Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC
Gość_owca666_*
Napisano 09 listopada 2009 - 15:35
Napisano 09 listopada 2009 - 15:40
Gość_owca666_*
Napisano 09 listopada 2009 - 15:52

Napisano 09 listopada 2009 - 16:03
Gość_owca666_*
Napisano 09 listopada 2009 - 16:20

Napisano 09 listopada 2009 - 18:09
To prawda można dobrać częsci lepie lub gorzej, ale nie trzeba być specjalistą, aby się to udało, wystarczy poszperać trochę w necie. Poza tym większość sprzętu ze sobą pasuje, nawet jak nie są idealnie do siebie dobrane, więc ryzyko praktycznie jest zerowe. Oczywiście, przy idealnie dobranych komponentach, mamy większe szanse na lepszą wydajność i podkręcanie, ale to nie znaczy, że inne częsci będą źle działały. Przede wszystkim chodzi tu o cene, która składanych kompów jest znacznie niższa niż gotowych desktopów, nie wspominając już o ofercie firmy Apple, która zdziera na podzespołach jak tylko się da.@goodboy25 - nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale składanie komputerów z części ma jedną wielką zaletę, przede wszystkim jesteś w stanie złożyć komputer że wszystko będzie ze sobą zgrywało bardzo optymalnie, nawet nie trzeba być w tych tematach super obeznanym, wystarczy trochę czasu posiedzieć na różnych forach, popytać ludzi obeznanych z tematem, którzy mają z tym duże doświadczenia i wielu bardzo dobrze doradzi jaką np. kupić płytę główną i jakie dobrać do niej najlepiej kostki pamięci, jaki procesor itd. Wtedy masz komputerek złożony idealny. Poza tym wiele z aktualnych procesorów również dobrze się kręci, ale to też trzeba mieć pewną wiedzę na ten temat żeby nie przesadzić bo wtedy wszystko się robi niestabilne. W taki to sposób można postawić sobie maszynkę która będzie będzie miała niesamowitą wydajność i wszystko będzie bardzo stabilne, właśnie przez to że wszystkie komponenty zostały bardzo dobrze dobrane względem siebie. I tutaj właśnie najważniejsze jest doświadczenie żeby to wszystko dobrać optymalnie, nie wystarczy popatrzeć na cyferki która płyta główna co obsługuje. Nawet czytałem dyskusje na pewnym forum i ludzie tam podawali serie procesorów które sa bardziej wydajne ponieważ na etapie samej produkcji były użyte materiały ze środka tafli krzemowej co niby też ma znacznie. I przez tak dopasowane części komputer działa bardzo wydajnie i optymalnie. Nie wiem czy np. w makach można zmieniać ustawienia w biosie, efi, czy co one tam mają, a przez takie nawet drobne zmiany w PCtowym biosie można maszynkę sobie przyspieszyć. Żaden gotowy Dell, HP, czy Apple nie będzie tak dobrze złożony, ale to tak jak mówię nie wystarczy iść do sklepu kupić wszystkie komponenty i poskładać, trzeba wiedzieć co z czym dopasować.
Kolejny argument przemawiający za samodzielnym składaniem to niskiej jakości komponenty, z których składają kompy firmy sprzedające gotowe desktopy. Apple, HP, czy Dell dobierają jak najtańsze podzespoły, lub co najwyżej średniej jakości. Nikt mi tak dobrze nie dobierze częsci jak ja. Apple np wkłada bardzo tandetne kości ram do swoich komputerów. Ja w swoim kompie mam ram o wyśrubowanych parametrach, jednego z najlepszych producentów i mam te pamięci za mniejszą cenę niż wychodzą te o niebo gorsze od Apple. Podobnie sprawa się ma praktycznie każdym innym podzespołem. Dysk, karta graficzna, płyta główna, wszystko to dobieram sobie pod moje oczekiwania i staram się, aby było jak najlepsze w cenie jaką mogę zapłacić. Żadna firma nie zaoferuje mi takiego rozwiązania, a jak zaoferuje to będzie kazała sobie za to bardzo słono bulić (są takie firmy na rynku, sprzedające super wypasione desktopy, z odpowiednio wypasioną marżą). Prawda jest taka, że większość składanych przez firmy kompów jest bardzo przeciętnej jakości, a cena jest taka, że samemu można sobie za to złożyć na własną rękę kompa o co kilkadziesiąt % większej wydajności, nie wspominając już o samej jakości poszczególnych podzespołów i renomie producentów, którzy je tworzą.
Napisano 09 listopada 2009 - 19:31
Screena zawsze możesz zrobić
, ale wysłać się faktycznie nie da,
@Iro, wrzuć*teścik swojego najmocniejszego Hacka do jakiego będziesz miał dostęp. Też jestem ciekaw wyników.
Mam porobione pomiary, ale wszystko zgrane w plikach *.geekbench na dysku. Nie myślałem wtedy o publikacji na stronie, a teraz nie da sie tam wysłać. Jedynie obrazki pozostały, albo sam plik, a to dla IceManaPL nie jest wiarygodne, choć mieszka ode mnie o rzut beretem

Napisano 09 listopada 2009 - 20:09
Śmieszy mnie takie bezmyślne wklejanie linków.
Skoro maki są szybsze, to dlaczego z działu xBench wywalono moje wpisy z laptopem Lenovo, który miał lepszy wynik, niż MBP, albo test moich HA-MACów?
Poniżej wklejam wynik mojej maszyny, od półtorej roku na co dzień ciężko pracującej z FC i Maca Pro, którego postawiłem w TV.
[url]http://www.iro.enetia.pl/HA-MACvsMacPro.png[/url]
różnica w cenie na dzień sprzedaży ok 10 000,- zł.
Sam bezmyslnie paplasz na lewo i prawo. Potrafisz obiektywnie ocenic te wyniki, czy bedziesz dalej zmienial temat?
Napisano 09 listopada 2009 - 20:42
Mam porobione pomiary, ale wszystko zgrane w plikach *.geekbench na dysku. Nie myślałem wtedy o publikacji na stronie, a teraz nie da sie tam wysłać. Jedynie obrazki pozostały, albo sam plik, a to dla IceManaPL nie jest wiarygodne, choć mieszka ode mnie o rzut beretem
.
Irek, chodziło mi o to, że pomiary i wnioski które wyciągnąłeś nie są warte funta kłaków. Do tego jeszcze głosisz tezę, że Mac Pro nie jest warty swoich pieniędzy, bo C2D w hack'u ma wyższą wydajność.
Udowodniłem Ci, że tak nie jest a wydajność Mac Pro jest o lata świetlne od Twojej hybrydki za "rozsądną cenę"
Oczywiście da się zmotać hack'a o wydajności porównywalnej z Mac Pro, ale jeżeli chcesz to rozsądnie obudować, poprawnie zasilić i zadbasz o to aby to razem nie wyło jak potępieniec to wydasz tyle co na Mac Pro.
Zauważ, że GeekBench nie reaguje na prędkość podsystemu dyskowego i graficznego. Mac Pro kupuje się właśnie dla bezkompromisowej wydajności syntetycznej oraz skalowalności podsystemów dyskowych SAS oraz GPU.
O stabilności, cenie oraz wsparciu przez grzeczność nie wspomnę, ponieważ nie mam ochoty aby mnie trole oblazły.
I jeszcze jedno, do póki będziesz musiał emulować bądź wycinać natywną obsługę procesora przez sterowniki Apple jakikolwiek hack zmotany nawet na tych samych komponentach /CPU, chipset, RAM/ będzie o najmniej 20% mniej wydajny od relewantnej maszyny Apple. Tom's i kolega z foro miał tutaj jak najbardziej rację.
Tak więc, myślę, że wyjaśniliśmy sobie kilka kwestii i nie będziemy robili ludziom wody z mózgu, prawda?
Co nie zmienia faktu, że z uwagi na mały problem logistyczny należy się w końcu napić i porozmawiać o krzywych karabinach

Jak mi wykręcisz z C2D ponad 15 000 pkt a cały kram nie odleci Ci z biurka albo nie eksploduje to ja stawiam !!!
Napisano 09 listopada 2009 - 23:14
Jej autorami są spece od składaków z benchmark.pl, więc z pretensjami to do nich, a nie do mnie.To nie jest kontrargument na mój zarzut do podanego przez Ciebie zestawienia. Wykazałem Ci ogromną różnicę w cenach poszczególnych podzespołów PC dostępnych w innych sklepach komputerowych niż komputronik. Jakbym chciał ukazać przytoczoną przez ciebie listę w jeszcze gorszym świetle, podałbym ceny z Allegro. Zamiast więc relatywizować, odpowiadaj sensownymi argumentami na zarzuty. Przytoczona przez ciebie lista jest żałośnie subiektywna, sztucznie naciągana aby kosztowo było podobnie do Apple i nie przedstawia żadnej rzeczywistości jeśli chodzi o dostępność podzespołów po określonych cenach i to nie u żadnych kaziów sprowadzających sprzęt ze stanów, tylko w dużych firmach, sklepach internetowych. Czemu nie potrafisz tego wprost przyznać?
Tyko, że te gotowe desktopy mają w Polsce ponad 30 % rynku, a notebooki ponad 50% rynku komputerów.To wybacz, ale to żadne dla mnie źródło. Dlatego się właśnie zapytałem, bo rewelacje jakie zapuściłeś wydały mi się co najmniej kontrowersyjne. Oczywiście ja też nie wiem jak przedstawiają się proporcje, ale przynajmniej nie zapuszczam plot i nie rzucam % jak czegoś nie wiem. Sądzę jednak, że zapodany przez Ciebie % jest mocno zaniżony. Może mam jakiś dziwnych znajomych (wcale nie jakiś super specjalistów informatyków), ale 90% z nich składa kompy na własną rękę. Każdy co bardziej rozgarnięty chłopak w wieku +15 lat, który się nieco zna na kompach, chce składać je na własną rękę, aby było taniej, takie są realia. Czasem pomaga im w tym bardziej znający się kolega, czy jakiś znajomy informatyk. Kompy tzw gotowe z Vobisu czy HP, kupują firmy i rodzice swoim totalnie zielonym i nieobytym w temacie dzieciom, najczęsciej jako ich 1 komputer w życiu.
Nowy rekord: 3,8 mln komputerów sprzedanych w Polsce - Computerworld.pl: Magazyn managerów i informatyków
CRN 2009 - Popyt na desktopy zaczyna spadać.
CRN 2009 - Spadek sprzedaży C-brandów
Wyrażnie widać, że składaki mają niecałe 40% rynku desktopów czyli niecałe 20% rynku komputerów.
A co do moich znajomych to tak się składa, że w ostatnich kilku latach 90% z nich zamieniło składaka na notebooka.
Całe szczęście, że już parę lat temu przesiadłem się na peceta z Linuksem, BSD i Solarisem.Prawda jest taka, że to całe "PRO" to pic na wode i ktokolwiek sądzi inaczej jest ofiarą marketingu Apple. Bycie profesjonalistą nie ma nic wspólnego z systemem operacyjnym na jakim się pracuje, ani z fanboystwem Apple, Windows, czy czegokolwiek innego. Jeśli ktoś myśli, że jest bardziej PRO, bo ma MacBooka i sobie nakupował na niego jakieś programy, to jest w wielkim błędzie i nie zdaje sobie sprawy jak bardzo się kompromituje.
Co z tego, że będzie tak dobrze złożony gdy będzie miał niższą wydajność i kiepski serwis.@goodboy25 - nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale składanie komputerów z części ma jedną wielką zaletę, przede wszystkim jesteś w stanie złożyć komputer że wszystko będzie ze sobą zgrywało bardzo optymalnie, nawet nie trzeba być w tych tematach super obeznanym, wystarczy trochę czasu posiedzieć na różnych forach, popytać ludzi obeznanych z tematem, którzy mają z tym duże doświadczenia i wielu bardzo dobrze doradzi jaką np. kupić płytę główną i jakie dobrać do niej najlepiej kostki pamięci, jaki procesor itd. Wtedy masz komputerek złożony idealny. Poza tym wiele z aktualnych procesorów również dobrze się kręci, ale to też trzeba mieć pewną wiedzę na ten temat żeby nie przesadzić bo wtedy wszystko się robi niestabilne. W taki to sposób można postawić sobie maszynkę która będzie będzie miała niesamowitą wydajność i wszystko będzie bardzo stabilne, właśnie przez to że wszystkie komponenty zostały bardzo dobrze dobrane względem siebie. I tutaj właśnie najważniejsze jest doświadczenie żeby to wszystko dobrać optymalnie, nie wystarczy popatrzeć na cyferki która płyta główna co obsługuje. Nawet czytałem dyskusje na pewnym forum i ludzie tam podawali serie procesorów które sa bardziej wydajne ponieważ na etapie samej produkcji były użyte materiały ze środka tafli krzemowej co niby też ma znacznie. I przez tak dopasowane części komputer działa bardzo wydajnie i optymalnie. Nie wiem czy np. w makach można zmieniać ustawienia w biosie, efi, czy co one tam mają, a przez takie nawet drobne zmiany w PCtowym biosie można maszynkę sobie przyspieszyć. Żaden gotowy Dell, HP, czy Apple nie będzie tak dobrze złożony, ale to tak jak mówię nie wystarczy iść do sklepu kupić wszystkie komponenty i poskładać, trzeba wiedzieć co z czym dopasować.
Gdyby tak było to byłbyś sławnym producentem składaków i przy okazji milionerem.To prawda można dobrać częsci lepie lub gorzej, ale nie trzeba być specjalistą, aby się to udało, wystarczy poszperać trochę w necie. Poza tym większość sprzętu ze sobą pasuje, nawet jak nie są idealnie do siebie dobrane, więc ryzyko praktycznie jest zerowe. Oczywiście, przy idealnie dobranych komponentach, mamy większe szanse na lepszą wydajność i podkręcanie, ale to nie znaczy, że inne częsci będą źle działały. Przede wszystkim chodzi tu o cene, która składanych kompów jest znacznie niższa niż gotowych desktopów, nie wspominając już o ofercie firmy Apple, która zdziera na podzespołach jak tylko się da.
Kolejny argument przemawiający za samodzielnym składaniem to niskiej jakości komponenty, z których składają kompy firmy sprzedające gotowe desktopy. Apple, HP, czy Dell dobierają jak najtańsze podzespoły, lub co najwyżej średniej jakości. Nikt mi tak dobrze nie dobierze częsci jak ja. Apple np wkłada bardzo tandetne kości ram do swoich komputerów. Ja w swoim kompie mam ram o wyśrubowanych parametrach, jednego z najlepszych producentów i mam te pamięci za mniejszą cenę niż wychodzą te o niebo gorsze od Apple. Podobnie sprawa się ma praktycznie każdym innym podzespołem. Dysk, karta graficzna, płyta główna, wszystko to dobieram sobie pod moje oczekiwania i staram się, aby było jak najlepsze w cenie jaką mogę zapłacić. Żadna firma nie zaoferuje mi takiego rozwiązania, a jak zaoferuje to będzie kazała sobie za to bardzo słono bulić (są takie firmy na rynku, sprzedające super wypasione desktopy, z odpowiednio wypasioną marżą). Prawda jest taka, że większość składanych przez firmy kompów jest bardzo przeciętnej jakości, a cena jest taka, że samemu można sobie za to złożyć na własną rękę kompa o co kilkadziesiąt % większej wydajności, nie wspominając już o samej jakości poszczególnych podzespołów i renomie producentów, którzy je tworzą.
Napisano 09 listopada 2009 - 23:28
J
Co z tego, że nie będzie tak dobrze złożony gdy będzie miał niższą wydajność i kiepski serwis.
Wydajność będzie miał lepszą (właśnie o to chodzi w składakach oprócz niższej ceny, chyba że byle jak złożysz, o tym dokładnie pisałem), a serwis to racja, sam sobie będziesz serwisantem.
Napisano 10 listopada 2009 - 00:09
Wydajność będzie miał lepszą
Icemanpl już pokazał, że tylko teoretycznie.
Napisano 10 listopada 2009 - 00:52
Icemanpl już pokazał, że tylko teoretycznie.
Nie mam pojęcia jak Icemanpl dobrał części. Zresztą nie śledziłem tych wątków. Dobra nieważne. Nie mam zamiaru wywoływać niekończącej się dyskusji. Tej samej klasy procesor, podobny dysk, podobne pamięci i możemy porównywać inaczej to trochę nie ma sensu. Płytę gł. i zasilacz specjalnie pominąłem.
Napisano 10 listopada 2009 - 01:00
Mnie nie interesuje kto jest autorem tej listy. Intencje za jej stworzeniem (takiej listy) są dla mnie oczywiste. To ty ją z uporem maniaka przytaczasz przy każdej nadażającej się okazji, nie ja, ani nikt inny, więc wnioskuję, że jest ona wg Ciebie obiektywna. W takim razie gratuluję rozeznania w rynku i cenach podzespołów PC.Jej autorami są spece od składaków z benchmark.pl, więc z pretensjami to do nich, a nie do mnie.
A więc podałeś w tej chwili dane przeczące wcześniejszym twoim rewelacjom, które z miejsca wydały mi się podejrzane. Obecne dane jakie przytoczyłeś nadal nijak się mają do twoich wcześniejszych zapewniem o rzekomo 10% rynku kompów składanych na własną rękę.Tyko, że te gotowe desktopy mają w Polsce ponad 30 % rynku, a notebooki ponad 50% rynku komputerów.
Buhahahaha, no tak bo przecież notebooki to sie skąłda na własną rekę... Teraz już jestem pewien, że zależy Ci wyłacznie na relatywizowaniu w dyskusji. Oczywistym jest, że nikt przy zdrowych zmysłach nie liczy notebooków jako składaki, więc sorry, ale notebooki odpadają, zatem nie jest to żadne 20%. Ale i tak się poprawiłeś, bo poprzednio byłeś pewny, że 10%. Zobaczymy co będzie dalej...:-DWyrażnie widać, że składaki mają niecałe 40% rynku desktopów czyli niecałe 20% rynku komputerów.
I to jest argument na...?A co do moich znajomych to tak się składa, że w ostatnich kilku latach 90% z nich zamieniło składaka na notebooka.
No widzisz, jednak jesteś kolejnym dowodem na kogoś, którego 90% znajomych posiada/posiadało PC w formie składaka, a nie gotowego desktopa. Tylko potwierdzasz moje tezy i to przykładem ze swojego własnego otoczenia

Złozony niższą wydajność? Raczej na odwrót. Chyba się nie łudzisz, że desktopik Apple ma dobrane częsci najwyższej jakości/wydajności?:-D Ktoś składający PC może sobie takie dobrać i to za znacznie niższą cenę. Co do serwisu się polowicznie zgodzę, ale jest to mankament bawienia się z większą ilością gwarantów (bo na każdą częśc dostajemy gwarancje innego producenta i inny serwis). Jednak jest to żadna strata w porównaniu z tym co zyskujemy i oszczędzamy. Tym bardziej, że serwis Apple wspanialością nie grzeszy, więc czego żalować?Co z tego, że będzie tak dobrze złożony gdy będzie miał niższą wydajność i kiepski serwis.
A to czemu? Wiedza o tym jak składać kompa jest powszechna, a sama umiejętność bardzo prosta, a źródeł (portale ,fora, itp) z poradami jak to robić i zrobić to dobrze (czytaj dobrać fajnie współgrające ze sobą części) bez liku.Gdyby tak było to byłbyś sławnym producentem składaków i przy okazji milionerem.
---- Dodano 10-11-2009 o godzinie 01:05 ----
Nie widzę problemu. Psuje się załózmy dysk twardy = zanosisz do sklepu gdzie kupiłeś = większość sklepów z miejsca wymienia Ci na nowy. To ma być ten skomplikowany serwis? Ja nawet nie muszę zabierać ze sobą calego kompa tak jak to musza robić posiadacze iMaków, tylko wyciągam dysk z obudowy i po sprawie, zatem kosztuje mnie to mniej energii, fatygi i czasu.Wydajność będzie miał lepszą (właśnie o to chodzi w składakach oprócz niższej ceny, chyba że byle jak złożysz, o tym dokładnie pisałem), a serwis to racja, sam sobie będziesz serwisantem.
Napisano 10 listopada 2009 - 01:15

Być może że wiecej się teraz sprzedaje gotowych komputerów, ale co z tego, o czym to niby ma świadczyć, tylko i wyłącznie o tym "że ich się sprzedaje więcej"

Jestem tylko ciekaw jakie zasilacze mają te gotowce, pewnie jakieś badziewia jak: Codegen, ColorSit albo Tracer.
A ciekawi mnie jaką płytę główną i zasilacz ma Mak Pro bo znalazłem wątek na którym gość nigdzie takich informacji nie znalazł, czyżby jakiś szajs że apple tego nie podaje, a przecież są to podstawowe elementy.
---- Dodano 10-11-2009 o godzinie 01:33 ----
Nie widzę problemu. Psuje się załózmy dysk twardy = zanosisz do sklepu gdzie kupiłeś = większość sklepów z miejsca wymienia Ci na nowy.
Pewnie że tak, ja to źle ująłem w poprzednim wątku, jesteś sobie sam serwisantem ale w takim stopniu tylko że musisz części wymontować i zanieść do sklepu. Jest dokładnie tak ja Ty to napisałeś.
Napisano 10 listopada 2009 - 01:36
Nie sądze, aby to bylo prawdą, nie na rynku konsumenckim. Na pewno firmy w składaki sie nie bawią, ale preciętni użytkownicy domowi już tak i uważam, że jest ich znakomita większość, aniżeli tych decydujących się na gotowego desktopa. Gdyby było inaczej byłbym bardzo, bardzo zaskoczony.Być może że wiecej się teraz sprzedaje gotowych komputerów, ale co z tego, o czym to niby ma świadczyć, tylko i wyłącznie o tym "że ich się sprzedaje więcej"
.
Mają takie same zasilacze, jak i każde inne podzespoły = niskiej, góra przeciętnej jakości. Żadna firma i Apple nie jest tutaj wyjątkiem, nie da Ci w desktopie komponentów wysokiej, czy też bardzo wysokiej jakości/wydajności, ponieważ chcą sprzedać daną konfigurację jak najmniejszym kosztem. Co wiecej, krzyczą sobie za to ceny znacznie wyższe niż koszt składaka z najwydajniejszymi podzespołami w swojej kategorii. Gdybym ja chciał mieć kompa Apple o zbliżonej wydajności do mojego Peceta, musiałbym zapłacić co najmniej 2x większą kasę, a i tak nie miałbym wszystkich części takiej jakości jakiej oczekuję.Jestem tylko ciekaw jakie zasilacze mają te gotowce, pewnie jakieś badziewia jak: Codegen, ColorSit albo Tracer.
Napisano 10 listopada 2009 - 06:08
Droga klawiatura i drogi sklep w pewnym sensie równoważą niższą rozdzielczość monitora od Samsunga, brak Bluetootha, Wi-Fi, FireWire, pilota i kamerki.Mnie nie interesuje kto jest autorem tej listy. Intencje za jej stworzeniem (takiej listy) są dla mnie oczywiste. To ty ją z uporem maniaka przytaczasz przy każdej nadażającej się okazji, nie ja, ani nikt inny, więc wnioskuję, że jest ona wg Ciebie obiektywna. W takim razie gratuluję rozeznania w rynku i cenach podzespołów PC.
Pisałem o 10% w sklepie z sąsiedztwa.A więc podałeś w tej chwili dane przeczące wcześniejszym twoim rewelacjom, które z miejsca wydały mi się podejrzane. Obecne dane jakie przytoczyłeś nadal nijak się mają do twoich wcześniejszych zapewniem o rzekomo 10% rynku kompów składanych na własną rękę.
Kadłubki od Compala i ASmobile owszem.Buhahahaha, no tak bo przecież notebooki to sie skąłda na własną rekę...
Niby czemu nie liczyć notebooków w statystykach sprzedaży komputerów?Teraz już jestem pewien, że zależy Ci wyłacznie na relatywizowaniu w dyskusji. Oczywistym jest, że nikt przy zdrowych zmysłach nie liczy notebooków jako składaki, więc sorry, ale notebooki odpadają, zatem nie jest to żadne 20%. Ale i tak się poprawiłeś, bo poprzednio byłeś pewny, że 10%. Zobaczymy co będzie dalej...:-D
Posiadało - w czasie przeszłym.I to jest argument na...?
No widzisz, jednak jesteś kolejnym dowodem na kogoś, którego 90% znajomych posiada/posiadało PC w formie składaka, a nie gotowego desktopa. Tylko potwierdzasz moje tezy i to przykładem ze swojego własnego otoczenia
Jakoś nie byłeś w stanie pokazać benchmarków składaka wydajniejszego od Maka Pro.Złozony niższą wydajność? Raczej na odwrót. Chyba się nie łudzisz, że desktopik Apple ma dobrane częsci najwyższej jakości/wydajności?:-D Ktoś składający PC może sobie takie dobrać i to za znacznie niższą cenę. Co do serwisu się polowicznie zgodzę, ale jest to mankament bawienia się z większą ilością gwarantów (bo na każdą częśc dostajemy gwarancje innego producenta i inny serwis). Jednak jest to żadna strata w porównaniu z tym co zyskujemy i oszczędzamy. Tym bardziej, że serwis Apple wspanialością nie grzeszy, więc czego żalować?
Domowi gracze stanowią mniejszość.Nie sądze, aby to bylo prawdą, nie na rynku konsumenckim. Na pewno firmy w składaki sie nie bawią, ale preciętni użytkownicy domowi już tak i uważam, że jest ich znakomita większość, aniżeli tych decydujących się na gotowego desktopa. Gdyby było inaczej byłbym bardzo, bardzo zaskoczony.
Już w zeszłym roku składaki miały 46,9% rynku desktopów czyli około 25% rynku komputerów.

A w tym ich udział spadł do 40% rynku desktopów.
CRN 2009Mimo że w tej chwili składacze mają około 40 proc. rynku komputerów stacjonarnych, w 2008 r. ich udział zmniejszył się o jedną piątą. Szacuje się, że w 2009 spadek w segmencie C-brandów będzie jeszcze większy.
Napisano 10 listopada 2009 - 12:56
Kolejna próba relatywizowania faktów?Droga klawiatura i drogi sklep w pewnym sensie równoważą niższą rozdzielczość monitora od Samsunga, brak Bluetootha, Wi-Fi, FireWire, pilota i kamerki.
Niepotrzebnie. Taki sklep nie jest odzwierciedleniem ogółu, o czym Ci pisałem, a następnie sam mi to potwierdziłeś, przytaczając dane źródłowe.Pisałem o 10% w sklepie z sąsiedztwa.
- bo składane notebooki to nisza, ułamek tego jaki % składaków stanowią kompy stacjonarne vs gotowe desktopy. dlatego nie ma co notebooków w takich klasyfikacjach brać pod uwagęKadłubki od Compala i ASmobile owszem.
Niby czemu nie liczyć notebooków w statystykach sprzedaży komputerów?
- bo spieraliśmy się o składaki vs desktopy, a ty dowaliłeś do tego notebooki, tylko po to, aby ci % korzystniejszy wyszedł.
Wiem o tym, nie zmienia to faktu, ze wybrali składaka, a nie desktopa.Posiadało - w czasie przeszłym.
A miałem? Chyba ci sie pomylila dyskusja z kimś innym.Jakoś nie byłeś w stanie pokazać benchmarków składaka wydajniejszego od Maka Pro.
Mówiłem o najbardziej powszechnych desktopach Apple, czyli iMakach. W tym przypadku z łatwością można dobrać składanego Pieca, który będzie 2x tańszy i wydajniejszy. Udowodniłem to choćby cenami jakie można użyskać za podzespoły z tak bardzo propagowanej przez ciebie listy.
To ma być mniejszość? Procentowo owszem, ale to żadna nisza i żadne 10%-20% jak wcześniej mylnie zakładałeś. Rynek składaków vs desktopy jest jak widać praktycznie podzielony na 50/50. 47% składaków w stosunku do gotowych desktopów to jest bardzo ogromny rynek składaków.Domowi gracze stanowią mniejszość.
Już w zeszłym roku składaki miały 46,9% rynku desktopów czyli około 25% rynku komputerów.
Zasluga taniejących, bardziej dostepnych notebooków, niekoniecznie od Apple.A w tym ich udział spadł do 40% rynku desktopów.
Co by nie było, 40% - nadal ogromny rynek skladaków.
Cieszę się, że wreszcie mi przyznałeś rację, co prawda nie wprost, ale statystykami.
Napisano 10 listopada 2009 - 13:04

Napisano 10 listopada 2009 - 13:10
Napisano 10 listopada 2009 - 13:23
No właśnie nie do końca to pojmuję. Owszem zdaję sobie sprawę, że większość ludzi podświadomie usprawiedliwia swoje zakupy wmawiając sobie i innym, że skoro zapłacili tyle kasy to musi być wspaniałe i oczywiście najlepsze ze wszystkiego. Sam nie wykluczam kupienia sobie kompa Apple jako 3 komputer w domu, ale jak go kupię to nigdy nie będę piep... farmezonów, że nie mógłbym za 3x mniejszą kasę zlożyć lepszego PC.Goodboy: obawiam sie, ze twoja misja na tym gruncie jest z gory skazana na niepowodzenie. Czy naprawde myslisz, ze ktorykolwiek z wielbicieli Apple przyzna sie do tego, ze jego ladniutki Mac Pro za 10 kafli jest mniej wydajny lub gorszy od kunsztownie zlozonego PC tym bardziej, ze ten pierwszy kosztuje kilka razy wiecej ?
Predzej nauczysz swinie mowic ludzkim glosem
W przypadku Apple dla wszystkich powinno być jasne, że płaci się 2x większą kasę za system, design i horrendalną marżę tej firmy.
Powiem tak, wybierając jakikolwiek komp słabszy niż najdroższe MBP i Mak PRO, musisz się liczyć z gorszą jakością i nie mówie tu o wydajności co jest oczywiste, tylko o jakości poszczególnych podzespołów, ich trwalości, renomie producentów, itp. W przypadku laptopów wszyscy jesteśmy niejako na to skazani, ponieważ rynek składanych notebooków praktycznie nie istnieje, ale w przypadku desktopów składane PC górują nad wszystkim bez wyjątku, ponieważ możesz sobie złożyć kompa drogiego, ale przynajmniej będziesz więdział, że zapłaciłeś najwięcej za wydajność i jakość, a najmniej za marżę, czego o iMakach i Makach PRO powiedzieć nie można....a tak bardziej powaznie (lub mniej zgryzliwie) to prawda lezy gdzies posrodku - bylbym niesprawiedliwy twierdzac, ze np. taki MBP, ma kiepska wydajnosc i jest niezoptymalizowany, bo jak sie okazuje sprzet Apple takze pod Windowsem wykazuje niejednokrotnie wieksza wydajnosc, niz niejeden laptop o podobnych parametrach firmy Asus lub Toshiba itd Apple nie odwala przyslowiowej "maniany" i generalnie nie wpycha do swojego sprzetu najgorszych podzespolow (generalnie, poniewaz czasem im odbija, czego przykladem byly sredniej jakosci matryce w pierwszej serii Unibody), a przeciez moga to robic nie zmieniajac cen podpierajac sie dotychczasowym przywiazaniem uzytownikow do marki. Jezeli uwaznie obserwujesz rynek laptopow to zapewne zauwazyles, ze branza ta od bodajze roku przezywa calkowity regres wydajnosciowy. Dzis wiekszosc laptopow oferuja nowsze modele, ale z gorszymi procesorami Intela pokroju T6400, poniewaz sa kilkukrotnie tansze od serii SP lub P. Z pamieciami tez nie jest najlepiej - laptopy firmy Sony nawet te z drozszymi procesorami z magistrala 1066 MHz maja pamieci 800 MHz. Po ostatniej premierze teraz poczawszy od najtanszego bialego Macbooka masz wydajna platforme, zoptymalizowana platforme sprzetowa . Jezeli chodzi o PC to owszem zawsze mozna zlozyc wydajniejszego PC i go podkrecic, ale na tym polega wyzszosci i cala sztuka skladania PC. Poza tym dobor komponentow PC to zawsze jest loteria jezeli chodzi o np. taka plyte glowna.
Napisano 10 listopada 2009 - 13:31
Napisano 10 listopada 2009 - 13:35
Dlatego nie liczyć, ponieważ składane notebooki praktycznie nie istnieją. Mialoby to sens, gdyby ich rynek był równie rozwinięty jak składanych PC. A tak, nie ma się do czego odnosić. Poza tym jest to inny segment komputerów.również za bardzo nie rozumiem czemu w % sprzedawanych komputerów nie liczyć notebooków. jakby nie patrzeć - większość to gotowe zestawy, ale jak ktoś chce to może sobie zrobić składaka. a jakoś większość nie chce - woli droższego gotowca, którego może sobie normalnie kupić w sklepie
Oczywiście, że tak, nikt tu nie porównuje PC do laptopów Apple pod tym względem. W przypsadku laptopow mamy lapy innych firmy i je porównujemy jako równie wydajne, a przy tym o niebo tańsze od lapów z jabłuszkiem:)z łatwością można dobrać też składanego pieca w tańszej cenie od dowolnego laptopa praktycznie
podobny sens porównań zwykłego desktopa do zestawu all-in-one IMO
Chodziło o to, że nie mozna nazwać tego % niszą, rzymianin twierdził, że jest to rynek bardzo mały co się okazało bzdurą. Przewaga gotowych desktopów jest na tyle marginalna, że jest to praktycznie podział 50/50. Przypominam, że poczatkowo Rzymianim serwowal nam rewelacje o 10%, potem 20%, aż stanęło w końcu na 40-47%, co jest wartością, którą uważam za realną, ponieważ rynek skladanych PC jest ogromny i ta wartość tego dowodzi.46,9% to nie jest mniejszość? "procentowo owszem" - ok, a 'nieprocentowo'? kiedy to będzie nie będzie mniejszość? (zakładając, że mamy 46,9% vs 53,1%)
Nigdy tego nie badałem, ale nie wiem, w czym masz problem? Weź sobie z Maka PRO liste jego bebechów, poszukaj na necie ich najtańszych cen i będziesz wiedział za ile możesz mieć Maka PRO bez logo Apple. A często nawet taniej wyjdzie jak sie weźmie częsci o lepszej wydajności.limo - tylko szkoda, że nikt z osób, które mówią że Pro jest gorszy od tańszego składaka nie przedstawił na to specjalnych dowodów z tego co widzę.
o jakieś benchmarki się prosi od paru stron chyba
Napisano 10 listopada 2009 - 13:41
Napisano 10 listopada 2009 - 13:56
Napewno nie watpie, ze niejedna osoba jest w stanie zlozyc PC o wydajnosci wyzszej, niz Mac Pro nie wspominajac o mozliwosciach OC. To jakbys porownywal seryjne Subaru Impreza WRX z wersja custom WRC. To pierwsze napewno bedzie bardzo szybkie i zapewni niesamowite emocje, ale to drugie z reguly jest duzo szybsze. Nie na darmo Polacy lubia dlubac w komputerach i stosowac freon cooling. Sile Maca Pro widze bardziej w specyficznych rozwiazaniach Apple jak obudowa - sposob montazu, rozwiazanie chlodzenia itd Z przykroscia stwierdzam, ze tak dopracowanej obudowy nikt nie robi seryjnie do PC nawet uwzgledniajach takich potentatow jak Antec, Lian Li itd
Nie chcialo mi sie gadac w tym watku bo postanowilem sie juz nie udzielac w durnowatych flejmach, po paru przygodach z oszolomami ktorzy koniecznie chcieli mi udowodnic ze kupujac bialego macbooka/powermaka/maa pro itp przeplacilem 2x
Ale powiem tylko pare rzeczy.
Sprawa jest niejasna, bo z jednej strony mamy prawa autorskie i licencje ktora mowi wyraznie ze macos tylko na makach. Z drugiej strony mamy dwie grupy userow - jedni to bieda userzy ktorych nie stac na maka albo żydzą kasy. Druga to power userzy ktorzy lubia maka ale woleliby sami sobie poskladac sprzet (i żydzą kasy na MP). Apple ma obie grupy w tylku bo apple trzepie kase na robieniu sprzetu a nie softu. Sytuacja prawna jest zagmatwana ale pewni mozemy byc tylko jednego - gdyby aple chcialo bieda i power userow zaciagnac do sądu, to by to zrobilo i na 99% by wygralo (chociaz z tym europejskim prawem - nie wiadomo). Tylko po co Apple mialoby scigac jakichs ludzikow ktorzy kupili (albo spiracili) macos? To dla nich zaden target, żadna strata, tylko potencjalny zysk.
Co kto sobie robi w domu to jego sprawa - jedni skladaja piece i wsadzaja do nich macosa, inni przykuwaja partnera do sciany i oblewaja stopionym woskiem - nie moja sprawa. Ja tam osobiscie wole to drugie

Ale firmy musza sie trzymac licencji i mam nadzieje ze apple zmiazdzy psystara w sądzie, niech sobie psystar sam zaprojktuje kompa i sforkuje UNIXa jak jest taki madry. Na gotowe to kazdy glupi umie przyjsc. Postepowanie psystara jawnie koliduje z interesami apple i Stefan powinien im nakopac do dupy. Bo to tak jakbym ja dzis wzial np jedna licencje na psystarowy wynalazek i zaczal odsprzedawac polowe taniej.
A te gejowskie benchmarki ktorymi sie tu obrzucacie od 3 stron mozecie sobie wsadzic wiecie gdzie

Ja po dluzszych przemyseniach twierdzilem ze nie bede sie pchac w hacka bo nie renderuje 3d ani nie ogladam pornosow w HD i nie zawracam sobie glowy paroma megahercami w te czy wewte. Wole kupic maka pro (dziewczyna bedzie miala na czym sie bawic w fotografie jak juz powermak umrze smiercia naturalna na co sie zanosi) i miec wszystko w zestawie, ale jak komus sie chce skladac pieca i bawic w efixy jego sprawa:lol:
A konstrukcji obudowy maka pro to ja bym tak nie wychwalal pod niebiosa, bo najpierw graficy zrobili swoje a poem dali inzynierom, co zaskutkowalo takimi kwiatkami jak np dyski twarde zamontowane do gory nogami - co wg niektorych skraca ich zywotnosc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych