Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#151 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2010 - 09:39

Dziwne rzeczy. Tez jechałem z TT na tej trasie (od Rzymowskiego do Mysiadla) i nic mi się nie przytrafiło. Nie wiem od czego zależą takie anomalie - może czasami błąd pomiarów GPS po prostu zaburza prace oprogramowania?

#152 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 listopada 2010 - 09:54

Zobaczcie kiedy byla ostatnia aktualizacja navigona? 16 July ... a TomTom? 20 October ... więc wiecie ... tomtom wiecej update robi niż navigon ale to wiadomo co kto lubi ...

#153 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2010 - 10:08

Dziwne rzeczy. Tez jechałem z TT na tej trasie (od Rzymowskiego do Mysiadla) i nic mi się nie przytrafiło. Nie wiem od czego zależą takie anomalie - może czasami błąd pomiarów GPS po prostu zaburza prace oprogramowania?

Też miałem podobne "anomalie" które na swoim 3GS częściowo wyeliminowałem poprzez zakup uchwytu tomtom.
Jak miałem w standardowym /uniwersalnym/ uchwycie to przejeżdżałem po obojętnie jakąś klatką i gubiłem fixa .
Teraz przy uchwycie tomtom to mniej się to zdaża.
Czyli jakby nie było to jednak iPek musi mieć wspomaganie w kwestji GPSu ale to może tylko dotyczyć zagęszczenia zabudową w danym mieście.
Nie jestem zwolennikiem tomtom, nie używałem nigdy nawigacji navigon lecz każdy będzie chwalił swoje bo to już ma. Wcześniej jak miałem HTC to korzystałem z AutoMapy i ciężko było mi się przestawić na tomtom.

A teraz o nawigacji.
Mój sąsiad jeżdżąc do pracy nonstop włącza nawigację jakieś firmy która obsadziła swój program w jego GPSsie.
Pytam się go. "Stefan przecież trasę do pracy znasz standardowo i od parunastu lat nic po drodze Ci się nie zmieniło to po co nonstop jeżdzisz na GPSie?"
Stefan mi odpowiada "Jędruś ale fajnie się świeci no nie"
Cóż, zostawiam to innym do opini gdyż ja ze swojej strony ograniczyłem dalsze złośliwości gdyż w tym przypadku niechciałbym swojego sąsiada za wroga.

Wiec podsumowując. Nawigacja do iPka czy to będzie tomtom, navigon czy w przyszłości automape wygramy to każdy z tych programów ma wspomagać nas w kłopotliwych sytuacjach jakim jest dojazd autem do punktu A do punktu B.

#154 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 28 listopada 2010 - 21:05

Heps- nie obrazaj uzytkownikow i kolegow na forum- bo na tym forum Navigon takze jest najpopularniejsza Navi. Navigon dla prostakow...-- takie tezy swiadcza tylko o autorze. Przeciez iPhone jest w ogole dla prostakow... Wg mnie Navigon i TT sa na tym samym poziomie- maja zalety jak i wady... ale nie klasyfikuje sie w taki sposob uzytkownikow programow. Fakty sa takie ze Navigon jest najpopularniejsza Navi na iP i najwyzej ocieniana- dlatego twierdzenie ze inne programy sa lepsze wg wiekszosci- jest co najmniej naduzyciem i przeklamaniem, bo najlepiej sprzedaje sie Navigon, pozniej TT a nie ma dlugo dlugo nic,- reszta programow ma kilku % udzialu w rynku Navi na iP.

#155 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 29 listopada 2010 - 00:44

Jest takie stare powiedzenie: "jedzmy gówno - miliony much na całym świecie nie mogą się mylić"... Navigon bije rekordy sprzedaży i dobrze dla nich. Ale program nie jest dobry tylko dlatego, że jest popularny. Są lepsze, co już było wykazane w tym wątku. Jeśli posługiwać się logiką popularności najlepszą nawigacją byłby NDrive, który był liderem sprzedaży AppStore w kilku(nastu?) krajach, zanim go wycofano... Heps może używa ostrego języka, ale wskazuje w tym przypadku na poważny problem... Z jednej strony mamy do czynienia z usprawiedliwianiem wywalenia ponad 200 zł na aplikację, z drugiej zaś z szeptanym marketingiem. A skoro wszyscy mówią, że jest super, to reszta kupi... Przyjaciel narodu polskiego, Józef Stalin powiedział kiedyś, że kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą... ;-) Ciekaw jestem jak w tym wszystkim wypadnie AutoMapa? 400 złotych za Europę - sporo nawet porównując do konkurencji - ponad 100 Euro? Mało moźliwe, gdy inni nie kasują wiele ponad połowę tej kwoty... No i w tej, logicznie rozumując, sytuacji wersja na Polskę kosztowała by ponad 200 zł... Jak będzie naprawdę? Wkrótce się dowiemy - ja stawiam Na nadchodzący piątek.

#156 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopada 2010 - 01:23

Wiem, ze ofensywnie brzmiał mój post, bo tak własnie brzmieć miał. I faktycznie, iPhone jest urządzeniem dla prostakow taki, jaki jest dostarczany do klienta. Tzn. w pełni zamknięty, gotowy tylko na aplikacje z Appstore. Jednak jestem pewien, ze gdybym porównał swojego do dowolnego niezmodyfikowanego to byłyby to dwa rożne światy. Nie chce mówić ze przeciwnicy jb są głupi, tak samo Ci co nie widza po prostu potrzeby jb, bo używają telefonu do podstawowych spraw, tylko pojawia się ważne pytanie: skoro ktoś używa iP do podstawowych spraw (zadzwonić, sms napisać, fotkę cyknac, muzyki posłuchać) to po co płacić setki złotych za telefon, który niestety te podstawowe rzeczy robi gorzej niż znacznie tańsze aparaty?!
Sms lepiej pisać na klawiaturze sprzetowej i do tego absolutnie nie ma nic przyzwyczajenie.
Zdjęcia są kiepskie. Nawet z czwórki. Stara Nokia N95 robi lepsze. A muzyka? Nawet eq nie ma własnego. Na pewno gorzej z nią niż na większości SE z serii Walkman. Wiele ludzi po prostu nie chce lub nie potrzebuje dodatkowych funkcji ale mimo to kupuje iP za grube setki a nawet tysiące. Tylko chyba po to by trendy być, bo inni o tym mówią. Chyba analogiczne sytuacja jest z Navigonem. Choć jeśli mam być szczery gdybym sam był prostym użytkownikiem i szukał w AppStore nawigacji to pewnie tez bym nie kupił CoPilota, który nie ma nawet jednej oceny. No takie to trochę dziwne. Dlatego w tym topicu postanowiłem się rozpisać i zrobić obiektywny test by pokazać, ze warto zaufać temu nieznanego produktowi. Ale mimo to ludzie pod postem chwała Navigona i co ciekawe najczęściej bez argumentów lub z naprawdę kiepskimi. Tak jak kilka postów nad obecnym ktoś rzekł ze używa Navigona bo to chyba najlepsza nawigacja na iPhone. Koniec wypowiedzi. I czy gdy widzę takie zdanie w tak mocno głębokim temacie, po tylu postach, całej kontrowersyjnej rozprawie, czy naprawdę mógłbym nie uważać kogoś takiego za prostaka?
Zaczynam jednak odczuwać wrażenie ze idę w hipokryzje bo czy sam nie jestem prostakiem pisząc wciąż w tym temacie? Zobaczyłem po wstawieniu swojego testu, ze nie ma absolutnie sensu jakiekolwiek przekonywanie mas. Ci i tak swoje ślepo bez mocniejszych racji. Wiec chyba należałoby zamilknac. Zatem odezwę się znów gdy dostanę w łapy Automape. Zrobię rzetelny opis wrażeń ze screenshotami. Może jeszcze, aby dodać trochę groteski będę czasem porównywać do Navigona bo mam wrażenie ze nawet jeśli
Automapa będzie zawodem, to wciąż będę ją wolec od Navigona.
Oczywiście Navigon dla erowcow ne taki zły, skoro darmowyw podstawowej wersji jednak od początku abstrahujemy od tej kwestii. Bo teraz nalezaloby może nawet rzec by darowanemunie zaglądać w zęby ;)
Pzdr

---------- Wpis dodano o 01:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:12 ----------

A jeszcze tylko małe post scriptum:

"Navigon dla prostakow...-- takie tezy swiadcza tylko o autorze."
- jeśli taka teza może coś świadczyć o autorze, to chyba tylko tyle, że jest nerwowy i ze niepotrzebnie przejmuje się otaczającą go głupotą.
Bo jeśli miałaby świadczyć ze sam autor jest prostakiem, a to z kolei świadczy ze jest hipokrytą, a to by ciągnęło dalej pod kompleksy, nieumiejetnosc dyskusji, wyindywidualizowanie z wyobcowaniem i problemy z osobowością. A to z pewnością byłby trochę za długi łańcuch z małego pozoru jaki stwarza teza i Twoj wniosek z niej. A nie od dziś wiadomo, ze pozory mylą panie zły chłopcu. Bo jeśli by nie myliły to cóż by można myśleć przy takim nicku ;)

#157 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 29 listopada 2010 - 01:34

tylko ze uzytkownicy iPhona, MyApple to nie muchy- to swiadomi uzytkownicy dosc drogiego sprzetu. Wiekszosc uzytkownikow iPhona na swiecie -w tym ja- nie chce JB, z roznych powodow- czesto oprogramowanie po prostu wystarcza... nie oznacza to ze ktos jest prosty... przypominam ze piszesz w dziale Aplikcje z App Store, nie Tobie tez ocenianie dlaczego ktos kupuje iPhona i do jakich celow go uzywa. Ludzie sa po prostu z Navigona zadowoleni, zarowno w DE jak i w PL. Aha- nie jestem abonentem Ery.

#158 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 20:55

Mamy piątkOwy wieczór a AutoMapy jeszcze nie widać w AppStore... Jednym słowem nie odgadłem daty premiery. Jakie są wasze typy?

#159 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 03 grudnia 2010 - 23:44

Mój typ: Mapa zostanie odrzucona niestety :P za niezgodność bla bla bla Stefan już tam na pewno coś wymyśli żebym nie był za szczęśliwy P.S. Trzeba się dowiedzieć czy Jackowski posiada iPka i czy ma ochotę na AM, moze coś przepowie za free :P

#160 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2010 - 15:52

Po obejrzeniu screenów z AutoMapa na iPhone
wszelkie napięcie związane z wyczekiwaniem na AutoMapę dla mnie opadły, bo już widzę, że interfejs nie dorasta CoPilotowi do pięt (moim zdaniem). Wszystko naćkane i ledwie widoczne, a w CoPilocie można nawigować nawet z oddalonym o kilka metrów iP. Nie podoba mi się.

#161 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 13 grudnia 2010 - 19:31

Miałem dziś możliwość zapoznania się z AutoMapą na iOS, lub też iAM jak głosi napis pod ikonką. Cóż, składam konstruktywną samokrytykę - program jednak, wbrew moim wcześniejszym komentarzon, naprawdę istnieje (świat skończy się dopiero w dniu premiery Duke Nukem Forever). Pierwsze, co rzuca się w oczy, to interface. Niby zmieniony względem protoplasty, ale wciąż do niego łudząco podobny. Zmiany dotknęły tak naprawdę tylko menu ustawień, których część w iOS jest po prostu zbędna, oraz sposób poruszania się po menu. Wszystko jest do bólu intuicyjne. Moim zdaniem naprawdę konkurencyjne w stosunku do innych nawigacji. Mapy są wyświetlane w czytelny sposób, w trzech trybach - 2D, 3D i znanym użytkownikom AutoMapy 3D+ z bryłami budynków. Po raz kolejny jest to silna strona programu. Więcej nie chcę opisywać, bo iSpot dysponuje tylko wersją beta i nie wiem, jakie zmiany zostały wprowadzone do programu, który wkrótce (mam nadzieję) znajdzie się w AppStore. Mogę natomiast powiedzieć jedno - warto było czekać i ja kupię iAM w dniu premiery!

#162 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2010 - 19:54

Dla mnie AM zawsze była najlepszą nawigacją. Cieszę się niezmiernie, że w końcu się pojawi.

#163 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2010 - 21:08

póki co nie możemy się coś doczekać na nią ;)

#164 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 09:57

No właśnie, mamy kolejny piątek a AutoMapy, vel. iAutoMapy, vel. nawigacji o nazwie iAM w AppStore ani widu ani słychu... Jedynie wersje beta poinstalowane na iPadach w iSpotach i wersje z przecieków u niektórych bloggerów... W sumie to aż dziwne, że jeszcze nie krąży po sieci... Zapomniał bym o najważniejszym - mapa polski nie jest po prostu dobra, jest najlepsza. Wszystkie drogi gruntowe, nawet te między miastami oznaczone są jako gruntowe, numeracja budynków jest zgodna ze stanem rzeczywistym, a nie obliczana automatyczie. Ponadto mamy możliwość personalizacji trybu obliczania trasy (omijania dróg płatnych i gruntowych - np. przez ustawienie, ile program może nadłożyć, żeby ją ominąć, wytyczania trasy dla auta ciężarowego z uwzglednieniem ograniczeń i gabarytu itp.), oraz oczywiście dostęp do danych POI z serwisu miplo.pl. Przewaga nad konkurencją w nawigowaniu po Polsce rysuje się coraz wyraźniej.

#165 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 10:58

No właśnie, mamy kolejny piątek a AutoMapy, vel. iAutoMapy, vel. nawigacji o nazwie iAM w AppStore ani widu ani słychu...

O jeny, ale miałem imprezę.... To już piątek???

#166 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 19:14

No ok, mamy czwartek... Ale to nie zmienia faktu, że AM niema jeszcze w AppStore... ;-) ...i w piątkowe popołudnie też jej brak... Przynajmniej wiadomo, że istnieje ;-)

#167 cisu

cisu
  • 138 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 13:38

1.ja kupilem navigona bo byl pierwszy a potrzebowalem jakas nawigacje 2.nie kupilem innej9gdy juz sie pojawily) bo to dosc drogie programy 3.z navigona jestem zadowlony generalnie poniewaz wykiwal mnie tylko 4 razy od czasu kiedy sie pojawil w appstore no i jestem na niego skazany ww powodow (nie jestem kierowca ktory duzo jezdzi) po Polsce jest gorzej np jak jechalem do Włoch nie bylo błędów (no ok stracil sygnal pare razy w austrii ,ale to chyba z powodu sporego slonca) 5. nawigowanie w menu jest ciasne i malo wygodne w trakcie jazdy bardzo trudne 6.moim zdaniem sygnal lapie szybko a trasy wytycza sensownie 7.fakt nie ma wszystkich adresow i czasem wysyla w pole uzywam iphone od wersji 2G wtedy jeszcze robilem JB czasem jeszcze na 3G teraz na 4 nie robie wiekszosc programow ktorych potrzebuje znalazlem w app store i nie mam poprostu czasu na JB a krakow nie instaluje wiec tez mysle ze nie jestem prostakiem oczywiscie to moja subiektywna ocena mojej wlasnej osoby ale zgadzam sie z heps'em ze te oceny wynikaja glownie z faktu ze navigon byl pierwszy i innych wiekszosc poprostu nie zna - co mnie wcale nie martwi i nie dziwi ja nie jestem i nie bede specjalista od aplikacji do nawigacji na iphona bo mnie to nie interesuje martwi mnie raczej to ze ludzie oceniaja, porownuja, bronia,przekonuja nie znajac konkurencyjnych app mysle ze dobrze by bylo gdyby kazdy kto cche cos napisac poprostu napisal co mu osobiscie sie podoba a co nie pozdrawiam wszystkich i dzieki za opinie

#168 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 10:13

... ja również zapytam :-) (dla pewności)

1) kupując NAVIGON EUROPE (89,99) płacę raz i mogę go używać cały czas ? tzn. czy po roku należy dokupić subskrypcję na aktualizację map lub programu ? a może już zawsze aktualizacje będą za free ?

2) kupując MapaMap, mogę z niego korzystać za free już zawsze jednakże za aktualizację map (po roku) należy na nowo wykupić subskrypcję ?

Która w takim układzie brać pod uwagę nawigację , na teren Polski , nie korzystającą z netu ? I czy względnie będzie różnica w działaniu między 3GS a 4 ? Mało jeżdzę kilka-kilkanaście wyjazdów poza miasto w trakcie roku i jakoś nie bardzo widzę sens zakupu Navigona za blisko 250 zł

Sygic aura niedawno kupilem za 9.99 euro z polska az po turcje
Internet mozna wylaczyc jest zakladka polaczenie i mozna wylaczyc

25 grudnia, a w AppStore AutoMapy brak... Czyli przed świętami też się nie udało... Mam złe przeczucia... Jeśli Apple odrzuci AutoMapę przesiądę się na Androida!

#169 kros

kros
  • 194 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 10:55

no tam to na pewno będziesz miał automape..

#170 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 12:16

No cóż, na chwilę obecną są dwa ślady - plotka, że Aqurat pracuje nad AutoMapą na Androida, tak jak to było w przypadku wersji na iOS, oraz oficjalna informacja, że Samsung prowadził rozmowy z wiodącym polskim producentem oprogramowania do nawigacji samochodowej w sprawie stworzenia programu na Bada. A że w każdej plotce jest ziarnko prawdy, może przynajmniej zobaczymy NaviExperta napisanego inaczej niż w Java...

#171 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 02 stycznia 2011 - 22:14

Hmm... Podejrzewam najgorsze...

#172 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 02 stycznia 2011 - 22:18

VanGreeg, no odmroź sobie te uszy na złość mamie ;-) Leć po jakiegoś złomka z androidem ;-)

#173 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 17:01

JKK, mróz już puszcza, a w AppStore cały czas czegoś brakuje...

#174 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 stycznia 2011 - 21:20

Zakupilem Copilot Live dla US (najtansza opcja dzis dla US) i wreszcie moge sie odniesc i porownac do Navigona. I co? Na razie z punktu widzenia podstawowej uzytecznosci (po pierwszej przejazdzce w US z Copilotem) zdecydowanie Navigon. W Copilocie: 1. Nie potrafie wlaczyc mapy bez nawigacji, by widziec okolice gdzie jestem. 2. Nie ma mojej predkosci, nie widze informacji o limitach predkosci (moze jest gdzies ukryte w menu?). 3. Bugi - potrafi wylaczyc sie dzwiek kompletnie, trzeba zresetowac telefon. 4. Nie da sie cofnac krokow wyboru w niektorych momentach. Cos wybrales w trasie to juz nie wrocisz musisz brnac dalej albo wylaczyc program. Po prostu masakra. Zalety w stosunku do Navigona? 1. Najwazniejsza zaleta (to raczej najpowazniejsza wada Navigona) - latwosc wejscia w menu drogi alternatywnej. Cos czego nie rozumiem w Navigonie, jak tak wazna funkcja moze byc tam spieprzona (praktycznie jej w Navigonie w ogole nie ma). 2. Druga wada Navigona (bo to trudno nazwac zaleta Copilota - powinno byc w standardzie), wyznaczanie tras - wybor poczatku i konca trasy. Co do wytyczania tras, trudno mi sie odniesc, ciezko porownac USA do Europy jednak. Co wiecej i tak kluczem sa mapy. Lapanie fixa raczej nie zalezy od aplikacji. Kazda moja aplikacja uzywajaca GPS lapie fixa natychmiast. iPhone to bardzo solidny kawal sprzetu w tym temacie. Poza tym Navigon jest czytelniejszy, ma wiecej informacji na ekranie. Dla kierowcy, ktory tylko rzuca okiem to Navigon ma w moim odczuciu duzo lepsza prezentacje trasy.

#175 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2011 - 21:26

ad1. Nie zgadzam się. Oczywiście że się da włączyć samą mapę. Mogę nagrać i pokazać. ad2. Można włączyć prędkość. Klik na niebieską belkę. - także mogę nagrać. Poza tym w samochodzie deska rozdzielcza lepiej pokazuje. Jeśli chodzi o ograniczenia, nie jestem pewien, bo nie używam takich rzeczy. Do tego mam znaki i swój mózg. ad3. Bugi są. Niestety są... Bardzo bolesna drzazga w tym programie. ad4. Nie rozumiem. Zawsze jest przycisk wstecz lub anuluj, z którego często korzystam. jakie wychodzenie z aplikacji? Też mogę pokazać ;) Co do czytelności nie mogę się zgodzić. Ikonki POI w Navigonie się po prostu zlewają w centrach miast. Są małe i niewyraźne. Ikonki ze strzałeczkami w CoPilocie bardzo mi przypadły do gustu. Ale uznajmy, że to kwestia prywatnych preferencji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych