Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Magic Mouse - moja subiektywna opinia po 1 dniu użytkowania.

• Please log in to reply
291 replies to this topic

#26 superjas

superjas
  • 107 posts

Posted 31 October 2009 - 23:08

ja testowalem ja w apple storze w brukseli - nota bene tam spodziewaja sie w sprzedazy za ok 14 dni, w kazdym razie zdecydowanie brak jej 'masywnosci', ta mysz tonie mi pod lapskiem i przez to srednio wygodnie sie nia musi pracowac wg mnie choc jak zaznaczam mialem z nia do czynienia przez ok 15 min, brak przyciskow dodatkowych to minus. n

#27 kuznicki

kuznicki
  • 16 posts

Posted 02 November 2009 - 00:36

Używam 5 dni nowej myszki i mam podobne wrażenia jak w postach powyżej. Za płaska i po kilkunastu godzinach pracy ręka jest zmęczona w nadgarstku. Scroll chodzi za "łatwo", często niechcący np w Picassa na boki. Używanie dwóch palców do zmian stron w Safari jest mało wygodne. Guzików mi nie brakuje. Aha i jeszcze jedno - zimna z boku - aluminium. Szczerze powiedziawszy wolę starszą (myszkę oczywiście) szkoda tylko że ciągle brudzi się kulka. Miałem nadzieję że Apple wypuści klawiaturę z padem -tabletem, zastępując część numeryczną. Były już takie klawiatury (innych firm) ale z maleńkim padem i kompletnie nieużyteczne. Gdyby ten pad był wielkości połowy klawiatury to byłby i tabletem i padem zastępującym z powodzeniem myszkę. Pracowałem kiedyś na czymś podobnym (specjalizowany system montażowy) i myszka w ogóle nie była potrzebna i nie trzeba było odrywać ręki od klawiatury.

#28 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 02 November 2009 - 17:59

tak czytam te narzekania na kulejącą ergonomię i pozostaje mi stweirdzić: a nie mówiłem :P

#29 Meser

Meser
  • 68 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 02 November 2009 - 18:23

Ja myszką dłużej pobawiłem się w ispocie i zdanie mam takie że to zwykły bajer niestety w nowych mb/mbp touch pad z technologia multitouch faktycznie ułatwia prace i robi z nią przyjemną to o tyle magic mouse fajne ma tylko przewijanie stron ( chociaż zwykla rolka też to potrafi) gest obsługiwane 2 palcami porażka czy apple robi produkty dla starych klientów z nawykami czy dla dzieciaków którzy siadaja pierwszy raz za monitorem i się uczą obsługi myszy?

#30 trzesiu

trzesiu
  • 31 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 November 2009 - 22:15

...czy apple robi produkty dla starych klientów z nawykami czy dla dzieciaków którzy siadaja pierwszy raz za monitorem i się uczą obsługi myszy?

To akurat jasne jak słoń ;) jak mawia jakaś reklama z tv: sukces iPhone, jego ficzerów ;) i ten właśnie target odbiorcy. IMHO - MacUsera ze stażem do nowego produktu Apple'a przekonać można dość łatwo, zwykłego szaraka - już ciężej. A tu mają pole do popisu i każdy element, nazwijmy to: spójności produktowej będą starali się wykorzystać.
Swoją drogą, out of the box - level 2 - dla obecnej generacji klientów.

#31 coolbart

coolbart
  • 141 posts
  • SkądWiry, Poland

Posted 03 November 2009 - 20:56

A że tak się spytam, czy będzie ta mycha pracowała pod vistą na parallelsie ??

#32 trotyl

trotyl
  • 190 posts

Posted 03 November 2009 - 22:01

Myszki wjechaly dzisiaj do łódzkiego iSpotu w Galerii, maja tylko 2 sztuki i chyba juz sa zarezerwowane, dzisiaj jeszcze nie mogli ich sprzedawac bo nie bylo ich w systemie.

#33 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 03 November 2009 - 22:40

W Cortlandzie też mieli, choć nie wiem jaką ilość. Ja złożyłem pre-ordera i dziś dostałem maila z numerem listu przewozowego DHL, czyli już jutro będzie u mnie.

#34 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 04 November 2009 - 01:01

Tak jak wszedzie pisze o tej myszcze nie przemyslany kształt... Za takie pieniadze nie dostajemy nic oprucz wygladu i potwierdzam bolesci przy pracy z nia. Polecam myszki Logitecha ja uzywam G5 Refresh teraz zamowilem najnowsze dziecko G500 za 249zloty ktoe deklasuje wiekszosc myszek na rynku :) i jaka wygoda jej uzywania :)

#35 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 04 November 2009 - 07:43

sancruz3 oprÓcz myszki wybranym klientom dorzucają słownik ;)

#36 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 04 November 2009 - 08:29

Myszki wjechaly dzisiaj do łódzkiego iSpotu w Galerii, maja tylko 2 sztuki i chyba juz sa zarezerwowane, dzisiaj jeszcze nie mogli ich sprzedawac bo nie bylo ich w systemie.

2 sztuki. Nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać... Konkurencja Appla w Polsce nie miała by problemu z pomysłem na reklamę: "Znamy daty dostawy naszych produktów", no i pozamiatane. Jeszcze nie zdarzyło mi się usłyszeć w iSpocie innej odpowiedzi niż "nie wiadomo, kiedy będą" lub "być może, w przyszłym tygodniu", niezależnie od tego, o jaki produkt pytałem. Dlatego też, jedyne co mi się udało kupić w iSpot to Snow Leopard.
Zdaje sobie sprawę, że Apple w Polsce nie istnieje, ale dystrybucja na takim poziomie jaki reprezentuje iSource, tak drogiego sprzętu, powinna być zabroniona...

#37 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 04 November 2009 - 08:52

Panowie, panowie, panowie (i panie) :D
Co do ergonomi myszy - jest kilka standardowych sposobow w jaki ludzie trzymaja mysz i niektorzy wola mniejszego/nizszego gryzonia. Takie osoby jak np ja ktore trzymaja myszki tylko opuszkami palcow i tez palcami oraz nadgarstkiem kontroluja mysz - moja dlon nigdy nie wchodzi w kontakt z mysza wiec niski profil Magic Mouse mi nie przeszkadza. Nie da sie zrobic myszy wygodnej dla kazdego jednego uzytkownika.

Natomiast jezeli chcecie walczyc o calkowita ergonomie to niestety mysz z zalozenia jest nieergonomiczna. Jest to calkowicie nienaturalny w uzywaniu przedmiot. Mowi sie ze tablet wywiera 10krotnie mniejsze naprezenia nadgarstka niz mysz. Zreszta wystarczy popatrzec na naprawde ergonomiczne myszy jak Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - dziwna prawda? Ale za to jaka wygodna :P

Mysz to mysz i praktycznie z kazda predzej czy pozniej czeka nas RSI.

#38 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 04 November 2009 - 09:13

Panowie, panowie, panowie (i panie) :D
Co do ergonomi myszy - jest kilka standardowych sposobow w jaki ludzie trzymaja mysz i niektorzy wola mniejszego/nizszego gryzonia. Takie osoby jak np ja ktore trzymaja myszki tylko opuszkami palcow i tez palcami oraz nadgarstkiem kontroluja mysz - moja dlon nigdy nie wchodzi w kontakt z mysza wiec niski profil Magic Mouse mi nie przeszkadza. Nie da sie zrobic myszy wygodnej dla kazdego jednego uzytkownika.
(...)

Dokładnie w taki sam sposób korzystam ze swoich myszy. Dlatego też uważam, że Magic Mouse, będzie dla mnie dobrym produktem. Bawiłem się nią w iSpot i dla mnie była wygodna. Nie wiem jeszcze, jak to będzie, gdy trafi na biurko, ale liczę na to, że będzie ok. Mam tylko nadzieje, że dostawy będą przed końcem roku ;)

#39 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 04 November 2009 - 09:33

swoją*drogą*Microsoft robi genialne myszki ;) Nie wiem może i tablet wywiera mniejsze ale wolę używać myszkę*do "standardowych" posunięć*kursorem na ekranie.

#40 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 04 November 2009 - 10:25

swoją*drogą*Microsoft robi genialne myszki ;) Nie wiem może i tablet wywiera mniejsze ale wolę używać myszkę*do "standardowych" posunięć*kursorem na ekranie.

Ja od praktycznie zawsze uzywalem myszy od MS. Dopiero niedawno zamowilem Rzera Orochi i czekam na paczke, jednak u mojego boku spoczywa mysz M$ ;) co tu duzo mowic - myszki maja najlepsze.

#41 Biedny Miś

Biedny Miś
  • 28 posts

Posted 04 November 2009 - 10:56

Magic mouse mam od tygodnia, kupiłem łącznie z nowym iMac27 (pierwszy Mac w moim życiu). Uważam,że jest super, tylko jakoś powoli po monitorze biega, może dlatego,że taki duży :).

#42 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 04 November 2009 - 11:22

Od okolo 5 lat uzytkownik Microsoft Laser Mouse 6000 :) Ostatnio tylko musialem rozkrecic i przeczyscic styki spirytusem i smiga jak nowa :) Tyle ze mna przeszla ze az zal sie jej pozbywac.

#43 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 04 November 2009 - 11:38

@Biedny Miś
bo domyslnie to ona wolno biega:) trzeba w Preferencjach systemowych wejsc do myszki i tam ustawic jej szybsze bieganie. kiedys jak kupilem pierwszego Maka, tez sie przestraszylem ze wolno smiga:P

#44 Biedny Miś

Biedny Miś
  • 28 posts

Posted 04 November 2009 - 15:00

Oczywiście,że od razu tak zrobiłem. Mimo wszystko gryzoń jakiś leniwy jest.

#45 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 15:21

może 5 letnie dziecko byłoby zadowolone z takiej myszy ale nie facet z dużą dłonią.

To problem facetów z łapami jak łopata ;)
Ja mam ręce średniej wielkości i akurat mi Magic Mouse odpowiada pod tym względem, ale niestety ma wady i nie jest to mysz warta tej kasy. Jak ktoś słusznie już tu napisał jest to mysz tylko i wyłącznie dla szpanu, cieszenia się ładnym designem.

#46 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 04 November 2009 - 15:32

Ja mam myszke od niedzieli i sobie ogolnie chwale, wyglada super, przewijanie stron jest super , jedynie co mnie bardzo boli to ( o czym kolega wyzej napisal ) powolnosc z jaka sie porusza po ekranie.Wsio ustawione na maxa, ale zeby przejechac po polowie ekranu musze myszke odrywac i przekladac z powrotem, bo za jednym ruchem sie nie da ( lub jest to baaardzo utrudnione, bo mam dosc male biurko :) )

#47 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 04 November 2009 - 16:32

No moja już przybyła z Cortlandu :) Jak na razie jest ok, ale bez szału.

#48 Narmer

Narmer
  • 556 posts

Posted 04 November 2009 - 16:45

Piszecie że ładna, a nawet piękna, i dla szpanu... A jaka ma być? Przecież to Apple.

#49 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 04 November 2009 - 16:56

Piszecie że ładna, a nawet piękna, i dla szpanu... A jaka ma być? Przecież to Apple.

Heh. Piękna jest, ale o ergonomii można będzie powiedzieć za kilka dni. Jak na razie to najbardziej podoba mi się przewijanie ekranu z tzw. inercją, czyli coś a la książka telefoniczna w iPhonie.
Oczywiście myszka ma "klik", a nie jak niektórzy sobie wyobrażają że nie posiada części ruchomych.

#50 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 November 2009 - 12:22

hmmm smuca mnie te oceny. Chyba nie zakupie tego BETA gryzonia. Czy na ta prędkość nie pomoglo instalowanie dodatku Apple do 10.6.1 ? Jest moze jakis uzytkownik tego potworka pod OS X z kulką 360°?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users