Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook dla studenta - warto?

• Please log in to reply
127 replies to this topic

#101 michal21

michal21
  • 47 posts

Posted 30 August 2009 - 21:04

No tak, wszsytko sobie można wytłumaczyć...

#102 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 August 2009 - 21:12

bo tutaj nie ma definitywnej określonej odp. który lepszy każdy ma swoje kryteria szkoda tylko, że zadałem tyle pytań a na żadne nie uzyskałem odpowiedzi dlatego pierwszą odp. na pytanie "który lepszy" powinno być "czego oczekujesz i co chcesz nim robić"

#103 michal21

michal21
  • 47 posts

Posted 30 August 2009 - 21:29

Materiały - włókno węglowe i aluminium Ekran- jaśniejszy, nie odbija tak światła (tylko nie pisz że niektórzy to lubią...) 100% wierność barw Moj komputer to Vaio Z21 WN/B Tak, cyferki, przekładają się na szybkość działania i jakość codziennego używania komputera Dodatki nie są aż tak istotne ale uważam że w laptopie Modem 3G powinien być wbudowany...

#104 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 30 August 2009 - 21:37

Ogólnie DELL i system sprawuje się dobrze oprócz paru drobiazgów np. wyskakujące okienka z pytanie „czy na pewno..” Itp.

Wystarczy wejść w Panel Sterowania --> Konta użytkowników --> Włącz lub wyłącz funkcję Kontrola konta użytkownika. Odznaczasz, restartujesz komputer i system już nigdy Cię nie zapyta, czy jesteś pewien, że chcesz uruchomić... ;] Google prawdę Ci powie :)

#105 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 August 2009 - 21:52

cyferki przekładają się na szybkość działania - jasne tylko co z tego, jeżeli nie wykorzystujesz tych cyferek? wtedy taką samą szybkość i jakość działania możesz uzyskać na słabszym sprzęcie jasne, 32GB są fajne, tylko co jeżeli ja potrzebuję w porywach np. tylko 8GB? warto wrzucać dodatkowe 24GB? niektórzy się lepiej czują kiedy kupią za daną kwotę sprzęt o jak najwyższych numerkach (osobiście nazywam to magią cyferek) a inni lepiej, kiedy za daną kwotę kupią sprzęt który po prostu im pasuje i spełni ich wymagania osobiście uważam drugie podejście za zdrowsze, ale na rynku panuje jednak to pierwsze raczej :) i jasne, magia cyferek też na mnie działa. dopóki nie uspokoję się i nie pomyślę ;)

#106 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

Posted 30 August 2009 - 21:54

michal21, powiedz mi nie denerwuje Cię umiejscowienie tego czytnika linii papilarnych tak pomiędzy dwoma przyciskami touch pada?? moja kobita ma w hp,i z boku ten czytnik, to jak coś pisze u niej to ciągle najeżdżam łapą i ten durny komunikat w prawym górnym rogu się włącza. Ogólnie notebook super, gdybym tą kasę wydał na 13" też bym go bronił:)

#107 michal21

michal21
  • 47 posts

Posted 30 August 2009 - 22:00

Hehe....tu nie chodzi o to że bronie....po prostu była chłodna kalkulacja i wypadło na tego kompa :) Niechcaący ani razu go nie dotknąłęm a kilka razy korzystałem z touchpada...

#108 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 31 August 2009 - 10:49

jak dla mnie to chłodna kalkulacja cyferek przy wyborze komputera to jednak nie wszystko.. ;) poza tym zauwaz tez, ze Twoj komputer jest o ponad 3000-4000zł drozszy na polskim rynku od MBP 13". Trudno więc je porównywać, bo nie są z tej samej półki cenowej. na dobra sprawe za 8000zł możesz już mieć MBP 17", który co prawda jest cięższy, ale parametrami przewyższa Vaio (3,06ghz, 500GB HDD) Ja się zgadzam z Roberto - nie kupiłbym ani jednego ani drugiego. Żal mi kasy na coś, czego nigdy nie wykorzystam w 100%:) Chociaż wiadomo, że są ludzie którym 500GB jest potrzebne. W miejscu w którym pracuje, stoją 3 dyski (1TB każdy) a trzeba dokupić więcej:P

#109 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 August 2009 - 11:08

rosner - jeżeli wziąć np. numerek systemu operacyjnego: (windows) 7 kontra (mac os) 10.6 to wg chłodnej kalkulacji tutaj wygrywa OS X ;)

#110 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 31 August 2009 - 11:16

:D Ten argument mnie rozbroił, ale w pozytywnym sensie :D Dzięki Roberto!!! Jak przedstawić wygodę pracy na maczku, komuś kto nie próbował? Albo nie był w stanie zmienić prostych nawyków czy to myślowych, czy też ruchowych? I wyskakuje z cyferkami? Właśnie TAK :D Żeby nie był taki offtop w kwestii wyboru komputera na studia, pozostaję neutralny. Sam bym się zastanawiał i przyglądał konkretnej sytuacji. No ale windę też można postawić... więc... Trudny wybór. Dochodzi też kwestia zazdrości i dyskryminacji, serio mówię. Pozdrawiam

#111 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

Posted 31 August 2009 - 11:43

na pewno mac jest rewelacyjny dla pedantów, wiadomo gdzie rozmieszcza pliki, wszystko ze wszystkim współpracuje, brak totalnego chaosu Dla mnie to jest jeden z plusów mac osx

#112 kiler129

kiler129
  • 403 posts
  • SkądSiedlce

Posted 31 August 2009 - 20:30

Ale Mac ma tez swje minusy. Np. durna polityka apple dot. mDP.
Przelotka DVI>VGA NIE DZIALA na kabelku mDP>DVI ... a szkoda.
HDMI dziala ale bez glosu.

#113 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 06 September 2009 - 16:28

ja wlasnie odebralem macbooka pro 13" i jestem poki co zachwycony:D mam tylko dwa pytania: czy warto kupowac office:mac, czy tez lepiej na bootcampie wgrac windowsa i tam zwyklego officea? slysze bardzo podzielone opinie na temat tego macowego officea.. i drugie moje pytanie (czesc osob pewnie je uzna za wyjatkowo ignoranckie, ale prosze o wyrozumialosc z racji tego ze na macosx sie prezsiadlem 2h temu;p). Otoz przed chwila wgralem sobie Adium i w tej chwili ikonka tego "ptaszka" widnieje mi rowniez na stacku z aplikacjami.. wydaje mi sie ze jest to spowodowane tym, ze adium jest pierwsza aplikacja na liscie. Co moge zrobic zeby byla normalna ikona? :P

#114 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 September 2009 - 16:51

IMO - jeżeli naprawdę nie potrzebujesz MS Office to nie warto - po co pakować w to kasę? lepiej użyć darmowego Open Office - proste to to, zgodne z MS Office w b. dużym stopniu czy tam iWorka, ale to już płatne ;) to jest kaczka - to raz (i można tę ikonkę łatwo zmienić - popatrz sobie na stronie adium w xtras - ten program ma naprawdę masakryczne możliwości 'kustomizacji') no jak masz stack z aplikacjami to masz stack ;) nie rozumiem za bardzo pytania - co rozumiesz przez 'normalną ikonę'? kliknij PPM na stack'u może znajdziesz tam coś ciekawego zapewne tak ;)

#115 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 06 September 2009 - 17:04

aaa juz ogarnalem! bo zylem w przekonaniu, ze pod stackiem kryje sie tylko jedna ikona, a nie kilka (szeregowane wg nazwy, daty utworzenia etc.) Jeszcze jedno pytanie - sciagam sobie wlasnie do aplikacji Mail cala poczte z Gmaila (jest tam ponad 1200 wiadomosci). Jednak sciaga mi ona po 20-25 wiadomosci raz na kilka minut zamiast calosci naraz (za peirwszym razem sciagnela 250, od tej pory po 20-25). Nie moge znalezc opcji ktora odpowiada za sciaganie ilosci wiadomosci, czy moze mi ktos napisac gdzie to i z czym sie je? pzdr

#116 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 06 September 2009 - 17:28

IMO - jeżeli naprawdę nie potrzebujesz MS Office to nie warto - po co pakować w to kasę?
lepiej użyć darmowego Open Office - proste to to, zgodne z MS Office w b. dużym stopniu
czy tam iWorka, ale to już płatne ;)

Oj OpenOffice to bym nie polecal - na maczku chodzi fatalnie, za to iWork jest niedrogi i bardzo fajny, a np. keynote jest taki ze powerpoint wysiada :)

#117 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 September 2009 - 17:39

na maczku chodzi… typowo ;) cóż, jeżeli ktoś potrzebuje od czasu do czasu tylko to raczej nie problem ;) pytanie też czy potrzebny cały pakiet, czy np. tylko coś pokroju worda (też się darmowa alternatywa znajdzie)

#118 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 06 September 2009 - 17:43

Na czym polega "fatalność" działania Openoffice na maku? Używam do pracy od dłużego czasu i po prostu działa - tak na PC jak i na macu.

#119 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 September 2009 - 18:22

mułowaty jest trochę ;)

#120 kiler129

kiler129
  • 403 posts
  • SkądSiedlce

Posted 07 September 2009 - 22:46

Ale za to iWork działa świetnie ;) Co do Gmaila skonfigurowałeś wg ich instrukcji do IMAP (POP3 ma wspomniane limity aby nie zapchać serwera poczty)?

#121 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 09 September 2009 - 11:55

Co do Gmaila skonfigurowałeś wg ich instrukcji do IMAP (POP3 ma wspomniane limity aby nie zapchać serwera poczty)?

To zależy, możesz się pobawić żeby Ci notatek nie zostawiał na gMailu. Tak samo możesz ustawić, gMail żeby kasowanie wiadomości automatycznie je archaizowało, ale to w dużej mierze rzecz gustu i jak tam korzystasz z poczty. Polecam raczej IMAP, POP3 czasem "muli" IMAP bardziej niezawodny się wydaje.

#122 kiler129

kiler129
  • 403 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 September 2009 - 18:11

To zależy, możesz się pobawić żeby Ci notatek nie zostawiał na gMailu. Tak samo możesz ustawić, gMail żeby kasowanie wiadomości automatycznie je archaizowało, ale to w dużej mierze rzecz gustu i jak tam korzystasz z poczty. Polecam raczej IMAP, POP3 czasem "muli" IMAP bardziej niezawodny się wydaje.

Pewnie dlatego ze mniej osob go uzywa ;)

#123 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 10 September 2009 - 19:00

Nie wiem czy właśnie taki jest powód, ale Google również zaleca korzystanie z IMAP w przypadku wyboru między tym protokołem a POP3.

#124 kiler129

kiler129
  • 403 posts
  • SkądSiedlce

Posted 13 September 2009 - 00:17

Nie wiem czy właśnie taki jest powód, ale Google również zaleca korzystanie z IMAP w przypadku wyboru między tym protokołem a POP3.

Bo IMAP to jak przjscie z 9x na NT - bolesne chwilami ale naprawde warte zachodu :)

#125 pkos

pkos
  • 242 posts

Posted 13 September 2009 - 07:26

IMAP ma w zasadzie same zalety i dla użytkowników i dla dostawcy.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users