Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#76 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 18:11

w zeszłym roku jechałem z wawy na półwysep peljesac. navigon dał radę - były wszystkie nowe drogi.

#77 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 15 lipca 2010 - 21:50

Tak jak zaznaczyłem na początku - używałem w życiu już różnych aplikacji, z AutoMapą i Navigonem włącznie. Najgorszy był Navigo bodajże Copernicusa - fajne atlasy, dobre mapy, nawigacja poza ładnym menu była koszmarna... Ale to było chyba z 5 lat temu i pewnie sporo się pozmieniało. Niestety wrażenie pozostało i pewnie do nowej wersji się nie przekonam. Przez jakiś czas żyłem marzeniem o AutoMapie na iPhone, lecz niestety z tego, co wiem, Aqurat opracowując pierwszą wersję podpisało cyrograf z Microsoftem na kilkuletni monopol ich systemu - tylko usiąść i zapłakać. Informacja nie jest potwierdzona, ale mając na uwadze brak AutoMapy na inne platformy - od Symbiana przez Androida po Bada OS niestety wielce prawdopodobna. Dlatego zdecydowałem się na NDrive - cena ok, program też wydawał się ok, ale prowadził, jak już wspomniałem, kontrowersyjnie... Chociaż na blisko 500 kilometrowej trasie nadłożyłem może z 10 kilometrów. Przyznam, że nie jestem niebywale bogaty, iPhone to było moje marzenie i 3GS mam głównie dlatego, że jestem klientem Orange od 10 lat i dostałem go za 300 złotych z umową na 2 lata z moim dotychczasowym abonamentem 100 złotych. Na Navigona za ponad 200 złotych mnie po prostu nie stać a te 100 złotych "w tę czy w tę" to dla mnie jedzenie na prawie tydzień "w tę czy w tę". Trzeba spojrzeć prawdzie prosto w oczy - czynnik finansowy wymusił ze mnie realistę. Jestem wdzięczny heps-owi za opis wszystkich programów - sam nie pochwalam JB, ale uważam, że to jest kwestia wyłącznie własnego sumienia i nikt nie dał mi prawa umoralniania na siłę. Odwalił kawał dobrej roboty ułatwiając mi wybór. Falk Navigator, na którego poszło kilka godzin mojej pracy, to faktycznie bliźniak CoPilota. Przejechałem z nim dopiero 100 kilometrów, ale póki co mi się podoba. Interface jest poprawny, jedyne czego mi brak to bardziej zróżnicowana ikonka stanu baterii - nie widać na niej, czy telefon widzi ładowarkę, czy nie. Reszta w porządku. Do tego jest kilka genialnych rozwiązań - jak choćby "Krótki postój" - czyli nawigowanie do najbliższej stacji benzynowej, restauracji itp. (do wyboru z listy) prosto z trasy, a następnie powrót na wyznaczoną drogę - wszystko jednym kliknięciem. Bajer, wcześniej nie widziałem, a teraz nie wiem, dlaczego inni mają inaczej. Głos lektora... Ech, no Hołek to to nie jest. Swoją drogą chciałbym posłuchać Knapika z iGo. Ale "Kasia" czy jak ją tam zwą jest w porządku. Może poza słówkiem "blisko" przed wykonywanym manewrem... Jakby nie mogli dać "teraz" albo po prostu nic. Martwi mnie tylko brak TTS za który dopłaciłem 3,99 Euro, ale to może jeszcze poprawią. Falk to nic innego jak CoPilot z dodaną funkcją przewodników po miastach - Wiedeń za darmo, reszta do pobrania za nieduże pieniądze. Zastanawia mnie jeszcze dlaczego tak mi się telefon nagrzewa podczas korzystania z tego programu... NDrive go prawie nie obciążał... Może to kwestia wielkości map i ilości danych do przetworzenia, albo aplikacji działających w tle w iOS 4. O, byłbym zapomniał! W Falku niema jeszcze pełnego wsparcia wielozadaniowości. Nawigacja zatrzymuje się w miejscu i powraca po zakończeniu rozmowy, jak NDrive w iOS 3. Brakuje mi tego, na co czekałem - nawigacji w tle podczas rozmowy, lub wręcz wciskania samej rozmowy w małe okienko gdzieś w rogu bez minimalizowania mapy i wyciszania wskazówek głosowych.

#78 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 20:07

CD Falk Navigator - wprowadziłem Was w błąd - informacja o podłączeniu do ładowania jest! Pojawia się na tej maciupkiej ikonce baterii i jest prawie nie widoczna z normalnej odległości. Ale jest. Jest też pewien błąd - wykryłem dziś. Opisana już przez hepsa przy okazji CoPilota, co dowodzi, że to bliźniacze aplikacje. Próbowałem się dostać w Warszawie na ulicę Gierymskiego i... Nie ma takiej. Obok jest Sobieskiego... Też niema... Nie ma też "Ulica Sobieskiego"... Była za to Dolna. A dolna krzyżuje się z... Ulicą Jana III Sobieskiego. Czyli niektóre nazwy ulic trzeba wpisywać w całości, bo inaczej nie znajdzie. Za to niemały minus!

#79 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lipca 2010 - 23:25

Navigon w wersji 1.6 posiada (wreszcie) nowe mapy, za to wielki plus, znakomicie sprawdza się w np. w Niemczech, wytyczanie tras itd. jest bardzo dobre. W Polsce już tak dobrze nie jest, w Szczecinie trafiają się jej dziwne pomysły, czasem niemożliwe do realizacji (np. przez zakazy skrętu). Mam dokupione Reality View 3D, prezentuje to się bardzo ładnie. TomTom w wersji 1.4.1 ma w dalszym ciągu przestarzałe mapy, wytyczanie tras jest natomiast znakomite, w Szczecinie zdarza mu się wytyczać trasy znacznie lepiej niż Navigon, nieaktualne mapy niestety czasem psują ten efekt. Mam też nDrive DACH, kupioną za 2.99 Euro zanim zniknęła z AppStore ale si® do niej szybko zniechęciłem, wytyczała mi jakieś idiotyzmy więc ją wyłączyłem.

#80 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 17:19

Jakoś nie odczułem by Navigon w Szczecinie głupio wyznaczał. Pewnie dlatego, ze nie znam miasta i dla mnie nawet okrężna droga jest dobra byle dotrzeć do celu. Nie jeżdżę z navi po miastach, które znam bo wiadomo, że będzie dziwnie pokazywać trasę. Kierowanie pod zakaz to wyłapałem tylko w moim małym, rodzinnym miasteczku, ale tam każda mapa ma z tym problem (również AM, Mio, TT i NokiaMaps)

#81 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2010 - 09:44

Czy mogę prosić o parę screenshotów z reality view 3d ? (na wszelki wypadek przypomnę: równecześnie nacisnąć HOME BUTTON i wyłącznik)

Jestem niezmiernie ciekaw reality view 3d a screeny w google'ach mnie nie rajcują. Chcę zobaczyć jak to się prezentuje na polskim terenia.

#82 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2010 - 12:19

heps jak bede wracał z pracy to Ci siekne. wiadomo ze w miescie / na nizinach nie ma az takiego wow, ale już w świetokrzyskich robi wrazenie :) bardzo mi sie tez podoba opcja ze pokazuje temperature w miejscu docelowym, najblizszy parking, restauracje...itd...

#83 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2010 - 12:20

ok, czekam. thx

#84 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 23 lipca 2010 - 13:05

Cytat

Czy mogę prosić o parę screenshotów z reality view 3d ? (na wszelki wypadek przypomnę: równecześnie nacisnąć HOME BUTTON i wyłącznik)

Jestem niezmiernie ciekaw reality view 3d a screeny w google'ach mnie nie rajcują. Chcę zobaczyć jak to się prezentuje na polskim terenia.

podróżowałem w tym roku na Corfu z 3d i nie zachwyca,a dodatkowo zwalnia program.

#85 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2010 - 13:06

tak sądziłem, bo już nieraz cieszyłem się słysząc o nowej funkcji Navigona, a po instalacji przekonywałem się, że jak zwykle nie najlepiej im cokolwiek wychodzi...

#86 marcio66

marcio66
  • 26 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 10:38

Cytat

NAVIGON - Brak możliwosci wytyczenia trasy bez zasięgu GPS

A i tutaj mamy błąd. Jak widze w swojej nie wim czym spowodowanej całkowitej niechęci do Navigona napisałeś coś, co nie jest prawdą, a może odstraszyć niektórych od tego programu. Otóż taka możliwość jak najbardziej istnieje. Oczywiście można narzekać, że powinna być ona bardziej widoczna, itd., ale nie można pisać o jej braku. Screeny są z wersji 1.5.1, także nie jest to jedna z nowości w 1.6, robione były przy wyłączonych usługach lokalzacji (widać brak strzałki na statusbarze) Wchodzimy w menu Więcej, potem klikamy na Trasa i Nowa trasa. Tam już mamy możliwość wyboru punktów trasy, czy to z mapy czy z adresu. Screeny poniżej.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika

#87 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 17:57

:!:UWAGA:!: Na oficjalnej stronie Automapy -
www.automapa.pl
pojawiła się obiecująca sonda! :idea: Koniecznie zagłosujcie!

#88 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 31 lipca 2010 - 21:38

Ciąg dalszy mojej przygody z Falk Navigator-em... Konfiguracja sprzetowa: iPhone 3GS z iOS 4.0.1 z Orange. Przejechalem z nim dzisiaj Polskę w szerz. W przybliżeniu 525 kilometrów. Powiem tak: tragedii niema, lecz moj optymizm osłabł. Po pierwsze - objazdy i korekty trasy FN potrafi wytyczyc po drogach gruntowych, co moim zdaniem do fajnych nie należy. Teraz beczka dziegciu: telefon grzeje się jak parapet w słońcu! Fakt faktem wisi pod szyba, ale z NDrive się aż tak nie grzal. Być może to kwestia iOS 4.0.1, ale ja byłem zmuszony go co chwila wyłączać żeby ochlanal. Po drugie - żarl baterie jak dzik zoledzie! Ladowarka 1A nie dawała rady z ladowaniem... Ktoś ma podobne doświadczenia?

#89 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpnia 2010 - 22:51

Problem z nadmiernym poborem prądu pojawił się pod iOS4. U znajomej która ma 3G pomogło przywrócenie iPhone jako nowy.

#90 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 06:42

A co z ustawieniami programów i In-App Purchase?

#91 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 sierpnia 2010 - 15:25

Czasem zwykly restore pomaga. Mi pomogl.

#92 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 sierpnia 2010 - 15:48

Cytat

:!:UWAGA:!: Na oficjalnej stronie Automapy -

www.automapa.pl
pojawiła się obiecująca sonda! :idea: Koniecznie zagłosujcie!

hmmm... a to Ci sonda.... warto zagłosować może nasi inżynierowie coś umieszczą w ApplStore.

a nawiasem mówiąc ja używam Tomtom.... wersja 1.4.1 i na razie jest OK mimo paru skuch które mi się przytrafiły ale sądzę że jest to wina GPS w IP-ku gdyż sygnał się pojawiał i następnie znikał. tak jak w dawnej piosence ".... pojawiam się i znikam..." cóż.
TomTom ogólnie jest paskudnie .... nudny. Wcześniej korzystałem z AutoMapy na HTC ale już miałem dość noszenia dwóch pudełek z sobą więc HTC został sprzedany z AM a ja usiadłem na TomTom.

Jednak licze jeno że to głosowanie na stronie Automapy pomoże że zobaczę ten produkt pod ios4.... chodz jak każda nawigacja ma swoje wady i zalety ale AM jest królem ze wszystkich nawigacji dostępnych na komórki.... chodź tania nie jest

#93 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 20:20

CD Falk. Odkryłem fajna rzecz... Właściwie to zależność. Ostatnio jechałem i na starcie iPhone miał 60% baterii, czyli musiał ładować i nawigowac na raz. Dziś wyjechałem na wycieczkę - 50 km. Fakt faktem w deszczu, czyli słońce go nie dogrzewalo przez szybę, ale za to elegancko dzialal z ladowarki pomijając baterie i na miejscu był w 100% naladowany. Ktoś miał podobnie? Mam wrażenie, ze restore nie powinien sam z siebie pomoc - aktualizacja to przeciez oprogramowania to czyszczenie iPhone do "0", kabinie nowego systemu i przywracanie ustawień z kopii...

---------- Wpis dodano o 21:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:17 ----------

P.S. Wiem, ze to off-topic ale... Umie ktoś z Was uszyc zagle?

#94 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:45

Cytat

A co z ustawieniami programów i In-App Purchase?

Ustawienia programów idą się walić, in-app purchase trzeba ponowić - nie jest to naliczane ponownie.

#95 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:55

mi po restore- NIC nie idzie sie walic- iPhone jest taki sam jak poprzednio i w Navigonie sa tak jak byly Ulubione i Historia,- AppStore tak samo. Po Restore przywracam z kopii zapasowej. Po aktualizacji na 4.0 tez nie chcial ladowac podczas navigowania ale po Restore wszytsko jest ok. Uzywam restore co 3-4 mies i mam swiety spokoj.

#96 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2010 - 22:00

Bad_Boy - bo przywracasz z kopii zapasowej a chodzi o to żeby postawić telefon jako nowy i w ten sposób wyeliminować ewentualne przyczyny problemów. Jak to działa po przywróceniu z kopii to należy się cieszyć :)

#97 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 sierpnia 2010 - 07:59

No więc kupiłem zachwalanego CoPilota Live 8 ;) i zrobiłem z nim po Polsce na razie około 1000km. O ile w miastach prowadzi dosyć dobrze, to trasa jest po prostu żałosna. Trasa szybka do dla mnie trasa, która prowadzi po drogach nadających się do szybkiej jazdy i często szybsza, niż trasa najkrótsza. A tymczasem CoPilot sugeruje zjazd z drogi wojewódzkiej na gruntową przy każdym możliwym zjeździe. Odcinek prostej drogi o długości 13km w sumie z jednym zjazdem, jako szybką trasę zasugerował mi 18km drogami gruntowymi i ścieżkami leśnymi (dosłownie). Muszę natomiast powiedzieć, że pokrycie map jest dosyć dobre. W jednej miejscowości CoPilot wskazywał skrzyżownie, gdzie od ponad 2 lat jest już ruch okrężny ale to akurat mały problem. Natomiast co mnie zaskoczyło: brakuje nazw miejscowości. Nie jakichś wiosek, tylko miejscowości gdzie są jedynie wyświetlane nazwy ulic. W końcu wyszło na to, że musiałem skorzystać z google maps, żeby znaleźć gdzie jest dana miejscowość po czym mniej więcej znajdowałem ją w CoPilocie. Ostatnią ciężką sprawą jest opóźniona informacja o skrętach itd. Kilkanaście razy zdarzyło się, że Kasia informowała mnie ("blisko") o skręcie 50m. po tym jak już skręciłem. To są minusy, które mnie mocno zirytowały. Planowanie szybkiej trasy po ścieżkach leśnych i drogach gruntowych, brak nazw niektórych miejscowości, opóźnione informacje o skrętach. Do tego dochodzi (w sumie nie wiem, może coś źle zrobiłem i nie działa) brak informacji o fotoradarach. Zainstalowałem jakiś dodatek in app ale nic to nie zmieniło. Jak ktoś wie co z tym zrobić to pomocy ;) Co do plusów to rzeczywiście bardzo szybko przelicza trasy i po ominięciu jakiegoś zjazdu nie każe zawracać natychmiast. Clear Turn też fajnie działa chociaż tylko raz miałem okazję z tego skorzystać. Prowadzenie po dużych miastach - bardzo dobre. Wskazówki głosowe wyraźne choć wolałbym przyjemniejszy głos ;) Na razie tyle. Jak dla mnie żadna rewelacja i póki co oceniłbym CoPilota na 5/10. Do AutoMapy (zwłaszcza najnowszej wersji) mu jeszcze bardzo daleko. Zamierzam się niedługo wybrać w dosyć daleką podróż zagraniczną i szczerze boje się jechać z CoPilotem, zwłaszcza, że o trasie nie mam pojęcia.

#98 rolex83

rolex83
  • 237 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 12:04

Co z obsługa własnych POI. Chciałbym np. wgrać aktualna listę fotoradarów. Która navi umożliwia dodanie własnych POI oprócz Mobile Maps? U Sygica działa to fajnie. Jak jest u innych?

#99 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 sierpnia 2010 - 13:15

Opis Copilota dokladnie jakbym czytal moje wspomnienia z Ndrive. Chcialbym wreszcie by ktos uczciwie napisal o kazdej z aplikacji nawigacyjnej tak jak ContactLost. Poki co nie widzialem jeszcze zbyt wielu naprawde sensownych opinii o TomTomie i o Nawigonie. Bo niestety najczesciej uzywaja ich ludzie, ktorzy je ukradli i uzywaja do spacerow/przejazdu dwa bloki dalej. Chcialbym wlasnie test przejazdu po Polsce, zeby ktos strzelil choc te 500 kilosow z tymi aplikacjami. Zeby napisal jak dzialaja trasy najszybsze, czy nie sciagaja nas z drog krajowych na jakies lesne (slyszalem ze rowniez dzieje sie dokladnie to samo co ContactLost opisuje). Gdzies wyczytalem ze Igo jest najprzyzwoitsza z aplikacji i tam tego typu sytuacje sa najrzadsze. Co do map - najlepsze mapy Polski i drog ma... Uwaga... BING! W miejscach w ktorych Googlemaps ma biale plamy, Bing (niedostepny w europejskim appstore) kryje pieknie z dokladnymi informacjami. Odstaje od Google tylko detalami w widoku satelitarnym.

#100 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2010 - 13:27

grześ, ja przejechałem z Navigonem ponad 5000-6000 km po Polsce. Zazwyczaj go włączam zawsze jak wsiadam do samochodu i jadę tam gdzie powinienem. Szybko podsumowując: - poprowadził mnie kilka razy pod prąd (na rok uzywania - koło 3 razy - wybaczalne) - długo łapał fixa na 3G (na 3GS wszystko smiga momentalnie) - dobrze ze działaja adresy z kontaktów. - wyznaczanie nowej trasy idzie mu calkiem sprawnie, choc czasem nawet do 5km chciał mnie wracać. - nie spoznia sie ze skrzyzowaniami - na trasach warszawa-krakow, warszawa-kolobrzeg, warszawa-3miasto idealnie pokazywał każdy fotoradar - asystent pasa ruchów już nie raz mi uratował dupsko - swietne pokrycie mapy - jest planowanie trasy (trzeba tylko do niego dojsc) - obecnie opcje 3 tras do wyboru, informacje o pogodzie w miejscu dojazdu. w/g mnie generalnie lepiej się sprawdza w trasie niz w miescie (szybciej lapie alternatywe i nie kieruje pod prad). Jak jechałem za pierwszym razem do Kołobrzegu pokazał 499km więc to była najkrótsza droga bez gruntowych niespodzianek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych