Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#651 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:47

Iro.. odwracasz kota ogonem - czyli uwagę od zestawienia cena PC vs cena Maka..

To tylko twoja subiektywna opinia, do której masz prawo.

#652 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 listopada 2009 - 23:50

To tylko twoja subiektywna opinia, do której masz prawo.

Jaka subiektywna?? Poczytaj kolejno uwaznie posty!

#653 JasioS

JasioS
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2009 - 23:53

Co masz na myśli mówiąc wielkość matrycy?
Myślisz że jak masz DDR3 to twój komputer w kosmos odleci, że taki będzie miał power?

Chodziło mi o przekątną tzw 13,3 cala. tak trudno się domyślić?
A co do 2 to nie, nie myślę. Po prostu wszystkie próby udowodnienia jakie to mac'ki są drogie kończyły się na tym że próbowaliście udowodnić że słabsze znaczy lepsze. Chce od was porównanie z tymi samymi (lub bardzo podobnymi komponentami), tylko tyle.

#654 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2009 - 23:57

Iro - odwracasz, bo mówisz o czymś innym. w poprzednim poście chyba najbardziej klarownie jak potrafiłem przedstawiłem problem (jeszcze prościej: "nie zmieniaj konfiguracji")

#655 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 00:15

Oświeć mnie, co to za tajny zły marketing Apple w Polsce jest? Bo reklamy "get a mac" to najwyżej na you tube po angielsku możesz sobie pooglądać. Więc na Polski rynek to ma wpływ znikomy.
Poza tym jeśli dobrze pamiętam, Apple na marketing wydaje 1,8% przychodów zaś sam Microsoft 3% swoich nie licząc tego co HP, Dell itp wydają.

Marketing to nie tylko reklamy na YT, ale cała strategia. Czemu zły i tajny? Wcale tak nie uważam, wręcz przeciwnie, niesamowicie skuteczny, skoro skłania ludzi do nabywania tego samego sprzętu co konkurencja, ale za kilkanaście-kilkadziesiąt % wyższą cenę. Nic tylko pogratulować Apple, sprytnie prowadzonej komunikacji marketingowej.

1,8% to są nadal dziesiątki, jak nie setki mln $ wydawanych rocznie po to, aby ludzie mieli chęć przepłacić za Apple :)

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 00:19 ----

Czasami ktoś*prosi o jakieś wyliczenie i nie dostaje albo dostaje zestawienie zrobione pod kątem "udowodnienia czyj diabeł jest starszy" a nie po to, by naprawdę porównać.

Tak tak, zestawieniem-wyliczeniem to już się popisał niejaki rzymianin, który to z uporem maniaka przytaczał cennik z komputronika jako dowód na te samą cene podobnego konfigu co najnowszy iMak. W 5sekund znalazlem na necie te same częsci o kilkadziesiąt % tańsze. Jeżeli to ma być obiektywizm w wydaniu fanboyów Apple to nic tylko pokłonić się nad wami z politowaniem....

#656 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 listopada 2009 - 00:20

tego samego sprzętu co konkurencja, ale za kilkanaście-kilkadziesiąt % wyższą cenę.

Znowu to samo.. jak zdarta plyta.. ale bez konkretow..

#657 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 00:24

W dodatku wszyscy pomijaja innych producentow takich jak dell sony czy ibm ktorzy tez maja linie bardzo drogiego sprzetu, nieraz drozszego od makow, a wszystko tym samym hardwarem stoi

Zgadzam się. Tylko, że

- modele te w przeważającej większości są pozycjonowane jako luksusowe i do takiego też klienta są kierowane
- są to modele niszowe w portfolio tych producentów
- ich produkcja jest bardzo droga, podobnie jak zastosowane materialy (stopy magnezu/tytanu, przy których alu unibody się chowa)
- daleko posunięta miniaturyzacja i lekkość (owszem większość z nich nadal jest podobnej wielkości lub nieco grubsza od MacBooka Air, ale za to nadrabiają wydajnością, która niejednokrotnie przy ich znikomych wymiarach, jest lepsza od standardowej wielkości notebooków typu MacBook unibody 15'')

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 00:26 ----

Znowu to samo.. jak zdarta plyta.. ale bez konkretow..

Konkrety były. Ukazałem zakłamanie listy przytaczanej przez rzymianina, gdzie tylko na porównaniu ledwie kilku podzespołów, uzyskałem 1500zł niższą cenę. Aż strach pomysleć, ile by wyszło taniej, jakbym policzył wszystko.

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 00:33 ----

moment moment
to Maki mają być 2 razy droższe od PC tylko z racji tego że są Makami (taka została postawiona hipoteza o ile się nie mylę?)
Iro aktualnie pokazał, że można złożyć PC w połowie ceny Maka (Pro) z innych części

mam rozumieć, że to niby miało udowodnić 'podatek od marki' równy 100% ceny sprzętu?
tylko ja tu widzę sprzeczność (sprzęt był inny)?

To bylo pewnego rodzaju uogólnienie. Jasne jest, że te różnice są inne w przypadku porównywania notebooków i inne w przypadku desktopów. Myślę, że najwięcej przepłaca się na iMakach, a najmniej na Makach PRO, w stosunku do odpowiedników PC. Ale zawsze na wszystkim się u Apple przepłaca. Od komputerów zaczynając, na akcesoriach kończąc (tandetne boundlowe słuchawki dodawane do iPodow i iPhonów, których oddzielna cena to ok 100zł to granda w biały dzień, bo ich jakość jest równa słuchaweczkom z marketu za 5zł)

Tak, czy siak, bardziej chodzi o uprzytomnienie co poniektórym, że w cenie jaką płacą za kompy Apple, jest zawarta znacznie wyższa marża niż u innych producentów. Ta firma kosi gigantyczne zyski nie na wielkości sprzedaży, tylko na jednych z największych utargów na jednostkowym produkcie.

#658 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 00:57

Zupełnie się nie zgodzę, nie jest niezbędny, dwa lata temu świadomie zrezygnowałem z antywirusa i jestem happy. Wielu moich kolegów z pracy także zrezygnowało i również są happy, tyle że trzeba sobie zdawać sprawę z zagrożeń i dlatego rozwiązania takie nie są dla dzieci neo, im bym nie polecał rezygnacji tego typu programów, dla nich są one nawet bardzo wskazane.

dzieki za radę.

pozdrawiam,
dziecko neo.

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 01:03 ----

Gigabyte GA-EP43T-UD3L IP43 s.775
Intel Core 2 Duo E7600 3,06 GHz 3MB cache s. 775 Box
...
Mało tego, swobodnie można zamiast C2D włożyć Quada, lepszą lub słabszą grafikę, dołożyć jeszcze 4 dyski twarde.

No spokojnie mozna i 16 rdzeniowy i pewnie z 10 dyskow twardych. Imponujace. Tylko ze ty pisales o cenie 6 tysiecy kpiac z iMaka 27. Wiec zapytalem o wyliczenie. W odpowiedzi wypisales taka sama konfiguracje w cenie 7.200zł. Dosc slaby zart :/

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 01:08 ----

Bawią mnie te uporczywe usprawiedliwianie na siłę cen kompów Apple i wynajdywanie na siłę coraz to nowych argumentów, stworzonych wyłącznie w wyobraźni fanboyów. Tyle razy było to już tutaj wykładane, a Wy nadal nie wiecie za co płacicie 2x większą cenę...

Nom. Juz jeden Pan zrobil nam wyliczenie iMaka 27 w czesciach. Wyszlo 7.200. Ja iMakow po 14 tysiecy nie widzialem o_O

#659 JasioS

JasioS
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2009 - 01:10

Czemu zły i tajny?

Zły(aczkolwiek lepiej pasowało by szatański) bo z każdego twojego postu, w którym o nim piszesz, sugerujesz że Apple w jakiś niemoralny sposób oszukuje klientów.

Tajny bo w Polsce w porównaniu z resztą producentów komputerów Apple mało wydaje na reklamę mac'ów(nie piszę tu o iphonach). Tak naprawdę Maki w Polsce widać tylko a amerykańskich produkcjach telewizyjnych. A marketing typu bo wszystko co z zachodu jest świetne, na Polaków już mniej działa.

Poza tym 5,27% udziału w ruchu internetowym systemu OS X to tak na prawdę nie jest sukces. Dwa tygodnie po premierze windows 7 ma 4%. Windows 7 zyskuje popularnoĹ��wĹ�Ăłd internautĂłw - heise online Polska Apple ma swoją nisze której się trzyma, fakt chce oderwać kawałek tego tortu od Microsoftu. Ale ich marketing nie powoduje masowego przechodzenia na mac'ki czy też stawiania ha-mac'ów. Dla Apple przy obecnych zyskach z ipodów i iphone zupełnie wystarczy jak rocznie urwą te 1-2% i utrzymają obecnych klientów. Więc ni jak nie patrzeć ten marketing nie jest wybitny.

Tak btw jestem ciekaw ile z tych 5,27% użytkowników korzysta z hackintoszy. Bo czytając ten temat momentami mam wrażenie że co drugi mac to nie mac. :lol:
A zapewne jest to zjawisko marginalne tak naprawdę, i mocno demonizowane na forum.

#660 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 listopada 2009 - 01:38

Jak nazwać kolegów korzystających z PC i Windows a przesiadujących na forum Apple i co post czepiających się Apple, polityki Apple, sprzętu Apple, użytkowników Apple?

Sfrustrowanymi Windowsiarzami.

Po raz trzeci już relatywizujesz i kłamiesz.
Polemika się wyraźnie tyczyła gotowych komputerów stacjonarnych PC / MAC vs komputery PC stacjonarne składane przez konsumentów. To że dowaliłeś sobie do tego notebooki, które jeśli chodzi o składaki praktycznie nie istnieją to jest twój problem. Rynek składaków w Polsce jest bliski 50% i jakkolwiek tego nie zrelatywizujesz, nie zmienisz tego faktu. Podobnie się wykręcałeś z listą, którą tak żarliwie przytaczałeś. Nie zamierzam więcej ci tłumaczyć takich oczywistości, bo to jak rozmowa ze ścianą.

Sam sobie założyłeś, że pecety to tylko desktopy i celowo pomijasz notebooki, które mają ponad 60% rynku komputerów.

Konkrety były. Ukazałem zakłamanie listy przytaczanej przez rzymianina, gdzie tylko na porównaniu ledwie kilku podzespołów, uzyskałem 1500zł niższą cenę. Aż strach pomysleć, ile by wyszło taniej, jakbym policzył wszystko.

To policz wreszcie, tylko nie zapomnij o FireWire, Bluetooth, WiFi, pilocie, kamerce i monitorze 27" IPS LED 2560x1440.

#661 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 13 listopada 2009 - 10:11

Chodziło mi o przekątną tzw 13,3 cala. tak trudno się domyślić?
A co do 2 to nie, nie myślę. Po prostu wszystkie próby udowodnienia jakie to mac'ki są drogie kończyły się na tym że próbowaliście udowodnić że słabsze znaczy lepsze. Chce od was porównanie z tymi samymi (lub bardzo podobnymi komponentami), tylko tyle.

Proszę bardzo.
Weź sobie Dell XPS o podobnych podzespołach.
Tylko nie wiem do czego chcesz porównać MagSafe albo MultiTouch :) czy baterię i jej żywotność.

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 10:15 ----

Tak, czy siak, bardziej chodzi o uprzytomnienie co poniektórym, że w cenie jaką płacą za kompy Apple, jest zawarta znacznie wyższa marża niż u innych producentów. Ta firma kosi gigantyczne zyski nie na wielkości sprzedaży, tylko na jednych z największych utargów na jednostkowym produkcie.

Jak mówią wiekowi wąsacze: stara maksyma mówi że produkt jest wart tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić... Wolny rynek mamy nie ? :)

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 10:25 ----

Poza tym 5,27% udziału w ruchu internetowym systemu OS X to tak na prawdę nie jest sukces. Dwa tygodnie po premierze windows 7 ma 4%. Windows 7 zyskuje popularnoĹ��wĹ�Ăłd internautĂłw - heise online Polska Apple ma swoją nisze której się trzyma, fakt chce oderwać kawałek tego tortu od Microsoftu. Ale ich marketing nie powoduje masowego przechodzenia na mac'ki czy też stawiania ha-mac'ów. Dla Apple przy obecnych zyskach z ipodów i iphone zupełnie wystarczy jak rocznie urwą te 1-2% i utrzymają obecnych klientów. Więc ni jak nie patrzeć ten marketing nie jest wybitny.

Tak btw jestem ciekaw ile z tych 5,27% użytkowników korzysta z hackintoszy. Bo czytając ten temat momentami mam wrażenie że co drugi mac to nie mac. :lol:
A zapewne jest to zjawisko marginalne tak naprawdę, i mocno demonizowane na forum.

Tak. Problem tylko w tym, że MS nie ponosi strat na swoich porażkach.
Użytkownicy kpią z Visty , która jest zainstalowana w większości nowych komputerów.

Wystarczy zrobić bubla a potem go naprawić żeby zyskać uznanie (spowrotem) - wielka mi strategia.

Chciałbym zobaczyć porównanie w momencie kiedy OS X byłby wolny od platformy a ludzie odzwyczaili by się od tego że system w komputerze to zawsze windows - zależy tylko która wersja.

MS od 95 roku konsekwentnie przyzwyczajał ludzi do "komunizmu" swego systemu więc przemiany ustrojowe mogą być długie i bolesne.

#662 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 12:02

Zły(aczkolwiek lepiej pasowało by szatański) bo z każdego twojego postu, w którym o nim piszesz, sugerujesz że Apple w jakiś niemoralny sposób oszukuje klientów.

To wskaż mi te posty, w którym tak sugeruję. Branża, w jakiej robie to właśnie marketing, a przykład Apple jest dla mnie godny podziwu. Nie widzę tam żadnych niemoralnych działań z ich strony. Owszem naginają rzeczywistość, ukazują Windowsa w znacznie gorszym świetle niż ten system na to zasługuje, ale takie są prawa reklamy. Strategia marketingowa Apple to jest każde działanie tej firmy, które jest widoczne na zewnątrz dla konsumentów, to nie są tylko reklamy produktów, ale też komunikacja strony www, czy choćby starannie wyreżyserowane keynoty.

Nie korzystam, ale zamierzam.

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 12:09 ----

Sam sobie założyłeś, że pecety to tylko desktopy i celowo pomijasz notebooki, które mają ponad 60% rynku komputerów.

Jeśli ktokolwiek sobie coś tu zakładał to byłeś ty ze swoimi ubzduranymi 10% na podstawie twoich prywatnych rozeznań w sklepie jakiegoś kazia, czy wojtka. Polemika tyczyła się rynków desktopów vs maki. Jasne, że ogólem wszystko jest komputerami, ale rynek ten podzielony jest na segmenty, a nie przypominam sobie aby twoje argumenty odnośnie cen tyczyły się segmentu notebooków. Zwyczajnie dowaliłeś kompy jako całość, aby ci procent lepszy wyszedł. W bezpośrednim porównaniu składaki PC vs iMaki, Apple jawi nam się jako bardzo, ale to bardzo pazerna firma.

To policz wreszcie, tylko nie zapomnij o FireWire, Bluetooth, WiFi, pilocie, kamerce i monitorze 27" IPS LED 2560x1440.

Po co mam liczyć, jak widać, że nic nie czytasz. Na liście podanej przez ciebie jest monitor odpowiednik Applowego, na tej samej matrycy, którego znalazłem w innym sklepie za 700zł taniej. Na moje zarzuty co w liście robi zestaw logitecha za 900zł i czemu ten a nie inny, pozostawiłeś bez odpowiedzi.Wyrywasz zdania z kontekstu, relatywizujesz, zmieniasz temat, a następnie chcesz, abym robił pełne wyliczenia, śmieszny jesteś. Wystarczyło wyliczenie raptem tych kilku części, aby widzieć jak bardzo ceny z listy komputronika przedstawiają rzeczywistość...

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 12:12 ----

Jak mówią wiekowi wąsacze: stara maksyma mówi że produkt jest wart tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić... Wolny rynek mamy nie ? :)

Jak najbardziej, sam to pisałem :)
Tylko nie wiem, czemu zaślepieni fanboye Apple próbują wciskać wszystkim kit, że 100% ceny jaką zapłacili to jest kasa wydana na jakość i wydajność. Stosunek cena/jakość u Apple jest najgorszy ze wszystkim firm na rynku, a fanboye tej marki nie potrafią tego wprost przyznać.

#663 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 12:24

W bezpośrednim porównaniu składaki PC vs iMaki, Apple jawi nam się jako bardzo, ale to bardzo pazerna firma.

To już wiemy, Iro zrobil przeciez wyliczenie i wyszło że PC 3.06 o parametrach iMaka 27" wychodzi... 7.200 :D

#664 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2009 - 12:28

dirk.diggler - chyba na odwrót ;) nie zmienia fakty, że pazerność kosmiczna :D

#665 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 12:31

dirk.diggler - chyba na odwrót ;)

Znaczy ze co na odwrot?

#666 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 12:31

To już wiemy, Iro zrobil przeciez wyliczenie i wyszło że PC 3.06 o parametrach iMaka 27" wychodzi... 7.200 :D

Nie wiem o jakim wyliczeniu piszesz, bo jeśli o tym z komputronika to jest to jedna wielka żenua, a nie wyliczenie. Sztucznie naciągana lista z jednymi z najdroższych podzespołów w kraju. Te same części znajdywałem na necie o kilkanaście - kilkadziesiąt % taniej w innych sklepach komputerowych.

#667 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 12:46

Nie wiem o jakim wyliczeniu piszesz, bo jeśli o tym z komputronika to jest to jedna wielka żenua, a nie wyliczenie. Sztucznie naciągana lista z jednymi z najdroższych podzespołów w kraju. Te same części znajdywałem na necie o kilkanaście - kilkadziesiąt % taniej w innych sklepach komputerowych.

ja przeczytałem temat, nie wiem jak ty:) Iro pisał że za 6 tysiecy to można złożyć kompa o parametrach MacPro (w nawiazaniu do nowych iMaków). Poprosiłem o wyliczenie... i dostałem:

Gigabyte GA-EP43T-UD3L IP43 s.775
Intel Core 2 Duo E7600 3,06 GHz 3MB cache s. 775 Box
Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1333 7-7-7-20 Viper II Sector5
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
Karta Graficzna HD4670 1GB 128 PCI-E DDR3 Zalman
Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2
DVDRW
OCZ StealthXStream 600W SLI
Antec Gamer Three Hundred Case
Kontroler FW800
Bluetooth
Apple Wireless Keyboard - bezprzewodowa klawiatura
Apple mysz Magic Mouse
Mac Box Set (Mac OS X 10.6, iLife '09, iWork '09)
Dell UltraSharp 3007WFP S-IPS 30" 2560 x 1600
razem: 7200

W przypadku zestawu z monitorem 22" to o 2000,- mniej
Na wszystko bez specjalnego proszenia się od 24 do 36 miesięcy gwarancji.
Każdy z w/w komponentów ma o wiele lepsze parametry od tych zastosowanych w nowych iMakach.
Mało tego, swobodnie można zamiast C2D włożyć Quada, lepszą lub słabszą grafikę, dołożyć jeszcze 4 dyski twarde.

...z dość kulawymi uzasadnieniami jak to z monitorem (z 22", 2000 mniej... a ceny Iro iMaków 21,5 oglądał? Chyba nie;).

Oczywiscie, zgadzam sie z Toba ze mozna kupic na Allegro. Baa, mozna nawet po komisach poszukac :D Kto co lubi, jede kupi Maka All-in-one, inny ciułając każdą złotówkę będzie biegał po Allegro i komisach szukając płyty o 10 zł tanszej, Ramu tańszego po 5zł na kości... nie zapomnij o śrubkach! To najważniejsze. Potem poskłada, wejdzie na forum dla użytkowników Apple i bedzie pisal jak to oni wydaja kase na te blyszczace kompurtery a on zaoszczedzil na takej samej konfiguracjii 800 zeta. Baa, napisze ze za pol roku wymieni procek i bedzie mial 100fps w Crysis a 150 w GTA4. I wszyscy makowcy beda patrzyli z zazdroscia :D

#668 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 listopada 2009 - 12:53

W kółko piszesz o jakichś -siąt procentach.
To wreszcie zrób takie wyliczenie i rzuć*KONKRETEM.. udowodnij, pokaż czarne na białym, zamknij usta fanbojom..

#669 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 13:19

Toć zrobiłem, podając ceny kilku podzespołów. Wszystkiego mi się nie chce liczyć, bo znowu się spotkam z podobnymi argumentami jak poprzednio ze strony fanboyów, więc szkoda mojego czasu. Zresztą już tylko na podstawie tych kilku podzespołów każdy widzi jakiego rzędu to są różnice w cenie:)

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 13:21 ----

Oczywiscie, zgadzam sie z Toba ze mozna kupic na Allegro. Baa, mozna nawet po komisach poszukac :D Kto co lubi, jede kupi Maka All-in-one, inny ciułając każdą złotówkę będzie biegał po Allegro i komisach szukając płyty o 10 zł tanszej, Ramu tańszego po 5zł na kości... nie zapomnij o śrubkach! To najważniejsze. Potem poskłada, wejdzie na forum dla użytkowników Apple i bedzie pisal jak to oni wydaja kase na te blyszczace kompurtery a on zaoszczedzil na takej samej konfiguracjii 800 zeta. Baa, napisze ze za pol roku wymieni procek i bedzie mial 100fps w Crysis a 150 w GTA4. I wszyscy makowcy beda patrzyli z zazdroscia :D

Ceny jakie znalazłem to nie były ceny Allegro, tylko normalnych sklepów komputerowych, podałem do nich linki. Oczywiście jakbym chciał jeszcze bardziej dowalić argumentacji fanboyów, to bym podał allegro. Poza tym byłoby to nieucziciwe, ponieważ sprzęt Apple też można na allegro kupić nieco taniej niż w sklepach, choć nie są to już takie okazje, jak w przypadku podzespołów PC.

Nie ma mowy o żadnych komisach, przynajmjniej w moim przypadku. Kupuję podzespoły do kompa wyłącznie w sprawdzonych sklepach komputerowych (rzecz jasna znacznie tańszych niż drogi komputronik). Wszystko jest sprawdzone i z gwarancją producenta jak i sprzedawcy. Tu nie chodzi o "ram tańszy o 5zł", tylko jak pokazałem na przykładzie monitora z listy rzymianina, nawet 700zł różnicy w cenie między jednym sklepem a drugim, a to już jest nie byle jaka różnica. Poza tym samodzielnie dobierając np ram, sam decyduje jakie chce mieć parametry, a nie to co Apple mi karze, najczęściej montując pamięci o co najwyżej średniej wydajności, a ja mogę mieć za te samą, a często niższą cenę wypasioną pamięć o niebo lepszych parametrach, renomowanego producenta, a nie jakiś no-name z chin, który montuje Apple.

#670 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 listopada 2009 - 14:06

Toć zrobiłem, podając ceny kilku podzespołów. Wszystkiego mi się nie chce liczyć, bo znowu się spotkam z podobnymi argumentami jak poprzednio ze strony fanboyów, więc szkoda mojego czasu. Zresztą już tylko na podstawie tych kilku podzespołów każdy widzi jakiego rzędu to są różnice w cenie:)

Znowu ogólniki i domysły...Jak pokażesz czarno na białym i nikt nie będzie miał*nic do gadania to chyba udowodnisz swoją*rację? Noo chyba, że się*jej nie da udowodnić - a w tym właśnie swoimi postami mi pokazujesz.

#671 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 13 listopada 2009 - 15:16

W takim razie zajrzyj do moich poprzednich postów i zobacz o ile udało mi się obniżyć cenę na ledwie kilku podzespołach. Resztą sobie wpisz w google i znajdź najniższe ceny, będziesz miał cały bilans PC vs iMak

#672 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 17:52

higiena pracy to za mało niestety - dasz pendrive kumplowi, w punkcie ksero, do komputera w pracowni i wystarczy.

Dlatego nie nalezy dawac kumplom, w punktach ksero, w pracowni komputerowej itd ;)

#673 ogórek

ogórek
  • 7 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 18:03

Dlatego nie nalezy dawac kumplom, w punktach ksero, w pracowni komputerowej itd ;)

Ale przecież wystarczy wyłączyć autorun dla dysków, cdromów, pendrive i masz święty spokój, nic się z pendrive automatycznie nie uruchomi, ktoś o tym już wcześniej pisał.

#674 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 listopada 2009 - 22:55

W takim razie zajrzyj do moich poprzednich postów i zobacz o ile udało mi się obniżyć cenę na ledwie kilku podzespołach. Resztą sobie wpisz w google i znajdź najniższe ceny, będziesz miał cały bilans PC vs iMak

To ty insynujesz, ze Maki sa dramatycznie drozsze niz taki sam sprzet zbudowany z "klockow PC".
Insynuujesz ale nie udowadniasz. Rozumiem, ze tego nie zrobisz.. Krowa co duzo ryczy malo mleka daje ;)

Zestawienie Iro złożone w jednym ze sklepów we Wrocławiu (ProLine.pl)
Gigabyte GA-EP43T-UD3L IP43 s.775 285
Intel Core 2 Duo E7600 3,06 GHz 3MB cache s. 775 Box 479
Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1333 7-7-7-20 Viper II Sector5 419
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2 89
Karta Graficzna HD4670 1GB 128 PCI-E DDR3 Zalman 255
amsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2 285
DVDRW 105
OCZ StealthXStream 600W SLI 289
Antec Gamer Three Hundred Case 259
Xpower IEEE 1394B Firewire 1A+2B kontroler 149
Bluetooth 30
monitor LCD Gateway 30" XHD3000 3625 - wstawiłęm ten bo della nie mają
klawiatura cordless - okolo 200
mysz cordless - okolo 150
Mac Box Set (Mac OS X 10.6, iLife '09, iWork '09) 699

Zauważ, że nie wpisywałem apple keyboard i magic mouse, tylko wpisalem jakas srednia polke.

Suma całości: 7318 wg powyzszego zestawienia

Z monitorem Dell UltraSharp 3007WFP S-IPS 30" 2560 x 1600 znalezionym w sieci (DELL UltraSharp 3007WFP - Monitor LCD - Poradnik zakupów: porównanie cen, dane techniczne, testy, opinie, nowości i video...) za 3069 zl
Suma całości 6762 zł

Jeśli policzyć*Windows 7 i MS Office zamiast Mac BOx Set:
W7 home premium 777
MS Office dla uzytkownikow domowych 259
Suma całości: 7655
Suma całości z Dellem jak powyżej - 7099

Cena iMaca 27 - 6999

Gdzie te dramatyczne różnice w cenach????!!!!

Goodboy25 - obudź się. A jeśli potrafisz te elementy znaleźć w niższych cenach - pokaż*mi to - inaczej nie uwierzę.

#675 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 23:40

Gdzie te dramatyczne różnice na korzyść PC????

zlosliwie policzyles cene monitora ;) pecety to jak wiadomo komputery bez monitorow. monitory sa dla lanserow, snobow i sluza uprawianiu makowkarskiej demagogii. to urzadzenia ktore nie sa potrzebne prawidziwym pececiarzom i dlatego ich nie kupuja. najczesciej dlatego ze juz je maja. jeden crt 14" na strychu, drugi 17" w piwnicy, a na biurku 24" z rozdzielczoscia 19" starannie wybrany sposrod 10 "takich samych ale innych" najlepszy okaz. tolerancja jest bowiem tak duza ze za te same pieniadze mozna dostac o 50% wiekszy kontrast i 10x wiecej kolorow - trzeba tylko sie znac i dobrze wybrac! i oczywiscie niezbedny jest matowy ekran - to jest dzis oznaka swiadomosci kazdego prawdziwego mastaha. slowem monitora nie wolno liczyc przy takim porownaniu. a bez monitora - jak byk wychodzi 2x drozej. zreszta jak wiadomo pamieci ecc i wydajny procesor tez nie powinny byc brane pod uwage. tak jak oprogramowanie - mozna przeciez postawic sobie darmowego linuxa i tymczasowo uzywac "windowsa p7p" bo monopolista zmusza. zapomniales tez ze obudowa takze nie jest wlasciwie do niczego potrzebna - po co czlowiek mialby ja caly czas sciagac i zakladac skoro sedno pracy z komputerem to praca przy komputerze? no? lepiej nawet ja zrobic samemu z pudelka po butach lub klockow. to przeciez prawdziwa przyjemnosc zwlaszcza jesli mozna do srodka zmiescic kilka jarzeniowek. i dopiero wtedy komputer dobrze wyglada! a w ogole to monitor zawsze mozna dokupic sobie pozniej! wiec nie wolno go dodawac!

i nie udawaj ze nie rozumiesz - to po prostu psioniczne promienie wysylane z dzialu marketingu cupertino nie pozwalaja ci obiektywnie spojrzec na rzeczywistosc. mak zawsze bedzie 2x drozszy od peceta nawet jesli bedzie mniej kosztowal. to nie ma zadnego znaczenia. i kropka.

MSPANC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych