Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#501 axolotl

axolotl
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 21:48

Nie wykręcaj się finansami, bo za cenę Lenovo Y530 mogłeś kupić MacBooka White.

Owszem , moglem .... gdybym tylko ja korzystal z kompa to pewnie tak by bylo :)

seb235 dokladnie ... takie ogolne zrozumienie jest poszukiwane wsrod userow ;)
Zaslepienie ... zaslepienie .....taki joke.

Pozdro.

#502 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 21:53

Ja powiem tylko tyle, komputerki apple to średniawki, coś w okolicach Acera/Asusa. System również taki sobie, taki bardziej dorobiony Linux. Takie jest moje zdanie po 3 miesięcznym użytkowaniu tych zabawek. Jeszcze do tego gwarancja 1 rok, gdzie chyba wszyscy inni dają już 2 lata na laptopy, nawet na takie Acerki za 1500 zł. Jakość wykonania kiepska, pękające Topcase w Makbookach White, pękające zawiasy w Airach, padające Time Capsule. A jak wygląda jakość rozmów w iphonach? Czytałem niedawno że bardzo kiepsko. Dziwne rozwiązania w systemie, jakby chociaż pilot działający tylko z FrontRow w Snow Leopardzie - mylę się? To takie podsumowanie dla tych co chcieli by wypróbować Mac OSX, zastanówcie się 2 razy zanim kupicie sprzęt od Apple. Nie warto! Czuje że będzie wojna teraz.

#503 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 listopada 2009 - 22:00

Ta rozmowa nie ma sensu bo osoba która jeszcze wierzy że apple jest super pod każdym względem nigdy się nie zgodzi z tą która apple z jednej strony chwali a z innej gani, a już na pewno się nie zgodzi z osobą która całkiem się nie zgadza z apple.

Ewoluujesz Seb ;)

#504 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 07 listopada 2009 - 22:03

W naszym dzikim kraju mało kto rozumie, że w licencji, którą należy zaakceptować jest napisane "Zgadzam się...." i jest to traktowane bardziej dżentelmeńsko (gentelmańsko? :D ) niż rozkaz Stalina i wywózka na Sybir. Oczywiście może to prowadzić do jakieś rodzaju ścigania, są przynajmniej ku temu prawne podstawy, ale nikt, absolutnie nikt tego nie robi. LOL. Chyba, że firma to już jest inaczej.

Ufffff.... jak się rozpisałem :D

Rzeczywiście rozpisałeś się. Gratuluję.
Jak jesteś przekonany, że ten zaoceaniczny raj pełen jabłek z tą amerykańską strategią jest taki kolorowy, to pewnie powiesz też, że płacenie podatku w USA (dochodowego) mimo że jest nielegalne z punktu widzenia konstytucji - jest sprawą dżentelmeńską i wyrazem solidarności lepszej niż w Polsce w 89', polegającym na "zgadzam się bo nie mam innego wyjścia" ? :)

To polskie czy środkowo-europejskie zacofanie to dziś już mit i bajka dla grzecznych dzieci powtarzana w medialnej pigułce.

Ścigać za złamanie EULA w Polsce nikt Cię nie powinien.
Nawet gdyby Apple wytoczyło Ci proces to w naszym kraju jego wynik nie byłby z góry jasny, a sprawa tylko nabrałaby rozgłosu.

---- Dodano 07-11-2009 o godzinie 22:06 ----

Ja powiem tylko tyle, komputerki apple to średniawki, coś w okolicach Acera/Asusa. System również taki sobie, taki bardziej dorobiony Linux. Takie jest moje zdanie po 3 miesięcznym użytkowaniu tych zabawek.

Jeszcze do tego gwarancja 1 rok, gdzie chyba wszyscy inni dają już 2 lata na laptopy, nawet na takie Acerki za 1500 zł.

Jakość wykonania kiepska, pękające Topcase w Makbookach White, pękające zawiasy w Airach, padające Time Capsule.

A jak wygląda jakość rozmów w iphonach? Czytałem niedawno że bardzo kiepsko.

Dziwne rozwiązania w systemie, jakby chociaż pilot działający tylko z FrontRow w Snow Leopardzie - mylę się?

To takie podsumowanie dla tych co chcieli by wypróbować Mac OSX, zastanówcie się 2 razy zanim kupicie sprzęt od Apple. Nie warto!

Czuje że będzie wojna teraz.

Tutaj cały czas chodzi o to, że Apple ma to "coś".
Nie tylko to coś marketingowo-PR-owskie, ale też to coś z zakresu usability.
Od Linux-a OS X różni głównie to , że pod OS X wychodzą świetne aplikacje typu PRO.

i tak dalej

#505 axolotl

axolotl
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 23:06

Skoro wykonanie mackow pozostawia wiele do zyczenia a sys jest ogolnie chwalony to dlaczego nie polaczyc zwyklego lapa z leo?Wchodzi przecietny Kowalski do iSpota (nie wszyscy sa prO - troche zrozumienia Panowie)widzi ciekawego macbooka air (taki cienki) oraz interesujacego mini macka (iMac oraz zwykly macbook niczym nie zachwyca - wedlug mnie)POdchodzi do niego Pan sprzedawca i zaczyna prezentowac ciekawe rozwiazania leoparda(ta szybkosc, stabilnosc oraz inowacje)Jakie nasuwa mu sie pytanie? A moze bedzie sie dalo instalnac taki sys na moim laptopie z uciazliwa Vista? Przeglada newsy i czyta ze ktos madry zrobil soft dzieki ktoremu byc moze mu sie to uda.... czy to nie cieszy? Pewnie , ze cieszy.....a jak mus ie spodoba to mzoe zostanie na stale przy tym systemie.... wiec dlaczego nie dac ludziom wyboru bez wydawania "grubych" pieniedzy na nowy sprzet ? Pozdro

#506 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 listopada 2009 - 23:07

ło, teraz zauważyłem: pilot działający tylko we FR w SL? kto takie bzdury wymyśla? może jeszcze powiesz, że nie ma prawego przycisku myszki? ;]

#507 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 listopada 2009 - 23:09

tak tak, macbookie pekaja, timecapsule padaja a mi jakos nic nie peka i nie pada. ulamek sprzetu sie psuje a ten wyciaga wnioski na podstawie 3 miesiecy doswiadczenia i zaslyszanych opinii

#508 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 23:20

3 miesiace to i tak dużo żeby mieć wyrobione zdanie na temat tego shitu.

#509 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 23:23

Ja powiem tylko tyle, komputerki apple to średniawki, coś w okolicach Acera/Asusa.

Pokaż mi aluminiowego Acera albo Asusa, który działa na baterii 7 godzin i ma podświetlenie klawiatury.

Skoro wykonanie mackow pozostawia wiele do zyczenia a sys jest ogolnie chwalony to dlaczego nie polaczyc zwyklego lapa z leo?Wchodzi przecietny Kowalski do iSpota (nie wszyscy sa prO - troche zrozumienia Panowie)widzi ciekawego macbooka air (taki cienki) oraz interesujacego mini macka (iMac oraz zwykly macbook niczym nie zachwyca - wedlug mnie)POdchodzi do niego Pan sprzedawca i zaczyna prezentowac ciekawe rozwiazania leoparda(ta szybkosc, stabilnosc oraz inowacje)Jakie nasuwa mu sie pytanie? A moze bedzie sie dalo instalnac taki sys na moim laptopie z uciazliwa Vista? Przeglada newsy i czyta ze ktos madry zrobil soft dzieki ktoremu byc moze mu sie to uda.... czy to nie cieszy? Pewnie , ze cieszy.....a jak mus ie spodoba to mzoe zostanie na stale przy tym systemie.... wiec dlaczego nie dac ludziom wyboru bez wydawania "grubych" pieniedzy na nowy sprzet ?

Bo Apple jest producentem Maków, a producenci pecetów są jego konkurencją.

#510 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 23:24

A moj MB pewnie pogonie wkrótce, bo już zamówiony jest piękny 17" Dell.

---- Dodano 07-11-2009 o godzinie 23:26 ----

Pokaż mi aluminiowego Acera albo Asusam który działa na baterii 7 godzin i ma podświetlenie klawiatury.

Z Baterią to masz racje
Klawiatura i aluminium to dla mnie żadne argumenty.

Jeszcze ściereczkę dostajesz w komplecie - zapomniałeś o tym?

#511 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 listopada 2009 - 23:35

Klawiatura i aluminium to dla mnie żadne argumenty.

jedni wolą*słodkie bułki.. inni córkę cukiernika ;)

#512 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 00:05

Od Linux-a OS X różni głównie to , że pod OS X wychodzą świetne aplikacje typu PRO.

Jakie?
- Logic
- Final Cut Pro
- Pakiet Adobe

uuuuu faktycznie dużo tego.

pominąłem coś?

#513 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 listopada 2009 - 02:08

pominąłem coś?

Chociażby iTunes, iLife, iWork oraz gry.

Apple - Games

#514 donomar

donomar
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2009 - 03:07

siedzialem na windows od nr 3.11 dopoki nie zobaczylem imac z leopardem zobaczylem i sie zakochalem mam komputer po nad rok i dalej nie moge uwierzyc jak to wszysko smiga i nic nie robie z systemem poprostu jest to magiczne powiem dosadnie z takiego rozwiazania ciesza sie tylko ludzie ktorym szkoda kasy wydac na cos co jest naprawde zajebiste pozdro dla sepow ktorzy mysla ze wszytko jest za darmo komuna sie skonczyla w 89 teraz nie ma nic za darmo

#515 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2009 - 09:04

Prawda jest taka, że Mac OS X na PC może działać nawet lepiej niż na Macu. Pytanie tylko, czy każdemu da to taką samą przyjemność pracy. Mi nie dało.

#516 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 10:03

He He.
Akurat wymieniłeś programy z których ja np. w ogóle nie korzystam z racji tego, że rozpoczęcie zabawy z nimi, to bilet w jedną stronę.
A gry?
No tu windows jednak wygrywa.
OSX daje kilka możliwości, których nie ma windows.
1. Obsługa większej ilości pamięci niż 4GB.
2. Jedna, ale sensowna wersja systemu dla użytkownika. (najwięcej było chyba wersji Visty: Home Basic; Home Premium; Biznes; Ultimate plus jej odmiany 64Bit).
3. Jak na razie znikoma ilość wirusów.
To są podstawowe zalety applowego systemu.

#517 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 08 listopada 2009 - 10:38

skąd tyle pytajników? Ano stąd że można usłyszeć że MacOsX na PC będzie chodził niestabilnie, połowicznie, będzie namiastką. To taka sama bzdura jak dwa rowery z tej samej fabryki, jeden jeszcze nie jest pomalowany, nie ma nelepki i super dzwonka, drugi już z nalepką producenta, super dzwonkiem i "trytkiem". Oczywiście jeden dostanie serwis, gwarancję, lepszy wygląd...ale co do jazdy? Jeździć będą tak samo. Naklejka, farba i super dzwonek nie wypływają na właściwości jezdne, conajwyżej podniosą próżne i niskie ego dodając złudzenie przyjemniejszej jazdy. Inaczej jest w przypadku laptopów, ale tutaj jest to w taki sposób omawiane jakby komputery inne niż laptop nie istniały i nie były potrzebne. Ano istnieją i są i w ich przypadku różnic nie będzie...przynajmniej nie nie minus.

#518 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 10:43

skąd tyle pytajników? Ano stąd że można usłyszeć że MacOsX na PC będzie chodził niestabilnie, połowicznie, będzie namiastką. To taka sama bzdura jak dwa rowery z tej samej fabryki, jeden jeszcze nie jest pomalowany, nie ma nelepki i super dzwonka, drugi już z nalepką producenta, super dzwonkiem i "trytkiem". Oczywiście jeden dostanie serwis, gwarancję, lepszy wygląd...ale co do jazdy? Jeździć będą tak samo. Naklejka, farba i super dzwonek nie wypływają na właściwości jezdne, conajwyżej podniosą próżne i niskie ego dodając złudzenie przyjemniejszej jazdy.

Bardzo trafne porównanie.
Ale na uwagę zasługuje fakt, że ten z początku nie pomalowany rower, przeznaczony jako produkt OEM dostaje od sprzedawcy 24-36 miesięcy gwarancji bez specjalnej dopłaty, ani proszenia się.
W drugim przypadku, Apple dostaje tą gwarancje od producenta, ale klientowi jej nie daje, chyba, że zapłaci.

#519 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 08 listopada 2009 - 11:31

Ten składak jest droższy od iMaka 27" i5.

To nie je dobrałem te podzespoły tylko pececiarz z benchmark.pl
Do konfiguracji peceta trzeba dodać Bluetooth, Wi-Fi, FireWire, kamerkę, pilota więc to wyrówna niekorzystne ceny z Komputronika.
iSpot też jest jednym z droższych sklepów i zawsze można kupić Maka taniej.

Myślę, że nie wyrówna, to koszt góra dodatkowych 500zł, a jak pokazałem na tamtej liście na pojedynczych podzespołach można zaoszczędzić kilkaset zł. Tylko na samym monitorze aż 700zł. Lista jest zrobiona celowo, aby było jak najdrożej. Zestaw klawiatury i myszki logitecha za 900zł to jakaś porażka i tylko po to dobrane, aby "dobić" do ceny iMaka. Szkoda, że autor nie dał najnowszej klawiatury ledowej za kilkaset $...

Tak iSpot jest drogi, tak samo jak każdy resseller Apple. Różnice są minimalne, nie dostaniesz u żadnego ressellera sprzętu Apple znacznie taniej niż u innego. Są to różnice zazwyczaj 50-200zł przy zakupie całego komputera za 5-10k. W przypadku sklepów komputerowych PC różnice w cenie podzespołów bywają bardzo znaczące, sięgające często kilkunastu-kilkudziesięciu %, co wykazałem w poprzednim poście.

W obliczu tych faktów argumenty, które przytaczasz legną w gruzach, a całe cenowe porównanie jest fałszywe, gdyż nie pokazuje realiów.

Składaki mają obecnie 10% rynku komputerów więc są niszą w porównaniu do notebooków i markowych desktopów.

To ciekawe dane, mogę wiedzieć skąd je zaczerpnąłeś?

10% to miał rok temu, gdy w statystykach nie liczono Chin.

Hmmm, chwila, przecież tamte dane tyczyły się rynku USA.

Nie wykręcaj się finansami, bo za cenę Lenovo Y530 mogłeś kupić MacBooka White.

Mógłby, tylko jaki to byłby laptop w porównaniu do lenovo? W imię samego systemu kupować za te samą kasę gorszy komputer, w dodatku z wadliwą obudową i jednym z najgorszych jakościowo ekranów jakie kiedykolwiek były montowane w laptopach?

#520 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 12:29

Apple - Games

uuuu faktycznie, prawdziwe programy PRO :D

#521 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 14:00

uuuu faktycznie, prawdziwe programy PRO :D

He HE
Niektórzy kupią sobie maka i już myślą, że są PRO.
Apple potrafi ludziom zamieszać w głowach.

#522 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 14:18

He HE

Dokładnie. Są pro pełną gębą :D

ALL:
Ja właśnie zakleiłem sobie to świecące jabłko bo stwierdziłem że to obciach niesamowity ;)

#523 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 08 listopada 2009 - 15:29

He HE

Ale to nie może być zwykły MacBook, możesz być PRO tylko wtedy gdy kupisz MacBooka PRO:-D

#524 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 15:40

Ale to nie może być zwykły MacBook, możesz być PRO tylko wtedy gdy kupisz MacBooka PRO:-D

Tak się niektórym wydaje, a najlepiej Maka Pro ;)

---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 15:44 ----
Jeszcze jedna sprawa, powiedzcie mi fanboye apple dlaczego taki lapek HP z Core Duo 1.7GHz (nie C2D) chodzi tak samo, no może nawet troszkę lepiej na Viście niż Snow Leopard na Core 2 Duo 2.4? Tu i tu tyle samo ramu 2GB.

---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 15:57 ----
Czyżby to szło sterownikami, które w HP mam od producentów sprzętu, a co za tym idzie są bardzo dobrze zoptymalizowane.
W apple jest wszystko od razu, sterowniki razem z systemem, fajnie tylko że z Windows też są od razu tyle że kiepskie. Dopiero po zainstalowaniu sobie najnowszych wersji bardzo często komputer dopiero wtedy dostaje kopa. W makach niestety nie mam możliwości, ściągnąć sobie sterowników od producenta i ich zainstalować nie mogę. Nie od dziś wiadomo że sterowniki razem z systemem są bo są, działają? działają, ale czy wykorzystują w ten sposób pełne możliwości sprzętu, na pewno nie. Poza tym, kto robi np. sterowniki do kart graf. na pewno nie apple, tylko np. NVidia, myślicie że opłaca się im robić te sterowniki naprawdę dobre do Maków który jest niszowym systemem? Nie wydaje mi się.

---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 16:07 ----
Gadanie typu "OSX jest dopasowany do sprzętu" można sobie między bajki wsadzić. Nie jest wcale dopasowany bo sterowniki nie są zrobione optymalnie żeby z nich wyciągnąć siódme poty.

Instalowaliście kiedyś Linuksa Gentoo, wydawać by się mogło że będzie super dopasowany do sprzętu bo kompiluje się w nim wszystko od postaw, gdzie kompilacje możesz sobie ustawić dowolnie jak chcesz na ile GCC pozwala. Guzik prawda wcale nie chodzi lepiej ani szybciej niż jakieś inne distro.

---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 19:33 ----

ło, teraz zauważyłem: pilot działający tylko we FR w SL? kto takie bzdury wymyśla?

Sprawdź w takim razie swoją wypowiedź w tym wątku:

http://www.myapple.p...ront-row-7.html

I o to mi chodziło że to jest śmieszne w systemie że tylko działa z Front Row, QuickTime i pewnie też z ITunes, a inne zewnętrzne programy mają to zablokowane.

#525 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 08 listopada 2009 - 21:55

No wiesz macieks72 - nie po to się kupuje Maca żeby na nim jako główny system Windę instalować - jeśli ktoś tak właśnie uważna to w/g mnie pomylił się z zakupem i to bardzo.
Winda na Macu ma pomoc tym którzy używają programów których nie ma na OSX i tyle - jeśli częściej używają Windy to zakup Maca jest poronionym pomysłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych