Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#276 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 września 2009 - 09:06

Przykladowo mialem problem z instalacja sterownika do karty dzwiekowej Line6 TonePort. Google i rozne fora pomogly. Inny przyklad - sterownik do myszki Logitech V470 - znow uklon w strone google. Kto pyta, mniej bladzi ;) To tyle zlych przygod ze Snow, jesli nie nazwac ich dobrymi gdyz moje doswiadczenie wzrostlo ;)

#277 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 19 września 2009 - 09:16

Przykladowo mialem problem z instalacja sterownika do karty dzwiekowej Line6 TonePort. Google i rozne fora pomogly. Inny przyklad - sterownik do myszki Logitech V470 - znow uklon w strone google. Kto pyta, mniej bladzi ;) To tyle zlych przygod ze Snow, jesli nie nazwac ich dobrymi gdyz moje doswiadczenie wzrostlo ;)

stery logitecha są generalnie niedopracowane
możesz sobie poczytać na forum logitecha narzekania użytkowników w sekcji mac
odkąd zakupiłem steermouse problemy z myszą się skończyły

#278 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 10:33

Tak sobie czytam, że u większości wszystko gładko i bezproblemowo, u mnie niestety nie. Próbowałem zrobić upgrade, po kilku minutach wyskoczyło okienko z informacją, że jakiś problem i nie można kontynuować instalacji, więc restart. Odpalił się instalator, wybrałem instalację, wybrałem dysk i.. kicha, instalator stwierdził że nie można na tym dysku zainstalować.

Odpaliłem "Narzędzie dyskowe", sprawdziłem dysk, okazało się że nie można z niego korzystać, opcja "Napraw dysk" również nie pomogła, musiałem dysk sformatować. Na szczęście miałem świeżutki backup z Time Machine :)

Snow Leopard zainstalowany, aktualizacje zainstalowane, profile itp przywrócone, ale.. po kliknięciu w ikonkę baterii pierwsza pozycja w menu to: "Wymaga naprawy":

Cytując pomoc:
Wymaga naprawy: Bateria nie działa prawidłowo. Zmiany w jej zachowaniu i ilości przechowywanego ładunku mogą być lub nie być widoczne. Komputer powinien zostać sprawdzony przez autoryzowany serwis Apple. Bez szkody dla komputera nadal można używać baterii przed jej sprawdzeniem.

Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Liczyłem na to, że upgrade potrwa ok. 40 minut, dobrze że nie zrobiłem tego w pracy, miałbym przymusowy dzień wolny :)

Miałem z bateria, a właściwie mam z baterią ten sam problem.
Zaktualizowałem system, zaktualizowałem chyba trzy programy żeby działały pod sl,przebolałem brak wifi, ale bateria przelała szalę goryczy. Wróciłem do 10.5.8 i mam święty spokój, tyle tylko, że baterii już tak zostało.

#279 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 19 września 2009 - 10:37

tak bywa jedni jadą pod wozem drudzy na wozie

#280 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 19 września 2009 - 11:04

10.5 nie miał takiego statusu baterii jak 10.6. Jeśli przed instalacją JUŻ istniał problem z baterią to snow leo po prostu go pokazuje. Jest takie powiedzenie: "Nie zabijaj posłańca", w domyśle takiego, który przekazuje złe wieści. Lepsza zła informacja niż jej brak!

#281 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 12:05

Statusu nie miał, ale my nie piszemy o statusie tylko o działaniu baterii. Na starym systemie bateria pokazywała coś ponad cztery godziny działania. Na nowym tylko 1,5 godziny. Po powrocie na stary pozostało te półtorej. Ostatni raz na baterii pracowałem miesiąc temu więc można przypuszczać, że padła bateria i sam fakt jest tylko zbiegiem okoliczności. Też mam nadzieję, że to zbieg okoliczności...

#282 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 września 2009 - 12:35

z baterii się korzysta one nie lubią stać i się kurzyć

#283 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 12:52

Z baterii korzystam wtedy kiedy potrzebuję, tak samo jak z drukarki, telewizora, auta i innych rzeczy. Nie drukuję dwa razy w tygodniu tylko dlatego, że mam drukarkę. Zwracam uwagę, że pisałem o nagłym spadku wydajności baterii po przejściu na sl i dodałem, że może to być zbieg okoliczności, bo ostatni raz korzystałem z niej miesiąc temu . I tyle.

#284 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 19 września 2009 - 13:32

być może SL oferuje dokładniejsze pokazywanie stanu baterii? albo system na świeżo zbiera lepsze informacje? i fakt, jeśli chcesz, by bateria była żywotna, to używaj jej, niekoniecznie wtedy kiedy potrzebujesz. jak siedzisz w domu także. jeśli masz zamiar trzymać lapka tygodniami na kablu to potem nie dziw się, że spada wydajność bez podłaczenia.

#285 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 13:43

Być może.

#286 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 września 2009 - 13:46

solmark - nieużywana bateria = psująca się bateria jeżeli chce się utrzymać żywotność i zdrowie baterii to należy jej używać po prostu odkładanie na miesiąc na półkę jest złym pomysłem i tu jednak szukałbym przyczyny - w takim użytkowaniu baterii właśnie

#287 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 14:00

No dobrze, poddaję się. Snow Leopard jest najlepszy. Jak ktoś naprawi działanie wifi, zaraz na niego wracam.:grin:

#288 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 19 września 2009 - 14:20

ja własnie czekam na SL, bo mi na Leopardzie nie działa :P

#289 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 15:28

A ja mam odwrotnie.

#290 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 września 2009 - 16:38

Nigdy nie mialem problemow z WiFi, no dobra - kilka razy na Tigerze mi rozlaczyl a czasami nawet czesciej rozlaczal, zwlaszcza jak MB byl dluzej wlaczony. Ale nie rozumiem od czego to zalezy - przeciez sprzet jest ciagle ten sam. Czy sterowniki sa inne czy co? Pytania retoryczne...

#291 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 19 września 2009 - 17:13

Tu nie chodzi o rozłączanie. Na SL nie mogę się połączyć wcale.

#292 bogoria

bogoria
  • 71 postów

Napisano 19 września 2009 - 17:43

moja bateria ma tylko 18 cykli ładowania. wartość pojemności nominalna, a faktycznie w porównaniu z leopardem wskazania czasu używania baterii są o 1/3 mniejsze

#293 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2009 - 21:45

witam! i ja sie podziele swoimi doswiadczeniami z 10.6.... zrobilem instalacje na czysto,gladko przeszla, pozniej z time machine przywrocilem tylko Aplikacje. no i sie posypalo...neooffice padl,modem Option GT HUSPA expres card po wlozeniu do gniazda zmuszal maka do wylaczenia on/off (ten komunikat w kilku jezykach zeby maca wyl). lekko sie przerazilem stanem rzeczy ale co tam,wiadomo to mac ;) neo zamienilem na opena,a firma optiom wyposcila drivery i wszystko jest ok! moim zdaniem Snow jest szybszy,jeszcze bardziej przyjazny dla uzytkownika,jakis taki bardziej poukladany. jestem zadowolony mimo przygod zaraz po instalacji i rozsypce sie niektorych programow. ps.jest jakas lata spolszczajaca open offica na maca?

#294 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 19 września 2009 - 21:47

openoffice jest już po polsku

#295 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 września 2009 - 21:49

Ten komunikat w kilku jezykach to Kernel Panic ;) Normalka jak masz zle stery do sprzetu. To inna odmiana Blue Screen z windy ;)

#296 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2009 - 21:59

openoffice jest już po polsku

pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku ten jest z 2 wrzesnia no i ja mam w j. inglisz :)

#297 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 19 września 2009 - 22:04

pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku ten jest z 2 wrzesnia no i ja mam w j. inglisz :)

a system w jakim języku masz

#298 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2009 - 22:06

system mam w j. polskim

#299 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 19 września 2009 - 22:09

może coś nie tak ściągnąłeś
może z tego linka download: OpenOffice.org Downloads

#300 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2009 - 22:14

no mam do wyboru aqua i x11 ktory "ciagnac " ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych