Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Please log in to reply
676 replies to this topic

Poll: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 member(s) have cast votes)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 votes [20.70%])

Percentage of vote: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 votes [32.10%])

Percentage of vote: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 votes [12.06%])

Percentage of vote: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 votes [16.12%])

Percentage of vote: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 votes [6.68%])

Percentage of vote: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 votes [2.32%])

Percentage of vote: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 votes [10.02%])

Percentage of vote: 10.02%

Vote Guests cannot vote

#301 aganor

aganor
  • 57 posts

Posted 27 January 2010 - 22:57

Urządzenie zapewne rewolucyjne, jednak jak to z Polską bywa nie u nas. U nas oczywiście wszyscy oczekiwaliby gadżetu, który wiązałby sznurowadła u butów i robił więcej lodów niż Algida, przy tym byłby dostępny dla każdego małolata za odłożone kieszonkowe. Sprzęt będzie chodliwy w bardziej cywilizowanych krajach, gdzie normalni ludzie zarabiają normalne pieniądze i mogą się cieszyć z ich wydawania. Niestety u nas jeszcze wiele czasu upłynie (i oleju w ludzkich głowach) nim chęć podążania z duchem czasu i możliwość bycia grupą testową ewolucji elektronicznej (jaka dzieje się na przełomie, powiedzmy dwóch ostatnich dekad) przestanie się mylić ze szpanerstwem i gadżeciarstwem. Interesuje mnie również kiedy piractwo w naszym kraju zostanie wyparte przez udostępnienie klientom legalnych zasobów internetowych (muzyka, video) za ludzkie pienądze. Dopóki w głowach większości naszych rodaków rządziło będzie cwaniactwo, dopóty takie urzadzenia będą uchodziły za zbędny gadżet.

#302 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 27 January 2010 - 22:57

I klasyczna ksiazka odeszla by napewno do lamusa, nawet swierzy zapach kleju jej nie pomoze.

Wydaje mi sie, ze nie doceniasz magii papieru (chocby toaletowego). Taka multimedialna gazeta to napewno sie nie podetrzesz w krytycznej sytuacji skutecznie, a juz napewno nie bedzie to proekologiczne(chocby nie wiem jakie kolejne dyrektywy ROHS deklarowalo Apple) ;) Jeszcze ani razu nie siegnalem, aby poczytac e-booka i to nie tyle z przywiazania do klasycznej formy ksiazki co z prozaicznej przyczyny - w obliczu tylu informacji w sieci i komputerow (w domu, w pracy itd) oczy tez musza odpoczac, a czytanie ksiazki to ma byc odpoczynek dla ciala i pokarm dla duszy.

#303 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 posts
  • SkądJędrzejów, Poland

Posted 27 January 2010 - 22:58

Sczerze jestem mocno rozczarowany:/ zaproponowali zbędny gadżet-zabawkę.. a gdzie te wspominane wcześniej macbooki pro? a gdzie nowy iwork? gdzie iphone os 4.0? a tak się napalałem;p

#304 rybek

rybek
  • 186 posts

Posted 27 January 2010 - 22:59

Apple iPad first hands-on! -- Engadget

Macie tu bardzo fajny filmik, na gorąco, że tak powiem:)

#305 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

kiedyś będzie to wszystko, należy spojrzeć po ludzku na to wszystko czyli nie wszystko naraz

#306 tbgkol

tbgkol
  • 293 posts

Każdy sie sprzecza a i tak w Polsce go na 95% nie będzie:

Apple - iPad - Technical specifications and accessories for iPad.

Nie ma polskiego języka w specyfikacji i polska podstrona nie działa, a zawsze po keynote strona nowego produktu już istniała, wiec tak czy tak ci którzy bedą go chcieli kupić będą musieli go importować.

#307 2chap

2chap
  • 37 posts

Posted 27 January 2010 - 23:00

Name Fail, Photoshop Win - FAIL Blog: Epic Fail Pictures and Videos of Owned, Pwnd and Fail Moments

#308 seba6250

seba6250
  • 149 posts
  • Skądkraków

fajnie tylko po co???myslelm o zakupie ,tylko na tel za duzy a na lapa zly.....nie wiem moim zdaniem calkowice nie potrzebne urzadzenie!!!

#309 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

zastanawiają mnie wypowiedzi osób które chciały by mieć 3 HDMI, 5 USB, slot na 20 kart pamięci, Blue- ray, wbudowany projektor, tuner tv, router wi-fi i dysk twardy 2000GB. Co te osoby, które tego oczekują robią na tym forum. Przecież apple nigdy takiej tandety ze wszystkim nie wypuści... Ich sprzęt ma to co jest najpotrzebniejsze i ma to dopracowane do perfekcji.

#310 mawek

mawek
  • 20 posts

Posted 27 January 2010 - 23:01

Jest srednio

Subiektywnie:

(+)Caly sprzet to maly ekran, podpinamy pod klawiature i mamy sprzet stacjonarny, ciach odpinamy idziemy do kumpla i tutaj zaczynaja sie schody:

• nie mozemy zrzucic plikow od kumpla na tablet,
  • nie mozemy zrzucic plikow z tabletu do kumpla,
  • nie mozemy podlaczyc pendrvia/karty sd itp,
  • nie mozemy wrzucic custumowych plikow nie pochodzacych z iphoto/itunes/appstore,
  • nie mozemy uzyc tabletu do jakiejkolwiek powazniejszej pracy np. programowania, tworzenia kodu stron itp,
  • nie mozemy nic wydrukowac u kumpla z tabletu (np. niesiemy notatki),

Znalezlismy sposob zeby np. pisac w tym html/css ALE nie ma multitaskingu więc:
  • nie mozemy przelaczyc sie do przegladarki i przetestowac strony, bo nam sie zakmnie edytor,
  • nie mozemy odpalic budowanej strony w safari bo nie ma mozliwosci dopalania stron z dysku,
  • nie mozemy pociac strony brak multitaskingu zmusza nas do wylaczania ewentualengo programu graficznego w celu obadania efektu w safarii.

Co mozemy?
  • w miare wygodnie w domu surfowac po internecie nie wlaczajac komputera,
  • czytac prase,
  • komfortowo grac w niektore gry np. baldurs gate na takim tablecie byloby miazga.

Wiekszosc z tych pierdul to kwesita softu, wiec jestem zdania ze JB bedzie powszechnym sposobem postepowania z tym sprzetem, znacznie bardziej powszechnym niz jest to w przypadku iPhone'a

#311 Elthiryel

Elthiryel
  • 10 posts

Posted 27 January 2010 - 23:02

po masowej sprzedaży IPAD wyjdzie:
IPAD ver. 2 w której na pewno dołożą kamerę
ver. 3 dostaniemy gps
ver. IPAD PRO będzie już parzyć kawę, ale wtedy to już będzie mało ważne, gdyż będzie keynote z nowiutkim okrojonym ICOŚ itp. itd.

a w tym wszystkim będziemy mieli info na Myapple że app store sprzedało miliardy. :)

Sorry za sarkazm, ale mnie szarpie miał być prasowany macbook mamy prasowanego iphone.

O ile co do całości możesz mieć rację, to iPAD MA GPS!!! Przed rozpoczęciem dyskusji proponuję [url=http://www.apple.com/ipad/]Apple - iPad - The best way to experience the web, email, & photos[/url] przejrzeć, razem z Tech Specs...

#312 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 27 January 2010 - 23:03

Jak tak czytam negatywne komentarze na temat tabletu to dochodzę do wniosku, że nie tylko nie jest on na siłę wepchnięty (części osób odpowiada) ale jest jeszcze miejsce dla tabletu PRO ;)
No takiego z 11" ekranem, OSXem na pokładzie. Ciekawe ile osób taki produkt by odebrało pozytywnie?

myślę że większość była by na tak, dla mnie marzeniem jest MBP z ekranem zamocowanym na osi, tzn otwierasz, obracasz zamykasz ale lcd do góry, i lcd jest pełnoprawnym tabletem a'la wacom cintq + reaguje na gesty znane z iPhona. jak dla mnie ideał. no i oczywiści mógłby być bardzo cienki heh

#313 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 27 January 2010 - 23:04

Subiektywnie patrzac to Apple i tak nie ulatwia kontaktu ze swiatem zewnetrznym i wszystko opiera sie na pozorach dostepnosci ;) Tylko na Boga jak mozna wymagac zlacza Ethernet w mobilnym urzadzeniu - fizyczne rozmiary zlacza sa jednak dosyc duze ? Szczegolnie, ze juz w wiekszosci polskich domow sa routery bezprzewodowe (przynajmniej G) i kto by ciagnal skretke po domu chcac przejrzec www lezac w lozku ??? ;) P.S. Odnosnie nowych Macow - skoro w tym malenstwie za 499$ jest ekran IPS z podswietleniem WLED to czemu by nie w MBP ?

#314 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

Posted 27 January 2010 - 23:05

Subiektywnie patrzac to Apple i tak nie ulatwia kontaktu ze swiatem zewnetrznym i wszystko opiera sie na pozorach dostepnosci ;)

??

#315 rybek

rybek
  • 186 posts

Posted 27 January 2010 - 23:06

Powiem wam, że jak widziałem na filmiku przeglądanie zdjęć, to byłem zdumiony, że procesor 1GHz pozwala na tak płynne powiększanie, przesuwanie itp. zdjęć o wysokiej rozdzielczości. Przyłożyli się do softu, jest ładnie dopracowany.

#316 sobansio

sobansio
  • 184 posts
  • SkądNewbridge, Kildare, IE

Posted 27 January 2010 - 23:06

Czekamy na JB w takim razie. Używany ten sprzęcior na pewno zejdzie z ceny, więc jak pozbędę się iTouchów (mam 2x 2G 8GB) to może pomyślę o takim iPadzie, ale nadal, to wg. mnie "nowy touch" tyle, że o wiele większy. Nie jest zły, ale na pewno ma mnóstwo wad.

#317 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 27 January 2010 - 23:11

Wydaje mi sie, ze nie doceniasz magii papieru (chocby toaletowego). Taka multimedialna gazeta to napewno sie nie podetrzesz w krytycznej sytuacji skutecznie, a juz napewno nie bedzie to proekologiczne ;) Jeszcze ani razu nie siegnalem, aby poczytac e-booka i to nie tyle z przywiazania do klasycznej formy ksiazki co z prozaicznej przyczyny - w obliczu tylu informacji w sieci i komputerow (w domu, w pracy itd) oczy tez musza odetchnac a samo czytanie ksiazki ma byc relaksem.

Ekologia to dzisiaj moda na ktorej inni zarabiaja a nie zagrozenie, nasza planeta sobie ze wszystkim poradzi w ostatecznosci i tak wszystko "strawi", wiec ten czynnik traktuje jako zarcik. A tutaj bardziej serio mniej zartem jaka jest prawda: YouTube - George Carlin about Saving the Planet (Polish subtitles) Ale nie chcialbym tutaj o tym rozmawiac ok ? wal na priv jak juz.

Przyznam, ze czystych e-bookow rowniez nie czytuje, ale ostatnio podpadly mi bardziej od tradycyjnych audio booki z dobra barwa glosu narratora i muzyka w tle podczas jazdy samochodem w dlugiej trasie albo na tarasie to robi swoje. Dlatego ja mowilem nie o ebooku klasycznym ale o multimedialnym, gdzie wlasnie jest narracja. A jesli tak bardzo lubisz papier to zawsze bedziesz mogl to wydrukowac, tyle ze bez filmow, animacji, dziwekow i narratora ;).
Dlatego takie multmedialne e booki daly by ipadowi to cos.

#318 shog

shog
  • 669 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 27 January 2010 - 23:12

Śmieszy mnie to, jak mocno zapierają się niektóre osoby wypowiadające się tutaj. Krytykują to urządzenie tak niemiłosiernie, jakby już mieli je zakupione w domu i żałowali wydanych pieniędzy. Po prostu przyznaj - 'nie trafia do mnie, w tym wypadku nie należę do grupy docelowej Apple, mam inne urządzenia, które spełniają dla mnie te same funkcje'. Jest dużo krytyków, również dużo zwolenników, ale jedno jest pewne - Apple na pewno znajdzie na to nabywców. Nie wiadomo czy będzie to w Polsce, czy gdzieś indziej - w USA na pewno. Nie ma co się oszukiwać, dla nich najważniejszy jest zysk, a urządzeniem tego typu na pewno zaciekawią sporą rzeszę ludzi. Czy iPad jest dla mnie? Nie, raczej nie. Do przeglądania Internetu starczy mi mój PC, filmów oglądam mało, nie przeglądam też codziennie tysięcy zdjęć, za rozrywkę starczy mi iPhone. Jednak mimo tego powiem szczerze, że w obecnej odsłonie potencjał iPada wykorzystano zaledwie w kilkunastu procentach.

#319 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 27 January 2010 - 23:12

a sytuację dobija już fakt że nie we wszystkich modelach jest wi-fi... dlaczego??? skoro w iPhone zawsze jest wifi. idą tropem microsoftu z którego tak się wyśmiewali przy okazji prezentacji windows vista (mnóstwo wersji, tylko najlepsza miała wszystkie potrzebne funkcje).

#320 andreq

andreq
  • 84 posts
  • SkądWawa

Posted 27 January 2010 - 23:13

Fajny gadżet, taki netbook do przeglądania stron i do sprawdzania poczty, jestem ciekaw jak się na tym pisze bo w podróży może być wygodniejszy niż laptop no i bateria jak napisali w specyfikacji ładnie trzyma. Dla osób często podróżujących jest to dobre rozwiązanie.

#321 2chap

2chap
  • 37 posts

Posted 27 January 2010 - 23:14

Skoro iPad dziala na systemie w wersji 3.2 - warto zauwazyc pewne zmiany wzgledem wersji 3.1.2 na naszym iPhonie. Jezeli bedzie to ten sam system - mozemy sie spodziewac tapety pod ikonkami, bardziej czytelnego dock'a z 'bajeranckimi cieniami' itp.

#322 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 27 January 2010 - 23:14

Subiektywnie:

(+)Caly sprzet to maly ekran, podpinamy pod klawiature i mamy sprzet stacjonarny, ciach odpinamy idziemy do kumpla i tutaj zaczynaja sie schody:

• nie mozemy zrzucic plikow od kumpla na tablet,
  • nie mozemy zrzucic plikow z tabletu do kumpla,
  • nie mozemy podlaczyc pendrvia/karty sd itp,
  • nie mozemy wrzucic custumowych plikow nie pochodzacych z iphoto/itunes/appstore,
  • nie mozemy uzyc tabletu do jakiejkolwiek powazniejszej pracy np. programowania, tworzenia kodu stron itp,
  • nie mozemy nic wydrukowac u kumpla z tabletu (np. niesiemy notatki),

W tym sek ze Apple chce by nasz kolega tez mial docka ;)

#323 rybek

rybek
  • 186 posts

Posted 27 January 2010 - 23:15

@lopski Wifi jest we wszystkich, naucz się czytać zanim zaczniesz komentować.... Pisz mniej postów, a bardziej przemyślane. Bo ciągle tylko jeździsz po czymś, nad czymś ktoś naprawdę musiał się napracować.

#324 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 27 January 2010 - 23:16

lopski - każda ma wi-fi. Nie każda ma 3G, ale to jeszcze mogę zrozumieć. 3G = dodatkowe koszty, a chcieli, żeby był jak najtańszy. Niektórzy będą używać iPada tylko w miejscach z Wi-Fi, więc taki model będzie dla nich odpowiedni :)

#325 laza

laza
  • 192 posts
  • SkądGniezno/Poznań

Posted 27 January 2010 - 23:16

a sytuację dobija już fakt że nie we wszystkich modelach jest wi-fi... dlaczego??? skoro w iPhone zawsze jest wifi. idą tropem microsoftu z którego tak się wyśmiewali przy okazji prezentacji windows vista (mnóstwo wersji, tylko najlepsza miała wszystkie potrzebne funkcje).

Dołączona grafika
chyba nie ma 3G?!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users