Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#626 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 19:07

Roberto, kurcze jak z Tobą człowieku rozmawiać, nie bądź śmieszny. Doskonale rozróżniam, wiesz już mi się nie chciało rozdrabniać czy to trojany, rootkity, itd, sprowadziłem to wszystko do terminu "wirus". To wszystko, jak tylko po czymś takim oceniasz ludzi, to powodzenia. Poza tym chłopie znowu widać że na siłę próbujesz się czepiać, co widać i w tym jak i w większości Twoich postów.

#627 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 19:10

He he, czyli o 201 PLN więcej od regularnej oferty w Cortland. Policz to dla i5 albo i7, będzie śmiesznie.
Ale nic tam, nie ma takiej ceny, której nie warto było by dać za kernel panic po każdym update ;)

No tak, ale mam o wiele lepszy komputer, gotowy do rozbudowy.

Jak Ci się płyta od GigaShita wysypie po 6 miesiącach to dostaniesz na wymianę nową, tylko że na innym chipsecie bo ten produkt już zniknie z rynku. Więc w takim układzie gwarancja na płytę to fikcja. W końcu Ty musisz stosować dokładnie tą płytę o dokładnie tej rewizji. Ale spoko, sprzeda się Bolkowi nowy komputer ;)

Imponujące.

Cenę podnosi tutaj ten monitor, który i tak jest kilkukrotnie lepszy od Apple, a co najważniejsze matowy.
Gigabyte dałem tylko dla przykładu.
Nawet, gdybym jak to "prorokujesz", dostał płyte na innym chipsecie, to i tak wkładam i OSX działa (nie raz przekładałem dysk z jednego komputera do drugiego na próbę).

A teraz co zrobisz jak padnie płyta w iMacu?
2 tygodnie? Miesiąc bez koputera?
W moim przypadku, za 300,- kupuje nową płytę i w ciągu tego samego dnia mam komputer gotowy do pracy. Jak przyjdzie nowa płyta wystawiam na allegro i spokój.

A gdyby to było po gwarancji, to już w naszym pięknym kraju iMaka można na śmietnik wywalić, bo koszt płyty jest tak wysoki, że nie warto naprawiać. Wiem co mówię, bo mnie osobiście to dotknęło.

#628 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 19:25

He he, czyli o 201 PLN więcej od regularnej oferty w Cortland. Policz to dla i5 albo i7, będzie śmiesznie.

ciiiiiiicho! przeciez wszyscy wiedza ze maki sa 2x drozsze od pecetow! nie mozna tak ludzi brutalnie odzierac ze zludzen - napisz chociaz ze dolar jest zbyt tani albo ze ekran 27" nie zmiesci sie pod biurko... cokolwiek! ;)

#629 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 20:19

ciiiiiiicho! przeciez wszyscy wiedza ze maki sa 2x drozsze od pecetow!

Jest dokładnie tak, jak piszesz.
Apple Mac Pro 1X 2.66GHZ QUAD-CORE INTEL XEON/3GB/640GB/GeForce GT 120/SD - 9999,-
PC Quad Intel Core i7 920 2,66 GHz/3GB/1TB/GeForce 9500GT/SD - ok 5000,-

#630 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 12 listopada 2009 - 20:28

Jest dokładnie tak, jak piszesz.
Apple Mac Pro 1X 2.66GHZ QUAD-CORE INTEL XEON/3GB/640GB/GeForce GT 120/SD - 9999,-

Może tak byś wstawił Xeona Nehalemowego a nie i7 i płytę serwerową? Ram też ECC Reg DDR3 1066 a nie zwykły.

#631 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 20:31

zapomniales jeszcze dopisac gratisowe call of duty...

#632 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 21:43

Może tak byś wstawił Xeona Nehalemowego a nie i7 i płytę serwerową? Ram też ECC Reg DDR3 1066 a nie zwykły.

To odpowiedz mi dlaczego w iMacach, MB, czy MINI nie stosują Xeonów, czy pamięci ECC?
Bo nie ma takiej potrzeby!

#633 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 21:47

przypomnij sobie na czym polega roznica pomiedzy stacja robocza (workstation) a komputerem osobistym (desktop)

#634 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 listopada 2009 - 21:49

To odpowiedz mi dlaczego w iMacach, MB, czy MINI nie stosują Xeonów, czy pamięci ECC?

Ponieważ dlatego, bo, że jak budujesz i porównujesz ceny komponentów do dektopa to do budowy workstation użyj komponentów do workstation. Jeżeli nie widzisz różnicy to nie koniecznie powinieneś dostarczać na rynek C-brandy.

#635 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:09

To po chu** wsadziłeś w swoim poście workastacje Maca Pro? Jak już z tym porównujesz to dobierz hardware taki sam lub podobny jak w Macu Pro. Xeony są, płyta główna serwerowa Intela jak w Mac Pro też jest tylko, że z biosem, ram ECC Reg też jest a Ty mi tu podsuwasz ze zwykłego desktopa hardware. To, że nowy i7 jest na Nehalemie to nie znaczy, że to jest to samo co Xeon Nehalemowy.
Nie wplątuj tutaj jakiś iMaców czy maca mini skoro użyłeś w zestawieniu Maca Pro bo sam z siebie robisz idiotę.

#636 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 12 listopada 2009 - 22:28

Bawią mnie te uporczywe usprawiedliwianie na siłę cen kompów Apple i wynajdywanie na siłę coraz to nowych argumentów, stworzonych wyłącznie w wyobraźni fanboyów. Tyle razy było to już tutaj wykładane, a Wy nadal nie wiecie za co płacicie 2x większą cenę... I nikt nie mówi, że nie wolno wam tego robić, każdy kupuje co chce i za ile chce, ale na litość, czy musicie aż tak przede wszystkim siebie oszukiwać? Chyba napiszę specjalne gratulacje do Jobsa za efekty pracy marketingu Apple, chłopaki nie wydają tych milionów na marne:lol:

#637 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:55

To po chu** wsadziłeś w swoim poście workastacje Maca Pro? Jak już z tym porównujesz to dobierz hardware taki sam lub podobny jak w Macu Pro. Xeony są, płyta główna serwerowa Intela jak w Mac Pro też jest tylko, że z biosem, ram ECC Reg też jest a Ty mi tu podsuwasz ze zwykłego desktopa hardware. To, że nowy i7 jest na Nehalemie to nie znaczy, że to jest to samo co Xeon Nehalemowy.
Nie wplątuj tutaj jakiś iMaców czy maca mini skoro użyłeś w zestawieniu Maca Pro bo sam z siebie robisz idiotę.

Dla mnie, jako użytkownika liczy się wydajność.
Jeśli za połowę ceny, nie stosując pamięci ECC i Xeonów mogę uzyskać podobną, to po co przepłacać?

#638 JasioS

JasioS
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2009 - 22:56

2x większą cenę

Proszę cię pokaż mi laptop odpowiadający (wielkość matrycy, procesor, DDR3, czas pracy baterii) zwykłemu Macbookowi za 2 tys. Bo jak bym nie szukał to nie potrafię znaleźć. Fakt komputery apple są trochę droższe (parę set złotych) ale twoje 2 x to mit tak samo jak święty gral.

Chyba napiszę specjalne gratulacje do Jobsa za efekty pracy marketingu Apple

Oświeć mnie, co to za tajny zły marketing Apple w Polsce jest? Bo reklamy "get a mac" to najwyżej na you tube po angielsku możesz sobie pooglądać. Więc na Polski rynek to ma wpływ znikomy.
Poza tym jeśli dobrze pamiętam, Apple na marketing wydaje 1,8% przychodów zaś sam Microsoft 3% swoich nie licząc tego co HP, Dell itp wydają.

#639 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:05

Bawią mnie te uporczywe usprawiedliwianie na siłę cen kompów Apple i wynajdywanie na siłę coraz to nowych argumentów, stworzonych wyłącznie w wyobraźni fanboyów. Tyle razy było to już tutaj wykładane, a Wy nadal nie wiecie za co płacicie 2x większą cenę... I nikt nie mówi, że nie wolno wam tego robić, każdy kupuje co chce i za ile chce, ale na litość, czy musicie aż tak przede wszystkim siebie oszukiwać? Chyba napiszę specjalne gratulacje do Jobsa za efekty pracy marketingu Apple, chłopaki nie wydają tych milionów na marne:lol:

Dobrze mówisz. Ale nic nie zmienisz.
Już im się ogryzki w oczach zapewne zapaliły i wymyślają następne żałosne kontrargumenty.

---- Dodano 12-11-2009 o godzinie 23:09 ----

Proszę cię pokaż mi laptop odpowiadający (wielkość matrycy, procesor, DDR3, czas pracy baterii) zwykłemu Macbookowi za 2 tys. Bo jak bym nie szukał to nie potrafię znaleźć. Fakt komputery apple są trochę droższe (parę set złotych) ale twoje 2 x to mit tak samo jak święty gral.

Co masz na myśli mówiąc wielkość matrycy?
Myślisz że jak masz DDR3 to twój komputer w kosmos odleci, że taki będzie miał power?

#640 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 listopada 2009 - 23:09

Dobrze mówisz. Ale nic nie zmienisz.
Już im się ogryzki w oczach zapewne zapaliły i wymyślają następne żałosne kontrargumenty.

jak na razie żaden z Was nie dał żadnych argumentów.. kolejne posty chwytają Was za nieścisłości, uogólnienia, stereotypy..
Czasami ktoś*prosi o jakieś wyliczenie i nie dostaje albo dostaje zestawienie zrobione pod kątem "udowodnienia czyj diabeł jest starszy" a nie po to, by naprawdę porównać.

Jak nazwać kolegów korzystających z PC i Windows a przesiadujących na forum Apple i co post czepiających się Apple, polityki Apple, sprzętu Apple, użytkowników Apple?

#641 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 12 listopada 2009 - 23:10

W dodatku wszyscy pomijaja innych producentow takich jak dell sony czy ibm ktorzy tez maja linie bardzo drogiego sprzetu, nieraz drozszego od makow, a wszystko tym samym hardwarem stoi

#642 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:14

jak na razie żaden z Was nie dał żadnych argumentów.. kolejne posty chwytają Was za nieścisłości, uogólnienia, stereotypy..
Czasami ktoś*prosi o jakieś wyliczenie i nie dostaje albo dostaje zestawienie zrobione pod kątem "udowodnienia czyj diabeł jest starszy" a nie po to, by naprawdę porównać.

Jak nazwać kolegów korzystających z PC i Windows a przesiadujących na forum Apple i co post czepiających się Apple, polityki Apple, sprzętu Apple, użytkowników Apple?

Przecież was nic nie przekona, jesteście zaślepieni, to widać wyraźnie, zawsze będziecie mieć swoje ale...

Akurat jadę na Macbooku z OSX od paru miesięcy, nie korzystam z PC ani Windows. No chyba że to ogólnie pisałeś.

#643 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:17

Nie chodzi o fanbojstwo, tylko pewne szczegóły które należy wziąć pod uwagę. Skoro w MP siedzi ECC Reg, Xeon i MB serwerowe to jak już ktoś próbuje porównać*z wersją PC to wypada dobrać*przynajmniej części odpowiadające jak w MP bo przecież one są do kupienia w swoim zakresie. Jedynym wyjątkiem jest mobo z EFI, którego nie da się kupić, ale to akurat najmniejszy problem bo jest wersja z BIOS.
Rozumiem jakby ten MP był jakimś nieosiągalnym sprzętowo dla świata PC, jakieś dedykowane procki, grafy, płyty główne to wtedy można brać pod uwagę w miarę zbliżone konfiguracje z PC, ale tak nie jest. Można złożyć PC-MAC-PRO z tych samych część co siedzą w MP, poza tym EFI bo będzie BIOS. Przecież Xeony nie są tanie, płyty serwerowe też drogie, ram ECC Reg DDR3 też nie tani. Chodzi o istotę tych samych części a nie o uogólnienie, że jeden i drugi ma obudowę desktop, że można rozbudować o kolejne dyski czy drugą grafikę, bla bla bla.
Gdzie tu jakieś wyobraźnie, gdzie tu jakiś marketing? Puknij się w łeb. Złóż odpowiednik Maca Pro razem z oprogramowaniem nawet niech będzie z kupionym OSXem i czy przypadkiem nie wyjdzie drożej.

#644 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2009 - 23:19

moment moment
to Maki mają być 2 razy droższe od PC tylko z racji tego że są Makami (taka została postawiona hipoteza o ile się nie mylę?)
Iro aktualnie pokazał, że można złożyć PC w połowie ceny Maka (Pro) z innych części

mam rozumieć, że to niby miało udowodnić 'podatek od marki' równy 100% ceny sprzętu?
tylko ja tu widzę sprzeczność (sprzęt był inny)?

#645 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 listopada 2009 - 23:23

Przecież was nic nie przekona, jesteście zaślepieni, to widać wyraźnie, zawsze będziecie mieć swoje ale...

Akurat jadę na Macbooku z OSX od paru miesięcy, nie korzystam z PC ani Windows. No chyba że to ogólnie pisałeś.

Was?? Kolejne uogólnienie.. gratulacje

#646 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 12 listopada 2009 - 23:24

A argument o pozostalych producentach produkujacych nieco wyzej niz srednia polka jak zwykle umknal. Bo robimy diss na apple i po co zawracac sobie glowe ze inni producenci tez produkuja sprzet "2x drozszy"

#647 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 listopada 2009 - 23:26

A argument o pozostalych producentach produkujacych nieco wyzej niz srednia polka jak zwykle umknal. Bo robimy diss na apple i po co zawracac sobie glowe ze inni producenci tez produkuja sprzet "2x drozszy"

Zastanawiające, prawda? ;)

#648 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:35

moment moment
to Maki mają być 2 razy droższe od PC tylko z racji tego że są Makami (taka została postawiona hipoteza o ile się nie mylę?)
Iro aktualnie pokazał, że można złożyć PC w połowie ceny Maka (Pro) z innych części

mam rozumieć, że to niby miało udowodnić 'podatek od marki' równy 100% ceny sprzętu?
tylko ja tu widzę sprzeczność (sprzęt był inny)?

No właśnie.
Kwestia dobrania konfiguracji.
Niestety Apple nieraz pokazało, że niektóre komponenty niepotrzebnie podrażały konfig, a przy tym
nie były dobre.
Co z tego, że matryca w iMaku 27 jest IPS, jak jest odblaskowa? Na każdym portalu piszącym o tym modelu uznawane to jest za wadę!
Stosowanie napędów 9,5mm okazało się jedną z największych przekleństw Apple 12,5mm tak często sie nie psuły.

#649 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 listopada 2009 - 23:38

No właśnie.
Kwestia dobrania konfiguracji.
Niestety Apple nieraz pokazało, że niektóre komponenty niepotrzebnie podrażały konfig, a przy tym
nie były dobre.
Co z tego, że matryca w iMaku 27 jest IPS, jak jest odblaskowa? Na każdym portalu piszącym o tym modelu uznawane to jest za wadę!
Stosowanie napędów 9,5mm okazało się jedną z największych przekleństw Apple 12,5mm tak często sie nie psuły.

Iro.. odwracasz kota ogonem - czyli uwagę od zestawienia cena PC vs cena Maka..

#650 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2009 - 23:45

sytuacja jest taka: ja chcę taką konfigurację - taki sprzęt spełnia me marzenia, potrzeby, etc. chcę mieć jak najbardziej zbliżoną jak to możliwe - kabel w kabel, płytka w płytkę ;] oprócz loga na obudowie i EFI ile wtedy przepłacam za maka? 100% ceny sprzętu? nie było pytania o 'alternatywne' konfiguracje, bo one nie nie mówią o 'podatku za markę', który to podobno wynosi 100%. tylko za markę. nie za 'wybór sprzętu' czy coś w tym stylu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych