Sieć Play, znikające pieniądze, blokada wap i ściema...
Napisano 22 października 2009 - 07:25
Napisano 22 października 2009 - 08:49
Nie ma czegoś takiego! Jest tylko Blokada transferu danych, a to jak przypuszczam blokuje generalnie dane, niezależnie z jakiego źródła one pochodzą.Devonaire musisz wejść na stronę Play'a.
Zalogować się na swoje konto, przejść do zakładki usługi i tam musisz zaznaczyć: "blokada transferu danych poza strefą taniego internetu w Play"[tak to jakoś się zwie, juz nie pamiętam dokładnie]
Napisano 22 października 2009 - 08:59
Napisano 22 października 2009 - 09:11
Masz rację!Blokada transferu danych
Informacja po kliknięciu przycisku "Info"
"Aby swobodnie korzystać z pakietu Play Online w telefonie zablokuj transfer danych poza strefa taniego Internetu - kliknij WŁĄCZ."
Czyli po włączeniu jest to blokada tylko poza strefą taniego internetu.
Też sobie włączyłem

Napisano 22 października 2009 - 10:28
Napisano 22 października 2009 - 13:37
Bzdura, i tak się łączył.
Korzystałem z SBSettings, wyłączając EDGE, tu już sprawa wyglądała nie co lepiej. Liczba połączeń internetowych ograniczyła się do 2 max. na dzień, wcześniej miałem podobną sytuację do ciebie, czasami dochodziła nawet od 6 do 8 połączeń nadzień. Średni brało mi od 48- 60 gr na dzień.
Ten temat na forum właśnie powstał z powodu tego problemu, który mnie dotknął. Jednak widzę, iż nie jestem sam, bo takich przypadków jest coraz więcej.
Jedyne co mogę powiedzieć, to.. to, że na pewno nie jest to wina złej konfiguracji telefonu.
Bo skoro miałem wyłączony EDGE i fake APN to tel i tak się łączył.
Proponuje zadzwonić do nich, tak jak to było w moim przypadku i lekko nimi potrząść.
Swoją drogą, powiem tak. Skoro zaangażowałem się w kupno iPhon'a, który z natury przeznaczony jest do internetu - nie mogę mieć do siebie pretensji.
Fakt faktem, człowiek powinien kontrolować telefon, a nie odwrotnie.
Suma sumarum, w końcu zdecydowałem się na zakup pakietu 500 MB i powiem tylko tyle, było warto.
Może co do działania internetu przez EDGE- do końca nie jest tak... jak to sobie wyobrażałem. Ale z lekkością mogę stwierdzić, że skończyło się obsesyjne wstukiwanie numeru *101# i wglądanie się w stan konta, czy wzięło coś dzisiejszej nocy czy nie.
PS - Druga prawda to tak, że wydaje mi się że to Play za tym stoi. Bo wcześniej będąc w sieci Mobilking, przy tej samej konfiguracji telefonu nie było żadnych połączeń z internetem. A wsadzając kartę z Play'a, automatycznie po paru godzinach zaobserwowałem w billingu pierwsze połączenie wykonane bez mojej zgody.
PS2 - seker ostatecznie możesz jeszcze ustwić: Ustwiebia -> Poczta, kontakty, inne -> Pobieraj nowe dane [wyłącz] -> Push [wyłącz] -> Dodatkowe -> Jeżeli masz konto e-mail ustaw na odbieranie ręczne.
Pzdr
Napisano 22 października 2009 - 13:57
Jakoś sobie Play musi odbić te wszystkie promocje. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że nie można tego rozwiązać. Chociażby w taki sposób, że w momencie zablokowania internetu z poziomu konta, nawet jeśli telefonowi uda się połączyć z internetem w celu próby uwierzytelnienia, operator nie pobierze opłaty.(...)
PS - Druga prawda to tak, że wydaje mi się że to Play za tym stoi. Bo wcześniej będąc w sieci Mobilking, przy tej samej konfiguracji telefonu nie było żadnych połączeń z internetem. A wsadzając kartę z Play'a, automatycznie po paru godzinach zaobserwowałem w billingu pierwsze połączenie wykonane bez mojej zgody.
(...)
Sam sprawiłem mojej drugiej połówce iPhone'a, zablokowałem internet z poziomu panelu I-BOA i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby zostały naliczone jakieś opłaty za pobieranie danych.
Ja sobie nie wyobrażam swojego iPhone'a bez pakietu danych, ale mimo wszystko powinna być możliwość tego typu blokady, ze strony operatora.
Napisano 22 października 2009 - 14:17
Ja sobie nie wyobrażam swojego iPhone'a bez pakietu danych, ale mimo wszystko powinna być możliwość tego typu blokady, ze strony operatora.
Owszem, tutaj w pełni się zgadzam. Internet w iPhone jednak jest potrzebny.
Jest możliwość zablokowania internetu [ale na stałe] po u wczesnej rozmowie z konsultantem, w tedy choćby chop na bobe wsiod, opłata nie będzie w żadnym przypadku naliczana.
Wiąże się to jednak z dość dużym uniedogodnieniem, bo gdy zajdzie już faktyczna potrzeba dostępu do internetu, jesteśmy w tym momencie bezradni... ale nie do końca.
W tym wypadku dzwonimy ponownie o włączenie usługi WAP.
Piszę, to bo jeżeli ktoś w ogóle nie zamierza korzystać z internetu, a raz na zawsze chce pozbyć się utrapienia z niechcianymi połączeniami internetowymi może z tego skorzystać.
PS - Niestety nie można włączyć tej usługi z poziomu zarządzania kontem Play online.
Napisano 22 października 2009 - 15:04
Napisano 22 października 2009 - 19:46
Napisano 23 października 2009 - 16:51
Napisano 23 października 2009 - 17:08
Może mi ktoś dokładnie opisać/pokazać gdzie to wyłączyć? Ja tego w usługach nie mam...co do blokady transferu na stronie PLAY'a
Napisano 23 października 2009 - 20:25
Napisano 23 października 2009 - 20:57
Napisano 24 października 2009 - 18:01
Napisano 24 października 2009 - 19:43
Napisano 29 października 2009 - 18:30
Napisano 03 listopada 2009 - 21:46
Napisano 06 listopada 2009 - 22:24
Napisano 07 listopada 2009 - 07:26
Napisano 07 listopada 2009 - 08:21
sprawdzcie:
1. wylączamy te wsztystkie uslugi w iphonie(poczta maile, pobieraj nowe dane itp. ww w tym temacie)
2. wchodzimy do swojego konta play24 poprzez strone playa
3. w usługach włączmy "Blokada transferu danych" (Aby swobodnie korzystać z pakietu Play Online w telefonie zablokuj transfer danych poza strefa taniego Internetu)
4. w iphonie Ustawienia>ogolne>wyzeruj>Wyzeruj ustawienia sieciowe
5. i teraz najważniejsze: Ustawienia>Operator i tu z automatycznego wybieramy Plus !
przez noc nic mi z konta nie pobrało !
nie ma żadnych ikonek koło napisu plus(niema e ani 3g)
w przyszłości jak chcemy korzysac z internetu zawsze mozemy przelaczyc sie na play, bez blokowania w bok'u wapu !
proszę sprawdzcie to czy u Was działa !
Napisano 07 listopada 2009 - 10:29
Napisano 07 listopada 2009 - 10:33
chyba znalazłem sposób jak zrobić by nam nie pobierało play danych !
sprawdzcie:
.
.
.
proszę sprawdzcie to czy u Was działa !
POL czy Plus?
Dałam na razie PLUS a strefe też mam wyłączoną. Zobaczmy czy będzie działać.
Napisano 07 listopada 2009 - 10:37
Napisano 07 listopada 2009 - 10:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych