Psystar przegrał z Apple w sądzie
Napisano 16 listopada 2009 - 21:55
Napisano 16 listopada 2009 - 22:20
Napisano 16 listopada 2009 - 23:12
Napisano 16 listopada 2009 - 23:19
Napisano 16 listopada 2009 - 23:39
Napisano 17 listopada 2009 - 00:34
Napisano 17 listopada 2009 - 00:41
Napisano 17 listopada 2009 - 01:07
Napisano 17 listopada 2009 - 01:11
Ja też tak myśle jak fraDiavolo, że gdyby nie tego typu firmy, jak Psystar, czy cała społeczność OSX86 dziś nie zobaczylibyśmy np nowych iMaków.
Popieram, społeczność OSX86 wpływa i to bardzo na postępowanie apple, muszą naprawić to co naprawiają sobie poprzez instalacje OSX na PC, niestety trzeba powiedzieć sobie prawdę nie da się zaspokoić oczekiwań wszystkich, ale obecne ceny i konfiguracje są o niebo lepsze od poprzednich.
Napisano 17 listopada 2009 - 02:56
Napisano 17 listopada 2009 - 03:54
Co do przegranej psystara ma to swoje plusy i minusy na pewno psystar pokazał że można taniej i lepiej.
no wlasnie wcale nie taniej... jak spojrzysz na ceny jednego i drugiego to okazuje sie ze psystar jest moze tanszy ze 100$... (zauwaz ze w konfiguracji na stronie musisz dokupic dodatkowo mysz,klawiature,wifi(n),bluetooth i monitor) wiec czy to tak taniej ? ... z tym lepiej to tez bym nie szalal
A ja zapytam inaczej: kogo obchodzi zdanie jakiegoś amerykańskiego sędziego? [ciach]
[...] a w związku z tym prezentują coraz słabsze jakościowo produkty i mentalnie twardniejący betonik. Tak wchodzą w buty Billa G.
/edit
Jeden przykład: tyle było utyskiwań, że W7 to próba naprawy skopanej Visty. A SL czym jest w stosunku do Leo? Rewolucją? [ciach]
po to sa wlasnie patenty zeby je chronic. i dbac o swoje. a co moga zrobic... duzo, moze nie powstrzmaja projektu OSx86, ale firme ktora w bialy dzien ich (moze okrada to za duzo powiedziane, bo kupuja i sprzedaja legalny OSX box set) oszukuje, albo lepiej zeruje na ich sukcesie, moga po prostu zamknac a wlascicieli aresztowac. (nie Apple bezposrednio oczywiscie)
co do butow Billa... to tu sie z Toba zgodze... Apple sie zrobilo troche zbyt monopolistyczne (vel. AppStore) i troche zaczynaja dzialac ja wiele innych wielkich kompanii... ale w sumie po tylu latach na uboczu, nalezy im sie a my mamy na co narzekac.
SL nie byl zadna rewolucja... i NIE MIAL BYC. SL byl tylko 'upgradem' do Leo, rezygnujacym z PPC.i tak byl zapowiadany. i chyba 9/29$ nie jest wielkim kosztem, w porownaniu z nowa wersja W7... ??
p.s. @Stryj - jako uzupelnienie do Twojej wypowiedzi... to znana jest historia Adidasa (o ile sie nie myle) albo Fruit of the Loom, ktorzy po prostu walczac z podrobkami z turcji i okolicznych krajow, po prostu dala najlepszym licencje i nakazala wyplenic reszte... kto wie co bedzie z Apple za pare lat. Wcale bym sie nie zdziwil gdyby zaczela sprzedawac licencje, albo wydala OSX-a na PCty...
a ktos kto uwaza ze kradziez jest dobra, nie chodzi do opery ... chyba ze widziales dresa w operze ? (o upiorze slyszalem hehe)
Napisano 17 listopada 2009 - 09:09
Bo musze przyznać, że do przygody z makiem bardziej zachęcaja mnie wpisy przeciwników.
Jeśli walcza o to, żeby miec podróbkę, to znaczy, że towar oryginalny jest godny zachodu. A może podrabiają dla sportu?
W tym miejscu przypomniał mi sie dowcip nie na miejscu:
Wiecie, jak Mandaryna wygrała z piactwem?
Wydała plytę, której nikt nie chciał skopiować.
W zalewie nic nie wnoszących kłótni miło jest przeczytać post ciekawy, mądry, a zarazem dowcipny i w temacie.
Dzięki
Napisano 17 listopada 2009 - 09:15
To jak wytłumaczyć pojawianie się iMaków G3, G4 i G5? Obecnością firmy PowerPsystar i społecznością OS8PPC? A nowe MacBooki? Pojawiają*się dlatego, że Psystar robi laptopy, czy dlatego, że na hackinbookach działa już połowa rzeczy?gdyby nie tego typu firmy, jak Psystar, czy cała społeczność OSX86 dziś nie zobaczylibyśmy np nowych iMaków.
Osobiście jestem zwolennikiem prawa do instalacji OS X na dowolnym komputerze przez osoby prywatne. Ale jest różnica pomiędzy człowiekiem instalującym sobie dla testów OSX na PC, a kupującym marnej jakości podróbkę.
Napisano 17 listopada 2009 - 11:12
Napisano 17 listopada 2009 - 11:53
Panowie, jestem tu nowy, nie mam jeszcze Maka i jak prosta, logiczna konstrukcja wskazuje, nie wiem, o czym mówię.
Zgadza się, nie wiesz, o czym mówisz / piszesz. Ale nie dlatego, że nie masz Maca. Tylko dlatego, że nazywasz kradzieżą instalację legalnie ZAKUPIONEGO systemu Mac OS X na pececie, któremu w Shenzhen nie przyklejono jabłuszka. Nie bierzesz też pod uwagę, że Apple robi znacznie gorsze dla klientów rzeczy nić ochrona patentów, np. notorycznie stosując sprzedaż wiązaną.
A to forum aż kipi od hipokryzji. Jailbreak iPhone'a i używanie go poza autoryzowanymi sieciami od początku jest OK, bo tak pasowało panom redaktorom, którzy chcieli mieć nową zabawkę, nie przenosząc się do USA (tylko ciekawe, co na to S. Jobs?!). Za to hackintosh to paskudne złodziejstwo i działanie na szkodę firmy, nawet jeśli i tak nie mam zamiaru mieć Maca, a Mac OS X kupię sobie system w firmowym sklepie.
Napisano 17 listopada 2009 - 11:57
Napisano 17 listopada 2009 - 12:21
Zgadza się, nie wiesz, o czym mówisz / piszesz. Ale nie dlatego, że nie masz Maca. Tylko dlatego, że nazywasz kradzieżą instalację legalnie ZAKUPIONEGO systemu Mac OS X na pececie, któremu w Shenzhen nie przyklejono jabłuszka. Nie bierzesz też pod uwagę, że Apple robi znacznie gorsze dla klientów rzeczy nić ochrona patentów, np. notorycznie stosując sprzedaż wiązaną.
A to forum aż kipi od hipokryzji. Jailbreak iPhone'a i używanie go poza autoryzowanymi sieciami od początku jest OK, bo tak pasowało panom redaktorom, którzy chcieli mieć nową zabawkę, nie przenosząc się do USA (tylko ciekawe, co na to S. Jobs?!). Za to hackintosh to paskudne złodziejstwo i działanie na szkodę firmy, nawet jeśli i tak nie mam zamiaru mieć Maca, a Mac OS X kupię sobie system w firmowym sklepie.
Na szczęście nie sprzedają go.
Napisano 17 listopada 2009 - 14:23
primo - od razu było mówione, że SL to dopieszczenie SLJeden przykład: tyle było utyskiwań, że W7 to próba naprawy skopanej Visty. A SL czym jest w stosunku do Leo? Rewolucją? Czy może takim 10.5.9, za które "ktoś" zgarnął kasę?
secundo - 10.5.9? przepraszam bardzo, ale ty wiesz ile rzeczy się zmieniło? pod maską? GrandCentral? OpenCL? przejście na 64 bity?
na serio - kto kupił system OS X? nie słyszałem, żeby apple go komukolwiek sprzedało, a o tym byłoby całkiem głośnoZgadza się, nie wiesz, o czym mówisz / piszesz. Ale nie dlatego, że nie masz Maca. Tylko dlatego, że nazywasz kradzieżą instalację legalnie ZAKUPIONEGO systemu Mac OS X
licencja != system
a kupujesz licencję, więc to raczej ty nie wiesz o czym mówisz/piszesz
to naprawdę nie jest trudne, że nie kupujesz programu/systemu operacyjnego, tylko licencję pozwalającą ci z niego legalnie korzystać (na określonych zasadach)
no tak, zapomniałem, że każdy użytkownik tego forum musi mieć takie same poglądy jak administracja/redaktorstwoA to forum aż kipi od hipokryzji. Jailbreak iPhone'a i używanie go poza autoryzowanymi sieciami od początku jest OK, bo tak pasowało panom redaktorom [...]
Napisano 17 listopada 2009 - 15:34
Napisano 17 listopada 2009 - 15:51
Napisano 17 listopada 2009 - 15:55
Napisano 17 listopada 2009 - 16:54
Co do przegranej psystara ma to swoje plusy i minusy na pewno psystar pokazał że można taniej i lepiej. Apple jak i inne firmy robią ostatnio dziwną rzecz bo wycena sprzętu to nie jest na podstawie sumy części + oprogramowania + oczywiście reszta kosztów tylko z tego co ja zauważyłem to apple sprawdza ile mogą za dany produkt dostać i na takim pułapie trzymają ceny ale wg mnie sporo się zmieniło ostatnio na lepsze mimo wszystko.
Lepiej? Co tam jest lepsze? Jaka firma sprzedaje swoje produkty po kosztach?
---- Dodano 17-11-2009 o godzinie 19:04 ----
A ja zapytam inaczej: kogo obchodzi zdanie jakiegoś amerykańskiego sędziego? Apple i tak nie jest w stanie powstrzymać działań konkurencji czy choćby rozwoju projektu OSx86. Nawet gdyby wysłali 100 milionów policjantów do pilnowania swoich licencji i patentów.
Jedyny skutek jest taki, że coraz większej liczbie ludzi działa na nerwy ta firma i jej wierni fanboje. Patrzą już wyłącznie przez pryzmat kasy, którą jeszcze można wydusić - a w związku z tym prezentują coraz słabsze jakościowo produkty i mentalnie twardniejący betonik. Tak wchodzą w buty Billa G.
[...]
Zresztą mnie to rybka, w przyszłości i tak nie zamierzam już kupować żadnych "rewolucyjnych" produktów Apple.
Apple stara się powstrzymać działania konkurencji? Kogo konkretnie? Microsoftu? Psystar nie jest konkurencją dla Apple, psystar konkuruje z setkami tysięcy firm składających blaszaki a konkurencyjność swoją chciało podnieść kradnąc własność intelektualną Apple.
Po za tym, to w czym problem - wybór systemów i firm produkujących komputery jest tak szeroki, że naprawdę nikt nie jest zobligowany do kupowania produktów z jabłkiem.
Napisano 17 listopada 2009 - 21:56
hmm szkoda bo przynajmniej można było 'wypróbować' wychwalanego w niebiosa MAC OS'a.. a tak muszę wierzyc na słowo..i od razu wydawać grubą kasę.. nie wiedząc czy warto
Przede wszystkim nie musisz..moze pozostac na windzie szmidzie i dalej sadzic ze wiesz co to system operacyjny....ale mozesz rowniez przejsc sie do sklepu gdzie sprzedaja macki i przetestowac co i jak dziala....Prawda jest taka ze jak raz poznasz osx to juz nie wrocisz do windowsa( podbno sa udokumentowane przypadki, ale chyba sfabyrkowal je microsoft)
Pozdrawiam
Napisano 17 listopada 2009 - 21:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych