Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Scheduler Poland - rozkład jazdy na iPhone'a.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
824 odpowiedzi w tym temacie

#301 riffrav

riffrav
  • 30 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2009 - 12:07

Tak miało być z A do B, i jak to się robi? :P

#302 Andreas1000

Andreas1000
  • 295 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 listopada 2009 - 12:15

Jeszcze opcji z punktu a do b nie ma. Będzie w jakiejś tam następnej wersji..

#303 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 12:17

Jak usunąć błędnie/przypadkowo dodane przystanki na mapie?

Jeśli nie zostały zapisane dane przystanku to po odświeżeniu mapy znikną, a jeśli zapisane to można po odświeżeniu mapy przenieść na właściwe miejsce i wybrać opcję popraw.

---- Dodano 11-11-2009 o godzinie 11:21 ----

Tak miało być z A do B, i jak to się robi? :P

Wyznaczanie trasy jeszcze nie jest dostępne, rozpoczynają się prace właśnie nad tym, ale do wersji 1.5 chyba jeszcze nie trafi tylko do kolejnej.
Zobaczę jeszcze jak czasowo mi to zajmie. Jeśli długo to wypuszczę wcześniej wersję z kilkoma fajnymi ulepszeniami do GPS które są właśnie w trakcie testów 1.5 beta.

Bo nie chcę znowu dostać komentarzy że nic w programem nie robię przy długiej przerwie między aktualizacjami programu ;)

#304 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2009 - 12:30

kakaki nie wiem czy dostałeś PM bo nie było odpowiedzi od dość dawna, czy ktoś zgłaszał przycinanie bety 1.5 ? na 2G chodzi tragicznie i ścina sie co chwile, więc i na 3G powinno być podobnie telefon świeżo po restore najnowszy soft na pokładzie i jest to samo czy możliwe że wielkość bazy miasta ma na to wpływ ?

#305 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 12:45

kakaki nie wiem czy dostałeś PM bo nie było odpowiedzi od dość dawna, czy ktoś zgłaszał przycinanie bety 1.5 ?
na 2G chodzi tragicznie i ścina sie co chwile, więc i na 3G powinno być podobnie
telefon świeżo po restore najnowszy soft na pokładzie i jest to samo
czy możliwe że wielkość bazy miasta ma na to wpływ ?

Mi na 3G działa stabilnie, może kwestia braku GPS w 2G, postaram się coś temu zaradzić i po testuję to jeszcze,

#306 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:19

Na 2G często znika lista przystanków. Co do mapy - istnieją dwie lub więcej lokalizacji przystanków o tej samej nazwie - np. Kilińskiego w Łodzi. Ktoś ustawił go przy Piłsudskiego i nie mogę dodać na pozostałych przyległych ulicach (np. Przybyszewskiego czy Północna). Podobnie jest z innymi...

#307 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 17:27

Na 2G często znika lista przystanków.

Co do mapy - istnieją dwie lub więcej lokalizacji przystanków o tej samej nazwie - np. Kilińskiego w Łodzi. Ktoś ustawił go przy Piłsudskiego i nie mogę dodać na pozostałych przyległych ulicach (np. Przybyszewskiego czy Północna). Podobnie jest z innymi...

Może być tylko jeden przystanek o takiej samej nazwie, przystanek powinien być ustawiony tak gdzieś po środku tych lokalizacji.
Można przesunąć istniejący punkt i wybrać opcję popraw.

Jedynie Warszawa ma ponazywane przystanki po kilka razy z dodatkowym numerkiem i osobną lokalizację dla nich, ale to utrudnia napisanie mechanizmu wyznaczania trasy bo są to różne punkty wg programu i ciężko dojść który może być przesiadką a który nie bez użycia danych GPS i sprawdzania odległości między nimi.

Znikanie listy przystanków może być spowodowane włączaniem mapy - wtedy jest włączany filtr na najbliższe przystanki wg danych GPS.

#308 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:39

Może być tylko jeden przystanek o takiej samej nazwie, przystanek powinien być ustawiony tak gdzieś po środku tych lokalizacji.
Można przesunąć istniejący punkt i wybrać opcję popraw.

To daj funkcję dublowania. Jak pośrodku, na długości 4 km? No błagam ;)

#309 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 17:53

To daj funkcję dublowania. Jak pośrodku, na długości 4 km? No błagam ;)

Jakim cudem przystanki odległe od siebie o 4 km nazywają się tak samo ?

To już trzeba zgłosić do MPK Łódź aby się nauczyli nazywać przystanki ;)

Ja tutaj nic nie poradzę. Nie mogę zdublować przystanku skoro na ich stronie jest jeden i tam są całe rozkłady.

#310 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 18:33

Nazywają je normalnie:
Dołączona grafika
Tylko ty ściąłeś te nazwy do samego drugiego członu :P Jeżeli możesz to przekonwertuj ich nazwy do formatu Pabianicka/Chocianowice (zamiast samych Chocianowice) i nie będzie żadnych problemów.

A i wiem, marudzę :) - w samej aplikacji brakuje mi ogólnego widoku na mapę z wszystkimi dostępnymi przystankami w mieście.

#311 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 19:33

Nazywają je normalnie:
Dołączona grafika
Tylko ty ściąłeś te nazwy do samego drugiego członu :P Jeżeli możesz to przekonwertuj ich nazwy do formatu Pabianicka/Chocianowice (zamiast samych Chocianowice) i nie będzie żadnych problemów.

A i wiem, marudzę :) - w samej aplikacji brakuje mi ogólnego widoku na mapę z wszystkimi dostępnymi przystankami w mieście.

Widok wszystkich punktów był w wersji beta ale w Warszawie przy 4018 punktach iPhone tak się wieszał ze musiałem z tego zrezygnować.

A co do przystanków to faktycznie przeoczyłem że maja unikalne ID mimo że tak samo się nazywają, pomyślę nad przerobieniem bazy ale to się wiąże z wygenerowaniem nowej listy przystanków, i trzeba będzie je na nowo wprowadzić na mapie

#312 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 listopada 2009 - 19:36

Uwaga!

Jeśli ktoś jeszcze nie ma aplikacji Scheduler Poland to zapraszam pod ten link, gdzie można ja wygrać w konkursie Nowa wersja Scheduler Poland + konkurs SebaSonido's blog – aplikacje na iPhone oraz nowinki ze świata Apple

#313 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 19:39

Widok wszystkich punktów był w wersji beta ale w Warszawie przy 4018 punktach iPhone tak się wieszał ze musiałem z tego zrezygnować.

Wierzę, nawet jak wyświetliłem bazę przystanków Warszawy na mapie to Firefox się zawiesił ;)

A co do przystanków to faktycznie przeoczyłem że maja unikalne ID mimo że tak samo się nazywają, pomyślę nad przerobieniem bazy ale to się wiąże z wygenerowaniem nowej listy przystanków, i trzeba będzie je na nowo wprowadzić na mapie

Nie ma problemu, specjalnie przestałem je wprowadzać przewidując coś takiego.

#314 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 20:48

Szkoda, że idzie przez google maps, bo na satelicie gorsza jakość niż na zumi i przez to przystanki są mniej precyzyjnie zaznaczane. Mówię tu o mapie Bielska-Białej :)

#315 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2009 - 22:07

Wierzę, nawet jak wyświetliłem bazę przystanków Warszawy na mapie to Firefox się zawiesił ;)
Nie ma problemu, specjalnie przestałem je wprowadzać przewidując coś takiego.

Nowa baza jest już dostępna do wprowadzania

#316 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 22:56

Świetnie! Będzie teraz dokładnie, ale jest znacznie więcej danych do wprowadzania. I jeszcze kosmetyka, ale to naprawdę jeżeli Ci się będzie chciało - obecnie przystanek jest tekstowo wyświetlany w formie
[B]RADIOSTACJA (4062)[/B]
Na stronie widnieje w postaci
PRZYSTANEK: [B]NARUTOWICZA - RADIOSTACJA (4062)[/B]
Rozkłady jazdy - MPK-Łódź Spółka z o.o.

Mógłbyś stosować w przyszłej bazie pełną nazwę? Ułatwiło by to znacznie lokalizację przystanku, bez widoku mapy (i przy okazji nie powinno to usunąć moich wprowadzonych już przystanków)

Pozdrawiam :)

#317 monoik

monoik
  • 26 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 01:35

Norc.pl przyjacielem każdego, kto nie pamięta dokładnie gdzie jest dany przystanek, a chce go oznaczyć;) Poznań, do boju! Trochę ponad 10% oznaczyłem :)

#318 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 listopada 2009 - 11:08

Świetnie! Będzie teraz dokładnie, ale jest znacznie więcej danych do wprowadzania. I jeszcze kosmetyka, ale to naprawdę jeżeli Ci się będzie chciało - obecnie przystanek jest tekstowo wyświetlany w formie

[B]RADIOSTACJA (4062)[/B]
Na stronie widnieje w postaci
PRZYSTANEK: [B]NARUTOWICZA - RADIOSTACJA (4062)[/B]
Rozkłady jazdy - MPK-Łódź Spółka z o.o.

Mógłbyś stosować w przyszłej bazie pełną nazwę? Ułatwiło by to znacznie lokalizację przystanku, bez widoku mapy (i przy okazji nie powinno to usunąć moich wprowadzonych już przystanków)

Pozdrawiam :)

Postaram się dodać - skoro mam ich identyfikatory

#319 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2009 - 12:39

zauważyłem jest dużo błędów na mapie dodawanych przystankach, opieram sie na Warszawie mylne oznaczenia np. banacha-spital 02 a powinno być 04 i tym podobne większego znaczenia to pewnie nie ma, przystanek jest przystanek jak ktoś patrzy po GPS lini w programie

#320 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 13:26

Raport z Łodzi - dodałem sporą część przystanków (głównie tramwajowych) wschodniej części Śródmieścia - 157/1957.

Postaram się dodać - skoro mam ich identyfikatory

Dzięki!

mylne oznaczenia np. banacha-spital 02 a powinno być 04 i tym podobne

No to otwórz mapkę i poprawiaj ;)

#321 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 15 listopada 2009 - 01:05

Trochę przystanków we Wro dodanych (nie było ani jednego) - nie ma tu nikogo więcej, kto chciałby się pobawić w uzupełnienie Wrocka na mapie?? :)

#322 mariachi

mariachi
  • 20 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 10:51

Kolejne przystanki dodane do Wrocławia...CZAKU można by razem dodawać :-)

#323 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 15 listopada 2009 - 11:46

Spoko ;) eksytyra! Męczy mnie tylko fakt, że taki przystananek jak Dworzec Główny PKP ciężko zlokalizować, jest ich chyba kilka, a może kilkanaście z każdej strony dworca, więc oznaczyłem punkt po środku, dokładnie na dachu dworca :P jednak no to ważne miejsce przesiadkowe, i co komuś z lokalizacji GPS która wskazuje dworzec? Jeśli szukam konkretnego połączenia z dworca to fajnie gdybym też wiedział, który przystanek dookoła niego obsługuje dane linie... Wiem, wiem, czytałem wyżej, że to wszystko zależy od listy przystanków MPK na stronie www. Ale jednak fakt, że mamy do dyspozycji tylko jeden przystanek znacznie obniża funkcjonalność aplikacji dla osób nie znających miasta. Trzeba pomyśleć nad jakimś złotym środkiem może?

#324 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 14:28

ZTCW co widzę u was też funkcjonuje ID przystanku (numer słupka w waszym przypadku). Może uda się, jak w przypadku Łodzi, zrobić każdy przystanek oddzielnie? A Łódź dziś dostała ode mnie ponad 50 nowych lokalizacji przystanków (w sumie 223/1957) ;)

#325 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 15 listopada 2009 - 14:30

No to ja tu czegoś nie rozumiem, Łódź ma 1957 przystanków, a Wrocław 707?? :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych