Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Please log in to reply
371 replies to this topic

#176 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2009 - 12:28

A ja chciałem spytać
Koledzy czy przypominacie sobie filmik w którym to jakis facet pokazywał jak w łatwy sposób można tworzy stosy??
zaznaczył kilka plików przeniósł je do DOCKa i utworzył mu się jeden stos.... u mnie niestety nadal to nie działa... zaznaczam pliki przenoszę do docka i każdy plik z osobna tworzy stos.

Bo musisz folder przenieść a nie pliki.

Tutaj masz film: OS X: Dodawanie i odejmowanie w Docku [screencast]

#177 Mutii

Mutii
  • 242 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 02 September 2009 - 15:16

Nie wiem czy wcześniej w QT było odtwarzanie napisów ale w nowym jest i działa moim zdaniem dobrze. Ale nadal mi nie działa odtwarzanie napisów w Front row ma ktoś sposób jak to zrobić?

#178 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 02 September 2009 - 15:21

pliki z napisami txt przerób na srt i nazwij tak samo jak film wrzuć to wszystko w jeden katalog a zainstaluj periana najnowszego i jeszcze jedno wskaż na pliku z napisem ten (srt) żeby otwierał go domyślnie Frontrow i już, u mnie bangla, ale na Leo, SNowa jeszcze nie mam

#179 Mutii

Mutii
  • 242 posts

Posted 02 September 2009 - 15:39

srt ściągam od razu ze strony perian 1.1.4. jedna nazwa jeden folder domyślne otwieranie jest i dźwięk jest obrazu nie ma :(

#180 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 02 September 2009 - 15:46

ty to napisy chcesz czy obraz bo sie pogubiłem jak obraz to kodeki

#181 Mutii

Mutii
  • 242 posts

Posted 02 September 2009 - 15:49

Jak pliku z napisami nie ma w katalogu to jest i obraz i dzwiek jak dodam do katalogu napisy obrazu nie ma napisów nie ma a dzwięk jest

#182 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 02 September 2009 - 15:50

info z ofcjalnego forum periana erian 1.1.4 is compatible with 10.6. We don't have to rewrite it or anything. The only problem most people will notice is that mkv files will not open in QuickTime Player 10. This is not a problem with the component; QT Player 10 only accepts file types that have been registered as movie files with the system, which 1.1.4 doesn't do. I haven't tested with the release yet, but installing NicePlayer or this application will fix it. It's not necessary to open files with them; just having a copy on the disk is enough, but it may be necessary to start the application once to register it. This will be done automatically in the next Perian update. QuickTime Player 7 is an optional install in 10.6 and should work perfectly. The audio codecs (such as AC3) may not work in all 64-bit applications - we haven't tested this yet. Update: Front Row subtitles are broken again due to a typo - this is also fixed in SVN. czyli napisów na razie nie będzie

#183 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 02 September 2009 - 16:07

ja mam pytanie w sprawie boot campa, bo kilka razy to pytanie się*w temacie przewineło ale odpowiedzi nie znalazłem :P czy bezpiecznie jest robić upgrade z Leo -> do Snow leo? moja partycja z XP zostanie i nic nie wybuchnie? :P

#184 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2009 - 17:06

Mam ten sam problem z Front Row - jak jest .srt to nie na obrazu - jak go wywalę to jest wszystko.

#185 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 02 September 2009 - 17:14

ja mam pytanie w sprawie boot campa, bo kilka razy to pytanie się*w temacie przewineło ale odpowiedzi nie znalazłem :P czy bezpiecznie jest robić upgrade z Leo -> do Snow leo? moja partycja z XP zostanie i nic nie wybuchnie? :P

Nie wybuchnie :) Spokojnie aktualizuj. Nawet jak postawisz SL na nowo, na czysty dysk to BC będzie działać, sprawdzone empirycznie ;)

Ja mam pytanie odnośnie notatek tworzonych na iPhone - po synchronizacji widać je nie tylko tam gdzie być powinny ale również w skrzynce pocztowej z mailami :> Zna może ktoś sposób na wyeliminowanie tego błędu?

---- Dodano 02-09-2009 o godzinie 16:17 ----
Głupia cipa ze mnie :P Już rozwiązanie dotyczące tych notatek znalazłem ;) Sorki za zamieszanie :D

#186 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 02 September 2009 - 17:27

mantis30, dzięki, to mogę spokojnie zamawiać snowa :D

#187 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 02 September 2009 - 17:28

Głupia cipa ze mnie

Eghm....

#188 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 02 September 2009 - 18:29

Eghm....

No a jak niby wytłumaczyć roztrzepanie i chwilową pomroczność jasną jak nie budzącym się znienacka żeńskim pierwiastkiem, który drzemie w każdym z nas? :D :twisted:

PS. Białogłowy uprasza się o wyrozumiałość i przymrużenie oka ;)

#189 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 02 September 2009 - 18:45

Ja mam pytanie odnośnie notatek tworzonych na iPhone - po synchronizacji widać je nie tylko tam gdzie być powinny ale również w skrzynce pocztowej z mailami :> Zna może ktoś sposób na wyeliminowanie tego błędu?

Pisałem już wcześniej że ten problem i u mnie występuje, jednak nie mam na to recepty.
Pomożesz?

#190 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 02 September 2009 - 19:44

preferences/accounts/mailbox behaviors - potem juz sobie poradzisz

#191 grze

grze
  • 156 posts
  • SkądSoCal, US

Posted 02 September 2009 - 20:12

heh. u mnie finder smiga jak szlaony. z expose mam minimalnego laga ale jednak...nie chce mis ie jednak marnowac czasu na reinstalke, wiec poczekam na update albo jakies reczne rozwiazanie...no i nie sadze zeby to bylo z winy karty graficznej, bo jednak mam nvidie juz tutaj, a widzialem ze ludzie pisza ze na intelowej hasa bez problemu

#192 Naleen

Naleen
  • 6 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 September 2009 - 21:37

No ok. Problemy, o ktorych piszecie to dla mnie magia. u mnie wszystko ok. mail w porzadku, wszystko czyta, wszystko chodzi jak należy. tylko mam wrazenie, ze zamiast chodzic szybciej moj zwolnil. :/ no i jeden problem sie pojawil, niekoniecznie zwiazany z instalacja snow, po ustawieniu w harmonogramie czasu usypiania mac nie zwraca na to uwagi i chodzi dalej. i wkurza mnie, ze po kliknieciu prawym zniknela opcja wiecej i aby wysylac cos na komorke trzeba teraz wchodzic w preferencje. a do nowego expose idzie sie przyzwyczaic, chociaz poprzednie bardziej mi lezalo.

#193 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 02 September 2009 - 21:38

heh. u mnie finder smiga jak szlaony. z expose mam minimalnego laga ale jednak...nie chce mis ie jednak marnowac czasu na reinstalke, wiec poczekam na update

zwlaszcza ze ona nic nie zmieni Snow Leopard – 10.5->10.6 (upgrade) kontra czysta instalacja 10.6

#194 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 02 September 2009 - 21:45

wkurza mnie, ze po kliknieciu prawym zniknela opcja wiecej i aby wysylac cos na komorke trzeba teraz wchodzic w preferencje.

Masz na myśli wysyłanie pliku przez Bluetooth?

Dołączona grafika

Preferencje systemowe > Klawiatura > Skróty klawiszowe, kliknij w Usługi, zaznacz „Wyślij plik
do urządzenia Bluetooth”.

#195 Naleen

Naleen
  • 6 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 September 2009 - 21:59

Masz na myśli wysyłanie pliku przez Bluetooth?

Dołączona grafika

Preferencje systemowe > Klawiatura > Skróty klawiszowe, kliknij w Usługi, zaznacz „Wyślij plik
do urządzenia Bluetooth”.

THX!! Zrobione! :)

#196 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 02 September 2009 - 21:59

Jest to o tyle ciekawe ze nie zauważyłem żadnych lagów/cięcia podczas odpalania Spaces czy przemieszczania się między ekranami (a starałem się bardzo opisywane przez was lagi osiągnąć ) 4 Spaces na każdym kilka okien w tym co najmniej jeden film w quicktime X, przełączne płynne podgląd wszystkich ekranów Spaces płynny tak samo powrót do dowolnego ekranu Lekkie przycięcie udało mi się spowodować odpalając expose na wszystkich ekranach ( w podglądzie wszystkich Spaces) a następnie zamykając expose i jednocześnie przechodząc do któregoś ekranu (odpalonymi 4 filmami) ale było to tak delikatne że mogłem się "przewidzieć" zwłaszcza, że nie udało mi się tego powtórzyć Mini z opisu + 32" podłączone DVI

#197 Naleen

Naleen
  • 6 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 September 2009 - 22:57

Nie mogę pozbyć się wrażenia, że mój komp chodzi wolniej na leopardzie. to chyba nie jest normalne :/ poza tym, gdy odpalam youtuba zaczyna wariować, grzeje się okrutnie i wentylatorki słychać w drugim pokoju. jestem absolutnie i w 100% przekonana, że wcześniej tzn. przedwczoraj jeszcze to się nie zdarzało.

#198 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2009 - 23:11

A u mnie po upgradzie do SL iCal zachowuje się jak w Tigerze, tzn. wyświetla w docku datę Jul 17. Z tego, co się zdążyłem zorientować, to nie jest tylko mój przypadek. Apple - Support - Discussions - iCal & Snow Leopard upgrade. iCal ... Ciekawe kiedy wyjdzie 10.6.1 naprawiający iCal. :lol:

#199 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 03 September 2009 - 00:47

Ja nie mam żadnych problemów ze spaces, expose itp. jedyny problem miałem z wywalaniem maila, ale jest juz na to rozwiazanie no i podczas klikania na strone w top sites taki jakby kod kreskowy, poza tym nie widze zadnych problemow i sam system też szybciej chodzi zarowno w 32 i 64bit.

#200 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 03 September 2009 - 07:13

Wczoraj zainstalowałem na czysto snow leo (poprzednio zaktualizowałem) i system zawsze uruchamia się z kernelem 64bit. Mak z ostatniej rewizji 9.1 z 64bit EFI. Zdziwiło mnie to bo przecież domyślnie miał się z 32bit kernelem uruchamiać.

Pisałem wcześniej tym wątku czy 64bit jest lepszy niż 32? Ktoś odpisał że 64bit ładniej wygląda nic pozatym. Jednak już na polskich blogach widnieją wpisy o największej wydajnośći snoe leo włąśnie w 64bit. Jako że nie mam żadnego konfliktu pomiędzy sterownikami a nowym systemem pozostanę*w tym trybie.

---- Dodano 03-09-2009 o godzinie 08:17 ----
P.S. Chyba wiem dlaczego domyślny jest teraz 64bit kernel. Po zaktualizowaniu do 10.6 zainstaowałem program do uruchamiania zawsze w 64bit. Ale program później usunąłem a teraz jestem jeszcze świeże po formacie więc nie mam jak sprawdzić czy to zasługa programu czy czegoś innego. Program musiałby zmienić*coś w EFI bo po formacie na dysku nie pozostało przecież nic.

Program o którym mówię znajdziecie tutaj.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users