na lato sprawię sobie (idealne zastosowanie jak dla mnie: zabieranie zamiast laptopa na wszelkie wyjazdy, wakacje, podróżowanie). Druga sprawa: procesor Apple. Fajna sprawa, chwali sie. Osobiscie obstawiam u buków że Apple nie wprowadzi ich do komputerów (pozostaną w urządzeniach przenośnych jak iPad i pewnie już iPhone 4). Ale kto tam ich wie... mi jako osobie która kupiła niedawno kolejne dwa jabłuszka, taka zmiana nie podobałaby się (jak i milionom innych osob które nie tak dawno poprzesiadały się na Intelowskie maki, ciesząc się z 10.6 jako pierwszego OeSa pod te procesory:) Podsumowanie: jak dla mnie, do strawienia (nie w najdroższej opcji). Nie teraz ale za jakiś czas. IMO rewolucji nie ma:)

#517 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:52

Jaką to ma rozdzielczość ekranu???

#518 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:55

A, i faktycznie. Nie wyobrazam sobie czytania na tym ksiazek (ekran IPS z LEDami:/)

#519 gilson8

gilson8
  • 68 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 28 stycznia 2010 - 14:56

1024 na 768 btw Safari znowu nie ma fasha ;( bylem juz zdecydowany na iPada ale w tej sytuacji rezygnuje

#520 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:00

Jakby miało Flasha to bym się zastanowił nad zamianą netbooka na iPad'a ;)

#521 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:04

Wiecie co jest zabawne? Że Apple "lekko" się*"wzorowało" na innym urządzeniu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Identyczna ramka, taka sama odległość szkła od ekranu, wielkość...

Who's bad? :D

#522 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:05

Wiecie co jest zabawne? Że Apple "lekko" się*"wzorowało" na innym urządzeniu.

Jak juz to inni wzorowali na iPhone. iPad wyglada jak wiekszy iPhone.

#523 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:07

Ja Was zupełnie nie rozumiem.. Przed keynote WSZYSCY pisali, mówili, prosili, żeby Apple pokazało tablet, bo inaczej to by się chyba zabili.. ;) Wiele wskazywało na tablet, czy to "wycieki" i multum innych plotek. Nawet hasło keynote mówiło właściwie samo za siebie: "Come see our latest creation", czyli jedną rzecz, a nie kilka ;) czego oczekiwaliście przy takim haśle? ;) to było wiadome, że Apple z pompą pokaże tablet, a programy typu iWork, iLife, Aperture itp. wypuści podobnie jak ostatnio iPoda shuffle, czy iMaćki, czyli "po cichu" ;) A nowy iPhone, iPhone OS 4.0 było dla mnie co najmniej śmieszne, ponieważ te rzeczy mają "premiery" później. Chyba każdy spodziewał się tabletu, każdy chciał żeby Apple pokazało w końcu ten obiekt marzeń sennych większości fanów Apple. A teraz co? Teraz wszystkim wielce nie pasuje tablet... Moim zdaniem jest on po prostu gadżetem stworzonym przez Apple pod uciskiem mediów i fanów. Dla mnie również też ma kilka wad, ale iPhone 1. generacji w czasie premiery mógł być taki jak teraz iPhone 3GS. Zapewne sprzedaż będzie w takim samym "schemacie" jak iPhone - pierwszego iPada kupi dużo ludzi, ponieważ to wyczekany, tak jak kiedyś iPhone, tablet; następną generację kupi jeszcze więcej osób, ponieważ iPad "2G" będzie miał jeszcze lepsze funkcję, a iPad "3G", tak jak iPhone 3GS, będzie miał już "to czego potrzebujemy" i będzie jeszcze bardziej popularny. Ja osobiście wolę iPhona, bo przynajmniej mogę go schować do kieszeni, zadzwonić z niego, i "forma przeglądania internetu" mi wystarcza. Nie muszę brać specjalnie plecaka/torby na iPada :) Podsumowując: wszyscy czekali na iTablet, a teraz wg. większości iPad jest do bani ;) Moim zdaniem to ciekawy, warty uwagi gadżet, ale tylko gadżet, mnie do niczego nie potrzebny. ;) Mogłoby być lepiej, ale cieszmy się z tego co jest, a nie wierćmy w tym tablecie, aby znaleźć kolejne wady :)

#524 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:08

Tandeta, nawet MS zaproponowało lepszy tablet(Courier). Nie mam zamiaru kupować tabletu ale jeśli już iPad byłby ostatnim o jakim bym pomyślał.

#525 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:10

Tandeta, nawet MS zaproponowało lepszy tablet(Courier).
Nie mam zamiaru kupować tabletu ale jeśli już iPad byłby ostatnim o jakim bym pomyślał.

Pisałeś już 5 razy:) Znamy juz Twoje zdanie na ten temat, nie musisz pisac tego po kilka razy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych