Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• This topic is locked This topic is locked
825 replies to this topic

#401 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 30 October 2009 - 16:36

No właśnie. Ale to co będą robić w miejscu przeznaczenia to się wcale nie zmieniło.
Modlić, zwiedzać, pracować, uprawiać seks, itp. itd.

ale ja temu nie przeczylem. caly ten dryf mial sluzyc jedynie temu zeby wykazac ze technika wplywa na ludzkie zycie a nie ze je zastepuje i ze zalezy to nie tylko od wynalazcy ale rowniez od producenta i sprzedawcy. co jest oczywiste. technika moze byc lepsza lub gorsza - to takze oczywiste. konsekwencje uzywania jednej lub drugiej moga byc inne - co innego ludzie zrobia majac lopaty a co innego koparki choc jedno i drugie polega na kopaniu dziury w ziemi. i tak dalej. ty to caly czas trywializujesz lub lekcewazysz.

Ależ produkuje i sprzedaje. Patrz niżej. Tylko że wymyśla sobie niestworzone rzeczy przy okazji w imię fetyszyzmu. (...) Dla większości ostatnio (nie tylko o Apple chodzi, skądże) klient=frajer..

to jest twoje subiektywne zdanie a nie opis rzeczywistosci. w pewnych przypadkach moglbym go podzielic w innych nie. jak kazda generalizacja takze i twoja jest z definicji nieprawdziwa i prowadzi do falszywych wnioskow.

#402 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 04 November 2009 - 09:59

pare slow podsumowania: blog.fotogenia.info Do góry nogami

#403 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 15:10

pare slow podsumowania: blog.fotogenia.info Do góry nogami

Buhahaha, niezły żart z nazwaniem tego stronniczego artykuliku "podsumowaniem"....

Podsumowanie dyskusji to raczej:
Jest podział, jeśli chodzi o podejście do sprawy instalowania softu Apple na PC. Jednym się to podoba, innym nie. Jest zapotrzebowanie rynku na wsparcie przy tego typu instalacji i pojawiają się firmy, ludzie, którzy w tym pomagają. I tyle, koniec kropka, a i tak każdy zrobi co będzie chciał.

#404 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 November 2009 - 15:16

goodboy25 - naprawdę zaczynam wątpić w twoją zdolność czytania ze zrozumieniem nie wiem czy zauważyłeś, ale tam jest głównie napisane o tym, że i software i hardware to tak samo ważne części składowe komputera i że tworzą pewną całość

#405 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 04 November 2009 - 15:23

Buhahaha, niezły żart z nazwaniem tego stronniczego artykuliku "podsumowaniem"....

Podsumowanie dyskusji to raczej:
Jest podział, jeśli chodzi o podejście do sprawy instalowania softu Apple na PC. Jednym się to podoba, innym nie. Jest zapotrzebowanie rynku na wsparcie przy tego typu instalacji i pojawiają się firmy, ludzie, którzy w tym pomagają. I tyle, koniec kropka, a i tak każdy zrobi co będzie chciał.

Nie, kazdy robi to co moze, chciec a moc to roznica. Ja moge tylko wlasnie zainstalowac sobie OSX na moim blaszaku bo na Mac Pro jeszcze mnie nie stac. OSX na PC Jest uwazam, generlanie dobra dla ludzi takich jak ja, ktory nie maja kasy na dobry sprzet apple a chcieli by chociazby potestowac sobie OSX przed zakupem w 100% dedykowanego sprzetu pod OSX bez ceregieli Tylko wlaczyc i pracowac to jest apple i ich macintosh i to jest wlasnie TO.
Ja w tej chwili mam Snow leoparda na moim PC, korzystalem z Psystara a sterowniki zrobilem we wlasnym zakresie(2 dni roboty). Czas pokaze jak sie to sprawdzi. Narazie widze, drobne bugi z wiazane z kursorem myszki( czasami przeskakuje), klawiatura ( 1 sie zdarzylo ze nie reagowala), grafika( w grze Portal i innych jakies graficzne bugi) ale np: karta dzwiekowa na plycie dobrze sie sprawdza bardzo male latancje w logic. Aha i 2GB RAM praktycznie zjedzone jest po 5 minutach i odpaleniu kilku programow.

#406 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 15:29

goodboy25 - naprawdę zaczynam wątpić w twoją zdolność czytania ze zrozumieniem
nie wiem czy zauważyłeś, ale tam jest głównie napisane o tym, że i software i hardware to tak samo ważne części składowe komputera i że tworzą pewną całość

Owszem zauważyłem, przeczytałem calość. Niestety tekst jest stronniczy i mało obiektywny, a przede wszystkim wbrew temu co napisał bartosz, nie jest żadnym podsumowaniem toczącej się w tym temacie dyskusji.

---- Dodano 04-11-2009 o godzinie 15:37 ----

Nie, kazdy robi to co moze, chciec a moc to roznica. Ja moge tylko wlasnie zainstalowac sobie OSX na moim blaszaku bo na Mac Pro jeszcze mnie nie stac. OSX na PC Jest uwazam, generlanie dobra dla ludzi takich jak ja, ktory nie maja kasy na dobry sprzet apple a chcieli by chociazby potestowac sobie OSX przed zakupem w 100% dedykowanego sprzetu pod OSX bez ceregieli Tylko wlaczyc i pracowac to jest apple i ich macintosh i to jest wlasnie TO.
Ja w tej chwili mam Snow leoparda na moim PC, korzystalem z Psystara a sterowniki zrobilem we wlasnym zakresie(2 dni roboty). Czas pokaze jak sie to sprawdzi. Narazie widze, drobne bugi z wiazane z kursorem myszki( czasami przeskakuje), klawiatura ( 1 sie zdarzylo ze nie reagowala), grafika( w grze Portal i innych jakies graficzne bugi) ale np: karta dzwiekowa na plycie dobrze sie sprawdza bardzo male latancje w logic. Aha i 2GB RAM praktycznie zjedzone jest po 5 minutach i odpaleniu kilku programow.

No widzisz, każdy indywidualnie do tego podchodzi. Ja, mimo, że mnie stac na sprzęt Apple, korzystam z PC, bo lubie kupować każdą oddzielnie część i bawić się w samodzielne składanie kompa. Nie lubię jak mi producent dyktuje i ogranicza mnie co do specyfikacji. Poza tym Winda to dominujący system na rynku i już taki, przynajmniej dla mnie pozostanie. Tym niemniej, OSX to ciekawa sprawa i mnie kusi jako system na trzecim PC, ale uważam, ze Apple grubo przesadza z cenami swoich kompów i tu nie ma żadnego znaczenia czy kogoś na nie stać, czy nie (przypominam, że Apple to nie jest żadna firma luksusowa, a jej misja to być jak najbardziej masowym i dostepnym dla przeciętnych użytkowników, co się "trochę" kłóci z np polskimi realiami...), tylko jest to kwestia zwykłego rozsądku, czy warto danej firmie placić tak wysoką marżę, czy też nie. I w końcu jest alternatywa w postaci OSX na PC, z której ja skorzystam w neidalekiem przyszłości, a kto wie może spodoba mi sie na tyle, że kiedyś kupie laptopa Apple? Tak "na dzień dobry", bez dogłębnego zapoznania sie z systemem, solidnego przetestowania, w życiu nie dam 5-10 kafi na taki komp. A tak zawsze będzie na to szansa :)

#407 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 November 2009 - 15:48

goodboy25 - wierzę że przeczytałeś. nie wierzę że ze zrozumieniem

Jedno bez drugiego po prostu nie istnieje - to całość, nawet jeśli kupuje się ją w częściach i trzeba ją połączyć własnoręcznie. [...] Wspominam o tym nie bez powodu, jako że po raz kolejny wdałem się w długa i dyskusję z sympatykami hakintoszy w której raz po raz padały te same co zwykle argumenty. W skrócie, żeby was nie zanudzać - [...] żadna całość nie istnieje

no i nie widzę też żeby bartosz napisał, że jest to podsumowanie całego wątku

tym bardziej, że w tym temacie toczyło się co najmniej kilka dyskusji (to tak jakbyś nie zauważył)

pomijając już 'oskarżenie' o 'stronniczość' (wskaż mi obiektywnego tutaj swoją drogą) - nie pomyślałeś może, że bartosz podsumowuje swoje stanowisko? czegoś takiego nie można nazwać podsumowaniem? od kiedy?

to, że jest to podsumowanie wszystkich dyskusji powstałych w tym wątku to już sam sobie dośpiewałeś.

dlatego też wątpię w twoją zdolność czytania ze zrozumieniem.

#408 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 15:53

pomijając już 'oskarżenie' o 'stronniczość' (wskaż mi obiektywnego tutaj swoją drogą) - nie pomyślałeś może, że bartosz podsumowuje swoje stanowisko?

Pomyślałem, jednak dopóki tego nie napisał i ujął w bardzo ogólnej postaci, tak ja to traktuję. A skoro nie doprecyzował (jeśli nie doprecyzował, bo to co napisałeś wyżej jest tylko twoją interpretacją), to ja mam prawo to widzieć tak, a nie inaczej i nic ci do tego.

czegoś takiego nie można nazwać podsumowaniem? od kiedy?

Mozna nazwać wykałaczką do uszu, tylko nie wiem po co. A przede wszystkim trzeba się liczyć z tym, że potem ktoś przyjdzie i wytknie, że to żadne podsumowanie, tylko stronnicze przedstawienie jednego stanowiska w sprawie i co więcej - faworyzowanie go.

to, że jest to podsumowanie wszystkich dyskusji powstałych w tym wątku to już sam sobie dośpiewałeś.

A ty sobie dośpiewałeś, że nie. I dopóki napisal w formie ogólnej, to musi się liczyć z różnymi zarzutami.

dlatego też wątpię w twoją zdolność czytania ze zrozumieniem.

Twój problem, nie mój. Ja nie mam nic do zarzucenia mojej umięjetności czytania ze zrozumieniem. Mam za to poważne wątpliwości w merytoryczną zasadność twojej logiki, co wykazałem powyżej.

#409 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 November 2009 - 16:08

A ty sobie dośpiewałeś, że nie.

nic sobie nie dośpiewałem właśnie. nie stwierdziłem, że jest tak, a nie inaczej. pokazałem tylko inną możliwość.

ty za to twierdzisz, że

wbrew temu co napisał bartosz, nie jest żadnym podsumowaniem toczącej się w tym temacie dyskusji.

tylko, że bartosz wcale nie napisał że jest to podsumowanie toczącej się w tym temacie dyskusji. i nie wiem gdzie to wyczytałeś - stąd me wątpliwości.
na jakiej podstawie więc mu coś takiego zarzucasz?

nie doprecyzował - ok, to napisz mu, żeby doprecyzował, skoro nie wiesz 'co autor miał na myśli', a nie wkładaj swoje słowa w czyjeś usta.

#410 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 17:03

nie doprecyzował - ok, to napisz mu, żeby doprecyzował, skoro nie wiesz 'co autor miał na myśli', a nie wkładaj swoje słowa w czyjeś usta.

Chyba sobie w kulki lecisz. To ja mam łaskawie dopytywać autora co miał na myśli? Wolne żarty!
Jak dla mnie sprawa jest oczywista, koleś napisał w tym temacie "pare slow podsumowania: blog.fotogenia.info Do góry nogami", więc jest dla mnie totalnie logiczne, że jest to chęć podsumowania tego tematu, o ile autor nie zaznaczył inaczej, a że nie zaznaczył to właśnie taka jest interpretacja.

#411 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 November 2009 - 17:34

jeżeli nie wiesz, a chcesz się na ten temat wypowiadać - to by wypadało
tym bardziej, jeżeli wkładasz mu w usta słowa, których nie powiedział/napisał

sprawa aż tak oczywista nie jest
z paru powodów:
o psystarze jest tam tylko krótki kawałek, a to jest temat tego wątku. który jest wprowadzeniem do tego, dlaczego ten tekst powstał, a nie omówieniem oferty psystara
tekst mówi o tym czy soft i hardware są pewną całością czy nie (i znowu: a nie o ofercie psystara) a między innymi taką właśnie dyskusję prowadził tutaj z innymi bartosz
podsumowania całego wątku można by się spodziewać raczej od b.milewskiego a nie bartosza

trochę to dziwne, że 'podsumowanie wątku' nie porusza głównego tematu wątku, nie sądzisz? a za to podsumowuje stanowisko bartosza w dyskusji która się tutaj pojawiła. była oczywiście związana z tematem, ale nie był to główny temat wątku, co jest raczej całkiem oczywiste?

więc dlaczego to jest totalnie logiczne? bo się nie zgadza i możesz sobie kogoś skrytykować? bo inna interpretacja niż twoja bardziej pasuje?

#412 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 04 November 2009 - 17:42

@ Roberto Jeśli sądzisz, że będę sprzeczał się z tobą nt takiej pierdoły to sie pomyliłeś. Gadaj se co chcesz, ja już napisałem co myślę o twoich zarzutach i nie zamierzam więcej powtarzać tego samego. Jeśli masz inną interpretację postu bartka, twoja sprawa, ja mam inną i uważam, że właściwą i tym bardziej uważam, że nie moim zadaniem jest zgadywać co miał na myśli, tylko autor sam musi zadbać, aby być zrozumianym, musi się wyrażać precyzyjnie, jak tego nie robi to ponosi konsekwencje i tyle. Zresztą w tym przypadku nawet nie sądzę, że miał inny zamiar, bo jak dla mnie jego wypowiedź jest oczywista. Więcej nt. interpretacji jego słów nie zamierzam się wypowiadać.

#413 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 November 2009 - 18:19

szkoda, że nie odp. na pytania i jeżeli jak mówisz 'zgadujesz'...

#414 jamircan

jamircan
  • 100 posts
  • Skąd------

Posted 04 November 2009 - 22:13

Czytając o sytuacji OS X na PC i przeglądając fora na temat hakintoshowania :) dochodzę do wniosku, że tego nie da się już chyba zatrzymać inaczej niż wracając do czegoś w stylu PPC. Z drugiej strony gdyby Apple coś chciało z tym zrobić to by zrobiło i sądzę , że po prostu sprawdzają bez konsekwencji dla siebie jak to działa. Ludzie sami starają się dobrać sprzet i skonfigurować wszystko aby było w porządku. Apple nie musi ponosić odpowiedzialności w związku z niekompatybilnością - to chyba jasne, bo kto ma mieć pretensje o zły system , jeśli z założenia on nie jest przenzaczony na każdy sprzęt? Myslę, że mogą czekać na odpowiedni moment, bo taki ruch musi być udany, dlatego, że odkŸecenie negatywnych skutków może być mało możliwe. Osobiście chciałbym aby Apple skonfrontowało się z MS i Linux-em w ramach tych samych reguł. Fajnie by było gdyby wypuścili OS X na szersze wody, bo sprzęt Apple już nie jest taki jak kiedyś. Ma co prawda zawsze jakieś sprytne i znakomite rozwiązania, ale standard znacznie się obnizył. Kiedyś w MAC-u mozna było spotkać rozwiązania dostępne ne PC masowo po 1-2 latach. Jak dla mnie byłoby to na dzisiaj np USB 3.0, nowe FW, czy super ekran, dysk SSD, czy quad w laptopie pro (w podobnej cenie). Wiadomo z czego to wynika - realia, ale jednak sprzęt Apple nie jest już tym co zawsze decyduje. Coraz częściej decyduje system, czasami tylko system, oprócz design-u i cała otoczka, co dla wielu jest najważniejsze (jednak). Może czas aby Apple podjęło rękawicę? Jak sądzicie ? Myślę że można w wielu sektorach rozdawać karty - decydując komu przyznać licencję na sprzedaż sprzetu z OS X. Czy byłoby źle gdyby mógł to robić DELL i Sony lub inni tylko w okreslonych modelach, o określonej specyfikacji? Naklejka OS X compatible byłaby sporo warta a i zyski nie najmniejsze. Sprawa z desktopami wygląda trochę inaczej, bo tam jest większy custom. Tylko czy to nie Apple mówi , że ich produkty są lata świetlne od innych i bardzo bardzo ? Trochę mi to pachnie w tej sytuacji przechwałkami z obawą. Jeśli chodzi o legalność instalacji na PC to Apple nie powinno zapominać od czego swój system zaczynało. Psystar ma bardzo sprytną strategię...Jestem ciekaw jednak jak mieliby egzekwować crackowanie ich programu ? :)

#415 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 November 2009 - 23:21

Osobiście chciałbym aby Apple skonfrontowało się z MS i Linux-em w ramach tych samych reguł. Fajnie by było gdyby wypuścili OS X na szersze wody, bo sprzęt Apple już nie jest taki jak kiedyś. Ma co prawda zawsze jakieś sprytne i znakomite rozwiązania, ale standard znacznie się obnizył. Kiedyś w MAC-u mozna było spotkać rozwiązania dostępne ne PC masowo po 1-2 latach. Jak dla mnie byłoby to na dzisiaj np USB 3.0, nowe FW, czy super ekran, dysk SSD, czy quad w laptopie pro (w podobnej cenie).

USB 3.0 i OLED są na razie zbyt drogie i prądożerne.
SSD to terażniejszość.
Quady mają być od stycznia.

Wiadomo z czego to wynika - realia, ale jednak sprzęt Apple nie jest już tym co zawsze decyduje. Coraz częściej decyduje system, czasami tylko system, oprócz design-u i cała otoczka, co dla wielu jest najważniejsze (jednak).
Może czas aby Apple podjęło rękawicę? Jak sądzicie ?

Pytanie tylko po co.

Myślę że można w wielu sektorach rozdawać karty - decydując komu przyznać licencję na sprzedaż sprzetu z OS X. Czy byłoby źle gdyby mógł to robić DELL i Sony lub inni tylko w okreslonych modelach, o określonej specyfikacji?

Przecież to spowodowałoby spadek sprzedaży Maków i wzrost sprzedaży pecetów, czyli byłoby wspieraniem konkurencji.

Naklejka OS X compatible byłaby sporo warta a i zyski nie najmniejsze.
Sprawa z desktopami wygląda trochę inaczej, bo tam jest większy custom.
Tylko czy to nie Apple mówi , że ich produkty są lata świetlne od innych i bardzo bardzo ?
Trochę mi to pachnie w tej sytuacji przechwałkami z obawą.

Jakoś nie przypominam sobie, żeby chwalili się kompatybilnością Mac OSa z pecetami.

Jeśli chodzi o legalność instalacji na PC to Apple nie powinno zapominać od czego swój system zaczynało.

Licencja BSD jest bardzo liberalna i nie ma nic przeciwko komercjalizacji.

#416 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 05 November 2009 - 04:54

Dzisiaj probowalem zainstalowac OSX snow w systemie RAID 0. Bios ustawilem na AHCI, czyli kontroler na plycie nie ma mozliwosci polaczyc dyskow w raid. Ale OSX potrafi polaczyc w RAID softwarowo dyski pracujace w AHCI. Faktycznie instalka OSX bardzo fajnie laczy dyski w raid, instaluje na tym system, ale po restarcie i probie uruchomienia za pomoca plytki botujacej Psystar Rebel EFI jest DUPA. System kompletnie z tego nie startuje. W tej chwili instaluje system normalnie na jednym z dysku bez RAID, pewnie pojdzie. Ale ale moge wnioskowac ze system RAID nie dziala z psystar !.:( Macie jakies doswiadczenia psystar+RAID?. ps. a bylem bliski zeby sie zakupic ich plytke.

#417 jamircan

jamircan
  • 100 posts
  • Skąd------

Posted 05 November 2009 - 10:27

W tej chwili instaluje system normalnie na jednym z dysku bez RAID, pewnie pojdzie.
Ale ale moge wnioskowac ze system RAID nie dziala z psystar !.:(
Macie jakies doswiadczenia psystar+RAID?.
ps. a bylem bliski zeby sie zakupic ich plytke.

Pewnie nie można albo droga wiedzie przez góry i lasy. Tak samo jest z TargedMode, które nie jest wspierane.
RebelEFI jest wczesną wersją i chodzi chyba o to żeby jak najprościej dało się w podstawowy sposób uruchomić MAC OS. Później pewnie projekt się rozwinie.

---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 10:42 ----

USB 3.0 i OLED są na razie zbyt drogie i prądożerne.
SSD to terażniejszość.
Quady mają być od stycznia.

Przecież to spowodowałoby spadek sprzedaży Maków i wzrost sprzedaży pecetów, czyli byłoby wspieraniem konkurencji.

Jakoś nie przypominam sobie, żeby chwalili się kompatybilnością Mac OSa z pecetami.

Licencja BSD jest bardzo liberalna i nie ma nic przeciwko komercjalizacji.

Co powoduje spadek a co wzrost na rynku to zagadka nie mniejsza niż to kim był Kuba rozpruwacz :). Czy moźliwość instalacji Windows na MAC to też wspieranie konkurencji ?

Kompatybilnością się Apple nie chwali, ale chodziło mi raczej o to, że chwali się swoim systemem i sprzętem nie dając możliwości porównania w identycznych warunkach. Dla mnie to tak jak by powiedzieć : " możesz kupić moje drogie auto i zobacz jakie jest świetne - pędząc po ulicach , które Ci wyznaczę - w inne nie skręcaj, bo złamiesz prawo".

Albo : masz całkowitą wolność - możesz stać w dowolnym miejscu w pokoju który Ci wskażę.

Licencja BSD pozwoliła Apple na budowę OS X i nie twierdzę że Apple coś musi, ale że mogłoby.

Generalnie wniosek dla mnie jest taki, że żyjemy w czasach, w których takie ograniczenia nie powinny być nakładane.
Większość jedzie na M$, ale to między innymi MS pomógł Apple w trudnych momentach, kiedy mógł podobnymi działaniami pozamiatać tą firmę na dobre.

Jakoś mega władcy makowego świata przeprosili się z plastkiem made in China, jak i z Intelem, więc dlaczego nie mieliby przeprosić się z rynkiem PC jeśli chodzi o dostępność systemu?

Ten kogo stać i tak woli kupić MAC, który jak wiemy i tak ma swoje patenty.

Skoro sprzęt Apple jest taki świetny, cudowny, niedrogi i najbardziej "green":, to obroni się przed tym sam, prawda?
Ja osobiście wolałbym MacbookPro niż Dell-a czy VAio (w podobnej cenie).

Sprawa jest prosta: zajęcie 30% rynku to wirusy, sterowniki i kompatybilność i tutaj jest obawa.
Trzeba by wymyśleć coś*trochę bardziej pomysłowego niż PC Guy.

Myślę że PC OS X to kwestia czasu. A po co ? Bo rynek rządzi a nie prezesi zarządów.

#418 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 05 November 2009 - 11:17

Czy moźliwość instalacji Windows na MAC to też wspieranie konkurencji ?

Zauważ, że MS nie produkuje komputerów - zależy im jedynie na sprzedaży systemu.
Apple robi i jedno i drugie - system + sprzęt - i chce sprzedawać to w pakiecie.
Udostępnienie samego systemu, przygotowanego do instalacji na maszynach innych niż Apple może sprawić, że sprzedaż tych komputerów spadnie, bo ludzie wybiorą propozycję sprzętową konkurencji.
Proste?

#419 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 05 November 2009 - 11:24

Zauważ, że MS nie produkuje komputerów - zależy im jedynie na sprzedaży systemu.
Apple robi i jedno i drugie - system + sprzęt - i chce sprzedawać to w pakiecie.
Udostępnienie samego systemu, przygotowanego do instalacji na maszynach innych niż Apple może sprawić, że sprzedaż tych komputerów spadnie, bo ludzie wybiorą propozycję sprzętową konkurencji.
Proste?

Ale ani ty ani ja nie jesteśmy właścicielami Apple, aby w ten sposób myśleć. To nie jest interes konsumenta, że sprzedaż spadnie (o ile spadnie, póki co są to dywagacje i wróżenie z fusów), tylko biznesowy interes Apple, który przynajmniej mnie niewiele interesuje.

#420 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 05 November 2009 - 11:30

Ale ani ty ani ja nie jesteśmy właścicielami Apple, aby w ten sposób myśleć. To nie jest interes konsumenta, że sprzedaż spadnie (o ile spadnie, póki co są to dywagacje i wróżenie z fusów), tylko biznesowy interes Apple, który przynajmniej mnie niewiele interesuje.

Właśnie o tym piszę*powyżej, że dla Apple wspieranie OSX na PC to wspieranie konkurencji, bo mogą*stracić*na sprzedaży własnego sprzętu. Konkurencja dla PRODUCENTA a nie KLIENTA - czytaj ze zrozumieniem proszę.

#421 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 05 November 2009 - 12:10

Ja rozumiem, tylko co nas to tak naprawdę obchodzi? Interes Apple schodzi na dalszy plan, jeśli pojawia się zapotrzebowanie rynku na soft Apple na PC. To rynek rządzi, nie Apple rynkiem. Co do tego interesu nie byłbym taki pewien, wychodzę z założenia, że jeśli ktoś jest fanboyem Apple to i tak będzie kupował ich sprzęt. Wielu ludzi kupuje sprzęt Apple kierując się niemal wyłącznie ładnym designem i wysoką jakością materiałów i gdyby nie to nawet by nie zwrócili uwagi na ich produkty. Nie sądzę również, aby dotychczasowi posiadacze MacBooków i iMaków, nagle zaczęli się masowo przesiadać na PC z zainstalowanym OSX. Zapotrzebowanie zawsze będzie, poza tym część ludzi, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z OSX i sobie go zainstalowała na PC w ramach ciekawostki, może się zakochać w tym systemie i w konsekwencji nabyć pełnoprawny komputer Apple, więc różnie na to można patrzeć, niekoniecznie od tej negatywnej strony biznesowej dla Apple. Ale jak mówiłem, przynajmniej mnie interes tej firmy nie obchodzi.

#422 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 05 November 2009 - 12:13

Ja rozumiem, tylko co nas to tak naprawdę obchodzi? Interes Apple schodzi na dalszy plan, jeśli pojawia się zapotrzebowanie rynku na soft Apple na PC. To rynek rządzi, nie Apple rynkiem.

Co do tego interesu nie byłbym taki pewien, wychodzę z założenia, że jeśli ktoś jest fanboyem Apple to i tak będzie kupował ich sprzęt. Wielu ludzi kupuje sprzęt Apple kierując się niemal wyłącznie ładnym designem i wysoką jakością materiałów i gdyby nie to nawet by nie zwrócili uwagi na ich produkty. Zapotrzebowanie zawsze będzie, poza tym część ludzi, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z OSX i sobie go zainstalowała na PC w ramach ciekawostki, może się zakochać w tym systemie i w konsekwencji nabyć pełnoprawny komputer Apple, więc różnie na to można patrzeć, niekoniecznie od tej negatywnej strony biznesowej dla Apple. Ale jak mówiłem, przynajmniej mnie interes tej firmy nie obchodzi.

Bosz.. uderz w stół (albo nawet tupnij nogą*obok" a nożyce się odezwą... Każdy post dla Ciebie jak widzę*jest niezłym pretekstem do "wypluwania się" na Apple..
Mój post dotyczył tego co dla Apple może być*konkurencją*a propos wypuszczenia OSX na PC - "akademicki" temat.
Wyzluzuj się*nieco i staraj pisać*na temat. Pisałem o FIRMIE i KONKURENCJI a nie KLIENTACH i ich POTRZEBACH.

#423 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 November 2009 - 14:19

w interesie konsumenta jest też, żeby mu dawali jak najwięcej za darmo, nie sądzisz?
co z tego, że przyniesie to firmie straty, sprzedaży praktycznie nie będzie (rozdawanie za darmo to nie sprzedaż) - to konsumenta niewiele interesuje, a że firma padnie i nie będzie już wsparcia dla jego sprzętu i oprogramowania, które używa - trudno?

jak ktoś jest krótkowzrocznym konsumentem to faktycznie takie detale jak 'utrzymanie się firmy' go nie interesują.
ale czy (chociaż trochę) nie powinny?

#424 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 05 November 2009 - 14:41

Lepsza opcja to E-FIx 1.2

#425 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 November 2009 - 14:44

Psystar już niepotrzebny Forum OSx86 po polsku :: Empire EFI Steve Jobs sam sobie strzelił "samobója" przechodząc na Intela, który okazał się najzwyklejszym trojanem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users