Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SchedulerPoland - rozkłady jazdy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
469 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: SchedulerPoland - rozkłady jazdy (0 użytkowników oddało głos)

1. Poznań (15 głosów [16.30%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.30%

2. Łódź (13 głosów [14.13%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.13%

3. Wrocław (13 głosów [14.13%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.13%

4. Lublin (5 głosów [5.43%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.43%

5. inne (46 głosów [50.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#126 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpnia 2009 - 20:36

Bielsko gotowe do pobrania

---- Dodano 09-08-2009 o godzinie 19:38 ----

Bielsko już się pojawiło na serwerze i działa poprawnie.
Mam jeszcze takie pytanie, czy istnieje możliwość usunięcia bazy dla Warszawy i Krakowa (tych standardowych) w celu zwolnienie pamięci?

Bielsko teraz jest gotowe wcześniej były jeszcze testy i zgineły linie N3, TNT.

W kolejnej wersji planuje nie dołączać domyślnie rozkładów (szybciej się program ściągnie) i dodać guzik do usunięcia niechcianej bazy danych.

#127 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpnia 2009 - 20:52

Dobry pomysł. Do zwolnienia byłoby 46,48 MB + 12,72 MB = 59,2 MB. Wyrzuciłem baze Wawy i Krk z poziomu iFunbox'a, jednak po tym aplikacja nie chce się uruchomić - wywala do SB.

#128 iPodzik

iPodzik
  • 187 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:06

Ja wpadłem na ciekawy pomysł, fajnie by było gdyby autor wziął go pod uwagę. Otóż proponuję dodać opcję dodawania swoich własnych rozkładów. Jestem z małego miasta a chciałbym mieć rozkład. Fajnie by było gdybym miał opcję "dodaj rozkład" i mógłbym wpisać ręcznie rozkład. To tylko moja propozycja ale myślę, że warto coś takiego zrobić gdyż program zdobędzie odbiorców w całej Polsce a nie tylko tych z większych miast.

#129 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:22

No to jest dobry pomysł, tylko nie wyobrażam sobie dodawania całego rozkładu ręcznie xD. Trzeba by wymyślić jakiś łatwy sposób, aa i spytam się przy okazji co z Poznaniem? ;]. pozdrawiam, ed00c

#130 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:47

Poznań jest już do pobrania.

#131 rudy211

rudy211
  • 360 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:53

Wiadomo już kiedy ukaże się nowa wersja w AppStore?

#132 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:08

Nowa wersja jest jeszcze w przygotowywaniu, powinna być ukończona do dwóch tygodni, potem pozostaje jeszcze czekanie około 10 dni na akceptacje od Apple.

W obecnej wersji trwają pracę:
- nad rozpoznawaniem danego dnia i ustawianiem widoku na nim,
- nad szybkim wyświetlaniem czasu odjazdu na oknie ulubionych i liście przystanków,
- dynamicznym wczytywaniem bazy danych i możliwością usunięcia niepotrzebnych baz danych, GOTOWE
- oraz wyszukiwanie połączeń.

Nie wiem jeszcze ile z tych elementów trafi w kolejnej wersji do App Store. Ale przygotowane są nowe ikony z konkursu jeśli tylko Apple nie będzie miało z nimi jakiś problemów.

Ponieważ zmian jest sporo a w chwili obecnej cały czas poświęcam na przygotowywanie nowych miast, to teraz nowe miasta będą wydawane co 3 dni, a w międzyczasie będą trwały pracę nad nową wersją.

#133 Andreas1000

Andreas1000
  • 295 postów
  • SkądGliwice

Napisano 10 sierpnia 2009 - 20:49

Ja proponuje wydać najpierw wszystkie miasta, a następnie wziąć się za nową wersje. Bo chyba trochę jeszcze poczekam na kzk gop a miałem nadzieje że będzie wcześniej:(

#134 4sakeN

4sakeN
  • 109 postów
  • SkądBiałystok, Poland, Poland

Napisano 10 sierpnia 2009 - 21:41

Ja proponuje wydać najpierw wszystkie miasta, a następnie wziąć się za nową wersje. Bo chyba trochę jeszcze poczekam na kzk gop a miałem nadzieje że będzie wcześniej:(

Dolaczam sie do prosby :) Z tym ze czekam na Bialystok i zapewne nie tylko ja

Pozdrawiam

#135 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 21:53

- nad szybkim wyświetlaniem czasu odjazdu na oknie ulubionych i liście przystanków,

Czas pozostały do odjazdu w minutach? Ciekawe ;)

- dynamicznym wczytywaniem bazy danych i możliwością usunięcia niepotrzebnych baz danych,

Bardzo potrzebne, będzie można zyskac dużo miejsca - ok. 60 MB.

#136 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 21:58

Tylko co pare dni dostaję mail z prośbą o kolejne miasto, w ten sposób nowa wersja pojawi się dopiero za miesiąc.
Muszę pogodzić wydawanie miast z pisaniem programu.

Pozatym już teraz wiem że nowę funkcję wymagają kilku zmian w bazach, zatem przy mniejszczej ilości miast jest mi łatwiej przygotować bazy pod wymogi nowej wersji.

Niechciałbym aby się okazało że w momencie wyjścia nowej wersji programu sporej części uzytkowników przestanie działać program bo niepobrali nowych miast. Najprawdopodobniej program przy aktualizacji sam zweryfikuje czy bazy są aktualne i jesli nie są to zostaną usunietę z listy.

Ps. Nowa wersja będzie już bez wgranych baz Krakowa i Warszawy, także rozmiar programu sie zmniejszy a każdy ściągnie tylko te miasta które go naprawdę interesuja.

Pss. wczytywanie dynamiczne i możliwość usunięcia baz można już skreślić z listy do zrobienia :)

---- Dodano 10-08-2009 o godzinie 21:58 ----
Lista baz na serwerze została chwilo wyczyszczona.

Dzisiaj w nocy są generowane wszystkie bazy jeszcze raz wg poprawionej struktury bazy danych wymaganej przez wersje 1.2 ale również kompatybilnej z poprzednia.

Rozkłady będą się pokazywać kolejno po wygenerowaniu miast.

#137 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2009 - 22:01

Szczecin jest już na liście gotowych miast, tym samym lista miast wzrosła do 8. Kolejne miasto na liście do zrobienia to Białystok

#138 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 10:14

Białystok czeka ;)

#139 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 12 sierpnia 2009 - 11:22

A kiedy planujesz pojawienie sie nowej wersji programu?

#140 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2009 - 12:00

A kiedy planujesz pojawienie sie nowej wersji programu?

Tak jak pisałem kilka postów wyżej najwcześniej wersja za 2 tygodnie. Potem czekanie na akceptację z Apple około 10 dni.

#141 simonp1992

simonp1992
  • 108 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 22:02

właśnie pobrałem ten program i widze, że w najnowszej aktualizacji Krakowa są błędy, np.: zamiast przystanków linii 19 są przystanki linii 20

---- Dodano 12-08-2009 o godzinie 23:02 ----
a nie, przepraszam, pomyłka, jednak jest dobrze...

#142 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2009 - 23:01

Proponowałbym, żeby w nowej wersji wprowadzić możliwość edytowania ulubionych - która ma być wyżej, a która niżej, bo teraz sortuje wg. kolejności dodania.

#143 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 12 sierpnia 2009 - 23:43

A co w końcu z łódzkim MPK raczyło coś odpowiedzieć? Jeśli mogę się jakoś przysłużyć sprawie na miejscu to chętnie pomogę

#144 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 13 sierpnia 2009 - 00:22

Generalnie program fajny, dzięki za dodanie Wrocławia. Moja sugestia to zamiana klawiatury w wyszukiwaniu na numeryczną jak w telefonie (ja mam zwykłą QWERTY, tylko opcja numery włączona). Ja znam numery linii w swoim mieście, ale dla kogoś z innego miasta mogłaby się przydać opcja w "Przystanki" po wybraniu przystanku i numeru zobaczyć gdzie się dojedzie tym np. tramwajem poprzez jakiś odnośnik do tej informacji.

#145 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpnia 2009 - 07:28

Proponowałbym, żeby w nowej wersji wprowadzić możliwość edytowania ulubionych - która ma być wyżej, a która niżej, bo teraz sortuje wg. kolejności dodania.

Jest to planowane

---- Dodano 13-08-2009 o godzinie 06:31 ----

A co w końcu z łódzkim MPK raczyło coś odpowiedzieć? Jeśli mogę się jakoś przysłużyć sprawie na miejscu to chętnie pomogę

Do dzisiaj nie dostałem potwierdzenia od nich, w drugim wątku napisałem wczoraj żartobliwie:

Niestety nie, możliwe że wszystkie osoby potrafiące odebrać i odpisać na pocztę są na urlopie ;)

---- Dodano 13-08-2009 o godzinie 06:35 ----

Generalnie program fajny, dzięki za dodanie Wrocławia. Moja sugestia to zamiana klawiatury w wyszukiwaniu na numeryczną jak w telefonie (ja mam zwykłą QWERTY, tylko opcja numery włączona). Ja znam numery linii w swoim mieście, ale dla kogoś z innego miasta mogłaby się przydać opcja w "Przystanki" po wybraniu przystanku i numeru zobaczyć gdzie się dojedzie tym np. tramwajem poprzez jakiś odnośnik do tej informacji.

W niektórych miastach linie mają też znaki w nazwie, także klawiatura numeryczna odpada.

Co do okna przystanków pomyśle coś nad tym.

---- Dodano 13-08-2009 o godzinie 09:53 ----
Dobra wiadomość dla mieszkańców Tych, dostałem nową odpowiedź na maila:

W poruszanej kwestii informuję, że rozkład jazdy może Pan wykorzystać do celów własnych. Jeśli chce je Pan wykorzystać na stronie to musi się znaleźć info, że aplikacja została przygotowana wyłącznie przez pana, i że MZK Tychy nie ponosi odpowiedzialności za aktualność rozkładu.

#146 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:07

(...)W niektórych miastach linie mają też znaki w nazwie, także klawiatura numeryczna odpada.(...)

Nie mówię żeby zlikwidować QWERTY, ale dodać możliwość takiej numerycznej jak w telefonie (o ile się da).

#147 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 sierpnia 2009 - 17:14

Nie mówię żeby zlikwidować QWERTY, ale dodać możliwość takiej numerycznej jak w telefonie (o ile się da).

Niestety wbudowana numeryczna nie ma opcji przełączania na inne typy klawiatur.

#148 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 16 sierpnia 2009 - 14:22

Witam,

Program jest obiecujący i mam ochotę w niego zainwestować.

Jestem ciekaw, czy jest planowana obsługa GPS, tak, żeby wybrać aktualnie najbliższy przystanek i zaplanować trasę do adresu w innej części miasta? Rozwiązanie podobne do aplikacji na android'a - Autobuser (Autobuser dla Androida czyli komunikacja miejska ver 2.5)

#149 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpnia 2009 - 18:26

Witam,

Program jest obiecujący i mam ochotę w niego zainwestować.

Jestem ciekaw, czy jest planowana obsługa GPS, tak, żeby wybrać aktualnie najbliższy przystanek i zaplanować trasę do adresu w innej części miasta? Rozwiązanie podobne do aplikacji na android'a - Autobuser (Autobuser dla Androida czyli komunikacja miejska ver 2.5)

Witam
Jest to w planach, dla Krakowa i Warszawy.

Nie miałem okazji sprawdzić Autobuser'a w akcji ale z strony i filmiku dostępnego na stronie wydaje mi się że sam program nie szuka trasy tylko wymaga nawiązania połączenia ze stroną autobuser.pl i tam przez ich biblioteke API szuka połączenia wykorzystując gotowy algorytm. Jeśli moje przypuszczenie jest prawdziwe to będzie to ciężkie zadanie do napisania na iPhone. Nie mam gotowej biblioteki do szukania trasy po gps. A takie algorytmy dopracowuje się latami ;). A biblioteka do obsługi map Google nie jest najlepsza i na zbyt wiele nie pozwala. Nie można zmusić jej do narysować trasy z punktu a do b. Jedynie co to znalazłem informację jak wymusić narysowanie linii prostej między punktami po samej mapie.

#150 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 16 sierpnia 2009 - 23:31

I to mi wystarczy. Za chwilę zaopatrzę się w Twój program.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych