Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Xbox360 vs PS3?

• Please log in to reply
133 replies to this topic

#126 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 February 2011 - 12:55

W hipermarkecie, zakup pod wpływem chwili ;) mam x360, tego pierwszego, nie Slima. Na razie gram z sport, a dokładnie w boks i moj trzyletni syn oklada mnie równo.

#127 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 February 2011 - 23:45

[QUOTE=monky;1517059]Żadna gra nie wyszła na 7. Norma aktualnie to 1 płyta DVD, coraz częściej 2. Jeśli już mówimy o minusach to trzeba wspomnieć o konieczności instalacji gier na dysk w przypadku ps3 z uwagi na słabą prędkość odczytu danych. Co do braku miejsca na płycie dzięki niedawnemu złamaniu ps3 można historię o grach zajmujących 50gb włożyć między bajki. Najnowszy Fight Night Champion zajmuję 6.73 GB na xboxa, 5.16 GB na ps3. Bulletstorm 4.55 GB na ps3, 6.82 GB na xboxa. [/QUOTE]

Tu się nie zgodzę, bo akurat Lost Odyssey jest na 4. Faktycznie z 7 to może przesadziłem. Z koniecznością instalacji polemiżėwałbym. mam najnowszego Killzone 3 i ten nie wymaga instalacji. Nawet jeśli, to instalowane są głównie podstawowe pliki a reszta dogrywana z płyt. A instalacja wpływa korzystnie na czytnik.

[QUOTE=monky;1517059]
PS3 Media Server współpracuje także z xboxem. Tak więc wszelkie ograniczenia znikają (odtwarzanie filmów z zewnętrznymi napisami, mkv itd)[/QUOTE]
Miałem Xboxa więc miałem też porównanie. W PS3 sprzętowy scaler jest o niebo lepszy, zwłaszcza widać to przy filmach DVD ale nie tylko. Nie wspomnę o obsłudze większej ilości formatów.

[QUOTE=monky;1517059]
Deweloperzy w wywiadach tak nie twierdzą. Po prostu chwalą sdk microsoftu. Ale kto projektował architekturę ps3? Przecież Sony. Sami sobie zaszkodzili.[QUOTE=monky;1517059]
Poczytaj starsze newsy, to dowiesz się, że na początku nie potrafili dobrać się do całej mocy drzemiącej w PS3. Odnośnie SDK, to weź pod uwagę zupełnie inną architekturę PS3, choćby procesor Cell. A to, że deweloperzy którzy piszą gry na Windows, po prostu później portują je na Xbox 360, a zaniedbują czasami PS3 to inna kwestia. Zobacz jak wygląda GOW3, Uncharted 2 czy Killzone 3.

[QUOTE=monky;1517059]
Ile ludzi tyle zdań. Ale generalnie to Kinect jest bardziej uniwersalny z racji technologii. W przypadku move jesteś ograniczony do dwóch kontrolerów. Dance Central raczej na Move z racji ograniczeń technologicznych nie wyjdzie. Fitness też - wyjść mogą ale to jednak nie to samo. Move jak już pisałem jest podobny do Wii. Sony poszło w stronę konrolera ruchowego w poważnych grach. Microsoft stawia na zabawę. Co kto lubi. Nie można zapominać, że xbox jest dla amerykanów stąd taka, a nie inna charakterystyka gier.[/QUOTE]

Tu się będę trzymał mojego zdania- PS Move jest bardziej uniwersalne. Nie wyobrażam sobie sterowania w grach typu Killzone3 Kinectem. To jest oczywiście dobra technologia, ale pod zupełnie inne typy gier. Dodajmy też, że PS3 ma obsługę gier 3D, fakt, że to dopiero początki, ale jednak. Xbox 360 ma już nieco za mało mocy na to.

#128 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 27 February 2011 - 02:15

XBox ma według mnie dużo lepsze i ładniejsze pady niż PS ;) Wybaczcie, ale nie chce mi się czytać całego wątku z takimi esejami jak powyższy :)

#129 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 posts
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Posted 27 February 2011 - 09:30

XBox ma według mnie dużo lepsze i ładniejsze pady niż PS ;) Wybaczcie, ale nie chce mi się czytać całego wątku z takimi esejami jak powyższy :)

Prosze nie zaczynać tematu o padach. To tylko kwestia przyzwyczajenia oba są ok.:-|

#130 luk4sek

luk4sek
  • 283 posts

Posted 27 February 2011 - 11:54

Jestem posiadaczem ps3 od 2 lat, wczoraj kupiłem sobie xboxa 250 gb, pograłem trochę w alana wake i jestem oczarowany tą konsolą:) Wszystko włącza się szybciej niż na ps3, gry od razu, na ps3 się ładują dłużej. zero problemów z netem, ps3 wywala ciągle błąd 8210092 czy jakoś tak:P Teraz najbliższy zakup to kinect. Wydaje mi się, że posiadanie dwóch konsol jest najlepszym rozwiązaniem, bo na jedną i drugą tworzone są świetne exy, w które warto zagrać.

#131 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2011 - 11:55

Jestem posiadaczem ps3 od 2 lat, wczoraj kupiłem sobie xboxa 250 gb, pograłem trochę w alana wake i jestem oczarowany tą konsolą:) Wszystko włącza się szybciej niż na ps3, gry od razu, na ps3 się ładują dłużej. zero problemów z netem, ps3 wywala ciągle błąd 8210092 czy jakoś tak:P Teraz najbliższy zakup to kinect.
Wydaje mi się, że posiadanie dwóch konsol jest najlepszym rozwiązaniem, bo na jedną i drugą tworzone są świetne exy, w które warto zagrać.

Masz racje, sam nakręcam żonę już na PS3.

#132 monky

monky
  • 69 posts

Posted 27 February 2011 - 13:33

Tu się nie zgodzę, bo akurat Lost Odyssey jest na 4. Faktycznie z 7 to może przesadziłem. Z koniecznością instalacji polemiżėwałbym. mam najnowszego Killzone 3 i ten nie wymaga instalacji. Nawet jeśli, to instalowane są głównie podstawowe pliki a reszta dogrywana z płyt. A instalacja wpływa korzystnie na czytnik.

Moim celem nie jest oczernianie ps3 bo sam myślę o kupnie bo wreszcie pojawiło się parę gier w które chętnie bym zagrał (Uncharted szczególnie). Co do ilości płyt to jak sam się orientujesz Lost Odyssey jest chyba niechlubnym wyjątkiem (następnym będzie pewnie Final Fantasy). W kolejnym poście dopisałem, że źle się wyraziłem, nie wszystkie gry wymagają instalacji. Mój błąd. Powinienem lepiej to sprecyzować. W każdym bądź razie ps3 jak i xbox mają możliwość instalacji gry na dysku. Tylko w ps3 czasem jest to konieczne, a w xboxie (poza dodatkowymi trasami w forzie) zależy to tylko od gracza.

Miałem Xboxa więc miałem też porównanie. W PS3 sprzętowy scaler jest o niebo lepszy, zwłaszcza widać to przy filmach DVD ale nie tylko. Nie wspomnę o obsłudze większej ilości formatów.

Nie ukrywam, że bardzo krótko korzystałem z ps3 media server a na ps3 widziałem tylko zwykłe dvd, nie żadne hd. W kwestii jakości nie mogę się wypowiedzieć. Mówiłem tylko o możliwościach, które w teorii są podobne. Mówiąc tu o PS3 Media Server rzecz jasna.

Poczytaj starsze newsy, to dowiesz się, że na początku nie potrafili dobrać się do całej mocy drzemiącej w PS3. Odnośnie SDK, to weź pod uwagę zupełnie inną architekturę PS3, choćby procesor Cell. A to, że deweloperzy którzy piszą gry na Windows, po prostu później portują je na Xbox 360, a zaniedbują czasami PS3 to inna kwestia. Zobacz jak wygląda GOW3, Uncharted 2 czy Killzone 3.

Z tą mocą to nie wiem czy trochę bajka nie była, ale nie można tego stwierdzić. W każdym bądź razie to Sony planowało swoją architekturę. Jeśli chodzi o Hardware to przecież Microsoft zastosował dobre GPU słabsze CPU (jeśli można tak to określić). Sony odwrotnie. Przez skomplikowany język to sony straciło. A przecież miało ogromną przewagę w postaci doświadczenia developerów z PS2.
Co do portowania gier. Raczej to działa xbox -> pc. Ale czy to źle, że Microsoft idealnie potrafił skorzystać z doświadczenia developerów piszących gry na PC? Podobnie powinno moim zdaniem postąpić SONY i wykorzystać doświadczenie z PS2. I jeszcze jedno. Temat gier tylko na jedną platformę. Faktycznie Uncharted, Killzone wyglądają świetnie. Ale trzeba też przyznać, że Gearsy (mimo, że leciwe) dają radę. Podobnie Forza. GT5 nie umieszczam ponieważ patrze bardzo krytycznie na tą grę ze względu na szumne zapowiedzi dotyczące grafiki, a wyszło jak wyszło. Forzy nosem nie wciąga, a miało ;)

Tu się będę trzymał mojego zdania- PS Move jest bardziej uniwersalne. Nie wyobrażam sobie sterowania w grach typu Killzone3 Kinectem. To jest oczywiście dobra technologia, ale pod zupełnie inne typy gier. Dodajmy też, że PS3 ma obsługę gier 3D, fakt, że to dopiero początki, ale jednak. Xbox 360 ma już nieco za mało mocy na to.

Tak jak mówiłem zupełnie inny typ kontrolerów. Jednak będę obstawiał przy swoim to kinect jest bardziej uniwersalny bo nie ma ograniczeń w postaci 'pałeczki' i drugiego kontrolera, który umożliwia poruszanie. Ale przyznaję rację nie wyobrażam sobie gry na kinect'cie w Halo, Forze czy cokolwiek innego. Ale za to nie wyobrażam sobie gry na Move w dance central czy jakiś fitness. Coś za coś. Kinect jest projektowany dla hamburgerów i z tym jako posiadacz xbox'a już dawno się pogodziłem.
Jak też już wspominałem doceniam PS3 tylko nie jestem ogromnym graczem dla którego posiadanie dwóch konsol jest celem. Chociaż niewątpliwie przydałoby mi się PS3 na 2 tygodnie, żeby przejść 5 gier, które (narazie) mnie interesują.

#133 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 27 February 2011 - 13:43

@arturcisz więc poćwicz trochę, bo ja złapałem zakwasy ;) Liczę na jakąś wspólną grę w Kinect Adventures. Może kup sobie Dance Central? Pokonkurujesz z żoną przy hitach Lady Zgagi :D.

#134 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 February 2011 - 13:45

@arturcisz więc poćwicz trochę, bo ja złapałem zakwasy ;) Liczę na jakąś wspólną grę w Kinect Adventures. Może kup sobie Dance Central? Pokonkurujesz z żoną przy hitach Lady Zgagi :D.

Moja żona jest zdobywczynią pucharu świata w show dance plus instruktorem fitness, raczej nie miałbym z nią szans :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users