Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#576 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 01 września 2009 - 17:00

Co to ma być??? Mam dość. Pocałujcie mnie w tyłek. Właśnie zaczynam ściągać z torrentów. Nie rozumiem... wciskam im pieniądze do ręki a oni mówią, że nie ma...

Tupnięcie nogą zamienia subiektywne odczucia w obiektywną prawdę.

Może spróbuj tak: ściągnij sobie z torrentów, a jak towar deficytowy znów pojawi się w sklepach, to dokup sobie pudełko.
Albo jeszcze inaczej: ściągnij system z torrentów, następnie włóż do koperty 129 złotych i wyślij do Apple. ;)

#577 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 17:08

W Cortlandzie mają być jutro dostępne, w salonie warszawskim na Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7A, niestety oni nie prowadzili/dzą zapisów na system, więc kto pierwszy ten lepszy :) no i nie wiadomo konkretnie o której godzinie do nich dojadą :???:

#578 Robiq

Robiq
  • 41 postów

Napisano 01 września 2009 - 17:22

roznica Witam Ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc czy sa roznice miedzy wersja GM a Oficjalna ? wiem ze to ten sam build (tak jest napisane) ale chodzi mi o to czy sprawdzil to ktos empirycznie Bo u mnie upgrade z wersji GM niestety zamulił Leo zwłaszcza strat ktory teraz trwa i trwa ze 2 min a z tego co sledze watek to raczej wszystkim upgrade wyszedl na plus, wiec jak to jest z tym buildem ? Jak to samo to narazie zostaje przy LEO a jak jednak sa jakies roznice to skusze sie i zakupie SL :)

#579 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 01 września 2009 - 22:01

Ja tam się sprawami piractwa nie przejmuję, co prawda nie jestem jakimś tam piratem żeby ściągać co chwilę coś z torrentów, bo jednak kupilem oryginalnego snowa, ale sprawami typu instalacja na tigerze itp. to już się mało przejmuję jak to było w przypadku osób panikujących kilka stron wcześniej ;-)

No tak, ale jeżeli nie masz Leoparda to masz tak samo legalny system jak ten z torrentów.

#580 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 01 września 2009 - 22:21

Ja tam się sprawami piractwa nie przejmuję, co prawda nie jestem jakimś tam piratem żeby ściągać co chwilę coś z torrentów, bo jednak kupilem oryginalnego snowa, ale sprawami typu instalacja na tigerze itp. to już się mało przejmuję jak to było w przypadku osób panikujących kilka stron wcześniej ;-)

I jak się czujesz mając pirata za 130 zł? Po co przepłacać skoro nie ma różnicy? Trzeba było zassać z netu :P

#581 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 01 września 2009 - 22:23

No tak, ale jeżeli nie masz Leoparda to masz tak samo legalny system jak ten z torrentów.

Jakby jednak nie patrzeć - mniejsze zło.
Zrobię tak samo, a powód jest prozaiczny - jestem uczniem i nie mam kasy na cały Mac Box Set. A jeżeli mam podjąć decyzję czy kupić 'nośnik' (bez odpowiedniej licencji) za 129 złotych, czy ściągnąć z TorrentStore - wybiorę to pierwsze.
Jak będę zarabiał to dam jeszcze Apple zarobić... ;)

#582 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 września 2009 - 22:25

iFilip - zanim zaczniesz gadać takie rzeczy, to może sprawdźcie o czym była dyskusja kilka stron wcześniej (o tym czy można zainstalować Snoe w wersji upgrade na czysty dysk [jeżeli się posiada Leo oczywiście] czy za każdym razem trzeba robić Leo->Snow Leo, a w niektórych przypadkach [up-to-date] Tyrgrys->Leo->Snow Leo) ja tam wierzę, że TTymek zrobił po prostu skrót myślowy Simborek - a co ci to da? przepłacisz tylko. a iWorka i iLife zawsze sprzedać możesz jak nie chcesz - popytaj, może ktoś z tobą zakupi cały zestaw i się nim podzielicie - IMO o wiele lepsze wyjście chyba że licencja BoX Set na to nie pozwala, chociaż wątpię, bo tam każdy program ma swoją, zwykłą licencję BOX raczej

#583 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 01 września 2009 - 22:27

OS na zapisy jak za komuny. Dziekuje, postoje. Sa inne metody zdobycia softu, kupei jak bedzie mi wygodnie a nie sklepowi ;)

#584 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 01 września 2009 - 22:28

Notabene, SL dla studentów i uczniów mógłby być w cenie 29$. W końcu wielkich strat by na tym nie było, choć Mac Box Set w Stanach nie kosztuje takich horrendalny pieniędzy...

#585 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 01 września 2009 - 22:33

Roberto. Wypowiedź była nie do końca jasna i ja zrozumiałem to w ten właśnie sposób. Simborek. Nie możesz wybierać ile masz zapłacić. Albo kupisz całość, albo się nie wygłupiaj. Jak cię nie stać, to zostań przy Tigerze. Nie ma tu czegoś takiego jak mniejsze zło. Nie można mieć trochę legalnego programu, tak jak nie można być trochę w ciąży.

#586 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 września 2009 - 22:33

Simborek - u nas też nie kosztuje super drogo iLife+iWork+OS X za 675zł? znajdź mi zestaw Windows+MS Office+??? za taką kwotę naprawdę, ktoś na spółkę się na pewno skusi jeżeli będzie mógł zaoszczędzić np. 50zł na iWorki i 50 na iLife

#587 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 01 września 2009 - 22:53

Jakby jednak nie patrzeć - mniejsze zło.
Zrobię tak samo, a powód jest prozaiczny - jestem uczniem i nie mam kasy na cały Mac Box Set. A jeżeli mam podjąć decyzję czy kupić 'nośnik' (bez odpowiedniej licencji) za 129 złotych, czy ściągnąć z TorrentStore - wybiorę to pierwsze.
Jak będę zarabiał to dam jeszcze Apple zarobić... ;)

Powtarzam - czy jest sens w takim wypadku pracować na tak samo legalnym systemie jak na tym zassany z Torrentów? :) Ja tam nie wiem czy mniejsze zło :). Masz do wyboru: nie wydajesz kasy i masz nielegalny system, albo wydajesz 129zł i dalej masz nielegalny system :). Jak chcesz już teraz za te 129zl dać zarobić Apple, to możesz po prostu im wysłać pieniądze :). Jak będziesz zarabiał to pewnie kupisz nowego Mac'a, z którym i tak dostaniesz legalnego SL :).

Ale co ja tam będę - to są Twoje pieniądze, a nie moje :).

#588 home theatre

home theatre
  • 91 postów

Napisano 01 września 2009 - 23:25

No cóż update-owałem snow leoparda.......i niestety, wszystko działa jak kupa :( Nagminie wywalają się : Iphoto, Imovie, Final cut 3, Motion 4, Logic 9, Pages....juz o innych nie bede wspominal, natomiast wymienione no sztandarowe aplikacje Apple za ktore trzeba bylo wydac mnostwo pieniedzy.....teraz niestety od 3 godzin siedze i przegrywam wszystko zeby zainstalowac system na czysto. Ech.....szkoda ze sie dalem namowic na update, mam nadzieje ze kogosc w pore ostrzege. Pozdrawiam

#589 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 01 września 2009 - 23:39

zbieraj, iFilip, snow leoparda oryginalnego kupiłem po to żeby zainstalować go na macu pro z racji, że czerpię z niego jakieś tam zarobki, nie chce mieć problemów i nie jestem wielkim złodziejem. Także SL na MP jest w pełni legalny. Co do MBP z Tigerem to jakby się dopatrywać kiedyś miałem na nim wgranego leoparda bo mi przysługiwał, bodajże za darmo czy jakieś grosze, ale wróciłem na tigera(nie pamiętam jak to dokładnie było, nawet chyba go nie instalowałem, ale prawnie byłem jego właścicielem), jedyną niezgodność jaką można mi zarzucić to to, że nie miałem kupionego family packa SL/drugiej wersji systemu. Ale ogólnie to co chcę podkreślić - jak mi ktoś sprawdzi czy wcześniej miałem na MBP leoparda? Pokażę im pudełko SL i jestem czysty. Sprawa legalności oprogramowania to w dużej mierze jedynie sprawa czystego sumienia... /moze troche nie jasno sie wypowiadam, ale jakis jestem dzis zaspany i jest pozno w nocy :D

#590 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 02 września 2009 - 08:35

Co w przypadku utraty pudelka i paragonu zakupu ? Bede nielegalny w przypadku kontroli, czy obronie sie pokazujac "czyste sumienie" wyprane w Perwollu ? Nie mam nic przeciwko testowaniu SL z torrentow - tak powinno byc przed kupnem kazdego produktu. Spodoba sie to kupuje, nie to rozstajemy sie bez bolu.

#591 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 września 2009 - 08:37

Jeżeli w ogóle jesteś posiadaczem (jakkolwiek) Leoparda, to upgrade SL (lub instalacja na czysto) jest legalna.

#592 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 02 września 2009 - 08:47

Zbyt slodko by to wygladalo - masz dokladny zapis licencyjny, jakies potwierdzenie ?

#593 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 września 2009 - 09:34

Tak - iSource i iSpoty. Wszędzie mówią, że licencja zakłada, że masz Leoparda, którego licencję oczywiście spełniasz. Kłopot polegał na tym, że ja się wcześniej upierałem, że to może być tylko upgrade i instalacja na czystym się nie liczy, natomiast w w/w wytłumaczyli mi, że nie. Jeżeli chce zainstalować na nowo system, a nie chce przechodzić przez piekło w postaci instalacji najpierw jednego, a potem drugiego, to mogę od razu Snowa zainstalować.

#594 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 września 2009 - 10:31

co jest logiczne i normalne ;) tzw. KISS ;)

#595 marcin07

marcin07
  • 97 postów
  • SkądZewszad

Napisano 02 września 2009 - 15:37

Sądząc po brakach w zapopatrzeniu Apple/SADyści wykazali się kompletnym brakiem wiary w użytkowników

#596 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 02 września 2009 - 16:39

A mi sie wydaje ze SL sie bardziej muli jak poprzednik. Jakos waszego optymizmu nie widze. Instalacje robilem na czysto po czym transferowalem profil uzywajac kopii z TC. Nie jestem zadowolony z tego systemu. Narazie zmienilem system tylko na jednym laptopie a na innych zmienie dopiero jak system do tego dojrzeje bo narazie to jakas beta jest (bledy w wyswietlanej grafice i inne niespodzianki). Oczywiscie malo kto wie ze jego wspanialy system uruchamia defaultowo jadro 32 bitowe. WIec wyglada na to ze apple juz drugi raz sprzedaje 64bit system (Leopard tez mial byc 64bit) dajac ludziom 32 bit :). Po uruchomieniu jajka 64bit kilka aplikacji mi nie chodzi w tym kluczowe coolbooki wiec odpuszczam. Pozdrawiam fanatykow :)

#597 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 02 września 2009 - 17:02

A mi sie wydaje ze SL sie bardziej muli jak poprzednik. Jakos waszego optymizmu nie widze. Instalacje robilem na czysto po czym transferowalem profil uzywajac kopii z TC. Nie jestem zadowolony z tego systemu. Narazie zmienilem system tylko na jednym laptopie a na innych zmienie dopiero jak system do tego dojrzeje bo narazie to jakas beta jest (bledy w wyswietlanej grafice i inne niespodzianki). Oczywiscie malo kto wie ze jego wspanialy system uruchamia defaultowo jadro 32 bitowe. WIec wyglada na to ze apple juz drugi raz sprzedaje 64bit system (Leopard tez mial byc 64bit) dajac ludziom 32 bit :). Po uruchomieniu jajka 64bit kilka aplikacji mi nie chodzi w tym kluczowe coolbooki wiec odpuszczam.

Pozdrawiam fanatykow :)

jest coolbook po SL więc chodzi na pewno

#598 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 września 2009 - 17:04

ludzie się napalili na te 64 bity jak nie wiadomo na co :D jest to aż zabawne

#599 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 02 września 2009 - 17:05

ludzie się napalili na te 64 bity jak nie wiadomo na co :D
jest to aż zabawne

dokładnie mnie tam starczy 32:D

#600 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 02 września 2009 - 17:34

Jak dobrze ze na PPC Snow Leoparda nie bedzie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych