Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Magic Mouse - moja subiektywna opinia po 1 dniu użytkowania.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#76 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 22:50

Słyszałem, że są problemy z współpracą MM z Makiem Pro. Apple powinno coś z tym zrobić.

P.S. Fakt, powinni ją trochę ”przyspieszyć”.

Spokojnie. Otwierasz terminal i wpisujesz:

defaults write -globalDomain com.apple.mouse.scaling -float 12.0

(zamiast 12.0 możesz wpisać dowolną liczbę w zakresie 1-12, default to 3.0)
Po kłopocie. Sam sobie przyspieszasz bez proszenia i czekania :)

#77 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 listopada 2009 - 23:25

Tak średnio to u mnie działa...

#78 Stiwi

Stiwi
  • 98 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 23:26

tak ale ona skokami sie porusza na to nic nie zrobie

#79 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 07:47

Tak średnio to u mnie działa...

A to dziwne. U mnie wszystko w jak najlepszym porządku.
Obaj (alfagta i Stiwi) macie Snow Leo ?

#80 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 17 listopada 2009 - 09:03

jak sie skokami porusza to moze podkladka zła?

#81 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 09:18

A może to kangurek nie myszka? ;-) Sorrey za oftop, ale tak mi sie skojarzyło. Jeśli to mac pro, to na 100% trzebaby sprawdzić działanie Bluetootch na na innym urządzeniu.

#82 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 listopada 2009 - 10:24

A to dziwne. U mnie wszystko w jak najlepszym porządku.
Obaj (alfagta i Stiwi) macie Snow Leo ?

Tak, mam SL. Po zmianie w terminalu nic się nie zmienia… Niezależnie od wartośći...

#83 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 11:44

Po przelogowaniu systemu nic sie nie zmienia? Dziwne:/ Mi po wpisaniu w terminalu wartosci 6.0 a nastepnie ponownym uruchomieniu systemu, mysz zapiernicza jak glupia. Jest juz idealnie.

#84 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 listopada 2009 - 15:48

Po przelogowaniu systemu nic sie nie zmienia? Dziwne:/ Mi po wpisaniu w terminalu wartosci 6.0 a nastepnie ponownym uruchomieniu systemu, mysz zapiernicza jak glupia. Jest juz idealnie.

OK. Nie restartowałem systemu:)

Edit: Działa. Jest teraz super. Wielkie dzięki!

#85 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 18:04

OK. Nie restartowałem systemu:)

Edit: Działa. Jest teraz super. Wielkie dzięki!

Oooo widzisz... ;)
Nie pisałem o przelogowaniu się, bo to naturalna kolej rzeczy przy tego typu operacjach...
Aha, po całej "operacji", nie kombinuj w preferencjach myszy z suwakiem prędkości (najlepiej go wogóle nie dotykaj). Gdy go ruszysz- wszystko wraca na default, czyli 3.0.

#86 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 17 listopada 2009 - 18:34

Jedyne czego mi brakuje w Magicznej myszy to 3 przycisk :/Przyzwyczajony że np scroll słuzył jako 3 przycisk i wtedy łatwo nowe karty w firefoxie się ogląda ,chyba że jest jakaś magiczna opcja ??

#87 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 listopada 2009 - 19:17

Jedyne czego mi brakuje w Magicznej myszy to 3 przycisk :/Przyzwyczajony że np scroll słuzył jako 3 przycisk i wtedy łatwo nowe karty w firefoxie się ogląda ,chyba że jest jakaś magiczna opcja ??

blog.fotogenia.info Mysi czarodziej

---- Dodano 17-11-2009 o godzinie 19:19 ----

Oooo widzisz... ;)
Nie pisałem o przelogowaniu się, bo to naturalna kolej rzeczy przy tego typu operacjach...
Aha, po całej "operacji", nie kombinuj w preferencjach myszy z suwakiem prędkości (najlepiej go wogóle nie dotykaj). Gdy go ruszysz- wszystko wraca na default, czyli 3.0.

Przy tego typu...:) Ja terminala używam rzadko… Bardzo rzadko:) Głównie do restartu Docka.

OK, dzięki za uprzedzenie. Ale nawet jak bym poruszył to końca świata raczej by nie było…:)

#88 tymmej

tymmej
  • 176 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 listopada 2009 - 20:48

https://addons.mozil...efox/addon/6912

SecondBar & BetterTouchTool Blog
Ustawienia: dwoma w górę: nowa karta, dwoma w dół: zamknij kartę, dwoma w lewo/prawo: poprzednia/następna karta.
Razem z QuickDragiem jest świetnie. Powiedziałbym, że lepiej niż z normalną myszką i FireGestoures lub multitouchem w Macbooku Pro 13". Nie mówię, że multitouch jest ble. Gdy gdzieś się ruszam, to bez myszki i nie narzekam. Jednak przy myszce mniej mnie łapa boli.

Nawiązując do baterii: po 5 dniach bez wyłączania 87% na komplecie z zestawu. Myślałem, że jak zwykle nie dadzą baterii do kompletu i kupiłem akumulatorki. A tu zonk ;)

#89 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 listopada 2009 - 00:02

https://addons.mozil...efox/addon/6912

SecondBar & BetterTouchTool Blog
Ustawienia: dwoma w górę: nowa karta, dwoma w dół: zamknij kartę, dwoma w lewo/prawo: poprzednia/następna karta.
Razem z QuickDragiem jest świetnie. Powiedziałbym, że lepiej niż z normalną myszką i FireGestoures lub multitouchem w Macbooku Pro 13". Nie mówię, że multitouch jest ble. Gdy gdzieś się ruszam, to bez myszki i nie narzekam. Jednak przy myszce mniej mnie łapa boli.

Nawiązując do baterii: po 5 dniach bez wyłączania 87% na komplecie z zestawu. Myślałem, że jak zwykle nie dadzą baterii do kompletu i kupiłem akumulatorki. A tu zonk ;)

Jak to jak zwykle?:) Przecież do Mighty Mouse dawali baterie. I to jakie. Energizery Ultimate Lithium. Teraz dają gorsze, ale ogólnie nie jest źle.

#90 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 18 listopada 2009 - 01:46

Hmm, ja mam wieeelkie ręce ;)

Dołączona grafika
i z magic'a korzysta mi się cudnie :) a na gesty poczekajmy, coś się pojawi - bardziej martw^ą mnie akumulusy - bo nie lubię zajmować się sprzętem - wolę korzystać ;D
Ktoś napisal że Magic to szpan - kolego ...Mac to szpan, Bmw, to szpan, Opel to szpan... Mam mac'a bo lubź system, mam magic'a bo lubię jej obsługę, mam opla, bo lubię Opla ;D i tyle nie chcesz nie używaj ale nie sugeruj że inni używają bo lubią szpan - niektórych obrażasz, ja o dziwo działam nią w AutoCad'zie i całkiem miło się rysuje... Miłego...

#91 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 18 listopada 2009 - 02:10

Nawiązując do baterii: po 5 dniach bez wyłączania 87% na komplecie z zestawu.

U mnie 43% po 15 dniach używania. W tym tempie to one starczą na miesiąc...

#92 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 listopada 2009 - 02:11

wyżej masz program do gestów i to właśnie dzięki niemu magic mouse jest dla mnie must have. dużo wygodniej i szybciej mi się śmiga, a myślałem, że touchpada nic nie przebije.

#93 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 listopada 2009 - 10:18

Wczoraj w iSpot Poznań Malta dokonałem zakupu Magic Mouse i jestem nią oczarowany. Bawiłem się nią wcześniej w salonie, ale dopiero na własnym komputerze można poczuć jak wygodna (dla mnie ofc) jest ta myszka. Jedyne co przeszkadza to niska domyślna czułość ale przy pomocy odpowiedniej komendy w terminalu lub BTT można temu zaradzić. Drugim moim odkryciem jest właśnie BTT - dzięki niemu mam kliknięcie środkowym klawiszem (czyli to na czym najbardziej mi zależało, a czego nie mają sterowniki apple) jak i mnóstwo innych gestów (część wyłączyłem zaraz po wypróbowaniu bo są niewygodne, ale parę jest przydatnych jak np gesty 3ma palcami które połączyłem z poleceniami expose). Ogólnie zakup bardzo udany - cena owszem dość wysoka (choć w moim przypadku - zakup na fakturę - nieco mniej odczuwalna), ale "miodność" użycia ją rekompensuje w pełni. No i ta myszka dodaje spokojnie +2 pkt do Lansu ;)

#94 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 18 listopada 2009 - 23:20

Wczoraj byłem w Cortlandzie i troche pobawiłem się tą myszą i moje odczucia są bardzo pozytywne :) Ale cena trochę odstrasza, ale myślę, że warto dla zapalonych Macuserów.

#95 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 19 listopada 2009 - 00:12

U mnie 43% po 15 dniach używania. W tym tempie to one starczą na miesiąc...

Nie obędzie się bez eneloop-ów i BC-900 ;).

#96 FotoiMac

FotoiMac
  • 112 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 19:52

Spokojnie. Otwierasz terminal i wpisujesz:

defaults write -globalDomain com.apple.mouse.scaling -float 12.0

(zamiast 12.0 możesz wpisać dowolną liczbę w zakresie 1-12, default to 3.0)
Po kłopocie. Sam sobie przyspieszasz bez proszenia i czekania :)

Serdecznie dziękuję, dużo pomogło, pracuje się znacznie lepiej.

Mam już komplecik, czyli nowe klawisze i kaczko kamyk zwany przez apple myszką. Wszystko z iSpot Gliwice.

#97 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 20 listopada 2009 - 13:16

Nie obędzie się bez eneloop-ów i BC-900 ;).

No rzeczywiście na to wygląda.

Baterie dołączone do Magic Mouse padły przed chwilą, po dokładnie 17 dniach używania.

#98 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 13:31

U mnie od Soboty (zakup) do dzisiaj bateria spadla do 75%. Klawiatura ma nadal 100%.

#99 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 20 listopada 2009 - 13:48

Bardzo szybko mm wcina baterię, jednak to BT, laser też swoje ciągnie i w ogóle cała elektronika w myszce multi-touchowa. Dwie pary akumulatorków, jedna para w zapasie na czas ładowania poprzedniej i można dalej pracować bo kupowanie zwykłych chyba nie jest opłacalne.

#100 malina

malina
  • 460 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopada 2009 - 13:50

Bardzo szybko mm wcina baterię, jednak to BT, laser też swoje ciągnie i w ogóle cała elektronika w myszce multi-touchowa. Dwie pary akumulatorków, jedna para w zapasie na czas ładowania poprzedniej i można dalej pracować bo kupowanie zwykłych chyba nie jest opłacalne.

A czemu myszki pokroju logitech v550 na dwóch paluszkach wystarczają na 18 miesięcy?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych