Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• This topic is locked This topic is locked
825 replies to this topic

#476 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2009 - 13:54

a skąd wiesz jaka jest średnia? na podstawie tego, że max to 100%?

wiesz, dyskusja dotyczyła rynku USA:

W stanach, gdzie Apple ma siedzibę itd. ich komputery to nie jest sprawa niszowa.

Cóż, dla mnie 5-10% udziałów w rynku USA to jest nisza właśnie.

komputery od 1000$
całkiem niedawno mieli 91%

a może przestaniesz zgadywać i teoretyzować?
wspominałem coś o masowości? bądź że nie jest?

poza tym - zdefiniuj 'firmę luksusową'

#477 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 07 November 2009 - 14:10

Sorry, straciłem ochote do polemizowania z kimś kto mi wciska nie moje słowa i jeszcze chce sztucznie zawęzić dyskusje jedynie do analizy rynku USA, bo oczywiście tam jego ulubiona firma ma nieco lepsze udziały niż w reszcie świata. Dziecinada. Jeżeli nie wiesz co to jest marka luksusowa to sobie poszukaj na googlach, nie zamierzam cie takich podstaw uczyć, a jeśli uważasz, że Apple jest taką, to tym gorzej świadczy o twojej wiedzy.

#478 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2009 - 14:27

gdzie ci coś wciskam? cytując twoje słowa? chętnie się dowiem, ale pewnie po prostu nie odp. na moje pytania. jak zwykle sztucznie zawęzić? to ty ją sztucznie rozszerzasz: thozo mówi o sytuacji w USA, że nie jest tam niszą, a ty mówisz, że to nieprawda bo w skali światowej jest niszowa. widzisz tutaj sens? nikt nie przeczy, że w skali światowej jest niszowa (nie wiem czy zauważyłeś) więc nie wiem o jakiej dyskusji tutaj mówisz? niestety nigdzie nie znalazłem definicji ani firmy, ani marki luksusowej jedynie dóbr luksusowych, a i tutaj się definicje różnią, więc się pytam co ty przez to rozumiesz. proste

#479 Visconti

Visconti
  • 60 posts
  • SkądGliwice

Posted 07 November 2009 - 14:28

Pozwolę sobie zauważyć, że redaktor b.milewski błędnie używa słowa alternatywa. To nie jest inna możliwość, tylko zestawienie dwóch możliwości. Innymi słowy Psystar nie dostarcza alternatywy dla produktów Apple, tylko stwarza alternatywę oferując swój produkt. Tak powstała alternatywa obejmuje zarówno produkt Apple’a, jak i program Psystara.
Więcej o pochodzeniu tego wyrażenia można przeczytać tu: Alternatywa – Wikipedia, wolna encyklopedia

#480 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 07 November 2009 - 14:47

thozo mówi o sytuacji w USA, że nie jest tam niszą, a ty mówisz, że to nieprawda bo w skali światowej jest niszowa. widzisz tutaj sens?

Kolejny dowód na twoje przekręcanie wypowiedzi innych osób. Nigdy nie padł z mojej strony argument, że nisza USA jest podyktowana niszą światową. To, że USA uważam za nisze wynika z marnych 10%, a nie jeszcze marniejszych 3% w ujęciu globalnym. I nie będziesz mi mówił o jakich rynkach wolno mi dyskutować, a jakich nie. To, że ktoś pisał o USA to nie znaczy, że ja nie mam prawa rozwinąć dyskusji na szersze rynki. Najlepiej nie wypowiadaj się o moich postach i nie odpowiadaj na moje wypowiedzi, bo tylko potrafisz przekręcać i wciskać niewypowiedziane tezy.

#481 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2009 - 14:57

kolejny? to chętnie zobaczę poprzednie szkoda że jak zwykle nie odp. na pytania i nazywasz coś takiego dyskusją?

#482 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 07 November 2009 - 15:14

kolejny? to chętnie zobaczę poprzednie

Przewiń sobie kilka-kilkanaście stron tego tematu wstecz. Wcześniej też wyciągałeś słówka z kontekstu, po czym wciskałeś mi całe teorie, których nigdy nie wypowiedziałem.

szkoda że jak zwykle nie odp. na pytania
i nazywasz coś takiego dyskusją?

Absolutnie nie, bynajmniej nie z tobą, teraz to tylko odpieram twoje bezsensowne ataki i wciskanie mi czegoś czego nie napisałem.

#483 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 07 November 2009 - 15:26

kolejny? to chętnie zobaczę poprzednie

szkoda że jak zwykle nie odp. na pytania
i nazywasz coś takiego dyskusją?

Roberto.. wrzuć*na luz.. nie jesteś*jedyną*osobą, z którą Goodboy25 "nie może się dogadać" ;) Szkoda prądu :)

#484 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 07 November 2009 - 15:38

Masz racje dundrub, ty jesteś tą drugą osobą, z którą są problemy w dyskusji:-D

#485 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 November 2009 - 15:43

A ja tak sobie stroję z boku i ...... jak to mówią gdy się głupi z mądrym kłóci to osoba stojąca obok może mieć wrażenie że słucha dwóch głupków.

#486 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2009 - 15:43

konkrety widzę nie są twoją mocną stroną

#487 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 07 November 2009 - 15:45

A ja tak sobie stroję z boku i ...... jak to mówią gdy się głupi z mądrym kłóci to osoba stojąca obok może mieć wrażenie że słucha dwóch głupków.

"Nie spieraj się z głupim, bo sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona cię doświadczeniem" ;)

Pozdrawiam :)

#488 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 07 November 2009 - 15:49

Wyjąłeś mi to z ust:)

#489 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 07 November 2009 - 15:51

Wyjąłeś mi to z ust:)

W życiu.. brzydzę się! :D

#490 axolotl

axolotl
  • 5 posts

Posted 07 November 2009 - 18:37

Witam serdecznie.Jestem nowym userem tego oto forum.Od jakiego czasu sledze ten topic, jako ze juz znudzila mnie praca w srodowisku win, planuje przesiasc sie na cos "innego" byc moze"lepszego"(dla mnie ). Jako ze dyskusja brnie w roznych kierunkach chcialbym sie dowiedziec konkretow.(jesli to mozliwe) Nie mam mozliwosci zakupu maca (finanse niestety) .Czy istnieje szansa ze poprzez Empire Efi uda sie zainstalowac snow leoparda na lapie Lenovo y530? Tylko prosze nie mieszac mnie z blotem.... nigdy nie mialem do czynienia z macami oraz oprogramowaniem ich dotycacym.Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi. Pozdro.

#491 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2009 - 18:43

Od spraw technicznych związanych z OSx86 są inne fora - na MyApple prowadzimy jedynie luźne dyskusje.

#492 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 07 November 2009 - 18:47

Witam serdecznie.Jestem nowym userem tego oto forum.Od jakiego czasu sledze ten topic, jako ze juz znudzila mnie praca w srodowisku win, planuje przesiasc sie na cos "innego" byc moze"lepszego"(dla mnie ).
Jako ze dyskusja brnie w roznych kierunkach chcialbym sie dowiedziec konkretow.(jesli to mozliwe)
Nie mam mozliwosci zakupu maca (finanse niestety) .Czy istnieje szansa ze poprzez Empire Efi uda sie zainstalowac snow leoparda na lapie Lenovo y530? Tylko prosze nie mieszac mnie z blotem.... nigdy nie mialem do czynienia z macami oraz oprogramowaniem ich dotycacym.Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi.

Pozdro.

przeczytaj na stronie (podawałem ją klikanaście postów wcześniej, albo wpisz w google), producenta na temat tego wynalazka, tutaj więcej się nic nie dowiesz

#493 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 November 2009 - 18:57

Instalując MAC OS na czymkolwiek innym niż dedykowany do tego sprzet uzyskasz tylko wątpliwą satysfakcje, że Ci się częściowo udało. Jeżeli dodatkowo nigdy nie mialeś wcześniej kontaktu z Apple, to zwichniesz sobie tylko wyobrażenie, nie osiągniesz nic. Nigdy nie uzyskasz tego, za co płaci sie kupując system wraz z dedykownym sprzętem. Nie rób sobie krzywdy. Kup używane Apple jeżeli z pełną świadomościa chcesz sobie poprawić ergonomie Twojego warsztatu pracy.

#494 axolotl

axolotl
  • 5 posts

Posted 07 November 2009 - 19:04

Instalując MAC OS na czymkolwiek innym niż dedykowany do tego sprzet uzyskasz tylko wątpliwą satysfakcje, że Ci się częściowo udało. Jeżeli dodatkowo nigdy nie mialeś wcześniej kontaktu z Apple, to zwichniesz sobie tylko wyobrażenie, nie osiągniesz nic. Nigdy nie uzyskasz tego, za co płaci sie kupując system wraz z dedykownym sprzętem. Nie rób sobie krzywdy. Kup używane Apple jeżeli z pełną świadomościa chcesz sobie poprawić ergonomie Twojego warsztatu pracy.

Pewnie masz racje, ale jesli udaloby mi sie zainstalowac snowa (tak jak piszesz w pelni nie doznam wrazen) moglbym okreslic czy jest sens brnac w to srodowisko... skoro ktos sie natrudzi i wypuszcza soft umozliwiajac instalacje, to musi byc to cos warte :) No chyba ze chce sie sprawdzic (sprawdzic swoje umiejetnosci) odnoscie takich "sudow) :)

Pozdro.

#495 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 November 2009 - 19:13

Wiesz Apple kupuje sie po to wlanie aby sie nie trudzic. Oczywiscie mozna zjesc obiad z gazety tylko po co? Nie wiem dokladnie jakie sa Twoje oczekiwania, trudo w takiej sytuacji cos doradzic. Sama ciekawosc nie wystarczy. Proponuje pozyczyc sobie na jakis czas jakiegos MacBooka i wtedy podjac swiadoma decyzje. Chce tylko zwrocic Twoja uwage na fakt, ze jezeli jestes jak sam powiedziales "zielony" w tej tematyce, to natrudzisz sie nie potrzebnie, wyciagniesz nie wlasciwe wnioski co do uzytecznosci tej platformy. To nie ma sensu. Nie bede wchodzl w szczeg. czy na Twojej konfiguracji da sie zainstalowac Snow czy nie. Nawet jezeli sie uda to nie dowiesz sie co to na przyklad MultiTouch i tym podobne.

#496 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 07 November 2009 - 19:36

a cóż to za szczególny rodzaj sprzętu ma Apple w swoich komputerach??????? Płyty główne to delikatnie na potrzeby EFI modyfikowane standardowe płyty Intela, procesory? Toż to dla Apple nikt nie wybudował nowej linii produkcyjnej, zjeżdża z tej samej linii z której zjeżdżają do innych producentów, podobnie czyni nVidia i ATI. Ok zgodzę się że może chodziło Ci o laptopy, ale tutaj trzeba to rzeczywiście podkreślić, bo istotnie w laptopach ograniczenie co do wyboru sprzętu jest mocno ograniczone, ale w przypadku stacjonarek można stworzyć tak samo stabilnego hakitosza jak oryginalny mak. Ja się nie spieram, ja po prostu nie dostrzegam wyjątkowości w Apple, ot kolejny zwykły PC z egzotycznym systemem.

#497 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 07 November 2009 - 19:40

a cóż to za szczególny rodzaj sprzętu ma Apple w swoich komputerach???????

A kto tu napisał o szczególnym rodzaju sprzętu, że tak zapytajnikujesz wielokrotnie? ;)

Płyty główne to delikatnie na potrzeby EFI modyfikowane standardowe płyty Intela,

No i to właśnie wystarczy by ta "szczególność" - poniekąd wyjątkowość czy też*jak wolisz "dedykacja" tych płyt miała wpływ na działanie OSXa.

#498 axolotl

axolotl
  • 5 posts

Posted 07 November 2009 - 19:55

Poczekamy, zobaczymy... albo temat sie rozwinie i w koncu cos wykombinuja softwarowo aby po instalacji stabilnosc byla wieksza, badz zainteresowanie tematem zmniejszy sie i umrze smiercia naturalna... Nie ukrywam , ze obstaje przy pierwszym rozwiazaniu.Skoro ta "prostota dzialania" jest interesujaca, moze ktos sie za to wezmie .... wierze , ze chenych na zabawe bedzie spoooooro.. a i zdobeda nowe doswiadczenie.... Gdybac mozna bardzo dlugo ... a moze czesc osob korzystajacych z wingrozy, po instalacji leo na pc, przesiadzie sie definitywnie i zakupi macki :)) Pozdro.

#499 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 07 November 2009 - 21:11

rzymianin ale tak to możesz też porównać*to sobie z jakimś*Dellem. I wyjdzie Ci że składak o konfiguracji zbliżonej do jakiegoś*Dell'a będzie też*tańszy.

Ten składak jest droższy od iMaka 27" i5.

Porównanie, które podałeś w linku jest mocno subiektywne i raczej nie pokazuje obrazu całości. Do tego dobrałeś komponenty jednego z najdroższych komputerowych sklepów internetowych. Samą cenę dobranego przez Ciebie monitora zajęło mi 5 sekund znalezienie 700zł taniej (http://www.hitech.co...=4a7845277aed0). Procesor 70zł taniej (.:: Procesor Intel Core i5 750 2.66GHz LGA1156 BOX - Internetowy SKLEP KOMPUTEROWY SHIFT :., karta graficzna 110zł taniej (XFX Radeon HD4870 512MB DDR5/ 256b T/ D PCI-E :: Sklep dobry24.pl. Itp, itd, sprawdzając raptem 3 podzespoły, już mi się uzbierało prawie 900zł mniej od twojego wyliczenia. Nie wiem co chciałeś swoim porównaniem udowodnić, bo chyba nie to, że nie można kupić takiego konfigu znacznie taniej. Ale oczywiście, żeby w porównaniu do cen Apple ładnie wyglądało (czytaj - równie drogo) to trzeba było wziąć cennik z jednego z najdroższych sklepów w sieci :lol:

To nie je dobrałem te podzespoły tylko pececiarz z benchmark.pl
Do konfiguracji peceta trzeba dodać Bluetooth, Wi-Fi, FireWire, kamerkę, pilota więc to wyrówna niekorzystne ceny z Komputronika.
iSpot też jest jednym z droższych sklepów i zawsze można kupić Maka taniej.

@feuerfest

Nie do końca się z Tobą zgadzam. Sugerowanie, że składanie kompa na własną rękę to jakiś niszowy rynek mija się z rzeczywistością.

Składaki mają obecnie 10% rynku komputerów więc są niszą w porównaniu do notebooków i markowych desktopów.

Z poprzednimi latami, których nie ma w tabelce, którą jak widać kiepsko analizowałeś... tam jest tylko porównanie sprzedaży na przestrzeni jednego roku. Apple miał w poprzednich latach większy udział w rynku, nie chce mi się teraz szukać, oczywiście nie musisz mi wierzyć, ale przecież podaję i tak wartość sprzyjającą Apple.

10% to miał rok temu, gdy w statystykach nie liczono Chin.

niestety nigdzie nie znalazłem definicji ani firmy, ani marki luksusowej

Na pewno jest nią Luvaglio.

Witam serdecznie.Jestem nowym userem tego oto forum.Od jakiego czasu sledze ten topic, jako ze juz znudzila mnie praca w srodowisku win, planuje przesiasc sie na cos "innego" byc moze"lepszego"(dla mnie ).
Jako ze dyskusja brnie w roznych kierunkach chcialbym sie dowiedziec konkretow.(jesli to mozliwe)
Nie mam mozliwosci zakupu maca (finanse niestety) .Czy istnieje szansa ze poprzez Empire Efi uda sie zainstalowac snow leoparda na lapie Lenovo y530? Tylko prosze nie mieszac mnie z blotem.... nigdy nie mialem do czynienia z macami oraz oprogramowaniem ich dotycacym.Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi.

Nie wykręcaj się finansami, bo za cenę Lenovo Y530 mogłeś kupić MacBooka White.

Poczekamy, zobaczymy... albo temat sie rozwinie i w koncu cos wykombinuja softwarowo aby po instalacji stabilnosc byla wieksza, badz zainteresowanie tematem zmniejszy sie i umrze smiercia naturalna... Nie ukrywam , ze obstaje przy pierwszym rozwiazaniu.Skoro ta "prostota dzialania" jest interesujaca, moze ktos sie za to wezmie .... wierze , ze chenych na zabawe bedzie spoooooro.. a i zdobeda nowe doswiadczenie....

Musieliby napisać sterowniki do pecetów, a to jest mało realne w najbliższym czasie.

#500 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 November 2009 - 21:19

Ta rozmowa nie ma sensu bo osoba która jeszcze wierzy że apple jest super pod każdym względem nigdy się nie zgodzi z tą która apple z jednej strony chwali a z innej gani, a już na pewno się nie zgodzi z osobą która całkiem się nie zgadza z apple.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users