Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pulpit czy Biurko?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Pulpit czy Biurko? (3 użytkowników oddało głos)

1. Tak, to ułatwi życie wielu osobom (87 głosów [19.91%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.91%

2. Nie, trzeba zachowywać specyfikę platformy (242 głosów [55.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 55.38%

3. Jest mi to obojętne (108 głosów [24.71%] - Zobacz)

Procent z głosów: 24.71%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#76 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 22 sierpnia 2009 - 10:06

Poniechaj ?

Imageshack - ss1anuluj

Bardzo tresciwe... Poniechaj wystepuje w polskim tlumaczeniu.

#77 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 10:38

to jak to jest w koncu z tym "Poniechaj". niestety czegokolwiek bym nie zrobił, to u mnie tylko Anuluj i Anuluj :/ co do sondy, oczywiście, że "Biurko" i "Teczki". ale nie zapominajmy, że wiele słów MUSI zostać nie przetłumaczonych. wyobrażacie sobie jakby przetłumaczyli dashboard, spaces, dock? :D

#78 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 22 sierpnia 2009 - 10:53

Bardzo tresciwe... Poniechaj wystepuje w polskim tlumaczeniu.

to ja mam 'niepolskie' tlumaczenie ?

#79 andreas_k

andreas_k
  • 101 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 12:19

moim zdaniem, jezeli w angielskiej wersji mac i win jest tak samo, to i powinno byc takze w naszej... Ale: jestem automatykiem i pulpit kojarzy i sie zupelnie inaczej niz w win, os x na obecna chwile jeszcze nie mam, a i tak uwazam, ze biurko jest lepsze, powinno byc takze "zaniechaj", teczki sa bardziej wyraziste dla mnie... oczywiscie jest to moje zdanie...

#80 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 22 sierpnia 2009 - 12:41

to ja mam 'niepolskie' tlumaczenie ?

Chinsko wietnamskie...

To ciekawe ze jakos zniknelo Poniechaj u niektorych.

Wole wersje angielska...

#81 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 22 sierpnia 2009 - 12:51

poniechaj znikneło z systemu przy 10.5
teraz tylko niektóre programy mają jeszcze stare poniechaj http://www.grabup.co...136adf472bc.png

wolę biurko niż pulpit
wolę foldery niż teczki chociaż katalog może być :D
wolę anulować niż poniechać
wolę polskie znaki przy drugim klawiszu od spacji ;)

#82 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 22 sierpnia 2009 - 14:41

a w wersji angielskiej jest 'Trash' czy 'Recycle bin' ?

#83 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 14:51

Co do samej sondy nie ujednolicać z Windows tylko z tradycją informatyczną, czy systemami operacyjnymi - nie samo Windows i OS X są na świecie. Najbardziej jaskrawy dla mnie przykład to wymazanie partycji zamiast formatowania która to nazwa jest powszechnie używana od lat. Tradycja moim zdaniem obliguje żeby nie kombinować. Biurko czy pulpit to dla mnie bez znaczenie, decyzja producenta, bardziej logiczne dla mnie jest akurat biurko jako obszar gdzie pracuję - pulpit mi się kojarzy z pulpitem sterowniczym, a niekoniecznie tej powierzchni używam do sterowania... Następna sprawa unikać potworków w stylu Monitor Aktywności/Pamięć/Układowa.. Pamięć układowa - co to jest??? :)

#84 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 sierpnia 2009 - 15:41

co do 'tradycji' - co przez to rozumiesz? bo IMO wg tradycji to to co było wcześnie, pierwsze a polski Mac OS pojawił się wcześniej niż Windows

#85 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 16:18

Wg. tradycji która uczyła informatyków zakładać partycje i je formatować... wymazanie pojawia się przy okazji bezpiecznego kasowania. Także czynność jest bliższa nazwy formatowanie - zakładanie, formowanie nowego systemu plików... wymazać można coś co już istnieje :) Jeśli zakładam partycję na czystym dysku to ją formatuję, jeśli zmieniam na partycji system plików to OK ostatecznie mogę przyjąć nazwę wymazanie. Tłumaczenie (lub w zasadzie brak tłumaczenia) czyli formatowanie jest lub było używane w Unix'ach, DOS'ie, Novellu a potem także w Windows. Mac OS był wcześniej, ale jeszcze wcześniej była dokumentacja do innych systemów, byli ludzie którzy używali tego określenia - to jest dla mnie tradycja, nie to kto pierwszy wypuścił GUI po polsku i jakie zastosował tłumaczenie...

#86 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:04

Proszę o dodanie w ankiecie opcji "mam to gdzieś bo mam poważniejsze problemy" :)

#87 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 17:27

Proszę o dodanie w ankiecie opcji "mam to gdzieś bo mam poważniejsze problemy" :)

A opcja: "Jest mi to obojętne"? :P

#88 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:14

rad3ks, w Tygrysie w angielskiej wersji jest Trash. Recycle Bin to na M$ Win 95... ;) Czasem tak się zastanawiam dlaczego jak komuś coś*tłumaczę to zawsze rzucam tekstami typu: teczka, poniechaj, znaczek... Ale widok człowieka nie rozumiejącego o co chodzi jest bezcenny - "wytrzeszcz i rybka"... 8o Dlaczego Apple wogóle zmienia tradycję? Jak zobaczyłem Anuluj w iTunes 8 pod Tygrysem, to nie miło się zdziwiłem. Zawsze większości pasowało, a jak nie to jest jeszcze International English. Po co kombinować?

#89 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 13 września 2009 - 17:51

jest mi to zupelnie obojetne (nigdy nie uzywam poskich wersji jezykowych ani na macu ani w telefonie) osobiecie wole slowo anuluj niz poniechaj... folder bez apelacyjnie biurko czy pulpit ? to proste ani jedno ani drugie

#90 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 13 września 2009 - 18:28

anuluj i folder - z przyzwyczajenia. biurko - o wiele lepsze niż pulpit. ;)

#91 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 13 września 2009 - 20:00

anuluj i folder - z przyzwyczajenia.

biurko - o wiele lepsze niż pulpit.

;)

Dokładnie. To o wiele lepiej brzmi... Chociaż szkoda że nie można sobie samemu zmieniać tych tekstów... I można byłoby sobie ściągać paczki np. ze wspomnianym "Daj se siana" :D Albo jakiś poważny na jakieś konferencje bla bla :D Fajnie by było...

#92 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2009 - 15:46

Biurko może i lepsze niż pulpit, ale na każdym innym forum w temacie "pokaż biurko" można spotkać raczej mebel niż screen z ekranu. Gdy pierwszy raz wchodziłem do tego tematu, pomyślałem, że przypadkiem kliknąłem jakiś "pokaż pulpit":)

#93 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 września 2009 - 19:01

Jak dla mnie to bez znaczenia. I tak preferuje angielska wersje systemu. Ale jednak "pulpit" brzmi mi jakos...bardziej naturalnie - pewnie z przyzwyczajenia, nazwa pulpit jest obecna prawie wszedzie, nie tylko w Windowsie.

#94 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 stycznia 2010 - 18:07

Dokładnie. To o wiele lepiej brzmi... Chociaż szkoda że nie można sobie samemu zmieniać tych tekstów... I można byłoby sobie ściągać paczki np. ze wspomnianym "Daj se siana" :D Albo jakiś poważny na jakieś konferencje bla bla :D Fajnie by było...

Kiedyś, w młodości gadugadu pojawił się taki program Bazuj GaduGadu:) W nim właśnie były takie teksty na przyciskach typu Olej zamiast Anuluj czy Zapodaj zamiast Wyślij;) W sumie fajne by były takie nakładki na system;) możnaby było wprowadzić odrobinę humoru do codziennej pracy:)

#95 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 08 stycznia 2010 - 18:25

moes sobie plisty poedytowac samemu ;)

#96 madalena85

madalena85
  • 2 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 08 stycznia 2014 - 19:56

A z jakiej racji "biurko"? To nawet nie jest synonim pulpitu :>

#97 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 stycznia 2014 - 00:07

Brawo - temat sprzed 4 lat :) . A "biurko" dlatego że ten element systemu "z angielska" to Desktop.

#98 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 13 stycznia 2014 - 20:29

Ja jak rozmawiam z kimś obeznanym w komputerach i ich systemach to mowię biurko, ale jak mam mówić do osoby która "Windows Only" to nawet mi się nie chce poruszać tego tematu, bo zaraz się zaczyna "Dlaczego biurko? - Jest tylko pulpit". Ahh chociaż ludzie na forum to bez problemu rozróżniają^^ :P

#99 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 13 stycznia 2014 - 21:29

W zasadzie to jest jedno i to samo - przyjęło się najpierw: desktop = biurko. Gdy pojawił się klon Mac OS o nazwie łindołs trzeba było wtedy zgrabnie uniknąć kopiowania nazewnictwa - ale tak żeby oznaczało to samo. Więc "desktop" przetłumaczono dosłownie jako "pulpit biurka" a potem został sam "pulpit" (w domyśle - biurka) aby skończyć na dzień dzisiejszy jako "pulpit". Czyli to takie sztuczne windziane kombinowane komplikacje mające na celu silenie się na oryginalność, która nią wcale nie jest.

#100 AFROBart

AFROBart
  • 10 postów

Napisano 09 maja 2014 - 15:27

Nie jestem za ujednoliceniem słownictwa, niech zostanie tak jak jest ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych