rzymianin ale tak to możesz też porównać*to sobie z jakimś*Dellem. I wyjdzie Ci że składak o konfiguracji zbliżonej do jakiegoś*Dell'a będzie też*tańszy.
Ten składak jest droższy od iMaka 27" i5.
Porównanie, które podałeś w linku jest mocno subiektywne i raczej nie pokazuje obrazu całości. Do tego dobrałeś komponenty jednego z najdroższych komputerowych sklepów internetowych. Samą cenę dobranego przez Ciebie monitora zajęło mi 5 sekund znalezienie 700zł taniej (http://www.hitech.co...=4a7845277aed0). Procesor 70zł taniej (.:: Procesor Intel Core i5 750 2.66GHz LGA1156 BOX - Internetowy SKLEP KOMPUTEROWY SHIFT :., karta graficzna 110zł taniej (XFX Radeon HD4870 512MB DDR5/ 256b T/ D PCI-E :: Sklep dobry24.pl. Itp, itd, sprawdzając raptem 3 podzespoły, już mi się uzbierało prawie 900zł mniej od twojego wyliczenia. Nie wiem co chciałeś swoim porównaniem udowodnić, bo chyba nie to, że nie można kupić takiego konfigu znacznie taniej. Ale oczywiście, żeby w porównaniu do cen Apple ładnie wyglądało (czytaj - równie drogo) to trzeba było wziąć cennik z jednego z najdroższych sklepów w sieci 
To nie je dobrałem te podzespoły tylko pececiarz z benchmark.pl
Do konfiguracji peceta trzeba dodać Bluetooth, Wi-Fi, FireWire, kamerkę, pilota więc to wyrówna niekorzystne ceny z Komputronika.
iSpot też jest jednym z droższych sklepów i zawsze można kupić Maka taniej.
@feuerfest
Nie do końca się z Tobą zgadzam. Sugerowanie, że składanie kompa na własną rękę to jakiś niszowy rynek mija się z rzeczywistością.
Składaki mają obecnie 10% rynku komputerów więc są niszą w porównaniu do notebooków i markowych desktopów.
Z poprzednimi latami, których nie ma w tabelce, którą jak widać kiepsko analizowałeś... tam jest tylko porównanie sprzedaży na przestrzeni jednego roku. Apple miał w poprzednich latach większy udział w rynku, nie chce mi się teraz szukać, oczywiście nie musisz mi wierzyć, ale przecież podaję i tak wartość sprzyjającą Apple.
10% to miał rok temu, gdy w statystykach nie liczono Chin.
niestety nigdzie nie znalazłem definicji ani firmy, ani marki luksusowej
Na pewno jest nią Luvaglio.
Witam serdecznie.Jestem nowym userem tego oto forum.Od jakiego czasu sledze ten topic, jako ze juz znudzila mnie praca w srodowisku win, planuje przesiasc sie na cos "innego" byc moze"lepszego"(dla mnie ).
Jako ze dyskusja brnie w roznych kierunkach chcialbym sie dowiedziec konkretow.(jesli to mozliwe)
Nie mam mozliwosci zakupu maca (finanse niestety) .Czy istnieje szansa ze poprzez Empire Efi uda sie zainstalowac snow leoparda na lapie Lenovo y530? Tylko prosze nie mieszac mnie z blotem.... nigdy nie mialem do czynienia z macami oraz oprogramowaniem ich dotycacym.Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi.
Nie wykręcaj się finansami, bo za cenę Lenovo Y530 mogłeś kupić MacBooka White.
Poczekamy, zobaczymy... albo temat sie rozwinie i w koncu cos wykombinuja softwarowo aby po instalacji stabilnosc byla wieksza, badz zainteresowanie tematem zmniejszy sie i umrze smiercia naturalna... Nie ukrywam , ze obstaje przy pierwszym rozwiazaniu.Skoro ta "prostota dzialania" jest interesujaca, moze ktos sie za to wezmie .... wierze , ze chenych na zabawe bedzie spoooooro.. a i zdobeda nowe doswiadczenie....
Musieliby napisać sterowniki do pecetów, a to jest mało realne w najbliższym czasie.