Hakintosze - dorad藕my Apple!
Napisano 15 lipca 2009 - 12:45
Napisano 15 lipca 2009 - 16:08
jak mi chcieli spisac telefon to powiedzialem ze nie wyciagne nic z kieszeni, chyba ze przy mojm znajomym w charakterze swiadka i spiszemy protok贸艂 to im sie odechcialo. policja nie ma prawa przeszuakc o ile nie ma UZASADNIONEGO podejrzenia ze masz bron albo dragi
Przypomnia艂 mi si臋 dowcip, o tym dlaczego w Ameryce alkohol nosz膮 w papierowych torebkach. Bo 偶eby je przeszuka膰 policja potrzebuje nakazu rewizji.
Napisano 16 lipca 2009 - 00:05
Napisano 16 lipca 2009 - 02:02
Mo偶esz poda膰 przyk艂ad?prawda jest taka 偶e sza艂u niema z macami
apple strasznie kroi klient贸w za taki sobie sprz臋t
...
ale inne firmy robi膮 r贸wnie dobry sprz臋t a nawet znacznie lepszy za ni偶sz膮 cen臋
MacBook Pro 13" kosztuje 5-6 tys. z艂, a konkurencyjne Sony Vaio Z czy Lenovo ThinkPad T400s ... 7-12 tys. z艂.
Apple jest jednym z niewielu producent贸w komputer贸w, kt贸ry ma wzrost sprzeda偶y i zysk贸w w czasie kryzysu ekonomicznego.jak chc膮 zarobi膰 to niech sprzedaj膮 w normalnych cenach pc-ciki z nadgryzionym jab艂kiem a napewno wi臋cej sprz臋tu sprzedaj膮
Napisano 16 lipca 2009 - 08:04
jak mi chcieli spisac telefon to powiedzialem ze nie wyciagne nic z kieszeni, chyba ze przy mojm znajomym w charakterze swiadka i spiszemy protok贸艂 to im sie odechcialo. policja nie ma prawa przeszuakc o ile nie ma UZASADNIONEGO podejrzenia ze masz bron albo dragi
Prawda - policja nie ma prawa przeszuka膰 kogo艣 na ulicy, s膮 dotycz膮ce tego dzia艂ania konkretne wytyczne i procedury, ale ale - ma za to prawo obszuka膰 kogo艣.
Rzymianin:
piszesz, 偶e "MacBook Pro 13" kosztuje 5-6 tys. z艂". Ok, to za 6100,- mo偶na mie膰 Toshib臋 Qosmio F50-12A, kt贸ra nawet troch臋 mocniejsz膮 konfiguracj臋 i matryc臋 15,4". Apple to mimo wszystko g艂贸wnie design i marketing i bardzo dobrze im to wychodzi. OS X te偶 jest fantastyczny, natomiast ceny sprz臋tu s膮 zdecydowanie za wysokie.
Napisano 16 lipca 2009 - 09:25
Napisano 16 lipca 2009 - 12:07

tutaj strona producenta https://www.pearc.de/Yes. According to european laws Apples EULA is void, because customers can't read the End Users License Agreement not before buying and opening the product.
a tutaj ciekawostka kolejny producent klon贸w BIZON Computers|Russianmac ?????????? ?> BIZON | ?????????? ? ???????? ??? ?????? ? Mac OS X, ? 2-3 ???? ??????? Mac. ??????? MacMini, MacBook, iMac. ?????????? ? ???????
Napisano 16 lipca 2009 - 12:18

Napisano 16 lipca 2009 - 17:14
Rzymianin:
piszesz, 偶e "MacBook Pro 13" kosztuje 5-6 tys. z艂". Ok, to za 6100,- mo偶na mie膰 Toshib臋 Qosmio F50-12A, kt贸ra nawet troch臋 mocniejsz膮 konfiguracj臋 i matryc臋 15,4".
Mo偶e mi jeszcze powiesz, 偶e ta Toshiba ma aluminiow膮 obudow臋, 24 mm grubo艣ci i dzia艂a na baterii 5-7 godzin?
Bo wiesz, notebook贸w nie ocenia si臋 tak jak desktop贸w i lepszy jest ten kt贸ry jest bardziej mobilny.
w艂a艣nie tak sobie przegl膮da艂em net i znalaz艂em informacje 偶e w europie eula apple jest nie wa偶na
oto cytat ze strony niemieckiego producenta klon贸w mac
Yes. According to european laws Apples EULA is void, because customers can't read the End Users License Agreement not before buying and opening the product.
No i od razu wida膰, 偶e nigdy nie widzieli pude艂ka Mac OSa.
Napisano 16 lipca 2009 - 17:28
Napisano 16 lipca 2009 - 18:37
Napisano 16 lipca 2009 - 21:06
Moze jakis znawca zlozy mi PC, choc troche przypominajacego Imac 20 lub 24 alu w podobnej cenie.Dziekuje:)
A po co?
iMac jest dost臋pny w ofercie Apple.
Po za tym jest ma艂owydajny, a za jego cen臋 mo偶na z艂o偶y膰 co艣 o wiele lepszego z o wiele lepsz膮 grafik膮, matryc膮 i jeszcze kasy zostanie.
Mo偶e nie b臋dzie to tak cienkie, ale przecie偶 Mac Pro te偶 nie jest cienki.
Napisano 16 lipca 2009 - 23:04
A ja dodam od siebie, 偶e z ch臋ci膮 zobaczy艂bym na MyApple wsparcie dla ORYGINALNYCH Mac OS X na PC. W ko艅cu to takie samo z艂amanie licencji jak jailbreak - a co za tym idzie - brak konsekwencji prawnych w naszym kraju. Jasne, 艂ami膮c licencj臋 nie jeste艣my 艣wi臋ci, ale prosz臋 Was... Jak ju偶 napisa艂 Nasedo - ganicie OS X na PC, cz臋sto pisz膮c z Safari na zjailbreakowanym iPhonie. Waniliowy Mac, czyli wersja Retail na PC to nie jest piractwo.
Brawo dla Ciebie Davvido, 偶e jako moderator otwarcie powiedzia艂e艣 "NIE" dla dwoisto艣ci postrzegania prawa. Jednak, jak pisa艂em przedtem - mam wra偶enie, 偶e podstawami uznania Hackintosh'a za "BE" a Jailbreak za "CACY" le偶y u podstaw biznesu. Niejedna osoba zwi膮zana z forum sprzedaje sprz臋t Apple - a wi臋c m.in. komputery. Je偶eli na forum zacznie si臋 legalnie namawia膰 do korzystania z Hackintosha - to pomy艣lmy sobie, jak bardzo ucierpie膰 mog膮 ich interesy. Czy uczciwo艣膰 dziennikarska i obiektywizm sprawi, 偶e prowadzenie interes贸w b臋dzie si臋 op艂aca膰 - zapewne nie.
Je艣li wiemy jak instalowa膰, na co zwraca膰 uwag臋 - warto i艣膰 do sklepu, kupi膰 Mac OS X i wgra膰 go na PC, bo dzia艂a TAK SAMO, w niekt贸rych sytuacjach LEPIEJ. Jasne - 艂adny MacBook to inna bajka, ale niekt贸rzy nie chc膮 wydawa膰 pieni臋dzy tylko dla 艂adnej obudowy. Dla niekt贸rych liczy si臋 wn臋trze, liczy si臋 mo偶liwo艣膰 podpi臋cia nowego sprz臋tu, mo偶liwo艣膰 prze艂膮czania si臋 mi臋dzy dyskami. Powiem jedno - dobrze zainstalowany Mac OS X mo偶e by膰 aktualizowany w ka偶dej sytuacji. Jasne - piracka dystrybucja, jak np. wspomniany iDeneb pewnie padnie przy pierwszym lepszym update'cie, ale Mac OS X retail z tzw. kextami 艂adowanymi przy ka偶dym bootowaniu, a nie wrzuconymi w system mo偶e by膰 do woli aktualizowany.
Uroda komputera - to co艣 co przemawia do mnie najmniej. Co innego "higiena komputera", kiedy komputera jest utrzymany w nienagannej czysto艣ci - na takim urz膮dzeniu praca to prawdziwa przyjemno艣膰.
Nie wierz臋 osobi艣cie, 偶e MyApple zmieni swoje podej艣cie i zacznie wspiera膰 Hackintosh'a - pr臋dzej uwierz臋, 偶e Jailbreak zacznie by膰 zakazywany.
Napisano 17 lipca 2009 - 09:30
Brawo dla Ciebie Davvido, 偶e jako moderator otwarcie powiedzia艂e艣 "NIE" dla dwoisto艣ci postrzegania prawa. Jednak, jak pisa艂em przedtem - mam wra偶enie, 偶e podstawami uznania Hackintosh'a za "BE" a Jailbreak za "CACY" le偶y u podstaw biznesu. Niejedna osoba zwi膮zana z forum sprzedaje sprz臋t Apple - a wi臋c m.in. komputery. Je偶eli na forum zacznie si臋 legalnie namawia膰 do korzystania z Hackintosha - to pomy艣lmy sobie, jak bardzo ucierpie膰 mog膮 ich interesy. Czy uczciwo艣膰 dziennikarska i obiektywizm sprawi, 偶e prowadzenie interes贸w b臋dzie si臋 op艂aca膰 - zapewne nie.
Zdecydowana wi臋kszo艣膰 woli mie膰 MacBooka, iMaka, czy Mac Pro. Zdecydowana wi臋kszo艣膰 brzydzi si臋 OS X na PC - nie z powod贸w "prawnych", a estetycznych. My艣l臋, 偶e sprzedawcy by na tym nie stracili, bo kto ma kupi膰 Maka to i tak go kupi. Ba, mogliby skorzysta膰, bo wi臋cej os贸b kupi艂oby sam system. Wg mnie temat zszed艂 na z艂膮 drog臋 - rozmawiamy o kwestiach prawnych, o naszych sumieniach - generalnie taka rozmowa do niczego nie prowadzi. MacDada 艂adnie to wszystko opisa艂 i mogliby艣my o tym fajnie podyskutowa膰 - ale widz臋 偶e podej艣cie wi臋kszo艣ci si臋 jednak nie zmieni, a bez tego ani rusz. Niekt贸rzy jako argumentacji u偶ywaj膮 licencji - co ju偶 zd膮偶y艂em skomentowa膰. Niekt贸rzy m贸wi膮, 偶e Mac na PC traci sens, bo jest niestabilny, nie da si臋 go aktualizowa膰 - to mog臋 skomentowa膰 ponownie - BZDURA. Niekt贸rzy twierdz膮 za to, 偶e OS X na PC to nie to samo, 偶e OS X z komputerem Apple tworzy jedn膮 ca艂o艣膰 - i tu si臋 zgodz臋, ale dodam te偶, 偶e nie dla wszystkich jest to priorytetem - i wtedy do gry wkracza OS X na PC. Zastanawia mnie jedno - MacDada, Super Moderator, spekuluje o Maku na PC - co, jakby si臋 pojawi艂o, by艂oby zdecydowanie na korzy艣膰 jakiej艣 tam cz臋艣ci Was - u偶ytkownik贸w. Wy z kolei now膮 mo偶liwo艣膰 odrzucacie na dzie艅 dobry - pytam, dlaczego? Komu to zaszkodzi? Bo to, 偶e b臋dzie to korzystne dla posiadaczy PC nie podlega w膮tpliwo艣ci. Mo偶emy zrezygnowa膰 z jailbreaka - zastanawiam si臋, czy wtedy str贸偶e licencji b臋d膮 zadowoleni. Mo偶emy banowa膰 wszystkich, kt贸rzy maj膮 konto iTunes Store na USA b臋d膮c w Polsce - w ko艅cu to nie po Bo偶emu. Mo偶emy banowa膰 wszystkich, kt贸rzy kupuj膮 muzyk臋 na tanie Gift Cardy. M贸g艂bym tak wymienia膰 dalej, udowadniaj膮c hipokryzj臋 co poniekt贸rych. Tylko po co? G艂osowanie dot. Hackintosha na MyApple sko艅czy艂o si臋 wygran膮 Hackintosha - 艣wiadczy to o tym, 偶e jednak du偶emu gronu u偶ytkownik贸w na tym zale偶y. Nie wprowadzili艣my tego, bo jest to w膮tpliwe, bo i tak pewnie 50% tych potencjalnych napale艅c贸w wgra艂oby zmodyfikowan膮 dystrybucj臋 z sieci, co bez w膮tpienia jest piractwem. Niestety - nie udowodniliby艣my im tego. Pewnie kilka os贸b mia艂oby faktycznie kupiony system. Pewnie kilka os贸b kupowa艂oby reszt臋 oprogramowania - iLife, iWork, itd. Ale reszta? Pewnie wtedy "str贸偶e licencji" wkroczyliby ze z艂o艣liw膮 argumentacj膮, 偶e skoro i tak ju偶 z艂amali艣my licencj臋, to mo偶emy z艂ama膰 kolejne jej podpunkty. Wszystko odwr贸ci艂oby si臋 do g贸ry nogami. Wi臋c chyba lepiej jest tak jak jest.
Napisano 17 lipca 2009 - 11:02
Nadej艣cie iPhone wprowadzi艂o dysproporcje pomi臋dzy tym co mo偶liwe, dopuszczalne a tym co nie. Niejedn膮 osob臋 owa "dysproporcja" po prostu razi - na to te偶 nie ma rady.
Na szcz臋艣cie dla mnie samego, nie musz臋 przejmowa膰 si臋 spraw膮 komputer贸w Apple i systemu operacyjnego, kt贸rego m贸g艂bym u偶ywa膰 na Mac'u a mo偶e na PC.
Przez dostatecznie d艂ugi czas, kt贸ry przebywa艂em na tym forum oraz poprzez rozmowy, spotkania z u偶ytkownikami komputer贸w Mac (spoza forum r贸wnie偶) nikt nie potrafi艂 zbli偶y膰 mnie do stanu w kt贸rym m贸g艂bym chocia偶 na chwil臋 zastanowi膰 si臋 nad u偶ywaniem systemu operacyjnego Apple (bo chyba o to w tym wszystkim chodzi).
Wczoraj przeczyta艂em bardzo ciekaw膮 wypowied藕:
M贸j bud偶et to 5000 z艂. Bardzo prosz臋 o opinie na temat tego sprz臋tu i o dobre doradzenie. Sprz臋t ma s艂u偶y膰 do przegl膮dania neta, ogl膮dania film贸w, obraz贸w, tworzenia arkuszy kalkulacyjnych, prezentacji, mo偶e do grania itd.
Ogarn臋艂o mnie zastanowienie... dlaczego w艂a艣ciwie Mac mia艂by by膰 dobrym wyborem do takowych czynno艣ci? Czy dowolny Mac mo偶e zrobi膰 to lepiej ni偶 PC z systemem Windows XP lub Vista?
Apple da艂o mi nie raz dowody, 偶e decyduj膮c si臋 na podpisanie z nimi cyrografu (jako zakup ich sprz臋tu) jestem wr臋cz zobowi膮zany do przestrzegania zasad jakie narzuci mi wielkie A.
Dla przyk艂adu - kupuj膮c komputer PC - decyzja nale偶y do mnie - co zrobi臋 i jak zrobi臋. Je偶eli jestem mniej zamo偶nym u偶ytkownikiem, a moje oczekiwania s膮 naprawd臋 niewielkie, mog臋 skorzysta膰 z taniej alternatywy jak膮 mo偶e by膰 netbook z preinstalowalnym linuxem na pok艂adzie. Przyk艂ad prostoty i niewielkich wymaga艅 to dla mnie Linux Linpus.

http://www.thefifthc...pus-desktop.png
Je偶eli kto艣 chce - wybiera sobie Windows, mo偶e zdecydowa膰 si臋 na wersj臋 OEM z nowym komputerem, ale np. kupuj膮c wst臋pnie komputer z Linuxem po pewnym czasie jest gotowy do zmian i mo偶e sobie kupi膰 pe艂n膮 wersj臋 Windows - nic nie stoi na przeszkodzie. Nikt nie ka偶e nam wtedy kupowa膰 magiczny komputer prosto z krzemowej doliny opatrzony np. tylko logiem IBM.
Id膮c dalej - maj膮c Windows - mo偶emy za kolejne oprogramowanie p艂aci膰, lub mie膰 darmowe odpowiedniki - zupe艂nie legalnie, bez konieczno艣ci kradzie偶y czy przekopywania torrent贸w.
Microsoft Office - Open Office
Photoshop - Gimp
ACDSee - Irfan View
Microsoft Outlook - Mozilla Thunderbird
Hackintosh czy nie - to system Apple, a wi臋c brak mo偶liwo艣ci wyboru. Dla jednych - z pewno艣ci膮 to luksus, luksus braku konieczno艣ci wyboru. Apple decyduje za u偶ytkownika odno艣nie konfiguracji, jak te偶 ZMUSZA do korzystania z takich a nie innych aplikacji - jednak, s膮 te偶 inni kt贸rzy nie s膮 w stanie zaakceptowa膰 tego.
Napisano 17 lipca 2009 - 11:19
Spo艂ecznosc rozhermetyzowa艂o samo Apple przechodzac na architektur臋 x86, bowiem w czasach PPC taki Hackintosh zwyczajnie nie mia艂 prawa istniec ze wzgledow technologicznych .....troche przypomina mi to sytuacje ....." o qrde ..OS chodzi na pecetach ...... cosmy najlepszego narobili .....trzeba tego zakazac"Do czasu pojawienia si臋 iPhone spo艂eczno艣膰 by艂a w pewien spos贸b hermetyczna - by艂y sobie komputery i odtwarzacze - wszystko pi臋knie razem dzia艂a艂o, ka偶dy by艂 szcz臋艣liwy, Hackintosh odrzucany.

Napisano 17 lipca 2009 - 11:26
Napisano 17 lipca 2009 - 11:38
Patrz - ja kupi艂em Sony VAIO i mia艂em to samo - kupi艂em, w艂膮czy艂em i zacz膮艂em korzysta膰. Nie grzeba艂em w parametrach, aktualizacje zrobi艂y si臋 automatycznie. M贸wi臋 tutaj o Windows.Kupuje komputer, program i ... pracuj臋 nie grzebie w parametrach nie gonie za aktualizacjami, serce mi mocniej nie wali kiedy widze nowego macbooka pro bo na moim mog臋 robi膰 to do czego go kupi艂em.
Napisano 17 lipca 2009 - 11:40
o to w tym wszystkim chodzi? po pierwsze "tym wszystkim" tzn? po drugie - chyba niezale偶nie od tego czym jest "to wszystko" to nie, raczej nie o tonikt nie potrafi艂 zbli偶y膰 mnie do stanu w kt贸rym m贸g艂bym chocia偶 na chwil臋 zastanowi膰 si臋 nad u偶ywaniem systemu operacyjnego Apple (bo chyba o to w tym wszystkim chodzi).
do gier? raczej nie lepiej. do prowadzenia biura? te偶 raczej 艣rednio (przez to, 偶e w biurach kr贸luje pakiet MS Office, kt贸ry na Maka jest marny i jak go kto艣 potrzebuje, to musi wyda膰 jeszcze na niego dodatkow膮 kas臋). Co do reszty - zdefiniuj "lepiej". je偶eli "wygodniej" to tak - IMO dowolny Mac b臋dzie wygodniejszy do tegoOgarn臋艂o mnie zastanowienie... dlaczego w艂a艣ciwie Mac mia艂by by膰 dobrym wyborem do takowych czynno艣ci? Czy dowolny Mac mo偶e zrobi膰 to lepiej ni偶 PC z systemem Windows XP lub Vista?
zakup sprz臋tu jest cyrografem? dlaczego?Apple da艂o mi nie raz dowody, 偶e decyduj膮c si臋 na podpisanie z nimi cyrografu (jako zakup ich sprz臋tu) jestem wr臋cz zobowi膮zany do przestrzegania zasad jakie narzuci mi wielkie A.
dowolnie co kupujesz jeste艣 zobowi膮zany do przestrzegania zasad licencji.
mylisz troch臋 kupowanie sprz臋tu, z kupowaniem softu i z kupowaniem zestawu jakim jest sprz臋t i software w przypadku appleDla przyk艂adu - kupuj膮c komputer PC - decyzja nale偶y do mnie - co zrobi臋 i jak zrobi臋. Je偶eli jestem mniej zamo偶nym u偶ytkownikiem, a moje oczekiwania s膮 naprawd臋 niewielkie, mog臋 skorzysta膰 z taniej alternatywy jak膮 mo偶e by膰 netbook z preinstalowalnym linuxem na pok艂adzie. Przyk艂ad prostoty i niewielkich wymaga艅 to dla mnie Linux Linpus.
Je偶eli kto艣 chce - wybiera sobie Windows, mo偶e zdecydowa膰 si臋 na wersj臋 OEM z nowym komputerem, ale np. kupuj膮c wst臋pnie komputer z Linuxem po pewnym czasie jest gotowy do zmian i mo偶e sobie kupi膰 pe艂n膮 wersj臋 Windows - nic nie stoi na przeszkodzie. Nikt nie ka偶e nam wtedy kupowa膰 magiczny komputer prosto z krzemowej doliny opatrzony np. tylko logiem IBM.
no i z makiem te偶 mo偶esz przecie偶 robi膰 co ci si臋 偶ywnie podoba
windows? czemu nie?
linuks? prosz臋 bardzo
przybi膰 m艂otkiem do 艣ciany - twoja decyzja
zakopa膰 za szop膮 - twoja sprawa
etc.
no albo ciebie teraz nie zrozumia艂em, albo bredziszId膮c dalej - maj膮c Windows - mo偶emy za kolejne oprogramowanie p艂aci膰, lub mie膰 darmowe odpowiedniki - zupe艂nie legalnie, bez konieczno艣ci kradzie偶y czy przekopywania torrent贸w.
Microsoft Office - Open Office
Photoshop - Gimp
ACDSee - Irfan View
Microsoft Outlook - Mozilla Thunderbird
Hackintosh czy nie - to system Apple, a wi臋c brak mo偶liwo艣ci wyboru.
MS Office i OO s膮 pod OS X
Photoshop i Gimp - s膮 pod OS X
co do ACDSee i Ifran View - ok, ich nie ma, ale s膮 alternatywy (tak, te偶 darmowe. cz臋艣膰 z tych alternatyw jest razem z systemem nawet)
Thunderbird (i masa innych klient贸w pocztowych) - jest pod OS X
wi臋c czemu niby nie mam wyboru? co musz臋 艣ci膮ga膰 z nielegalnie (bo mog臋 te偶 legalnie przecie偶) torrent贸w? thunderbirda? Open Office? Firefoxa? nie mam mo偶liwo艣ci wyboru, bo mam wyb贸r w postaci p艂atnych i darmowych program贸w niekoniecznie od apple?
jednak bredziszApple decyduje za u偶ytkownika odno艣nie konfiguracji, jak te偶 ZMUSZA do korzystania z takich a nie innych aplikacji - jednak, s膮 te偶 inni kt贸rzy nie s膮 w stanie zaakceptowa膰 tego.
do kt贸rych aplikacji Apple mnie zmusza? poza tym - jak mo偶na zmusza膰 do konfiguracji sprz臋towej? HP te偶 mnie zmusza?
nie rozumiem czemu tak trudno dla niekt贸rych poj膮膰 偶e hardware i software apple si臋 po prostu nie rozdziela.
tak samo jest w iPhone/Touch - nikogo nie dziwi, 偶e stanowi on komplet ze swoim oprogramowaniem. nikogo tez nie dziwi, 偶e to oprogramowanie (kt贸re mo偶na kupi膰 w internetowym sklepie) to jest niedost臋pne dla produkt贸w innych firm.
nikt si臋 nie domaga tego, 偶eby by艂o dost臋pne dla innych produkt贸w niczym Windows Mobile czy Symbian
tutaj jako艣 wszyscy akceptuj膮 sp贸jno艣膰 sprz臋tu z oprogamowaniem
dlaczego w przypadku mak贸w jest inaczej? bo potrafimy por贸wnywa膰 te cyferki?
Davvido - mia艂 chyba na my艣li aktualizacje hardware (niefortunne sformu艂owanie, ale ja tak to odczyta艂em)
Napisano 17 lipca 2009 - 11:44
Bo Mac ma w 艣rodku to samo co niejeden PC - w przeciwie艅stwie do iPhone'a, kt贸rego podzespo艂y s膮 do艣膰 specyficzne.dlaczego w przypadku mak贸w jest inaczej? bo potrafimy por贸wnywa膰 te cyferki?
Napisano 17 lipca 2009 - 11:51
Napisano 17 lipca 2009 - 11:53
w czasach PPC taki Hackintosh zwyczajnie nie mia艂 prawa istniec ze wzgledow technologicznych .....
nie ma takich barier - skoro apple moglo przekompilowac system na nowa architekture to kazdy mogl to zrobic. tyle ze wymagalo to dostepu do kodu lub napisania go na nowo (abstrahujac juz od ograniczen prawnych). a to oznacza ogrom pracy i wysokie koszta bo nikt nie bedzie tego robil za darmo i dla przyjemnosci, prawda? dokladnie tak samo jak napisanie wlasnego systemu operacyjnego czego tez nikt nie robi dokladnie z tych samych powodow. hakintosz to droga na skroty - ktos odwala za nas cala czarna robote a my bierzemuy ja marudzac jeszcze ze brak sterownikow i tym podobne... juz chociazby z tego powodu jet to nie fair. apple mimo kompatybilnosci z x86 nadal nie oferuje systemu dla wszystkich komputerow tylko system dedykowany. ma do tego prawo i nie ma to nic wspolnego z zabranianiem - po prostu system jest przeznaczony dla makow. dlatego cale to hakintoszowanie polega na dobieraniu odpowiedniego konfigu a nie lamaniu zabezpieczen. robi sie peceta pod system. to jest ewenement bo normalnie jest odwrotnie - pisze sie oprogramowanie dla komputerow. watek jak zwykle dryfuje a prawda jest taka ze to czy tematyka hakintoszow na myapple jest dozwolona czy nie to jedna, osobna kwetstia, to czy wolno robic hakintosza czy nie to druga a to czy wolno go sprzedawac na masowa skale i na tym zarabiac to trzecia. pierwsze jest dyskusyjne i zalezy od wlasciciela forum, drugi jest dyskusyjne i zalezy od kazdego majsterklepki z osobna ale trzecie jest oczywiste - nie wolno. to jest wlasnie modelowa nieuczciwa konkurencja i to we wszystkich aspektach tego wyrazenia.
---- Dodano 17-07-2009 o godzinie 10:57 ----
Patrz - ja kupi艂em Sony VAIO i mia艂em to samo - kupi艂em, w艂膮czy艂em i zacz膮艂em korzysta膰. Nie grzeba艂em w parametrach, aktualizacje zrobi艂y si臋 automatycznie. M贸wi臋 tutaj o Windows.
ale o co chodzi? czy tylko zakup apple moze byc powodem do satysfakcji? na rynku jest mnostwo konstrukcji kazdy moze wybrac co chce. vaio jest rownie drogie jak apple w porownaniu z medionem - nikt jakos nie pisze ze jest za drogie. kazdy kupuje co chce i za ile chce. vaio tez posiada dedykowany soft choc w minimalnej ilosci, prawda? nikt sie nie domaga zeby dzialal na toshibach. wyobraz sobie ze teraz jakas firma zacznie robic laptopy reklamujac ze sa openvaio i dzialaja po wyjeciu z pudelka z preinstalowanym softem sony - myslisz ze sony zachowa sie inaczej niz apple?
Napisano 17 lipca 2009 - 12:55

Napisano 17 lipca 2009 - 13:04
Napisano 17 lipca 2009 - 13:06

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych