Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#651 Apetyczny

Apetyczny
  • 64 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 06 września 2009 - 08:59

W poprzedniej G5 wystepowal u mnie taki problem z usypianiem. Potem nie chcial wstawac i trzeba bylo resetowac. Po wymianie na iMaca problem zaniknal. Moze chodzi wiec o komputer raczej niz o soft?

#652 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 11:34

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tego typu post, ale co, ryzyk fizyk :) temat o SL Po aktualizacji na SL safari nie pobiera plików. Czy ktoś wie co z tym zrobić?

#653 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 06 września 2009 - 12:09

może po prostu pobiera, ale do katalogu "Downloads/Pobrane rzeczy"?

#654 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 12:23

w ogóle nie pobiera, klikając w link, trafia on do paska startu w safari i nic, czarna strona. Nie włącza się w ogóle okno pobierania.

---- Dodano 06-09-2009 o godzinie 13:25 ----
Zainstalowałem firefoxa dla porównania i tam wszystko ok, uruchamia się oko pobierania firefoxa.

#655 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2009 - 13:50

nie instalowałeś przypadkiem jakiego speed download, igettera czy innego dodatku w tym stylu? zapewne tak

#656 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 06 września 2009 - 13:58

nie instalowałeś przypadkiem jakiego speed download, igettera czy innego dodatku w tym stylu?
zapewne tak

Gdzies niedawno juz byl podobny temat i wlasnie okazalo sie ze speed download jesli jest zainstalowany tylko dla jednego usera to Safari sie krzaczy.

#657 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 16:28

Był temat tylko safari było tam w wersji 3 i na L, a ja mam safari 4 na SL. Na leopardzie wszystko działało, po przejściu na SN czarna strona :/ Speed usunięty-bez zmian ( na leopardzie safari działało ze speedem).

#658 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 września 2009 - 16:37

Powiem szczerze ze nie bylo warto przesiadac sie na SL :) Bynajmniej narazie. Czesc aplikacji nie dziala (np. Growl) a czesc tylko w 32bit (np. Safari+AdBlock). Upgrade zakonczyl sie fresh install bo system po nim nie wstal ... no coz, cale szczescie ze mialem backup dysku. Po za wydluzeniem czasu pracy na baterii i szybszym usypianiem nie widze wiekszych zmian ;/ Co ciekawe budzi sie wolniej ...

#659 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2009 - 16:55

iGregor - no to zapewne nie usunąłeś Speed'a w pełni (sam .app to nie wszystko, jest jeszcze plugin do Safari), bądź coś z jego pozostałymi ustawieniami się gryzie ja mam i miałem Speed Download i działa jak złoto może zaciągnij najnowszą wersję i zainstaluj z powrotem?

#660 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 17:32

z internet plugin usunąłem speeda i safari działa :) jeszcze tylko sprawdzę czy działa speed bez tej wtyki. Dzięki Ps. Roberto thx

#661 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 06 września 2009 - 18:31

kolejny przykład instalowania nowego systemu na pałę, a tak niestety nie przejdzie

#662 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 18:41

No nie dokończa na pałę, speed bez wtyczki nie działa, wiec trzeba ją po prostu wyłączyć w preferencjach. A swoją droga ciekaw jestem co masz na myśli mówiąc instalacja na pałe?

#663 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 września 2009 - 18:52

No nie dokończa na pałę, speed bez wtyczki nie działa, wiec trzeba ją po prostu wyłączyć w preferencjach.
A swoją droga ciekaw jestem co masz na myśli mówiąc instalacja na pałe?

Gonienie za gorącą nowością ... często zbyt gorącą ;)

#664 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 września 2009 - 18:53

np wywalenie niekompatybilnych programów z autostartu wywalenie niedziałających preferencji systemowych mam dalej pisać? wszystko to może spowodować dziwne zachowywanie się systemu po upgrade i lawinę komentarzy jaki to SL jest niedopracowany jakoś u mnie wszystko działa i to szybko

#665 iGregor

iGregor
  • 20 postów

Napisano 06 września 2009 - 19:11

nooo gdybyś tak dalej pisał to wywalilibyśmy wszystko i doszli do pantery. Nic nie powywalałem i jest ok. To był problem z preferencjami speeda a nie SL, więc ...SL komentarz pozytywny. Niekompatybilność programów nic nowego. kiler129- co zabrakło dla ciebie :)

#666 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 września 2009 - 19:19

nooo gdybyś tak dalej pisał to wywalilibyśmy wszystko i doszli do pantery.
Nic nie powywalałem i jest ok. To był problem z preferencjami speeda a nie SL, więc ...SL komentarz pozytywny.
Niekompatybilność programów nic nowego.

kiler129- co zabrakło dla ciebie :)

to się w takim razie ciesz, ty zrobisz tak ja robię tak
zapewniam cię że do pantery nigdy nie doszedłem
ale nie miałem od początku problemów z OSX
postępuje według mego schematu przy każdym update i mam spokój

#667 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 września 2009 - 21:53

Mnie wpienil SL upgrade. Nie wiem co mialem az tak niestandardowego ... w kazdym razie zakonczylo sie znakiem zakazu. Gdybym nie mial backupu nie byloby tak rozowo... teoria sie potwierdza tak z windows, jak linux jak i mac - po premierze szjas, po update super system (ndt windows).

#668 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 06 września 2009 - 22:10

Dobra, a ja mam taki problem, jak pisałem wcześniej mam jakieś takie wyblakłe kolory na moim mac pro. Wcześniej zdarzyla mi się taka sytuacja kiedy podłączylem mojego MBP do monitora(DELL) jednak po ok. tygodniu od nieużywania monitora kolory powrócily do normalności, teraz po updacie tiger->snow kolory są w porządku. Na macu pro w połowie poradziłem sobie z problemem - zamiast profil dell 2408WFP dałem na Apple RGB kolory mniej-wiecej są takie jak na MBP jednak ikony zarowno w docku jak i w finderze są dalej wyblakłe z tym, że ikony aplikacji zainstalowanych po updacie są już normalne i np. ikona adium(zainstalowny przed update) kiedy jest wyłączony jest wyblakły, a jak się go włączy kolor już jest ładny bo jest inna grafika... /edit: pomogło przestawienie gammy w monitorze z MAC na PC

#669 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 września 2009 - 08:57

Ja mimo ze tak zatwardziale bronilem Tigera stwierdzam ze nowy system jest rownie stabilny co 10.4.11. Takze jesli macie wciaz Tigera na Intelu to warto pomyslec o przesiadce.

#670 kozzie

kozzie
  • 156 postów

Napisano 07 września 2009 - 10:37

a SL Family Pack jak nie było, tak nie ma

#671 7level

7level
  • 21 postów

Napisano 07 września 2009 - 10:54

Mało tego - Mac Box Set z SL - też jak nie było, tak nie ma :(

#672 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 08 września 2009 - 00:23

Jak ktoś chce odblokować se 64bit kernel to tutaj jest opis jak to zrobić: netkas.org Unlocking all 64-bit efi Macs for 64-bit kernel. .Znajomy sprawdził i włączyło mu 64bit kernel, więc każdemu teraz musi.
Chłopaki z netkas nie próżnują ;). Jak widać blokada jest zaszyta w samym EFI, więc nawet mając EFI64 i dodając ten wpis arch=x86_64 nic to nie dawało. Teraz kto chce może se włączyć 64bit kernel jeżeli potrzebuje.
Enjoy ;)

#673 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 08 września 2009 - 03:41

a może prościej: Apple - Downloads - System/Disk Utilities - SixtyFourSwitcher ;)

#674 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 08 września 2009 - 07:55

bleee u mnie napisał, że na moim MB nie pójdzie :(

#675 kozzie

kozzie
  • 156 postów

Napisano 08 września 2009 - 10:21

Czy jak kupię Family Packa, to będę mógł go używać na komputerze firmowym, który znajduje się w domu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych