Ten składak jest droższy od iMaka 27" i5.
To nie je dobrałem te podzespoły tylko pececiarz z benchmark.pl
Do konfiguracji peceta trzeba dodać Bluetooth, Wi-Fi, FireWire, kamerkę, pilota więc to wyrówna niekorzystne ceny z Komputronika.
iSpot też jest jednym z droższych sklepów i zawsze można kupić Maka taniej.
Myślę, że nie wyrówna, to koszt góra dodatkowych 500zł, a jak pokazałem na tamtej liście na pojedynczych podzespołach można zaoszczędzić kilkaset zł. Tylko na samym monitorze aż 700zł. Lista jest zrobiona celowo, aby było jak najdrożej. Zestaw klawiatury i myszki logitecha za 900zł to jakaś porażka i tylko po to dobrane, aby "dobić" do ceny iMaka. Szkoda, że autor nie dał najnowszej klawiatury ledowej za kilkaset $...
Tak iSpot jest drogi, tak samo jak każdy resseller Apple. Różnice są minimalne, nie dostaniesz u żadnego ressellera sprzętu Apple znacznie taniej niż u innego. Są to różnice zazwyczaj 50-200zł przy zakupie całego komputera za 5-10k. W przypadku sklepów komputerowych PC różnice w cenie podzespołów bywają bardzo znaczące, sięgające często kilkunastu-kilkudziesięciu %, co wykazałem w poprzednim poście.
W obliczu tych faktów argumenty, które przytaczasz legną w gruzach, a całe cenowe porównanie jest fałszywe, gdyż nie pokazuje realiów.
Składaki mają obecnie 10% rynku komputerów więc są niszą w porównaniu do notebooków i markowych desktopów.
To ciekawe dane, mogę wiedzieć skąd je zaczerpnąłeś?
10% to miał rok temu, gdy w statystykach nie liczono Chin.
Hmmm, chwila, przecież tamte dane tyczyły się rynku USA.
Nie wykręcaj się finansami, bo za cenę Lenovo Y530 mogłeś kupić MacBooka White.
Mógłby, tylko jaki to byłby laptop w porównaniu do lenovo? W imię samego systemu kupować za te samą kasę gorszy komputer, w dodatku z wadliwą obudową i jednym z najgorszych jakościowo ekranów jakie kiedykolwiek były montowane w laptopach?