Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#626 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 03 września 2009 - 21:54

iStat Menus już jest* w wersji pod SL - właśnie sobie zainstalowałam, działa bez problemów. :)

*iStat Menus

Dzieki! Potwierdzam.

#627 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 03 września 2009 - 22:22

jestem po instalacji wszystko pięknie działa

#628 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2009 - 23:03

Koledzy (i koleżanki) mam pytanie odnośnie SL: gdzie się podziały moje programy, które miałem w Tigerze (oczywiście instalacja nowa, oddzielna), ale chodzi o np. Comic Life, Omni Outliner, których pełne wersje miałem w Tigerze. Co z nimi?

Tych programow nie ma juz od 10.5.

#629 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2009 - 23:44

Tych programow nie ma juz od 10.5.

Smutna to informacja, bo korzystałem z nich chętnie, a teraz trzeba będzie zakupić jak trochę talarów do kieszeni wpadnie...

Jakieś alternatywy może? Choć wątpię, bo to były zacne kawałki kodu...

#630 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 04 września 2009 - 00:13

Ja już próbowałem wszystkich metod na odpalenie systemu w trybie 64-bit, ale się nie udaje, mimo, że mam EFI 64.
(tak, metodę z plikiem com.apple.Boot.plist też testowałem)

spróbuj tego - u mnie zaskoczyło

co do samego SL - jestem zawiedziony - w życiu nie musiałem restartować komputera na zmianę z TC, po tym, jak AirPOrt gubi sieć- a po apgrejdzie na "NAJBARDZIEJ ZAAWANSOWANY SYSTEM OPERACYJNY NA ŚWIECIE" muszę robić to 2-3 razy dziennie - plus jest taki, że po takiej gimastyce sam będę "PRECYZYJNIE PODRASOWANY"......

pozdro

#631 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 08:25

Smutna to informacja, bo korzystałem z nich chętnie, a teraz trzeba będzie zakupić jak trochę talarów do kieszeni wpadnie...

Jakieś alternatywy może? Choć wątpię, bo to były zacne kawałki kodu...

Wsadz plyte z Tigerem i sproboj recznie z paczek doinstalowac. Aby wycisnac z paczek programy bedziesz musial uzyc taki program jak Pacifist.

Mi najbardziej brakowalo Big Bang Games czy cos takiego.

Moze z tego wynika ze instalacja na czysto nie jest tak do konca wskazana ;) Przy okazji - u mnie Leopard 10.5 lepiej dzialal jak go zainstalowalem na Tigera niz na czysto. Snowa bede testowal na zewnetrznym na usb, Brakuje mi troche iLife '09 :/ a i nowy Logic jest tez tylko od 10.5.7... Chyba soft wygra ze mna i bede musial sie przesiasc z tak ukochanego Tigera na Leoparda na PPC i na Snowa na C2D. Eh...

#632 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 04 września 2009 - 09:38

Wsadz plyte z Tigerem i sproboj recznie z paczek doinstalowac. Aby wycisnac z paczek programy bedziesz musial uzyc taki program jak Pacifist.

Mi najbardziej brakowalo Big Bang Games czy cos takiego.

Moze z tego wynika ze instalacja na czysto nie jest tak do konca wskazana ;) Przy okazji - u mnie Leopard 10.5 lepiej dzialal jak go zainstalowalem na Tigera niz na czysto. Snowa bede testowal na zewnetrznym na usb, Brakuje mi troche iLife '09 :/ a i nowy Logic jest tez tylko od 10.5.7... Chyba soft wygra ze mna i bede musial sie przesiasc z tak ukochanego Tigera na Leoparda na PPC i na Snowa na C2D. Eh...

w końcu zaczną się i twoje problemy :)

#633 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 10:19

w końcu zaczną się i twoje problemy :)

No predzej czy pozniej bede musial przesiasc sie na nowszy system. Wlasnie insaluje Snowa na dysku usb by zobaczyc jak ogolnie MB daje z nim rade. Przez usb bedize na bank gorsza wydajnosc jednak przynajmniej zobacze jak Snow sie sprawuje.

#634 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 04 września 2009 - 10:36

No predzej czy pozniej bede musial przesiasc sie na nowszy system. Wlasnie insaluje Snowa na dysku usb by zobaczyc jak ogolnie MB daje z nim rade. Przez usb bedize na bank gorsza wydajnosc jednak przynajmniej zobacze jak Snow sie sprawuje.

ja wczoraj zainstalowałem SL i komp dostał kopa, macbook jak w podpisie, oczywiście zrobiłem update
jak na razie jestem bardzo zadowolony, kawał dobrej roboty apple odwaliło (według mnie) z tym systemem
komp startuje szybciej, działa jak tiger
wywalił mi 10 giga z dysku miałem 64 giga z leo wolnego obecnie mam 74 giga
tylko uwaga przed instalacją zrobiłem generalny remont systemu, łącznie z wywalaniem niekompatybilnego softu oraz naprawą uprawnień
wywaliłem z safari niedziałające blokery reklam, zostawiłem click to flash, z autostartu wywaliłem wszystko poza steermouse oraz growl, uaktualniłem pozostałe programy do wersji najnowszych
na koniec przejechałem applejack w trybie AUTO czyli głębokim usuwaniem. po tym odinstalowałem i jego samego
i na samym końcu zrobiłem beckup wszystkich ważnych danych
po samym update chodził wolniej ale po trzech restartach zasuwa jak szalony i tak jest cały czas
jednym słowem na razie zero problemów
pozdro

#635 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 10:49

Co prawda mam wersje 10A261 (czy najnowsza to 10A432?) ale rzeczywiscie - komp mimo ze dysk na usb dostal kopa. Co prawda siedze od kwadransu na nim, jednakze widac roznice w porownaniu do Leoparda. System dziala plynnie (choc i tak moja gma przy expose tnie jesli mam duzo okien otwartych). Czekam teraz na wersje finalna i chyba sie skusze ;) Jednakze zrobie czysta instalke. Mam bardzo duzo roznego softu na Tigerze ktory z racji ze stary to moze nie dzialac w pelni z 10.6, a juz nie mowiac jak wlacze tryb 64 bitowy.

#636 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 04 września 2009 - 11:00

Co prawda mam wersje 10A261 (czy najnowsza to 10A432?) ale rzeczywiscie - komp mimo ze dysk na usb dostal kopa. Co prawda siedze od kwadransu na nim, jednakze widac roznice w porownaniu do Leoparda. System dziala plynnie (choc i tak moja gma przy expose tnie jesli mam duzo okien otwartych).

Czekam teraz na wersje finalna i chyba sie skusze ;) Jednakze zrobie czysta instalke. Mam bardzo duzo roznego softu na Tigerze ktory z racji ze stary to moze nie dzialac w pelni z 10.6, a juz nie mowiac jak wlacze tryb 64 bitowy.

tak działające expose nie jest winą że zrobiłeś update na czystym też tak będzie do pewnego momentu działa płynnie ale jak jest więcej niż 10 okien to otwartych to zaczyna ciąć na gma950
porówny6wałem to w sklepie w nowych macbookach działa expose lepiej

#637 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 11:04

Nie nie, teraz nie zrobilem update - od razu czysta instalka. Ale mniejsza, na Leopardzie tez tak cielo. Cos za cos.

#638 JFS

JFS
  • 105 postów

Napisano 04 września 2009 - 11:31

z autostartu wywaliłem wszystko poza steermouse oraz growl

w jaki sposób wyrzuca się aplikację z autostartu?

#639 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 września 2009 - 11:41

w jaki sposób wyrzuca się aplikację z autostartu?

System Preferences -> Accounts -> Twój użytkownik -> Login Items i tam można usunąć

#640 JFS

JFS
  • 105 postów

Napisano 04 września 2009 - 11:49

super, dziękuję.

#641 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 września 2009 - 14:12

U mnie update trwał ok. godziny na MB (late 2007). Zwolnił mi ok. 5GB danych na dysku, ale dodałem Rosetę i X11. System wstaje szybciej niż Leo, ikony na pulpicie od razu mam odświeżone jak w Tigerze. Zamyka się też bardzo szybko. Zobaczymy jak będzie z hibernacją, bo pod Leo miałem zawsze stres: 50% szans, że zwiśnie. No i zobaczymy jak z rozłączaniem AirPorta, to też mnie wkurzało. Expose chodzi mi dobrze, parę artefaktów widziałem przy którymś stacku co prawda... Ale za to w koszu pojawiła się komenda "Odłóż", można zadecydować, czy wywalić z niego zablokowane elementy, a w preferencjach językowych można wreszcie ustawić czy przecinek to kropka, czy przecinek ;) Szkoda, że Captain FTP nie działa, dostałem kiedyś gratis klucz do niego, a teraz pewnie trzeba będzie zakupić.

#642 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 04 września 2009 - 15:43

a propos tego zwisania podczas trybu uśpienia, mi się to zawsze zdażało pod leo i tigerem gdy w trybie uspienia podlaczylem lub odlaczylem cos od usb. z snowem jeszcze tego nie sprawdzalem...

#643 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 20:00

a propos tego zwisania podczas trybu uśpienia, mi się to zawsze zdażało pod leo i tigerem gdy w trybie uspienia podlaczylem lub odlaczylem cos od usb. z snowem jeszcze tego nie sprawdzalem...

Alez co tam sie wieszalo? Przeciez jedyny objaw gdy cos sie podlaczylo pod usb gdy laptop byl uspiony to chwilowe obudzenie kompa ktory i tak po chwili znow zasypial.

#644 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 04 września 2009 - 20:14

bardzo uciążliwe nie ma co, no nie da się z tym żyć

#645 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 20:17

Moim zdaniem to kwestia firmware a nie systemu. Niech lepiej ktos powie czy Windows na Boot campie tez tak sie zachowuje. Z reszta sam to przetestuje gdy u siebie bede mial Win na boot camp.

#646 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 04 września 2009 - 21:42

bardzo uciążliwe nie ma co, no nie da się z tym żyć

No żebyś wiedział, jak masz otwarty ważny projekt w final cut albo nieskonczone zdjecie w photoshopie i uspisz na chwile komputer wypniesz drukarke bo chcesz wydrukowac cos z innego komputera to ten sie zawiesi i trzeba resetowac to jednak trcohę uciążliwe to jest...

I nie pisz mi tu postów typu "trzeba bylo zapisywać projekt przed uśpieniem"

Alez co tam sie wieszalo? Przeciez jedyny objaw gdy cos sie podlaczylo pod usb gdy laptop byl uspiony to chwilowe obudzenie kompa ktory i tak po chwili znow zasypial.

No w moim przypadku już z tego drugiego uśpienia się nie budził, trzeba było długo cisnąć "power" żeby można było go włączyć ponownie...

#647 Tomasz Idzi

Tomasz Idzi
  • 119 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 września 2009 - 22:02

nie wiecie, kiedy będą sprzedawane MacBooki już z Leopardem Snow?

#648 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 września 2009 - 22:19

Ja miałem zwisy bez USB. Zamykałem klapę w MB lub klikałem "Uśpij", monitor gasł, zapalała się biała dioda z przodu obudowy i tyle. Dysk i wiatraki było słychać dalej, ale już*nic oprócz Power nie działało...

#649 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 września 2009 - 11:00

Dziwne. To byc moze bylo spowodane jakims bugiem w Leopardzie. Z Tigerem nie bylo zadnego problemu. Mniejsza, wazne by w Snow nie bylo tego efektu.

#650 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 września 2009 - 11:51

idziak - teoretycznie od daty premiery... wystarczy poczytać

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych