Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Please log in to reply
371 replies to this topic

#201 pkos

pkos
  • 242 posts

Posted 03 September 2009 - 07:50

zwlaszcza ze ona nic nie zmieni Snow Leopard – 10.5->10.6 (upgrade) kontra czysta instalacja 10.6

Może w tej kwestii nie zmieni ale winnych jest różnica. Np. programy Nikona po upgrade działają, zainstalowane na czystą instalację SL nie działają.

#202 krzysiekgu

krzysiekgu
  • 16 posts

Posted 04 September 2009 - 18:11

Pomocy A mi szaleje belka menu i Preferencje systemowe MBPro 2.16 core2duo

#203 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2009 - 18:13

Do podsumowania na Makowym ABC dodałem informacje o możliwości uruchomienia więcej niż jednego słownika (języka w nim) - czyli równocześnie 10.6 może sprawdzać np. polski i francuski, z pewnymi zastrzeżeniami.

Snow Leopard – podsumowanie

Robi się to w Preferencjach Systemowych w zakładce Języki i Tekst.

#204 Iver

Iver
  • 16 posts

Posted 05 September 2009 - 20:47

U mnie wszystko ok. Jak na razie żadnych problemów i jestem pod wrażeniem działania. Zastanawiam się tylko czemu mimo zmiany na 64bity Kernel Selectorem nadal mi pokazuje uname -a i386 (Core 2 Duo 2,0 Ghz)

#205 shimo

shimo
  • 32 posts

Posted 05 September 2009 - 21:02

W Activity Monitor wszystkie procesy mam 64 bit. Zainstalowałem na czysty dysk Leoparda a potem poprostu upgrade bez żadnego kombinowania. Acha i żadnego lagowania do tej pory nie zaznałem. A jadę na 3 monitorach.

#206 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 06 September 2009 - 08:12

To i ja dodam moje spostrzeżenia do aktualizacji. Zaznaczam, że system instalowałam na czysto, nie poprzez upgrade. - nie ma opcji "Wyślij" do urządzenia bluetooth; - poczta domyślnie ustawia mi konta IMAP. Wiem, że może to lepsze niż POP, ale mnie cholera bierze, ustawiłam sobie w gmailu jakie foldery ma mi pokazywać w programie, jednak tak mnie to denerwuje, że normalnie nie macie pojęcia. Może maile nie są gromadzone na dysku, tylko na serwerze i może jest to przydatne w kontach takich jak np. o2, czy coś, ale w gmailu i tak miałam ustawione, żeby kopia była za serwerze, więc nie wiem, jaki jest sens tego. Jak wyłączyłam IMAP w gmailu, to podczas ustawiania skrzynek wywaliło błąd, a potem była opcja zmiany rodzaju konta (więc ustawiłam na POP) i po ustawieniu ściągnęło mi wszystkie maile (i odebrane i wysłane) z konta. Kopia została na serwerze, ale co ciekawe, to ściągnęło mi tylko z jednego konta - ponad 1500 wiadomości - a skonfigurowałam dwa gmailowe. Także trafia mnie - jak ktoś ma jakiś myk na to, to ja chętna, bo mi ten IMAP po prostu nie pasuje. Tylko błagam o nie uskutecznianie wyższości IMAP'a nad POP'em; - nie działa CAPS LOCK (pisząc to naciskam Shift), gdy włączę CapsLock to jest tak, że pierwsza litera jest duża, a potem są małe. Nie wiem OCB; - mam różną wielkość ikon w różnych oknach i nie potrafię zrobić, żeby wszystkie ikony w całym systemie miały jednakową wielkość (np. 52x52); - SL działa mi oczywiście w 32bit; - nie podoba mi się to minimalizowanie do ikony programu w docku - czy da się ustawić, jak poprzednio, że jak np. dwa razy kliknęłam w belkę tytułową okna, to ono się minimalizowało normalnie do docka? Na razie to mi nie pasuje, ale może się przyzwyczaję jak się nie da. Na razie tyle mam spostrzeżeń. Pomóżcie mi je rozwiązać jak będziecie wiedzieć.

#207 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 06 September 2009 - 08:27

To i ja dodam moje spostrzeżenia do aktualizacji. Zaznaczam, że system instalowałam na czysto, nie poprzez upgrade.
- nie ma opcji "Wyślij" do urządzenia bluetooth;

Strona wcześniej... ;)

- nie podoba mi się to minimalizowanie do ikony programu w docku - czy da się ustawić, jak poprzednio, że jak np. dwa razy kliknęłam w belkę tytułową okna, to ono się minimalizowało normalnie do docka? Na razie to mi nie pasuje, ale może się przyzwyczaję jak się nie da.

Preferencje systemowe > Dock, wyłącz „Minimalizuj do ikony programu”.

#208 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 06 September 2009 - 08:50

Dziękuję, faktycznie na stronie wcześniej - już ustawiłam. A co do maila, to zrobiłam tak: wyłączyłam na stronie gmaila IMAP, a w ustawieniach POP włączyłam, że aktywne dla maili otrzymywanych od tej chwili i zaczęłam zakładać konto w Apple Mail. Oczywiście wywaliło błąd odnośnie IMAP, ale pokazało się za to okno z możliwością wyboru rodzaju konta. Więc wybrałam POP. Ustawiłam, zmieniłam port POP na 995 (domyślnie był port IMAPowy, czyli 993). I działa. Oczywiście po tej operacji włączyłam usługę (jeśli można to tak nazwać) IMAP na stronie gmaila.

#209 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 06 September 2009 - 16:44

Znaczy przeszłaś na POP? To słaby sposób, imho.

#210 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 06 September 2009 - 17:07

Może i tak, ale tak mi pasuje jak jest. A może wiesz jak zrobić, żeby wszystkie ikony w systemie wyświetlały się w jednakowym rozmiarze?

#211 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 06 September 2009 - 17:08

Nie mam pojęcia, ja używam wszędzie widoku listy, jak już klikam cokolwiek z Findera.

#212 keder

keder
  • 13 posts

Posted 06 September 2009 - 18:06

A takie pytanko ,czy mozna sformatowac dysk z menu instalacyjnego sla, i wtedy zainstalowac go jak to sie mowi , "na czysto"?? i czy po takiej operacji , mozna skorzystac z time machine aby przywrocic wszystko do stanu sprzed instalacji?? i czy to nie sprawi ze sl zostanie zapchany syfem ktory TM zapisal ??

#213 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2009 - 18:38

A takie pytanko ,czy mozna sformatowac dysk z menu instalacyjnego sla, i wtedy zainstalowac go jak to sie mowi , "na czysto"?? i czy po takiej operacji , mozna skorzystac z time machine aby przywrocic wszystko do stanu sprzed instalacji?? i czy to nie sprawi ze sl zostanie zapchany syfem ktory TM zapisal ??

Wszystko masz opisane na MakowymABC. Tam możesz z TM.

#214 cymciak

cymciak
  • 18 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2009 - 20:10

Może pytanie zabrzmi dziwnie, ale jak się dodaje lub wyrzuca rzeczy z nowego docka? W pomocy opisane jest to identycznie jak w leopardzie i poprzednich OSach - czyli przeciągnięcie i upuszczenie na docka + opcja "pozostaw w dock". Za nic nie mogę nic w ten sposób dodać :/

#215 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2009 - 21:21

Zrestartuj dock lub napraw uprawnienia

#216 keder

keder
  • 13 posts

Posted 06 September 2009 - 21:35

Makowe ABC ?? gdzie to cos ?:)

#217 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 06 September 2009 - 21:38

Makowe ABC ?? gdzie to cos ?:)

przeczytaj podpis moridina

#218 keder

keder
  • 13 posts

Posted 06 September 2009 - 21:50

:):):) o ja slepy :)

#219 cymciak

cymciak
  • 18 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 September 2009 - 23:41

Zrestartuj dock lub napraw uprawnienia

Próbowałem i tego i tego. Brak efektu.

#220 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 07 September 2009 - 00:07

a ma ktoś może namiary na jakiś artykuł opisujący dokładnie różnicę między 32 a 64, korzyści, wady i całe to zamieszanie, zasadność wciskania klawiszy 6 i 4 etc? bo kto o to pyta, to od razu jest zjeżdżany za to ze nie czyta forum, a przecież nie sposób przejrzeć kilkaset stron wątków o snow leopard w poszukiwaniu tych wszystkich infromacji ;p

#221 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 07 September 2009 - 00:11

wejdź sobie na makowiec i poczytaj

---- Dodano 07-09-2009 o godzinie 01:13 ----
O co chodzi z*64 bitami? | M@kowiec

M@kowiec: autorski blog o Apple i nie tylko ©2004-2009 Paweł Dworniak - Part 2

#222 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 07 September 2009 - 00:18

znakomicie, Therioon, wielkie dzięki!

#223 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 07 September 2009 - 00:19

masz jeszcze tutaj

Macintosh Performance Guide: Mac OS X 10.6 Snow Leopard ? Performance

#224 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 07 September 2009 - 18:08

Dziś dostałem paczkę z Up-to-Date. A więc. Zrobiona została aktualizacja. Czas aktualizacji to 45 minut. Pierwsze wrażenia: - Zwolniło się, aż uwaga - 15 GB :D - Expose i Dashboard chodzą jeszcze płynniej niż u poprzednika - System włącza się 10 sekund szybciej (w niecałe 30) - Na prawdę odczuwalne przyspieszenie. Śmiem twierdzić, że nawet o połowę - po starcie mam trochę więcej wolnej pamięci Na razie mam jeden problem. Nie mogę ustawić polskiej pisowni. Jestem zadowolony z uaktualnienia :D. Pozdrawiam

#225 MaUSeRoSS

MaUSeRoSS
  • 219 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 September 2009 - 22:16

Nie wiem, czy ktoś już poruszył ten temat, ale przy zoomowaniu ekranu z wciśniętym CTRL ekran wreszcie nie przesuwa się wraz z kursorem tylko dopiero w momencie dojechania do krawędzi :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users