Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 06 sierpnia 2010 - 07:02

Jezeli chodzi o Falk/CoPilot to jest niezly. I tu zaczynaja sie schody, bo - do tej pory mialem rozne urzadzenia do nawigacji i rozne programy - patrz post nr 1. Najlepsza moim zdaniem byla AutoMapa, najgorsze Navigo. NDrive leglo miedzy nimi, Falk niewiele nad nim, lecz na chwile obecna ponizej Navigona 6. Im dluzej z jrzdze z Falkiem tym wiecej zdarza sie sytuacji, ktorych wolal bym uniknac, czyli jazdy po polach i lasach. Zrobilem z nim juz miedzy 500 i 1000 km i z reka na sercu ze 3 razy poslal mnie na droge przez pole. Na jego usprawiedliwienie musze dodac, ze mialo to miejsce po zjechaniu z wczesniej wytyczonej trasy oraz po wytyczeniu objazdu odcinka. Poza tym faktycznie brakuje pomniejszych rond. A tak z calej reszty funkcji jestem zadowolony.

#102 mcmax9

mcmax9
  • 92 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 14 sierpnia 2010 - 18:56

Właśnie wrócilem z CoPilotem z Chorwacji - BEZBŁĘDNA NAWIGACJA.

#103 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 sierpnia 2010 - 07:00

Właśnie wrócilem z CoPilotem z Chorwacji - BEZBŁĘDNA NAWIGACJA.

Może tobie się tak wydaje? ;)

A tak serio to możesz mi powiedzieć czy działają ci fotoradary w CoPilocie? I jaką trasę miałeś ustawioną (znaczy szybka, krótka itd) i czy prowadził po autostradach ew. drogach krajowych? Bo w Polsce ja gdybym nie znał trasy to bym z CoPilotem chyba zdurniał jeżdżąc po drogach przełajowych i ścieżynkach leśnych ;)

#104 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2010 - 16:25

Mi działają fotoradary w Polsce w CoPilocie. Na dodatek jest wbudowana aktualizacja i korzystałem z niej już co najmniej 3 razy. Podczas jazdy ostrzega raz głosowo i pokazuje w rogu żółtą ikonę o radarze i o ograniczeniu prędkości obowiązującym w miejscu radaru.

#105 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:45

No i znizka skusila mnie na Navigona. Ogolnie? Bez rewelacji. Znaczy daje rade ale na razie za duzo wad roznego rodzaju wychwytuje, by stwierdzic, ze ta Nawigacja jest warta wiecej niz te 46 Euro, ktore dalem. Pokrotce wrazenia: 1. Interfejs Uzytkownika: Trzeba tapnac by moc przewijac i 'zoomowac' mape. Mapa po tapnieciu nie jest odwrocona tak samo jak w 3D w trakcie nawigowania, co konfunduje. Fajnie ze multitouch i wszystko dziala, ale wolalbym bez tapniecia. Guziki opcji male, trzeba szukac. Nie ma szybkiego dojscia do przelicz znow, czy znajdz alternatywe. 2. Komendy - bardzo slabe - irytujace "prosze". Uprzedza na dziwne dystanse przed manewrami. Czasem w ogole nie mowi, ze trzeba skrecac, czasem kaze na prostej drodze. Cos jest z logika komend nie tak. Sugestie typu "trzymaj sie prawej strony" nie istnieja. Fotoradary to "niebezpieczne miejsce". Generalnie baaaardzo slabo tutaj. 3. Logika i prowadzenie. Tutaj bardzo przyzwoicie. Pokazanie kilku opcji drog to doskonale rozwiazanie. Przy zmianie drogi, nie upiera sie na zawracanie, dosc sprawnie przelicza nowa droge, po dosc rozsadnym dystansie. 4. Mapy - krotko i zwiezle - Teleatlas ma chyba lepsze mapy. Adres mojego domu w Ndrive nie sprawial problemow, tutaj pokazuje dziwne miejsce. Gdy przybijam szpilke to jakis dziwny kod. Tak sobie raczej, a przeciez swiezo apdejtowane te mapy Navteqa. 5. Fix GPS. Nie ma problemu. Dziala bardzo przyzwoicie, rzadko sie gubi. Rzadziej niz zewnetrzne GPSy. No ale z NDrive tez nie mialem problemu. 6. Grafika ladna (szczegolnie mapa i niebo), troche malo przejrzyste informacje poza mapa (predkosc, nazwa ulicy, ktora jedziemy, dystans i czas planowanej podrozy). Trzeba sie wpatrywac chwile. Brak aktualnej pozycji. NDrive mial lepiej. To wszystko po dwoch dniach uzywania i przejechaniu 220 km. Trudno oceniac po takim czasie i malym dystansie. Przyzwoity kawal nawigacji, jednak w moim mniemaniu za duzo trzeba jeszcze poprawic. Wszyscy chyba kupujemy produkt, ktory dopiero sie rozwinie... 90 Euro nie jest to warte chyba. Choc chetnie bym wlasnie potestowal Copilota na tej samej trasie i jego logike. Bo jednak to logika jest kluczowa.

#106 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 sierpnia 2010 - 07:30

Mi działają fotoradary w Polsce w CoPilocie. Na dodatek jest wbudowana aktualizacja i korzystałem z niej już co najmniej 3 razy.
Podczas jazdy ostrzega raz głosowo i pokazuje w rogu żółtą ikonę o radarze i o ograniczeniu prędkości obowiązującym w miejscu radaru.

Czy te fotoradary wystarczy ściągnąć in-app i działają cyz trzeba je jakoś uruchomić specjalnie? Bo mi nie działa to tak po prostu

#107 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2010 - 10:04

Jest po prostu możliwość bezpłatnego pobrania w opcjach.

Akurat nowe wyszły, więc oscreenowałem proces aktualizacji:

Dołączona grafika

#108 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 sierpnia 2010 - 18:42

U mnie wyglądało to dokładnie tak samo ale nie ostrzegł mnie przed fotoradarami w mieście. A stoją już ładnych kilka lat i są aktywne. Zrobie jakiś reinstall chyba

#109 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2010 - 13:38

Rozumiem, że wszedłeś do Ustawień, Alarmów bezpieczeństwa i włączyłeś Wyświetlanie ostrzeżenia o zagrożeniu. Oprócz tego: Ustawienia -> Wyświetlanie POI -> (Zaznaczyć Zawsze) Aktualnie wyświetlane POI -> Fotoradary

#110 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 21 sierpnia 2010 - 08:47

Wczoraj wyszła aktualizacja Falk Navigatora dodająca wielozadaniowość iOS 4. Pobrałem, zainstalowałem, poddałem testowi i... W pierwszej próbie podczas rozmowy Falk zapytał, czy powrócić do nawigacji - oczywiście wybrałem "Tak", pojawiła się mapa a rozmowa telefoniczna trwała dalej. Aplikacja doszła do pierwszego zakrętu, powinna pokazać manewr bez komendy głosowej i... I się zawiesiła. Mam nadzieję, że to tylko kwestia symulacji, a w normalnym trybie nawigacji niema tego problemu.

#111 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 11:05

Heps napisalem w swoim tescie ze Copilot dobrze pokazuje czas przyjazdu do celu, tymczasem moim zdaniem kiepsko pokazuje czas przyjadu bo ustawilem trase z warszawy do czestochowy ktora pokonuje czesto i pokazuje mi za kazdym razem ze czas jazdy do 5H!! Tymczasem na miejsce dojezdza sie srednio 2h z hakiem. Wiec cos jest nie tak. Nrazie jednak pobawie sie ta nawigacja skoro uwazasz ze jest ok, do tej pory glownie uzywalem tomtoma bo navigon mi sie nigdy nie podobal. Dzieki za tescik.

#112 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2010 - 11:15

Well, ponieważ trzeba czasem się pobawić trochę opcjami. Przy wyznaczaniu trasy jest do wyboru profil jazdy. Ja raz na dobre ustawiłem sobie profil, bo prawda jest taka, że nie jeżdzę 50km/h tam gdzie jest to przykazane, a troszkę szybciej. To samo tyczy się Katowickiej, na której nie jadę posłusznie 90. Wobec tego ustawiłem sobie odpowiednie prędkości na poszczególnych trasach i teraz profil ten jest wybierany automatycznie za każdym razem. Dzięki temu przewidywania są naprawdę dobre. To tylko program w sumie, ale tak jak napisałem w teście - dwa razy jechał na CoPilocie 1600km w góry do Austrii i przewidział naprawdę nieźle, a nie zapominajmy, że im dłuższa trasa, tym większy margines błędu. Spróbuj więc może podkręcić te prędkości na trasach, bo może też jeździsz trochę szybciej ;P

#113 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 20:42

No zapewne szybciej, ale np TOMTOM sam od razu pokazuje niecale 3h:) Dzisiaj pojezdzilem Copilot'em po stolicy no i rzeczywiscie wyglada fajnie ale cos mi w nim nie pasuje. Jechalem z wilanowa do konstancina bokiem aby ominac korek, ustawilem trase krotka, skrecilem na znany skrot i lipa, nie pokazywal mi zadnej trasy, tzn pokazywal ile do celu ale nie pokazywal gdzie skrecic a nazwe ulicy po ktorej jechalem pokazywal i tak samo na ekranie widac bylo ta droge. W drodze powrotnej nameczylem sie zeby ustawic trase przez punkt (trzeba kliknac DODAJ POST.?-czyli postoj) ale wtedy nie da sie zmienic trase na szybka albo krotka. Mialem ustawiona krotka i kierowal mnie przez nieutwardzone drogi-tomtom przynajmniej o to pyta co mi sie podoba a czesto latam jakimis skrotami;) Moze troche tego nie ogarniam ale zajrzalem juz w kazda opcje. Jak wyznaczam sobie trase bez postoju to owszem po wyliczeniu trasy moge sobie zmienic typ trasy itp.

#114 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2010 - 20:50

Mogę tylko rzec, że dziwne wydarzenia Ci się przydarzają, bo ilość tras przejechanych z CoPilotem u mnie to z pewnością ponad setka, z czego jakieś 80% po Warszawie. No i nigdy nie zdarzyło mi się nic podobnego.

Aby wybrać odpowiednie punkty przelotowe rzeczywiście wybiera się opcję 'Dodaj postój', ale wciąż można zmienić profil trasy i sposób wytyczania (przynajmniej w mojej wersji).

A teraz czas.
Weźmy sobie trasę Warszawa Mokotów - Kampinos.
Dlaczego tę? Bo ostatnio jechałem nią 2 razy. Za każdym razem dokładnie 30 minut.

Dołączona grafika

CoPilot podał czas 5 minut dłuższy.
TomTom 15 minut.

Nic nie oszukuję, pierwszy przykład jaki wpadł mi do głowy, bo w tym tygodniu jechałem i pamiętałem.

#115 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 20:59

Jaka masz wersje? Moja to 8.0.0.662

#116 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2010 - 21:02

8.0.0.662 ale na pewno w nowej nie zmienili sposobu wytyczania. czas tej trasy zależy po prostu od prędkości, które sobie wpisałem, które odpowiadają mojej jeździe. bo moja znajoma np. jechała tą trasą 50 minut, żeby było śmieszniej (jeździ zgodnie z przepisami + boi się wyprzedzać [świeżo upieczony kierowca] :D )

#117 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 21:14

No juz zmienilem sobie ten profil na moj i przy wyborze trasy klikam niestandardowy typ wytyczania jest ok, ale martwi mnie to co dzisiaj mnie spotkalo ze mialem ustawiona trase szybka i jak skrecilem w swoj skrot to najpierw kazal zawrocic a pozniej nie pokazywal gdzie mam jechac tylko odleglosc predkosc i ulice jaka jade. Nie wytyczal nowej trasy, dopiero jak wyczyscilem i na nowo wpisalem, mialem tak kilka razy. Pojezdze jeszcze z ta navi bo mi sie podoba ale nie wiem czy nie wroce do tomka:) Pewnie to tez kwestia przyzwyczajenia do nawigacji. Da sie cos zrobic zeby Copilot na trasie krotkiej nie jezdzil drogami nieutwardzonymi tylko utwardzonymi?

#118 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2010 - 21:19

może to była jakaś losowa sytuacja. tom tom też jest git, ale nie podoba mi się jego HUD i prezentacja. dużo bardzo opcji w jednym miejscu, a jak wsiadam do samochodu to nie mam czasu wertować wszystkiego.

#119 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 24 sierpnia 2010 - 22:15

heps jakoś mam wrażenie że w poście #67 na screenach są wyznaczone inne trasy tzn. start i koniec ten sam ale drogi są różne i to może jest przyczyna tak różnych czasów dojazdu?

#120 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 23:01

A sproboj wpisac w xel podrozy ulice lentza w warszawie. Znajduje ci? Mnie nie. Dopiero jak wpisze stanislawa to wtedy pokazuje sie opcja lentza. To slabo troche

#121 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2010 - 19:27

@kajus01: mylisz się. w obu przypadkach startem jest miejsce na ulicy Woronicza. wrażenie pewnie masz stąd, że CoPilot poprowadził trochę trasą poznańską, a TomTom wolał jeszcze trochę pojechać dalej toruńską. @najman: owszem, coś zepsuli w nowej wersji, w poprzedniej tego nie było. myślę, że najbliższa usterka naprawi to, bo jest to spora uciążliwość

#122 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 26 sierpnia 2010 - 09:04

No to jak się mylę? Chyba czegoś Ja (albo Ty) tu nie ogarniam :P
Przecież napisałem że widać jakby start i koniec były w tych samych punktach, ale trasa została wyznaczona innymi drogami i stąd też zapewne ta różnica w czasie :P widać zresztą też po kilometrach, w jednej jest 42km w drugiej 44.5km do tego jeszcze inne drogi i stąd zapewne właśnie ta różnica w czasie :P wyznacz dwie identyczne trasy i porównaj czasy, wtedy będzie obiektywnie :P

#123 bajej

bajej
  • 360 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 13:00

Hej, mam problem z copilotem na iphone4. Po zainstalowaniu na ekranie widze zdublowany obraz (2x to samo) i pomniejszony tak bardzo, ze ledwo cos widac. Jakies propozycje?

#124 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2010 - 19:31

w najnowszej aktualizacji napisali, że właśnie ten błąd naprawili dla iP4. czy na pewno instalujesz to z AppStore? btw, gratz za czwórkę!

#125 LechuKrK

LechuKrK
  • 9 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 22:45

Z cyklu podróży z Navigon'em. Miał kilka pomniejszych wpadek ale po podróży z Krakowa do Gdańska rozstałem się z nim na zawsze. Wydawałoby się że nie ma nic prostszego niż wyznaczenie tej trasy o profilu najszybszej, no ale można się mylić. A więc powierzyłem "na jego barki" mój czas oraz jak się miało okazać zawieszenie samochodu. Zaczęło się ciekawie, zrezygnowałem z własnej trasy po Krakowie która miała mnie "wyrzucić" na 7 (trasa na Warszawę) i zaufałem Navigon'owi. Tak wygląda wylotówka z Krakowa wskazana przez niego:
[URL=http://img85.imageshack.us/i/dscn0595h.jpg/]Dołączona grafika[/URL]
następnie byłem prowadzony drogami w pięknej wiejskiej scenerii, ale musiałem uważać aby kół nie pogubić... jakoś tych dróg idealnie opisuje demotywator "jadę sobie dziurą, a tu asfalt".
[URL=http://img830.imageshack.us/i/p6300023.jpg/]Dołączona grafika[/URL]
(zdjęcie zostało zrobione z powodu euforii jaka nas ogarnęła jak zobaczyliśmy kawałek równej drogi. Wycieczka krajoznawcza. Navigona polecam turystom mających hammery. Dziękuję

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych