Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

CocoAspell - Korektor pisowni w OS X

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
164 odpowiedzi w tym temacie

#26 Sisar

Sisar
  • 254 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 17 pa藕dziernika 2005 - 11:28

A mi mimo prawid艂owej instalacji polskiego s艂ownika ze strony SAD ca艂y czas uparcie sprawdza mi pisowni臋 w j臋zyku CZESKIM ?! OFFICE 2004.

#27 joystick

joystick
  • 309 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 17 pa藕dziernika 2005 - 11:48

Ach ten czeski

Zobacz tu

#28 marc_jag

marc_jag
  • 4 post贸w

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 21:38

Mia艂em ten sam problem.
Otrzyma艂em pomoc z Apple Center Blue City W-wa.
Za艂膮czam adres strony na kt贸rej znajduje si臋 instrukcja do s艂ownika:
[url]http://www.apple.com.pl:16080/support/polskie_dodatki/[/url]
slownik_MSOfficeX_PL/

U mnie dzia艂a.
Powodzenia.

#29 Puszcza

Puszcza
  • 23 post贸w

Napisano 31 pa藕dziernika 2005 - 19:39

WItam Coco Aspell otwoera mi sie tylko przy wprowadzeniu; przy kontynuacji nie ma okienka, ktore mozna byloby nacisnac, by kontynuowac instalacje. Co to jest?

#30 Heidi

Heidi
  • 830 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 31 pa藕dziernika 2005 - 20:24

A m贸g艂by艣/mog艂aby艣 opisa膰 to jeszcze raz, tylko dok艂adniej?

#31 Puszcza

Puszcza
  • 23 post贸w

Napisano 31 pa藕dziernika 2005 - 21:45

czesc heidi, Tak wiec program sie sciagnal, przy otworzeniu paczuszki otwiera sie okienko instalacyjne, i po pierwszym nacisnieciu: "dalej" - nic sie dalej nie dzieje, nie ma kolejnego okienka, by dalej instalowac....glupio brzmi. ale tak jest. "ona" :P

#32 tomasz

tomasz

• 10聽988 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 31 pa藕dziernika 2005 - 22:08

Puszcza, a czy w System Preferences -> Other nie masz ju偶 Spelling?

#33 Heidi

Heidi
  • 830 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 01 listopada 2005 - 03:46

Puszcza, a mog臋 prosi膰 jeszcze o informacj臋 na temat wersji systemu, obecno艣膰 lub brak lokalizacji (Polonizator powinien instalowa膰 CocoAspell domy艣lnie) i wersj臋 CocoAspella, kt贸ry pr贸bujesz zainstalowa膰? PS: w Twoim profilu jest mo偶liwo艣膰 zaznaczenia p艂ci :wink:

#34 Puszcza

Puszcza
  • 23 post贸w

Napisano 01 listopada 2005 - 17:32

Zainstalowalo sie.... Slownik w Wordzie zatem mam, w Entourage麓u nie, ale nie szkodzi. Nie mialm pojecia ze istnieje polskie forum Macintoshowcow. Bardzo sie z tego odkrycia ciesze. Wszystkich pozdrawiam.

#35 JSG

JSG
  • 5聽459 post贸w

Napisano 02 listopada 2005 - 09:44

a mi nikt niechce pomaga膰 :!: :evil: Ja nadal mam coco zainstalowane i nawet czasem aktywne ale puste s艂owniki mimo rozprasowywania mnogiej ilo艣ci zip贸w...

#36 tomasz

tomasz

• 10聽988 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 06 listopada 2005 - 11:36

JSG,
wersja systemu to ... 10.4.2? 10.4.3?
wersja CocoAspell to ...
Zrobi艂e艣 dok艂adnie krok po kroku jak to opisa艂 reeye w pierwszym po艣cie tego tematu?

[ Dodano: 2005-11-06, 12:15 ]
Przegraj katalog aspell-pl-0.51-0 z /Library/Application Support/cocoAspell/pl/ do /Library/Application Support/cocoAspell/
;)

#37 ainaval

ainaval
  • 272 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 listopada 2005 - 19:58

A wiecie mo偶e czy da si臋 w艂膮czy膰 sprawdzanie pisowni CocoAspell w Operze? Nie potrafi臋 tego zrobi膰... :roll:

#38 imrik

imrik
  • 3聽471 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 08 listopada 2005 - 12:22

Czy da si臋 co艣 zrobi膰 z pakietem iWork lub chocia偶 z samym pages? Bardzo mi si臋 oba programy spodoba艂y. Nie zanosi si臋 na to bym korzysta艂 z arkusza kalkulacyjnego na tyle cz臋sto by by艂 mi on niezb臋dny na maku, wi臋c pomy艣la艂em sobie 偶e zainstaluje sobie co艣 makowego jako pisade艂ko ;) Bardzo mi si臋 podoba forma i og贸lna idea pages tylko, 偶e nie wszystkie fonty s膮 wyposa偶one w polskie litery i odstaj膮 mocno od reszty styli i co warzniejsze nie mam polskiego s艂ownika :/

[ Dodano: 2005-11-09, 21:42 ]
szukam i szukam i znale藕膰 nie mog臋 sposobu by sk艂oni膰 iWork (w szczeg贸lno艣ci pages) by sprawdza艂 polsk膮 pisownie :/ Ju偶 si臋 cieszy艂em, 偶e tak膮 inteligentn膮 aplikacj臋 znalaz艂em jak CocoAspell i w zasadzie niewiele z niej po偶ytku ^^"

Z informacji jakie posiad艂em dzi臋ki googlom wnioskuje, 偶e jedynym sposobem na to jest... spolonizowanie ca艂ego systemu, gdy偶 iWork korzysta stricte z systemowych s艂ownik贸w. Przynajmniej do takiej konkluzji doszed艂em po przeczytaniu TEGO artyku艂u.
Szkoda bo aplikacja bardzo mi do gustu przypad艂a i zamierza艂em si臋 na ni膮 przesi膮艣膰, a nie mam ochoty instalowa膰 polskich nak艂adek tylko po to by mi jeden program dzia艂a艂... Trudno, trza b臋dzie dzia艂a膰 z Office od MS :/

#39 Puszcza

Puszcza
  • 23 post贸w

Napisano 15 listopada 2005 - 22:27

Imrik, a w Entourage麓u polskie sprawdzanie nie dziala, czy sie myle?

#40 imrik

imrik
  • 3聽471 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 15 listopada 2005 - 23:13

nie mam poj臋cia, nie u偶ywam tego wynalazku, ale s艂ysza艂em 偶e powinno dzia艂a膰 dobrze tylko nale偶y ustawi膰 korzystanie z polskiego s艂ownika i polski jako standardowy (deafult) j臋zyk dokument贸w. Wtedy dopiero sprawdza. PS: cocoAspell dzia艂a w iWork, ale tylko w keynote : P Nosz kurde balans. Chyba napisze do appla i si臋 spytam czy nie ma sposobu na uruchomienie obs艂ugi dodatkowych s艂ownik贸w, albo co >< Na pytania z Xcode odpowiadaj膮 jak z karabinu to mo偶e i tutaj co艣 poradz膮?

#41 QDS

QDS
  • 45 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 17 listopada 2005 - 12:30

Je艣li chcesz miec sprawdzanie pisowni w Pages jest na to rada. Potrzeba miec zainstalowany cocoAspell i ma艂y trick: Wystarczy w menu Spelling programu TextEdit ustawic Polish, a nastepnie w Pages w oknie w艂a艣ciwo艣ci tekstu wybra膰 zak艂adk臋 More, potem z menu rozwijalnego Language wybrac opcje All i gotowe! Co prawda brakuje funkcji Learn Spelling, ale w przypadku gdy b臋dziemy chcieli doda膰 nowe s艂owo do s艂ownika trzeba otworzyc TexEdit, skopiowac do niego to co ma si臋 doda膰 i tam wybra膰 opcj臋 Learn Spelling. Aktualizacja bazy dokonuje si臋 natychmiasto i w Pages s艂owo nie b臋dzie ju偶 traktowane jako b艂臋dne. kiedys taka rad臋 opublikowano na stronie m@kowca i naprawde dzia艂a!

#42 imrik

imrik
  • 3聽471 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 17 listopada 2005 - 21:16

Wydaje mi si臋, 偶e zrobi艂em jak kaza艂e艣. Z reszt膮 sam ju偶 tego pr贸bowa艂em wcze艣niej, ale da艂e艣 mi nadziej臋. Szkoda, 偶e niebardzo to wychodzi :/

Do艂膮czona grafika

Textedit z ustawionym spelling na Polish (Aspell) o otwartym oknem spellingu

Do艂膮czona grafika

Pages z otwartym oknem spellingu podstawia jakie艣 dziwne poprawki ortograficzne, po prawej okno inspektora z zak艂adk膮 text i ze s艂ownikami ustawionymi na all.

Jak wida膰 to niebardzo daje rezultaty :/

#43 QDS

QDS
  • 45 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 21 listopada 2005 - 08:50

na imac z systemem 10.3.9 i Pages 1.0.0 dzia艂a bez problem贸w. Ale powodowany twoim txt sprawdzi艂em na PB z 10.4.2 i Pages 1.0.1 i faktycznie slownik zachowuje sie delikatnie m贸wi膮c dziwnie! uznaje np. 偶e "kt贸ry" jest prawid艂owo, ale "najlepszy" to twierdzi 偶e takiego s艂owa nie ma :?: nie potrafie teraz sprawdzic czy to przez wersj臋 pages czy tigera... jak cos w wolnym czasie zakombinuje to dam zna膰! ;)

#44 Heidi

Heidi
  • 830 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 22 listopada 2005 - 00:21

A może spróbujcie tej metody

#45 imrik

imrik
  • 3聽471 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 22 listopada 2005 - 16:12

ta metod a dzia艂a. Dzi臋ki wielkie Heidi za info i podzi臋kuj Panu Jarkowi W艂odarczykowi ;) By膰 mo偶e dzi臋ki niemu niejedna osoba zaoszcz臋dzi par臋 z艂otych na iWork teraz

#46 Heidi

Heidi
  • 830 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 22 listopada 2005 - 19:29

Podzi臋kowania przekaza艂em.

#47 QDS

QDS
  • 45 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 23 listopada 2005 - 08:07

Ja tez sie do艂膮czam do podzi臋kowa艅 - 艣miga teraz bez zadnego problemui s艂ownik nie szaleje :D mam tylko takie pytanie: co trzeba zrobic (w jakim programie edytowac, czy mo偶e na piechot臋) aby inne szablony mia艂y taka dost臋pno艣膰 polskiego? chcia艂bym kozysta膰 z kilku szablon贸w przygotowanych przez apple, ale czy jest szansa dostosowania tych szablon贸w do naszego j臋zyka?

#48 borzar

borzar
  • 534 post贸w

Napisano 04 stycznia 2006 - 14:26

M贸j komputer to:
Do艂膮czona grafika
M贸j system to:
Do艂膮czona grafika
Z podanej strony pobra艂em Coccaspell2.0.2 i zainstalowa艂em zgodnie z instrukcj膮.
Program zainstalowa艂 si臋 bez problemu.:
Do艂膮czona grafika
Nast臋pnie zassa艂em z podanego adresu i przekopiowa艂em w odpowiedni folder bibliotek臋 ze s艂ownikiem.
Niestety ukaz艂o mi si臋 to:
Do艂膮czona grafika
Poszuka艂em na stronie http://cocoaspell.leuski.net/ i zosta艂em przeniesiony na ftp://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict/pl/ gdzie pobra艂em s艂ownik w wersji 0.51 i zn贸w otrzyma艂em b艂膮d:
Do艂膮czona grafika
Czy mo偶e kto艣 wie w czym problem??? Jakie艣 sugestie???

#49 JSG

JSG
  • 5聽459 post贸w

Napisano 04 stycznia 2006 - 14:48

ale pobra艂e艣 i rozpakowa艂e艣 w biblotece s艂ownik贸w coco :?:

#50 borzar

borzar
  • 534 post贸w

Napisano 04 stycznia 2006 - 15:20

Do JSG.
Pobra艂em z internetu na desktop. Rozpakowa艂em za pomoc膮 Stuffit Expandera i przkopiowa艂em z pulpitu do folderu library/application support/cocoaspell.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych