Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 b4it

b4it
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2009 - 10:00

Ranking programów do nawigacji 2010 na iOS Tak zwyczajnie z ciekawości i do celów statystycznych pytam Was jakiej nawigacji na iPhone używacie?

#27 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 sierpnia 2009 - 10:42

mapy google są dla mnie zadawalającę, nie mówiąc o tym, że lepiej się jedzie patrząc na znaki;)

#28 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:35

Po co 2x wymieniłeś tą samą nawigacje tz IDA i Sygic

#29 kros

kros
  • 194 postów

Napisano 01 września 2009 - 13:03

Wybrałem navigon ale używam go jak na razie testowo. W pracy oczywiście mio 200 oraz oczywiście automapa.

#30 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 01 września 2009 - 13:08

Normalnie używam nawigacji GoClever na iPhonie mapy google ;)

#31 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 września 2009 - 13:16

AutoMapa... na ifonie navigon "w razie czego" jest

#32 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 13:58

navigon. ale nie rozdzielaj sygic i ida bo to jest to samo. poza tym co jesli ktos uzywa np. iGo i navigona? dla nich powinna byc dodatkowa opcja w sondzie ;)

#33 kalboy92

kalboy92
  • 458 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 września 2009 - 21:25

Dotychczas uzywalem Sygica, bo dobre trasy obierał, Navigon często mnie prowadził 20km dalej, ale i tak navigon chyba teraz...

#34 Crankee

Crankee
  • 54 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 19:15

Jaka jest najlepsza nawigacja na dzień dzisiejszy?

#35 wombat21

wombat21
  • 10 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 kwietnia 2010 - 21:18

Tom Tom definitywnie :)

#36 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwietnia 2010 - 22:45

navigon...niestety;]

#37 Regus

Regus
  • 268 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 16 kwietnia 2010 - 22:57

Mam Navigona i nie narzekam. :]

#38 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 16 kwietnia 2010 - 23:55

Zdecydowanie TomTom

#39 Crankee

Crankee
  • 54 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 08:33

Lepiej by było gdyby każdy zwolennik podał argumenty. BTW. Ma ktoś PL TTS do Tom Toma 1.3? Słyszałem, że działają te z Automapy, gdzie je wgrać?

#40 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 18:10

Sygic jako jedyny w każdym względzie trzyma określony dobry poziom. Reszta ma mniej lub więcej słabych stron. Głównie myślę o Navigonie, który jak dla mnie ma zwalony algorytm wyznaczania optymalnej trasy co dla mnie go dyskwalifikuje.

#41 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 kwietnia 2010 - 00:09

Na pewno najgorszy jest NDrive. Sygic i Igo to chyba najsolidniejsze opcje. Niestety nic nie wiem o Copilocie i Falku, a ten pierwszy jest wysoko ceniony w UK Tomtom dyskwalifikuje cena na pewno nie odzwierciedlajaca jakości w stosunku do konkurencji.

#42 wenus525-0c4b384c28

wenus525-0c4b384c28
  • 152 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 13:12

Sygic to najlepsza nawigacja. Oprócz wspomnianych wyżej zalet dodam od siebie dobrą nawigację głosową. Mój ojciec ma jeszcze garmina. To nawigacja jest świetna. Mam wrażenie, że mógłbym zawiązać oczy i prowadzić samochód. Navigon mówi: Skręś łagodnie w lewo... Ja patrzę k... gdzie skręcić. Zakręt jak każdy inny. Na skrzyżowaniu skręć łagodnie w lewo, a tu trzeba prosto jechać.... Myląca nawigacja jak nie wiem. Sygic trzyma pod każdym względem poziom chodź nie wygląda tak super. To jednak sprawdza się idealnie. Pamiętam czasy gdy xGPS był jedynym... Na jazdę rowerem idealny. Jechałem z nim do Częstochowy. Na sam początek pare dziesiąt skrzyżowań.... Wyjmowałem iP z kieszeni może 3 razy. W przypadku Navigona dostałbym pierdolca, a nie dojechał. ------------------- Patrząc całościowo. To Apple dał ciała. GPS nie nadaje się do niczego. To, że programy źle nawigują to chyba wina sprzętu/systemu operacyjnego/ nie programów. W dodatku nie wiem jak wy, ale ja mam taki problem, że iPhone szybciej się rozładowywuje niż ładuje. Dlatego podczas nawigacji po paru godzinach bateria jest rozładowana. Swoją drogą czy 3g i 3gs różnią się pod względem nawigowania?

#43 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 13:56

Dla osób z JB zawsze istnieje mozliwość dokupienia zewnętrznego modułu GPS za ~100zł i podłączenie go za pomocą roqyGPS przez bluetoth. Ja w ten sposób mam w pełni sprawną nawigację na iPhonie 2G. Zawsze pełen zasięg, prawidłowe wyznaczanie pozycji, żadnego gubienia sygnału. Nic więcej do szczęscia mi nie potrzeba.

#44 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 18 kwietnia 2010 - 14:08

witam, wlaśnie zamierzam nabyć jakąś nawigacje i mam 2 pytania: 1. potrzebuje oprócz mapy Polski również mape Ukrainy. Z tego co udało mi się zorientować to wybór ogranicza się tylko do IGO. Czy może ktoś spotkał inną nawigacje z mapą Ukrainy ? 2. Czy po zakupie nawigacji w AppStore wszystkie późnejsze aktualizacje bedą darmowe ?

#45 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 czerwca 2010 - 12:16

Dołączona grafika

Jest jeszcze nawigacja MotionX MotionX Kosztuje grosze oraz jest w wersji light za darmo.
W miniony weekend wybraliśmy się na taki krótkofalarski zlot "Łoś 2010". Używaliśmy jednocześnie Nawigona na nawigacji Siemens oraz właśnie MotionX na moim iPhone.
Sprawdziła się. Jest to nawigacja raczej "niesamochodowa" ale jak się okazało bardzo dokładna i po wpisaniu koordynat z dokładnością do minuty geograficznej zaprowadziła nas perfekcyjnie na miejsce a miejsce to było trudne do znalezienia, gdy ktoś tam jedzie po raz pierwszy. Szczere pole (dosłownie) bez punktów orientacyjnych niedaleko drogi nr 43. Zgubiliśmy się w jednym miejscu, ponieważ... Zaufaliśmy Navigonowi a nie MotionX w jednym momencie podróży !

Mapa jest online ale można także pobrać ją wcześniej, np. przez wi-fi w domu. Zaznaczamy obszar, który nas interesuje, wybieramy powiększenie minimalne, maksymalne i klikamy "download". W tym momencie internet do pracy nie jest już potrzebny.

W każdym momencie możemy całą trasę wysłać mailem do kogokolwiek. Oprócz szczegółów podróży w załącznikach znajdą się dwa pliki, które można zaimportować później do innej nawigacji. Możliwości jej są ogromne. Dodatkowo można wykonywać zdjęcia, które są od razu "otagowane" położeniem. W każdej chwili można też bez wychodzenia z mapy korzystać z biblioteki iPoda. Program korzysta z map Open Street Map, Google Maps i Bing. Można się między nimi przełączać podczas podróży.

Po powrocie do domu można sobie później obejrzeć całą trasę w Google Maps klikając na jeden link z wysłanego wcześniej z programu maila - przykład: http://api.motionxli...d - Google Maps

Używam tego programu na rowerze (do rejestracji trasy, jako "licznik rowerowy"), w pieszych wycieczkach ale sprawdza się też w samochodzie, choć nie jest do tego przeznaczona (bardzo wiele szczegółów. Mapy samochodowe są jednak uproszczone i nie pokazują tylu szczegółów). Dodatkowo można też włączyć Track Recorder. Tak zapisaną trasę można potem dowolnie analizować. Pokazuje nawet średnie prędkości na wykresach dla konkretnych odcinków !

MotionX GPS - cena: 2,99E - link: http://itunes.apple....d299949744?mt=8
MotionX GPS Lite - cena: FREE - link: http://itunes.apple....d293935935?mt=8

#46 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2010 - 12:09

Ja osobiscie uzywalem juz Sygica, Navigona i Sygic Aura i jak dla mnie Sygic kruluje. Najbardziej odpowiada mi jednak Sygic Aura - relatywnie tania i dobra. Wkrotce zrobie obszerny test.

#47 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 06 czerwca 2010 - 10:35

Ja osobiscie uzywalem juz Sygica, Navigona i Sygic Aura i jak dla mnie Sygic kruluje. Najbardziej odpowiada mi jednak Sygic Aura - relatywnie tania i dobra. Wkrotce zrobie obszerny test.

Słownik może, google chrome daje za darmo.

#48 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 07 lipca 2010 - 10:01

Ranking programów do nawigacji 2010 na iOS Witam! Znalazłem się w grupie użytkowników pozbawionych dostępu do aktualizacji oprogramowania nawigacyjnego po usunięciu z AppStore NDrive'a. Obecnie zastanawiam się nad zakupem nowego programu, ale jak wiadomo wyłożenie 50 Euro (lub więcej) nie jest prostą decyzją. NDrive spodobał mi się ze względu na cenę i perspektywy rozwoju - planowana wersja V10 z dodatkami, na które czekałem (asystent pasa ruchu, TTS. itp.) - teraz już za bardzo nie wierzę w to, że NDrive jeszcze zagości w AppStore. Co mi pozostaje - ano jest kilka innych programów, niestety zdecydowanie droższych od konkurenta z Portugalii, lecz w obliczu faktu, że ani autorzy NDrive ani obsługa AppStore nie są w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, czy NDrive jeszcze będzie wspierany trzeba zacisnąć zęby i wybrać alternatywę. Proszę o opis używanych przez Was programów, bez wzmianek, że szybko łapie fixa, bo to kwestia samego iPhone-a - wyłącznie dokładność map, łatwość użytkowania, ilość danych wysyłanych na usługi z sieci itp. Obecnie z interesujących mnie programów w AppStore panoszą się: Navigon (solidny niemiecki produkt z płatnymi dodatkami w cenie 69,99 Eur za Europę Środkową i 89,99 za całą; przystosowany do iOS 4), Sygic Mobile Maps (cała Europa za 49,99 za to bez asystenta pasa ruchu i TTS i wsparcia dla iOS 4 - no chyba, że się mylę), Sygic Aura Drive (nawigacja z wodotryskami włącznie z budynkami 3D w Warszawie i Krakowie za 59,99 za naszą część Europy i 64,99 za jeszcze kilka państw), iGO My Way (czyli coś niecoś ponad niegdysiejszego NDrive-a, może nieco bardziej rozbudowane, za cenę 42,99 - w promocji za Europę Środkową i 74,99 za całą), TomTom (silny konkurent, własne mapy i inteligentne planowanie tras, wsparcie iOS 4 i możliwość zmiany kursora za 59,99 za naszą część Europy) oraz CoPilot Live (odpowiedź od naszych przyjaciół ze wszystkimi wodotryskami, ale chyba bez polskiego języka, za to w ciekawej cenie - 49,99 Euro za całą Europę) i coś co się nazywa Falk Navigation (wygląda interesująco, cena 49,99 za Europę lub 19,99 za Polskę) oraz Nav4D (Bóg jeden raczy wiedzieć, co z tego wyrośnie, za to cena za mapę Polski to jedyne 14 Euro). I to chyba cała oferta - proszę opiszcie używane przez Was programy, wszystko, co was drażni, wszystko, co się Wam podoba, będę naprawdę wdzięczny. Powiedzcie przy okazji czego używacie - ankieta pod spodem... Pozdrawiam, Igor

#49 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 10 lipca 2010 - 12:01

Poszperałem trochę w sieci i chyba zdecyduję się na Falk Navigatora w wersji Country. To bliźniacza aplikacja w stosunku do CoPilot Live z dodatkową opcją przewodników po największych miastach. Ponadto zdziwiło mnie trochę to, że od dziś Navigon z mapami Europy Wschodniej kosztuje tyle, co Navigon z mapami całej Europy, czyli 69.99 Euro - kto to kupi? ;-)

---------- Wpis dodano o 13:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:31 ----------

Widzę, że nikt się nie garnie do opisania swych odczuć w kwestii nawigacji, a pojawili się użytkownicy trzech z nich... Cytując klasykę polskiego kina: "Na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć pierwszy... A więc ja zaczynam".

Opiszę wycofany już niestety NDrive, którego używałem od marca.

Słowem wstępu: Wcześniej używałem dwóch programów do nawigacji - AutoMapy w wersji 4 i 5 oraz Navigona 5 i 6 w wersji na PDA. Przyznać muszę, że jako były użytkownik AM jestem trochę wypaczony - przyzwyczaiłem się do płynnej animacji mapy, głosu Hołka i rozbudowanych opcji w kwestii wytyczania trasy. W Navigonie strasznie brakowało mi opcji pomijania dróg gruntowych czy promów, ale cóż, takie jest życie.

Po zakupie iPhone-a zdecydowałem się na zakup NDrive v9.3 z mapami Polski, Czech i Słowacji. Przeważyła cena - 19,99 Euro to zdecydowanie mniej, niż jakakolwiek inna nawigacja, a przyznam, że miałem już dość karmienia bajkami o AutoMapie na iOS. Po pierwszym uruchomieniu byłem przyjemnie zaskoczony - aplikacja na 3GS uruchomiła się w mgnieniu oka! Dosłownie. Kolejnym zaskoczeniem była szybkość wytyczania tras - z jednego końca kraju na drugi w zaledwie kilka sekund - zaznaczam, że to moje subiektywne odczucie.

Wygląd map nie odstraszał ani nie zachwycał. Z dostępnej palety barw wybrać można było spośród kilku schematów na dzień i jeden nocny. Istniała opcja automatycznego przestawiania schematu z dziennego na nocny i tu pierwsza uwaga - opcja ta u mnie ani razu nie zadziałała! Na mapie wyświetlane były nazwy ulic i najbliższe POI. W ustawieniach mapy można było wybrać, które POI mają się na niej pojawiać w trakcie nawigacji. Fajną opcją było wyświetlanie na mapie obiektów 3D, lecz w całej Polsce znalazło się ich aż 12. Ogólnie nie było źle, powiedzmy 8/10 za feler z automatyczną zmianą schematu na nocny.

Aplikacja działała w trybie pionowym i poziomym, automatycznie zmieniając orientację. Znaki graficzne były bardzo wyraźne i zrozumiałe. Wyświetlany był najbliższy manewr, nazwa ulicy, na której się aktualnie znajdowaliśmy, nazwa miejscowości i obowiązujące na danym obszarze ograniczenie prędkości - niestety nie zawsze zgodne z rzeczywistością. Można było dodatkowo włączyć ostrzeżenia akustyczne o przekraczaniu dozwolonej prędkości.

Menu było raczej przejżyste. Bez ukrytych opcji i zawiłej nawigacji. Wszystko na wierzchu i wszystko na swoim miejscu. Nie miałem problemu ze znalezieniem żadnej opcji. W tej kwestii zdecydowany plus.

Gorzej przedstawiała się kwestia nawigacji głosowej. Po pierwsze głos lektorki doprowadzał do szału. Był po prostu denerwujący, do tego słowa wypowiadane były z różną prędkością, co sprawiało bardzo nieprofesjonalne wrażenie. Brak asystenta pasa ruchu to już z kolei odstępstwo od normy. W zamian za to lektorka mówiła "Jedź dalej w prawo" lub "Jedź dalej w lewo" - co oznaczało, że należy trzymać się danej strony, ale następnego manewru już trzeba było się domyślić albo odczytać z mapy. Czyli za sekcję nawigacji głosowej minus.

Wytyczanie tras odbywało się błyskawicznie. Duży plus. Jakość wytyczonych tras - minus. Do wyboru było kilka trybów: trasa krótka, szybka, piesza, widokowa i przełajowa. Krótka i szybka właściwie się od siebie nie różniły, piesza obejmowała odcinki z zakazem ruchu, widokowa prowadziła przy najbliższych atrakcjach turystycznych a przełajowa to po prostu czerwona kreska wskazująca cel podróży. Sporo do życzenia pozostawiał sam algorytm wytyczania trasy. Niestety nie raz skończyłem moją szybką podróż na drodze gruntowej i w lesie. Nie było to nagminne, lecz po prostu nie powinno się zdarzać i już. Ponadto aplikacja wytyczała trasy po drogach, których istnienia nie byłem wcześniej świadom, lecz dziwnym trafem nawet jeśli nadłożyłem kilometr czy dwa zjawisko korków było dla mnie w zasadzie teorią - a jeździłem głównie po Warszawie i okolicach. Sam nie wiem, na jakiej zasadzie się to odbywało i nie jestem w stanie obiektywnie ocenić tej funkcji. Niestety zabrakło płynnej nawigacji przez wcześniej ustalone punkty. Można było jedynie zaplanować kilka kolejnych celów podróży, a trasa wytyczana była do pierwszego z nich, następnie nowa wytyczana do kolejnego i tak dalej. Niby zatem planowanie podróży jest, ale całej trasy już nie... W sumie skłaniał bym się do 6 punktów na 10 za wszystkie wpadki.

Mapy nie były zbyt aktualne. Aplikacja zakupiona w marcu powinna mieć już 2010 Q1, a miała 2009 Q3, przez co niektórych dróg, zwłaszcza nowych międzymiastowych tras szybkiego ruchu po prostu nie było. Zdarzyło mi się "sunąć zawieszony w nicości" słuchająć nieustającego "zawróć, kiedy tylko będzie możliwość". Krótko mówiąc minus.

Podsumowując - przede wszystkim ogromny minus dla Apple za wycofanie aplikacji z iTunes AppStore tuż przed zapowiedzianą aktualizacją do v10. Miał się pojawić asystent pasa ruchu, TTS i realistyczne widoki zjazdów z dróg głównych i autostrad. Sam NDrive w wersji 9.3 prezentował sie raczej przeciętnie. Jak na swoją cenę - przed usunięciem z AppStore kosztował 9,99 Euro - rewelacja. Niestety poleciłbym go jedynie osobom szukającym taniego rozwiązania, bo w opisanej wersji wymagał sporo uwagi i samozaparcia przy pokonywaniu nawet nie najdłuższych tras.

#50 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2010 - 21:42

Ze Ci sie chcialo tyle pisac o takim bublu.

Najwieksza jej wada jest to, ze nie wytycza nowych tras 'live' jak zjezdzales z "obliczonej trasy" (czesto obliczonej wbrew logice) i potrafi sie upierac przez kilkaset kilometrow bys wrocil.
Nie dziwie sie ze Apple (jesli to Apple) wywalilo to g...o z Appstore.
Jesli cos bylo warte w tej nawigacji tych pieniedzy to mapa i dosc plynne przesuwanie palcami, bo z czasem to korzystalem tylko z wlaczonej mapy by szukac szybkich objazdow.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych