Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook dla studenta - warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#1 makbol

makbol
  • 64 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:45

Witam

Rozglądam się za dobrym laptopem na studia. Służyłby mi zarówno do grafiki 2D/3D jak i rozrywki (internet, gry, muzyka, okazyjne montowanie filmów). Oczywiście rzecz wiadoma że na MacOS'ie gry mi nie zadziałają, z tego co wiem można zainstalować Windows ale nie wiem konkretnie jak to wygląda ze sterownikami i czy wszystko działa tak jak powinno.

Zastanawiam się głównie nad tym czy warto mi kupować macbook'a (miałbym około 3500 - 3800) i mógłbym się ewentualnie szarpnąć na Macbook'a unibody albo białego, jednak nie jestem pewien. Mam wątpliwości czy cena za laptop którego jednak jakby nie patrzeć sprzęt jest lichy za cene którą płacę rzeczywiście coś da mi więcej. Aktualnie korzystam z Visty i jestem zadowolony. Nie narzekam na stabilność i ogólnie system ten pasuje mi więc tak właściwie to nie wiem co innego mógłby mi zaoferować MacOS. Stabliność? Nie narzekam na nią. Wygląd? I to i to mi się podoba więc bez różnicy. Szybkość? Jest w porządku.
Korzystam aktualnie z iPhone i jestem bardzo zadowolony, i właśnie tylko dlatego zastanawiam się nad Macbookiem. Oczywiście komputer musiałby być na co najmniej 4lata.

Dla porównania:
MacBook White: Najnowszy Apple Macbook White 2.13GHz/160GB/2GB (706217747) - Aukcje internetowe Allegro 3499 zł
Sony Vaio Sony Vaio VGN-NS11Z/S T5800 4GB 320GB BluRay (701376377) - Aukcje internetowe Allegro 2 725,74 zł
4GB ram, Blu-Ray, Czytnik kart pamięci
W kieszeni zostaje prawie 750zł. Na piwo.

#2 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:55

Witaj, Rok temu miałem podobny problem. W moim przypadku chodziło o prezent na 18-ste urodziny. Do wyboru miałem MacBooka White albo Sony Vaio FW21E. Wybrałem Vaio. Dlaczego? Przekonała mnie cena w stosunku do jakości i większy dysk. Dziś jestem szczęśliwym posiadaczem ww. sprzętu. I pomimo tego, że przeszedł już ze mną wiele, nie zamieniłbym go na nic innego. Choć i w tym momencie muszę przyznać, że źle jest ze mną gdy wchodzę do iSpota ;] P.S. Na tym forum pewnie jesteśmy nieliczną grupą osób, która uważa, że Vista nie jest aż takim złym systemem. Ba, zaryzykowałbym stwierdzeniem, że to dobry system (tylko trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt). :)

#3 Pat486

Pat486
  • 59 postów
  • SkądBialystok

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:18

... Oczywiście komputer musiałby być na co najmniej 4lata..

4lata? Beż MB unibody, albo ewentułalnie tego white, nie będziesz żałować, a na piwo na pewno coś wyskrobiesz 8-) .

#4 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:10

Weź MacBooka a nie będziesz żałować większość ludzi zajmujących się grafiką wybiera mac.
A poza tym jak za 4 lata będziesz chciał go sprzedać to dostaniesz o niebo więcej niż za Vaio.
Takie jakby porównanie:
PowerBook 550 MHz / 768 mb / 20 gb Gdynia AIR PORT (709026645) - Aukcje internetowe Allegro 499zł
=> MALUTKI LEKKI DELL LS 500MHz/128MB/6GB TANIO (712496040) - Aukcje internetowe Allegro 259zł

widzisz takie same procki (no w pb o 50mhz więcej) ale cena prawie 2x większa.

#5 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:32

rok temu w pażdzierniku zaczynałem studiowanie. kupiłem Macbook Air i uważam, że to był najlepszy zakup jaki mogłem zrobić. Pomijając fakt, że mój lapek jest nieziemsko lekki i przenośny to przedewszystkim za kupnem macbook'a przemawia system. pewny, szybki z którym nie ma problemów. i wszystko, cała praca na mac os wydaje sie przyjemniejsza. nawet robienie prezentacji w keynote. zdecydowanie polecam coś od apple.

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:38

bierz Vaio. Jeżeli to co używasz jest dla CIebie ok, nie ma sensu dawać*za coś*czego tak naprawde*nie potrzebujesz. Vaio to świetna seria, co do Windowsa, zgodzę*się, do dobry system, ma swoje wady ale co ich nie ma. Skoro nie wiesz po jaką Ci MacOsX, wogóle się*nad tym nie rozwodź. Maczysława kupuje się*ze względu na MacOsX, pomijająć bebechy, które swoją*drogą*pomimo swojej pozoronej słabości świetnie działają*pod MacOsX'em...ale trudno zepsuć*system wypuszczany dla konkretnej konfiuguracji ;). Jeżeli nie wiesz do czego Ci MacOsX nie zawracaj sobie nim głowy. To jedyna rzecz dla które warto mieć Macieja. A co do grafiki...dżizes, nie mac robi grafika a karta i ołówek. To że Maki są*utożsamiane z grafiką, to kwestia historii a nie ich jakichś magicznych właściwości w tej dziedzinie.

#7 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:45

Tylko macbook, ale jednak polecalbym przynajmniej unibody z poprzedniej serii, sony to sobie odpusc, notebook moze i niezly, ale co z tego jak system do niczego...

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:09

popieram przedmówcę... zobacz jak kolega loskamillos się męczy, niby kiedyś zaoszczędził, ale co z tego, skoro już teraz patrzy z pożądaniem na MB...

#9 francisco

francisco
  • 175 postów
  • SkądWarszawa / Wrocław

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:18

a ja bym zrobił jeszcze inaczej - dozbierał kesz, przeczekał tyle, ile zajmie Ci dozbieranie kasy i... Kupił MacBooka Pro ;-) Nie ma lepszego notebooka :)

#10 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:32

mac != gry mac = stabilna praca

#11 makbol

makbol
  • 64 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:57

Dzięki za odpowiedzi. Z tego co tutaj widzę to większość chwali strasznie MacOS'a a gani Windows. Recz w tym że ja właśnie nie mam z nim żadnego problemu (przy umiejętnej konfiguracji), jednak tak czy inaczej ciekawi mnie MacOS. Obawiam się o kompatybilność i brak moich ulubionych programów (miranda, foobar...). Kusi, kusi MacOS... ale czy warto... P.S Do Visty nie potrzeba nawet mocnego sprzętu, tylko głowy i rozsądku.

#12 Pat486

Pat486
  • 59 postów
  • SkądBialystok

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:13

a ja bym zrobił jeszcze inaczej -
dozbierał kesz, przeczekał tyle, ile zajmie Ci dozbieranie kasy i...

Kupił MacBooka Pro ;-)

Nie ma lepszego notebooka :)

Zgadzam się tylko hm... trochę to potrwa chyba, bo MBP nawet najtańszy 13,3" Kosztuje 5100 PLN a chyba w Ispocie dostaniesz 10% off, na studenta... czyli ok. 4500...

PS. bierzesz pod uwagę używane?

aha, pod OS X pójdzie ci pakiet IWork, wszyscy będą ci zazdrościć prezentacji w keynote itp. :]

#13 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:16

no tak, sam siedziałem na viście i ... nie narzekałem. Jest tak jak mówisz, nie potrzeba super sprzętu (tylko dobrego ;) ) a tylko odpowiedniego pomyślunku w użytkowaniu i rozsądku... kusił mnie mac i od roku ponad jestem jego posiadaczem, zapomniałem co to jest odpowiednie myślenie i rozsądek... używam jak chcę a nie jak muszę... nagrywam płytę, słucham muzyki, mam otwarte 4 duuże pdf, przeglądarka ugina się w gąszczu kart, robi się prezentacja a do tego nie ma jakiegoś większego spadku mocy... nie powiem jest troszkę wolniej a i tak jakby był to bym jeszcze z przyjemnością włączył pasjansa lub sapera :). Lecz jak siadam czasem na starego (nie jest stary aż tak stary ;) ) laptopa to szlak mnie trafia jak mam sprawdzić majla, wejść w moje zakładki a do tego czekać aż iTunes się załączy razem z officem... makabra miranda może być spokojnie zastąpiona adiumem foobar... ahh lekki odtwarzacz audio... dobry jest ale pod OSXem i tak lepiej chodzi iTunes :D z grami to jest gorzej nie oszukujmy się lecz zawsze do tych mniej wymagających można użyć crossover czy wina przez paralesa i jemu podobnym... nowsze lepiej chyba potraktować przez bootcampa i zainstalowanym windowsem. nie chcę by mój post był odbierany przez Ciebie jako subiektywny, że przedstawiam maka w samych superlatywach, nie jest tak. OSX ma kilka swoich wad (może nie tyle co wad a "innego" rozwiązania, które nie zawsze jest właściwe). ja zaryzykowałem, kupiłem cieszę się i na wina wracam tylko by wgrać muzykę dziewczynie na mp3 :D PS. Jak już się zdecydujesz kupić poczekaj na snow leoparda, nie pożałujesz :D

#14 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 13 sierpnia 2009 - 14:38

zobacz jak kolega loskamillos się męczy, niby kiedyś zaoszczędził, ale co z tego, skoro już teraz patrzy z pożądaniem na MB...

Mi chodziło tylko o wygląd. Chyba wszyscy się zgodzimy, że produkty z logo nadgryzionego jabłka są wyjątkowo urodziwe :)
Z systemem nie miałem dłużej do czynienia - ot, parę wejść do iSpota i wypróbowanie najpopularniejszych "ficzerów". I tu muszę przyznać, że nie zrobiło to na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia...

Co do autora tematu - jeśli praca z Vistą nie jest dla Ciebie problemem - kup Vaio.

#15 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 sierpnia 2009 - 14:48

chłopaki...ehh, brak słów, wszyscy kupuj macieja kupuj macieja, uzbieraj 6 tysięcy i kup bardziej pro macieja...nie o to chodzi. Autor nie narzeka na Vistę, więc przewaga Os'u odpada. A skoro nie ma przewagi systemu to po jaką przepłacać za słaby sprzęt? Namawiacie kogoś kto jest zupełnie zadowolony ze swojego Os'u. Wmawiacie że jego Os, na którym mu dobrze jest fatalny i że tak naprawdę jeszcze nie poznał co prawdziwy Os, bo jedyny właściwy, słuszny to OsX.

#16 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2009 - 14:56

Jeśli odpowiada ci Windows i jesteś przyzwyczajonych do windowsowych programów, to po co chcesz sobie kupować Maca? Przecież główną zaletą Maców jest właśnie system operacyjny: stabilny, doskonale dopasowany do konfiguracji sprzętowej i, co dla wielu ludzi bardzo ważne, nie pochodzący z Redmond. Jeśli hasło Kill Bill do ciebie nie przemawia, to odpuść sobie. Oczywiście są tacy, którzy kupują Maca z uwagi na wygląd, lans, a potem instalują na nim Windows i zapominają o istnieniu OS X. Ale IMHO to jest bez sensu – zwykłe wyrzucanie pieniędzy w błoto.

#17 makbol

makbol
  • 64 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 22:49

Jeśli odpowiada ci Windows i jesteś przyzwyczajonych do windowsowych programów, to po co chcesz sobie kupować Maca.

Windows mi odpowiada i nie narzekam na niego ale intryguje mnie MacOS. Mam aktualnie iPhone i bardzo dobrze mi się z niego korzysta. Myślę że pochwały dla systemu nie są przypadkowe i dlatego chciałbym go spróbować. Może poproszę przyjaciela aby pożyczył mi swojego maca i spróbuje sie zaznajomić. Głównie mam na myśli to, że nie chciałbym przepłacać za coś co tak naprawdę nie da mi nic w zamian (stabilność mam, szybkość mam, brak wirusów mam)

Mi chodziło tylko o wygląd. Chyba wszyscy się zgodzimy, że produkty z logo nadgryzionego jabłka są wyjątkowo urodziwe :)

Mi także podoba się wygląd ;).

PS. bierzesz pod uwagę używane?
aha, pod OS X pójdzie ci pakiet IWork, wszyscy będą ci zazdrościć prezentacji w keynote itp. :]

Biorę pod uwagę, jednak preferowałbym nowe lub refurbished (o ile jest taka opcja). Mam możliwość sprowadzenia z USA Maca więc może udało by mi się trochę zaoszczędzić.

P.S Nie mam antyvirusa i żadnego internet security tylko windowsowego firewalla i aktualizacje. Co 6miesięcy skanuje system i jak dotąd nie miałem żadnego virusa ;).

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 sierpnia 2009 - 00:05

a czym skanujesz? ;] może tu jest przyczyna niewykrywania wirusów ;) wieslawo - jak ktoś nie narzeka na vistę to nie znaczy, że nie doceni OS X ;) jeśli możesz spróbować - spróbuj. tym bardziej jak nie jesteś przekonany poproś kumpla żeby ci pokazał co nieco połaź do sklepu, zobacz jak to działa etc nie kupuj w ciemno, bo to się może źle skończyć

#19 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 16 sierpnia 2009 - 00:34

Komputer to tylko narzędzie. Tak na PC jak i na Apple zrobisz to co chcesz, jeśli tylko umiesz i masz odpowiednie oprogramowanie. Skoro intryguje Cię Mac to go kup - sam się przekonasz czy warto. Jeśli okaże się, że nie realizuje Twoich potrzeb to go sprzedasz, zapewne taniej niż kupiłeś, ale przecież wiedza kosztuje - a Ty za różnicę między ceną zakupu a ceną sprzedaży zyskasz wiedzę, że mac to nie jest narzędzie dla Ciebie. A jeśli okaże się, że mac z os x spełnia Twoje oczekiwania to powiększysz grono zadowolonych użytkowników komputerów Apple.

#20 francisco

francisco
  • 175 postów
  • SkądWarszawa / Wrocław

Napisano 16 sierpnia 2009 - 01:22

Komputer to tylko narzędzie. Tak na PC jak i na Apple zrobisz to co chcesz, jeśli tylko umiesz i masz odpowiednie oprogramowanie. Skoro intryguje Cię Mac to go kup - sam się przekonasz czy warto. Jeśli okaże się, że nie realizuje Twoich potrzeb to go sprzedasz, zapewne taniej niż kupiłeś, ale przecież wiedza kosztuje - a Ty za różnicę między ceną zakupu a ceną sprzedaży zyskasz wiedzę, że mac to nie jest narzędzie dla Ciebie. A jeśli okaże się, że mac z os x spełnia Twoje oczekiwania to powiększysz grono zadowolonych użytkowników komputerów Apple.

Poza tym na MacBooku możesz przecież zainstalować natywnie wingrozę i masz wtedy swoją viśtę:P Klawiatura wtedy trochę 'lewa' jest, ale to nie jest wielki problem;)

BTW ja nie wyobrażam sobie MacBooka bez Parallels... (nie znalazlem na maca odpowiednika Gretla czy wielu innych programów), ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie powrotu do Windows.
Szlag mnie trafia jak nie ma expose i wielu innych ficzersów :)

#21 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 16 sierpnia 2009 - 02:04

IMO bierz sonego, to bardzo dobre komputery ;-) Masz większy dysk, więcej ram no i blu-raya :D Jeżeli chodzi o te 4 lata to tymbardziej sony, z MB nie zajedziesz dalej niz rok... Pojawiają się częste problemy z baterią oraz z matrycą, w moim przypadku również z napędem DVD, a mam lepszego od MB - Macbooka Pro. Na maca nie ma zbytnio fajnych gier no i programy się różnią w odróżnieniu od tych z windowsa albo w ogóle nie ma odpowiedników na maca... Jeżeli Vista Ci odpowiada to nie widzę potrzeby przesiadki na OS X, tymbardziej, że niedługo ma wyjść windows 7 podobno dużo lepzy od visty, a twoja ciekawość macami może się skonczyć tylko nowymi problemami. No i sony jest tańszy :lol: Maca możesz sobie kupić "dla ciekawości" jak już uzbierasz więcej pieniędzy :P pozdro

#22 Gość_marco-polo_*

Gość_marco-polo_*

Napisano 16 sierpnia 2009 - 10:26

Dlaczego piszsz, że na MacBook'u nie zajdziesz dalej niż rok. To, że tobie się psuje, to nie znaczy, że innym też (wszystko jest kwestją eksploatacji urządzenia). Jak nie będziesz MacBook'iem rzucał o ścianę:-), nie będzie ci spadał, nie zalejesz go np. kawą TO WSZYSTKO BĘDZIE OK. Polecam MacBook'a Alu (kupisz za 4600 PLN)

#23 JFS

JFS
  • 105 postów

Napisano 16 sierpnia 2009 - 10:38

da się przeczytać na tym forum, że nawet po zalaniu śmiga jak nowy. ;)

#24 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 16 sierpnia 2009 - 11:29

Jak ci windows nie przeszkadza to bierz sony ale... ja bym zalecal poczekac bo za jakies 2 miesiace bedize juz na nim windows 7 bez zadnych koniecznosci doplat.

#25 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 sierpnia 2009 - 11:50

nie no jasne że OsX ma swoje zalety i zapewne doceni je...pod warunkiem, że będzie go używał ;). Jeżeli nie znajdzie swoich programów w werjach macowych a odpowiedniki nie będą spełniały oczekiwań, to skończy się na tym, że zapłaci większe pieniądze za komputer, który ma słabszy hardware a będzie 90% siedział natwynie w Windowsie. A to nie ma sensu. MacOsX jest fantastycznym systemem i jeżeli tylko wiesz po co chcesz MacOs'a to go bierz. Jeżeli nie masz zielonego pojęcia, a tylko Cię intryguję to najlepszą opcją będzie sprawdzenie go. Po co masz sobie pluć w brodę, że wydałem mnóstwo pieniędzy na ogryzek, z którego z braku potrzenych narzędzi nie będziesz korzystał. Mac'a nie kupuje się dla wyglądu a dla OsX, wygląd dostajesz gratis, ot tak żeby to współgrało jeszcze jako tako z samym systemem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych