Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Please log in to reply
371 replies to this topic

#151 luke_banks

luke_banks
  • 62 posts
  • SkądKraków

Posted 01 September 2009 - 00:15

a ja właśnie zrobiłem czystą instalkę. od piątku miałem update, natomiast teraz system dziala zdecydowanie szybciej. no i mial sie naprawił :)

#152 grze

grze
  • 156 posts
  • SkądSoCal, US

Posted 01 September 2009 - 07:40

szybkie podsumowanko ode mnie jakby to kogos interesowalo. Instalowalem przez remote disc (chwilowo nie mialem superdrive'a) wiec podpialem air'a to napedu w moim stacjonarnym PC z Vista. Poszlo bez najmniejszych problemow aczkolwiek dosc dlugo, ok 1.5 godziny. No i tak z dupy pokazuje pozostaly czas, przez pierwsza godzine pokazywalo ze jeszcze 39 minut :) Ale mniejsza z tym, jesli chodzi o przestrzen na dysku to ciekawa sprawa. Tak wyglada stan sprzed:
Capacity: 112.68
Available: 7.63
Used: 105.05
No i teraz po (jak pewnie wiekszosc wie Apple zmienilo sposob przeliczania bitow/bajtow. Czy mamy 1kb=1000b, w zwiazku z czym po instalacji mam nastepujacy stan:
Capacity: 120.99
Available: 16.02
Used: 104
Czyli generalnie ok 9gb do przodu.
Poza tym poki co nie widze jakichs super roznic.Wylacza sie blyskawicznie, czas wlaczenia (od wcisniecia guzika do pojawienia sie tapety) wydaje mi sie ze jest dluzszy niz byl, teraz jest to dokladnie 30.8 sekundy :) jednak porownujac do np tego filmu ( ... zyskalem jakies 2-3 sekundy :)Photoshop (cs3) startuje w ok 7-8 sek, Firefox ok 3 (tu widac poprawe)...Safari ok sekundy (tu bardzo widac poprawe)...
Co wiecej...wydaje mi sie ze duzo szybciej przechodzi sie pomiedzy dzialami w System Preferences
Poza tym na szybko nic nowego nie zauwazylem...Aha, gdzies w reklamach widzialem ze mozna dac ikonke w docku do Expose. jakos tego nie widze, jak to wlaczyc? pewnie i tak nie bede korzystal bo szybciej przesunac 4 palcami w dol, ale mnie to ciekawi

ps.ps. czy wy tez macie wrazenie ze Expose odpala sie jakby z ulamko-sekundowym opoznieniem w stosunku do tego co bylo kiedys? generalnie zauwazylem ze jesli jest wiecej okienek to jest bardziej podatne na lagi...szkoda...mam nadzieje ze szybko to poprawia

#153 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 01 September 2009 - 08:09

Lagowanie Expose zalezy od mocy obliczeniowej karty graficznej. Niestety moja GMA950 w MB nie podolala nawet Expose w 10.5. Za to pod Tigerem smiga plynnie.

#154 grze

grze
  • 156 posts
  • SkądSoCal, US

Posted 01 September 2009 - 08:14

no to ja wiem, ale na zwyklym leo mi sie nie cieło a teraz sie przycina :/

#155 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 01 September 2009 - 08:21

W tym wątku kilka osób posiadających kiepskie karty graficzne raportowało że problem znika po czystej instalce Ikonka w doku do expose nazywa się dal utrudnienia expose i była dostępna już w Leopardzie (też nie wiem po co) Expose można też odpalić click&hold na ikonie odpalonej aplikacji

#156 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 01 September 2009 - 08:32

Lagowanie Expose zalezy od mocy obliczeniowej karty graficznej. Niestety moja GMA950 w MB nie podolala nawet Expose w 10.5. Za to pod Tigerem smiga plynnie.

e jakoś u mnie działa ok na gma950

#157 Mutii

Mutii
  • 242 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 01 September 2009 - 08:32

@Therioon Skorzystałem z easyfind znalazł mi sporo plików "growl mail" moge je poprostu usunąc z kompa ??

#158 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 September 2009 - 08:47

W ogóle nie wiem o czym mówisz ;-)

Też mam GMA 950, proca 1.8Ghz 3gb ram i expose, dashboard śmigają od naciśnięcia. Żadnego laga. Nic. Sam jestem zdziwiony.

#159 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 01 September 2009 - 08:55

jeżeli wywaliłeś juz growl mail to możesz je wywalić tylko dobrze czytaj czy to aby na pewno jest growl mail

#160 Mutii

Mutii
  • 242 posts

Posted 01 September 2009 - 09:08

:/ dalej nie działa easfind znajduje mi już tylko foldery a mail.app nadal mi krzyczy że wyłącza wtyczke :/

#161 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 01 September 2009 - 09:11

to zainstaluj growl mail od nowa i wywal jeszcze raz użyj jakiegoś programu np cleanapp polecam a czy przypadkiem growl mail nie ma swojego odinstalatora?

#162 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 01 September 2009 - 09:13

Albo zainstaluj growlmail beta działający z SL

#163 Mutii

Mutii
  • 242 posts

Posted 01 September 2009 - 09:14

własciwie to ja tak (prubowałem odinstalować) wczoraj zrobiłem ... i też nei pykło :) a na growl.com jest ta beta ?? Ok po kłopocie trzeba było wejść do bibliotek i ręczni usunąć puste katalogi (growlMail.....coś tam)

#164 slash

slash
  • 400 posts

Posted 01 September 2009 - 09:14

Ja jestem zachwycony, na obu Makach śmiga aż miło .....

#165 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 September 2009 - 09:37

Chciałbym spytać: czy dane na dysku zwnętrznym będą bez problemu czytane? Nie TM ale zwykłe? Czy zewnętrzny dysk ma być odłączony podczas instalacji czy włączony? Instalacja na czysto.

#166 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 01 September 2009 - 10:20

Może być podłączony jak i odpiety, wszystko jedno, spokojnie po instalacji sobie wejdziesz na niego z pulpitu czy fidera i zgrasz zawartość.

#167 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 01 September 2009 - 10:21

Ja posadziłem Snowa wczoraj wieczorkiem i jak na razie wszystko śmiga jak należy :) Pierwotnie zrobiłem upgrade, poźniej jednak na czystym dysku (po upgrade cięło się expose a i finder mulił - zniknęło to po czystej instalacji). Przy okazji (bo nie zauważyłem czy to było poruszane) - po czystej instalacjii spokojnie można doinstalować iLife z płyt dołączanych do Leosia w MB (late 2008) :D

#168 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 01 September 2009 - 10:50

A dlaczego miało by się nie dać ? Jest to komplet do Twojego komputera nie do systemu

#169 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 01 September 2009 - 11:35

A dlaczego miało by się nie dać ?
Jest to komplet do Twojego komputera nie do systemu

:)

#170 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 01 September 2009 - 12:15

Ja posadziłem Snowa wczoraj wieczorkiem i jak na razie wszystko śmiga jak należy :)
Pierwotnie zrobiłem upgrade, poźniej jednak na czystym dysku (po upgrade cięło się expose a i finder mulił - zniknęło to po czystej instalacji).
Przy okazji (bo nie zauważyłem czy to było poruszane) - po czystej instalacjii spokojnie można doinstalować iLife z płyt dołączanych do Leosia w MB (late 2008) :D

Wydaje mi się, że odpowiedziałeś na moje wątpliwości. Właśnie kilka dni temu zrobiłem upgrade i Expose tnie się niemiłosiernie zwłaszcza przy pracy z zewnętrznym monitorem. Zastanawiam się nad czystą instalacją z nadzieją, że problem zniknie (MB 2008 z GMA X3100).

#171 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 01 September 2009 - 12:25

Wydaje mi się, że odpowiedziałeś na moje wątpliwości. Właśnie kilka dni temu zrobiłem upgrade i Expose tnie się niemiłosiernie zwłaszcza przy pracy z zewnętrznym monitorem. Zastanawiam się nad czystą instalacją z nadzieją, że problem zniknie (MB 2008 z GMA X3100).

W Cortlandzie polecili mi upgrade ale informowali, że użytkownicy czasami zgłaszają problemy - właśnie z expose i finderem. Sprawdziłem i faktycznie - u mnie tak było. Wcześniej zrobiłem archiwizację TimeMachine, później wybralem tylko to co chciałem mieć na czystym MB (dokumenty, muzyka, archiwa zdjęciowe, poczta, książka adresowa) ;)

#172 Mutii

Mutii
  • 242 posts

Posted 01 September 2009 - 12:49

A ja chciałem spytać Koledzy czy przypominacie sobie filmik w którym to jakis facet pokazywał jak w łatwy sposób można tworzy stosy?? zaznaczył kilka plików przeniósł je do DOCKa i utworzył mu się jeden stos.... u mnie niestety nadal to nie działa... zaznaczam pliki przenoszę do docka i każdy plik z osobna tworzy stos.

#173 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 September 2009 - 14:08

mam do Was pytanie - mam starszy system tzn. Tigera (10.4.11), czy w związku z tym bez problemu będę mogła zainstalować SL? Z góry dziękuję za odpowiedź

#174 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 01 September 2009 - 15:12

ja jestem w trakcie instalacji za pół godziny dam odpowiedź :P /edit A więc zrobiłem zwykły update płytą instalacyjną dla leoparda(tą za 130zł). Jedyna różnica co do sposobu instalacji to zamiast normalnie z uruchomionego systemu trzeba było zresetować i instalowało się z płyty. Proces instalacji trwał 45min. i zwolniło się 6GB miejsca na dysku. Co do wiatraków, to jakkolwiek na MP wiatraki głośniej chodzą jedynie podczas uruchomienia systemu to na MBP nie tyle co cały czas chodzą, ale są bardziej wyczulone na wysoką temperaturę. Poza tym żadnych szczególnych problemów, normalnie jak update z leoparda. :)

#175 jarektoifl

jarektoifl
  • 43 posts
  • SkądGliwice

Posted 01 September 2009 - 21:35

Nie wystarczy w Monitorze Aktywności zobaczyć czy aplikacje odpalone są w 64bit?

A Logic 9 dalej jest 32 bitowy,a mialo byc tak fajnie........

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users