Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC
Napisano 05 listopada 2009 - 15:11
Napisano 05 listopada 2009 - 15:21
Hę? A to niby na jakiej podstawie? Bardzo lubię markę Apple, ale nie podoba mi się ich strategia zamkniętego systemu.Każdy post dla Ciebie jak widzę*jest niezłym pretekstem do "wypluwania się" na Apple..
Moje pisanie o interesie klientów jest tak samo na temat jak twoje o interesie Apple, więc spasuj trochę koleś, bo gadasz teraz jak potłuczony. Odpisałem na twojego posta, ponieważ nie widzę sensu z punktu widzenia konsumenckiego w dywagowaniu o interesie Apple w kontekście Psystara. Niestety nie dowiedziałem się od ciebie tegoż sensu... Jak chcesz sobie gadać tylko i wyłącznie o interesie Apple to sobie załóż ku temu osobny wątek.Mój post dotyczył tego co dla Apple może być*konkurencją*a propos wypuszczenia OSX na PC - "akademicki" temat.
Wyzluzuj się*nieco i staraj pisać*na temat. Pisałem o FIRMIE i KONKURENCJI a nie KLIENTACH i ich POTRZEBACH.
---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 15:28 ----
Nie za darmo. Ja chętnie zapłacę, o ile będę ku temu widział merytoryczne uzasadnienie. Póki co sensu w przepłacaniu na podzespołach sprzedawanych od Apple nie widzę, a są to te same podzespoły co stosują wszyscy gracze na rynku. Argument o tym, że tak naprawdę płąci się za OSX w tym kontekście jest bezcelowy, ponieważ zrobienie Windy kosztuje M$ wielokrotność kosztów jakie ponosi Apple na projektowanie OSX (Apple nie zatrudnia nawet ułamka ilości pracowników, jaką zatrudnia M$), a winda też jest dodawana do praktycznie każdego sprzedawanego kompa = tych samych podzespołów. Jedynym logicznym uzasadnieniem jakie pozostaje, przynajmniej dla mnie, jest jakość obudowy i design produktów.w interesie konsumenta jest też, żeby mu dawali jak najwięcej za darmo, nie sądzisz?
co z tego, że przyniesie to firmie straty, sprzedaży praktycznie nie będzie (rozdawanie za darmo to nie sprzedaż) - to konsumenta niewiele interesuje, a że firma padnie i nie będzie już wsparcia dla jego sprzętu i oprogramowania, które używa - trudno?
jak ktoś jest krótkowzrocznym konsumentem to faktycznie takie detale jak 'utrzymanie się firmy' go nie interesują.
ale czy (chociaż trochę) nie powinny?
---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 15:31 ----
Masz rację, nie był pierwszy i nie wymyślił OSX na PC. Ale jako pierwszy stworzył banalny w obsłudze interfejs, który w intuicyjny sposób prowadzi za rękę nawet konpletnie zielonego w temacie użytkownika po kolei co ma robić i jak instalować. Nie trzeba być obeznanym w temacie, zagłębiać się w dedykowane portale i fora o hackintoshu, zasięgać porad itp, wystarczy skorzystać z rozwiązania Psystara i już. Nigdy wcześniej tak proste to nie było.madmax332 - Psystar od samego początku był niepotrzebny
przecież Psystar skorzystał z gotowych rozwiązań opracowanych przez innych
tyle tylko że tworzy jakiś 'support' tego teoretycznie i to sprzedaje
ot cała różnica
Napisano 05 listopada 2009 - 15:38
Hę? A to niby na jakiej podstawie? Bardzo lubię markę Apple, ale nie podoba mi się ich strategia zamkniętego systemu.
Czytam Twoje posty.
Moje pisanie o interesie klientów jest tak samo na temat jak twoje o interesie Apple, więc spasuj trochę koleś, bo gadasz teraz jak potłuczony. Odpisałem na twojego posta, ponieważ nie widzę sensu z punktu widzenia konsumenckiego w dywagowaniu o interesie Apple w kontekście Psystara. Niestety nie dowiedziałem się od ciebie tegoż sensu... Jak chcesz sobie gadać tylko i wyłącznie o interesie Apple to sobie załóż ku temu osobny wątek.
Nic nie poradzę na to, że nie rozumiesz jaki wątek podniosłem: KONKURENCJA i STRATA/ZYSK przedsiębiorstwa. Ja o miodzie, Ty o wodzie. Polecam jeszcze raz DOKŁADNĄ lekturę moich postów, zapoznanie się z pojęciem konkurencja, zwłaszcza konkurencja pomiędzy podmiotami gospodarczymi oraz zrozumienie różnicy pomiędzy KONSUMENT i FIRMA/SPRZEDAWCA.
A co do kolesia - polecam głębokie oddechy zamiast prób obrażenia.
Z mojej strony EOT
Napisano 05 listopada 2009 - 15:42
Napisano 05 listopada 2009 - 15:42
Widocznie nie robisz tego ze zrozumieniem.Czytam Twoje posty.
No i co z tego? Napisałem co o tym myślę, że uważam za bezsensowne tego typu dywagacje nad interesem Apple, o ile nie jesteś udziałowcem tej firmy. I tyle, miałem do tego prawo. Przypominam, że dominującym wątkiem jest tutaj temat tego threada, a nie twój post i to, że coś napisałeś nie oznacza, że ktoś inny nie ma prawa się do tego odnieść w kontekście do czegoś innego, ale nadal spójnego z tematem, w jakim się znajdujemy.Nic nie poradzę na to, że nie rozumiesz jaki wątek podniosłem: KONKURENCJA i STRATA/ZYSK przedsiębiorstwa. Ja o miodzie, Ty o wodzie.
Napisano 05 listopada 2009 - 18:13

Napisano 05 listopada 2009 - 18:38
Napisano 05 listopada 2009 - 19:25
USB 3.0 i OLED są na razie zbyt drogie i prądożerne.
SSD to terażniejszość.
Quady mają być od stycznia.
Pytanie tylko po co.
Całkiem niedawno myślałem podobnie.
Można to i tamto tylko po co ?
No teraz sądzę , że po to , żeby było ciekawiej i po drugie fajnie by było mieć maszynę z porzadnym OS quad core etc.. za 2000 zł.
Szczególnie że Apple chciało być w segmencie edukacji gdzie zdecydowanie ważniejszy jest soft niż hardware.
Napisano 05 listopada 2009 - 20:21
Napisano 05 listopada 2009 - 21:33
Apple jest producentem sprzętu! Jego model biznesowy to sprzedaż komputerów, ipodów, od niedawna iphona, software to ułamek obrotu firmy.
Jasne, ale od niedawna zaadoptowali kilka konfiguracji x86 i dalej nazywają to makiem.
A tak na prawdę różnica jest tylko w obudowie i systemie.
Skorzystali z wielu lat mozolnego doskonalenia platformy PC i tylko ją sobie podkolorowali.
Więc trudno się dziwić, że nawet zagorzali fani wolą sobie sami zrobić kompa.
Nie bronię tutaj Psystar.
Czas pokaże, że działania tej firmy, jak i całego ruchu hackintosh, dobrze wpłyną na rozwój maków.
Już właściwie to widać w konstrukcji nowych iMaków, gdzie zastosowano komponenty od lat stosowane w hackintoshach.
Napisano 05 listopada 2009 - 21:42
Napisano 05 listopada 2009 - 22:02
Napisano 05 listopada 2009 - 22:12
"Skorzystali z wielu lat mozolnego doskonalenia platformy PC i tylko ją sobie podkolorowali."
dyski były te same, napędy te same, karty graficzne te same itd. to co niby wykorzystali - intela? skoro to najlepszy przyjaciel Apple i dostaje niezłe profity z współpracy z apple?
Teraz apple płaci Intelowi. Ale placi za technologie, która właśnie latami była ulepszana dzięki popytowi na rynku pecetów. To dzięki milionom ludzi kupującym procesory Intel mógł konstruować coraz szybsze układy. Kiedy w świecie PC trwał wyścig "zbrojeń" między Intelem a AMD (dzięki pieniądzom zwykłych Kowalskich, kupujących blaszaki dziciom na komunię) apple brnęło w ślepą uliczkę PowerPC, a IAM opóźniał dostawy nowych procesorów bo zajęty był powazniejszymi interesami.
Gość_owca666_*
Napisano 05 listopada 2009 - 22:34
Jasne, ale od niedawna zaadoptowali kilka konfiguracji x86 i dalej nazywają to makiem.
A tak na prawdę różnica jest tylko w obudowie i systemie.
Skorzystali z wielu lat mozolnego doskonalenia platformy PC i tylko ją sobie podkolorowali.
Więc trudno się dziwić, że nawet zagorzali fani wolą sobie sami zrobić kompa.
Nie bronię tutaj Psystar.
Czas pokaże, że działania tej firmy, jak i całego ruchu hackintosh, dobrze wpłyną na rozwój maków.
Już właściwie to widać w konstrukcji nowych iMaków, gdzie zastosowano komponenty od lat stosowane w hackintoshach.
Zaadoptowali i dalej nazywają*to makiem? A jak mają nazywać skoro to dalej Mac... Iro, co znaczy dla Ciebie Mac jako produkt? Czy "prawdziwy Mac" miał wg Ciebie procek Motoroli czy IBM? Bo PC-tem (Personal Computer) był od samego początku. Subiektywnie kiedyś*Maki były mniej zawodne, ale to tak naprawdę można ocenić mając do dyspozycji konkretne dane porównawcze z "kiedyś" i "teraz".
Skorzystali z wielu lat mozolnego doskonalenia platformy x86 i ją sobie podkolorowali? Ukradli, wrogo przejęli producentów hardware x86? Raczej zaoferowali im $ oraz większą sprzedaż starszej generacji komponentów

Tak naprawdę, to wojna Mac vs. PC powinna się nazywać Mac OS vs. Windows... bo różnica dzisiaj jest tylko tu.
Rozumiem Twój punkt widzenia w kwestii komponentów, a raczej ich jakości i wydajności (np w iMakach), tyle że IMO Mac to nie tylko flaki (które jak widać na przestrzeni dziejów pochodzą od różnych producentów i są modyfikowane dla Apple jak napisał wieslawo). Mac jako produkt to właśnie całość: bebechy, system, opakowanie (design). Dziś te 2 ostatnie rzeczy są magnesem przyciągającym klientów bo Apple zmieniło target rynkowy. Dziś zbiera owoce wieloletnich działań marketingowych. Do tego bajerki typu multitouch, iPhone, iPody i biznes się kręci i kręcił się*będzie. Ludzie potrzebują*gadżetów, przynajmniej tak im się wmawia

Na szczęście dla mnie, jedyny produkt, który mnie interesuje z dzisiejszej oferty Apple, nadal trzyma poziom. Inne są nie dla mnie.
Swoją drogą, właśnie sprawiłem sobie PB G4 17" w stanie kolekcjonerskim, nie dlatego, że jest "prawdziwym Makiem" lecz dlatego, że zawsze chciałem go mieć, no i z sentymentu do PPC rzecz jasna

Napisano 05 listopada 2009 - 22:46
---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 22:47 ----
Dobrze wiedziećwłaśnie znalazłem w sieci darmową alternatywę dla Psystarowskiej aplikacji:
zwie się EmpireEFI i jest darmowa

Gość_owca666_*
Napisano 05 listopada 2009 - 23:02
Napisano 06 listopada 2009 - 01:25
Raczej sprytny chwyt na skłonienie Windowsiarzy do przeciadki z pecetów na Maki.Czy moźliwość instalacji Windows na MAC to też wspieranie konkurencji ?
Od kiedy to Apple ogranicza w jakiś sposób używanie Maków?Kompatybilnością się Apple nie chwali, ale chodziło mi raczej o to, że chwali się swoim systemem i sprzętem nie dając możliwości porównania w identycznych warunkach. Dla mnie to tak jak by powiedzieć : " możesz kupić moje drogie auto i zobacz jakie jest świetne - pędząc po ulicach , które Ci wyznaczę - w inne nie skręcaj, bo złamiesz prawo".
Wolność to jest w świecie Linuksa, BSD czy OpenSolarisa.Albo : masz całkowitą wolność - możesz stać w dowolnym miejscu w pokoju który Ci wskażę.
Bo to nie leży w ich interesie.Jakoś mega władcy makowego świata przeprosili się z plastkiem made in China, jak i z Intelem, więc dlaczego nie mieliby przeprosić się z rynkiem PC jeśli chodzi o dostępność systemu?
Jakoś to Apple ma rekordową sprzedaż Maków, a producenci pecetów kryzys.Myślę że PC OS X to kwestia czasu. A po co ? Bo rynek rządzi a nie prezesi zarządów.
Tylko, że tu nie chodzi o ciekawość czy fajność tylko o zyski.Całkiem niedawno myślałem podobnie.
Można to i tamto tylko po co ?
No teraz sądzę , że po to , żeby było ciekawiej i po drugie fajnie by było mieć maszynę z porzadnym OS quad core etc.. za 2000 zł.
I jest w nim.Szczególnie że Apple chciało być w segmencie edukacji gdzie zdecydowanie ważniejszy jest soft niż hardware.
Apple - Education
Apple (Polska) - Edukacja
http://kuri.pl/u/d41...rzut_ekranu.pngTo wszystko prawda, tylko w takim wypadku nazywanie Apple "producentem sprzętu" mija się z prawdą. Apple to raczej firma projektowa, która skupia się na tworzeniu desginu/opakowania, w który pakuje podzespoły producentów doskonale znanych z rynku PC. Jedyne co zostało w 100% Applowskie to system, nic poza tym. System, który ta firma wykorzystuje jako argument do przepłacania za standardowe podzespoły, których ceny na rynku są zgoła inne (mniejsze) niż te dyktowane przez Apple.
Już wcześniej było, ale widzę, że niektórzy kompletnie nie łapią, że ceny detaliczne podzespołów do składaka, muszą być wyższe od ceny markowego komputera, którego producent kupuje części hurtowo.
Napisano 06 listopada 2009 - 03:29
Ale co to w ogóle ma być?http://kuri.pl/u/d41...rzut_ekranu.png
Już wcześniej było, ale widzę, że niektórzy kompletnie nie łapią, że ceny detaliczne podzespołów do składaka, muszą być wyższe od ceny markowego komputera, którego producent kupuje części hurtowo.
Najtańszy Mac Pro kosztuje niemalże 10 tysięcy złotych:
Sklep internetowy iSpot Apple Mac Pro 1X 2.66GHZ QUAD-CORE INTEL XEON/3GB/640GB/GeForce GT 120/SD - Mac Pro
Zestaw, który Ty podałeś to 8600 zł, a zauważ, że:
* składak ma więcej RAMu niż Mac Pro, na dodatek pamięć ta w składaku jest szybsza
* składak ma lepszą kartę grafiki
* składak ma o 1/3 większy dysk twardy
* składak ma monitor 27"! doliczając go do ceny Maca Pro zestaw z Apple kosztuje niemalże 14 tysięcy złotych!
* składak ma zupełnie niepotrzebnego Windowsa w zestawie (410 zł). Leoś w wersji Retail to 200 zł, a cały Mac Box Set to 700 zł.
To porównanie w moich oczach dobitnie pogrąża sytuację*Apple na rynku hardware. Oczywiście liczą się jeszcze takie rzeczy jak niezawodność, dbałość o szczegóły, design, bla bla bla. Są to jednak atuty, na które nie każdego musi być stać. Co więcej! Apple kupno komputera od Apple wcale nie gwarantuje nam, że będzie on posiadał te cechy, o czym nie raz informowali nas czytelnicy MyApple.
Napisano 06 listopada 2009 - 04:06
Ale co to w ogóle ma być?
Zestaw o konfiguracji zbliżonej do iMaka 27" z Core i5.
Sklep internetowy iSpot Apple iMac 27" 2.66GHZ Quad-Core Intel I5 4GB, 1TB, Ati Radeon HD 4850 512MB - iMac
Napisano 06 listopada 2009 - 07:41
Napisano 06 listopada 2009 - 10:28
właśnie znalazłem w sieci darmową alternatywę dla Psystarowskiej aplikacji:
zwie się EmpireEFI i jest darmowa
Tez laduje sterowniki jak psystar ?.
Napisano 06 listopada 2009 - 12:22
Tez laduje sterowniki jak psystar ?.
---- Dodano 06-11-2009 o godzinie 12:30 ----
Dzisai do swojego Ha-mac-a zaladowalem kolejne 2GB RAMU (wszystkie 4 kosci sa identyczne), niestety ha-mac nie startuje. Macie jakies pomysly dlaczego na 2 kosciach w Dual Chanellu idzie a na 4 juz nie ?.
ps. W tej chwili jestem na windows gdzie 4 kosci ladnie chodza.
napisz do supportu

Napisano 06 listopada 2009 - 12:28
napisz do supportu
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Właśnie tak kolega powinien zrobi, ale to nie powód, żeby się z niego naśmiewać.
Napisano 06 listopada 2009 - 12:40
I to ma być dowód na co? Chodzi mi o ten link. Jasne, ze w hurcie jest taniej, a mimo to choćby za kompa mojej konfiguracji zapłaciłem 1/3 sumy jaką bym musiał wydać na podobny sprzęt Apple. Nie wspominając już o takim szczególe jak pełna swoboda dobierania poszczególnych komponentów wg własnego uznania, przez co mogę kupić podzespoły lepsze, a nie być skazanym na to co mi producent dyktuje. Np nie przepadam za kartami ATI, wolę NVIDIE, więc ją kupuję, a ktoś kto chce kupić iMaka jest przymuszony do ATI.http://kuri.pl/u/d41...rzut_ekranu.png
Porównanie, które podałeś w linku jest mocno subiektywne i raczej nie pokazuje obrazu całości. Do tego dobrałeś komponenty jednego z najdroższych komputerowych sklepów internetowych. Samą cenę dobranego przez Ciebie monitora zajęło mi 5 sekund znalezienie 700zł taniej (http://www.hitech.co...=4a7845277aed0). Procesor 70zł taniej (.:: Procesor Intel Core i5 750 2.66GHz LGA1156 BOX - Internetowy SKLEP KOMPUTEROWY SHIFT :., karta graficzna 110zł taniej (XFX Radeon HD4870 512MB DDR5/ 256b T/ D PCI-E :: Sklep dobry24.pl. Itp, itd, sprawdzając raptem 3 podzespoły, już mi się uzbierało prawie 900zł mniej od twojego wyliczenia. Nie wiem co chciałeś swoim porównaniem udowodnić, bo chyba nie to, że nie można kupić takiego konfigu znacznie taniej. Ale oczywiście, żeby w porównaniu do cen Apple ładnie wyglądało (czytaj - równie drogo) to trzeba było wziąć cennik z jednego z najdroższych sklepów w sieci

Poza tym nie wiem co w twojej wycenie robi "logitech dinovo laser media desktop"? Chyba tylko po to to dałeś, aby dowalić 899zł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych