Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#326 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 sierpnia 2009 - 20:30

Nie za bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy?:D

Ano to, że na składaka bez CE żaden sklep nie wystrawi faktury VAT.

Skoro dostajemy np 10 000,- dotacji to już wcześniej pisałem, że za to mamy tylko Maca Pro, lub o podobnej konfiguracji PC z programami za ok 5000,-

Tyle, że dotacji można dostać 50 tys.

Powiem tak, mam Windowsa, a brak mi SDK...
I co ja mam kupic komputer za minimum 5 000 zl zeby moc cos stworzyc ?
Ok, gdybym nie mial dobrego komputera...

Ale moj desktop:
E7300 (2,66 Core2Duo )
2GB RAM
Radeon HD4850

I notebook:
E7300 (2,66 Core2Duo )
2GB RAM
GeForce 8600 GT

wystarczaja mi... Nie potrzebny mi trzeci komputer.
No nic, nie musze tez od razu programowac... Wiec przez glupote apple musze sobie odpuscic albo...
Wyjscie hakintosh ;)

Niby dlaczego ma ci nie działać SDK do Androida czy webOS?

#327 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 21:50

Niby dlaczego ma ci nie działać SDK do Androida czy webOS?

A jaki webOS obsluguje SDK ?

#328 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2009 - 20:44

A jaki webOS obsluguje SDK ?

Wszystkie ;)

Welcome to webOSdev - Palm

#329 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 20:57

Wszystkie ;)

Welcome to webOSdev - Palm

Czekaj czekaj...
Wszystkie webOS obsluguja Software Development Kit for iPhone a Windows nie ?

http://www.myapple.p...ne-og-lnie.html

#330 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 sierpnia 2009 - 21:00

Chodziło mu raczej od SDK dla webOS, a nie SDK na webOS ;)

#331 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 21:06

Chodziło mu raczej od SDK dla webOS, a nie SDK na webOS ;)

No to sie nie zrozumielismy ^^
W kazdym razie, chodzi mi o to ze majac PC nie moge tworzyc aplikacji dla iPhone z uzyciem SDK dla iPhone, a trzeci komputer mi nie potrzebny, i tylko po to by tworzyc appsy ;).
Wiec jestem ZA hakintoszami ;)

#332 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2009 - 23:52

Czekaj czekaj...
Wszystkie webOS obsluguja Software Development Kit for iPhone a Windows nie ?

http://www.myapple.p...ne-og-lnie.html

iPhone to nie Pre.

No to sie nie zrozumielismy ^^
W kazdym razie, chodzi mi o to ze majac PC nie moge tworzyc aplikacji dla iPhone z uzyciem SDK dla iPhone,

To normalne, bo przecież dziwne byłoby gdyby developer Apple musiał kupić PC i/lub Windowsa.

a trzeci komputer mi nie potrzebny, i tylko po to by tworzyc appsy ;).

Sprzedaj graty i kup sobie MacBooka Pro 13".

Wiec jestem ZA hakintoszami ;)

Typowe cwaniactwo, chcesz zarabiać na Apple, a nie masz zamiaru używać Maka.

#333 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 00:03

Ehh... Nie ma bardzo czego sprzedać.. ;)
Jeszcze w tym tygodniu kupiłem Toucha.
Sprzedaż stacjonarnego... Dałem 2k, mam ,,kilka" gier... Wygodniej mi korzystać ze stacjonarnego, a i jego wnętrze jest wystarczające jak dla mnie, no i mam go pól roku... Nie mam potrzeby płacić 4k za komputer zespołami gorszy od aktualnego, o polowe tanszego ;)

Tak wiec postaw się w mojej sytuacji
hakintosz to rozwiazanie.

Nie stary, zle mnie zrozumiales.
Nie spieszno mi do zarabiania, jestem uczniem liceum i nie utrzymuje się sam.
Po prostu chciałbym się rozwijać, coś tworzyć, jest okazja mam iToucha
chciałem po prostu spróbować, ale na windzie nie mogę
Gdyby to miałby być moj zarobek, nie meczyl bym się na windzie ;)

#334 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 19:39

Ehh... Nie ma bardzo czego sprzedać.. ;)
Jeszcze w tym tygodniu kupiłem Toucha.
Sprzedaż stacjonarnego... Dałem 2k, mam ,,kilka" gier... Wygodniej mi korzystać ze stacjonarnego, a i jego wnętrze jest wystarczające jak dla mnie, no i mam go pól roku... Nie mam potrzeby płacić 4k za komputer zespołami gorszy od aktualnego, o polowe tanszego ;)

Jakimś dziwnym trafem na ceny Maków najbardziej narzekają ci co mają kilka pecetów za ładnych kilka tysięcy.

Tak wiec postaw się w mojej sytuacji
hakintosz to rozwiazanie.

Raczej wiocha.

Nie stary, zle mnie zrozumiales.
Nie spieszno mi do zarabiania, jestem uczniem liceum i nie utrzymuje się sam.
Po prostu chciałbym się rozwijać, coś tworzyć, jest okazja mam iToucha
chciałem po prostu spróbować, ale na windzie nie mogę
Gdyby to miałby być moj zarobek, nie meczyl bym się na windzie ;)

Mozesz się rozwijać pisząc aplikacje na Androida albo Web OS.

#335 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:03

Jakimś dziwnym trafem na ceny Maków najbardziej narzekają ci co mają kilka pecetów za ładnych kilka tysięcy.

Raczej wiocha.

Mozesz się rozwijać pisząc aplikacje na Androida albo Web OS.

1. Tylko na jednego uzbieralem sam

3.Tak poczne :)
Dzieki mistrzu ;)

#336 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:51

1. Tylko na jednego uzbieralem sam

Nawet nie będę pytał skąd masz drugiego.

#337 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:57

Dziwisz się? Porównaj specyfikację PC za ładnych kilka tysięcy z MacBookiem za tą samą cenę. :)

#338 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:02

Dziwisz się? Porównaj specyfikację PC za ładnych kilka tysięcy z MacBookiem za tą samą cenę. :)

U mnie procesor chodzi w granicach 600-1000 MHz, więc wieksze częstotliwości nie robią na mnie wrażenia.

#339 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:14

A widzisz - mi z kolei nie wystarcza 2,0 Ghz, nawet do pracy w Photoshopie (mowa chociażby o smużeniu).

#340 aC

aC
  • 58 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:29

Mi potrzebny dobry, do pracy w Photoshopie. Drugi ? ;) Prezent

#341 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 22:19

Typowe cwaniactwo, chcesz zarabiać na Apple, a nie masz zamiaru używać Maka.

Wiesz wiem że to napisałeś do innej osoby, ale uwierz mi że są osoby które szukają pocieszenia w Hacintoszach po nieudanym sprzęcie apple, np ja. Dla mnie mini czy imac jest porażką i o ile jako komputer z myszką i klawiaturą sprawdza się świetnie o tyle przy większej ilości sprzętu już nie.

BTW Z tą klawiaturą też są dziwne historie bo ja od kiedy mam maka to każda klawiatura od manty przez inne USB do Applowskiej traci połączenie z makiem i trzeba ją wpiąć ponownie (działa a po chwili zero reakcji), a to już po prostu skandal.

Uwierz mi każdy PC nawet ten za niecały 1000zł nie będzie miał problemu z działaniem myszki czy klawiatury.

#342 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 00:49

Panowie mi juz nie wystarcza 2,5Ghz Core 2 Duo w MBP do glupiego Logica. Niestety wtyczki obciazaja znaczaco procka... Powoli zastanawiam sie nad Ha-Mackiem bo kosztuje Polowe Mac Pro 1 x 2,93 i jest tanjszy i ma lepsze podzespoly... Do przecietnego funkcjonowania wystarczy Mac Mini :)

#343 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2009 - 07:00

Do przeciętnego funkcjonowania wystarczy też MacBook White - i takiego planuję zakupić. Na wyjazd, do pracy - biorę w torbę i korzystam gdzie chcę. Jednak po powrocie do domu będę potrzebował mocniejszego sprzętu i tu już przemawia rozsądek - nie kupię MacPro, bo i tak stoi pod biurkiem - wolę postawić tam swojego PC i na nim zainstalować Mac OS X. Zaoszczędziłem w ten sposób dużo, bo Mac OS X Leopard 10.5 kupiłem bardzo tanio - używany. A PC stoi pod biurkiem od dawna, ja tylko co jakiś czas go "aktualizuję". :)

#344 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 sierpnia 2009 - 08:59

A tak ni z gruszki ni z pietruszki dwa pytania jak najbardziej nie retoryczne: Po pierwsze: Co zrobicie drodzy koledzy/koleżanki, kiedy problem naruszania licencji stanie się na tyle duży, że się Stefek wkurzy i ... wraz z nowym SU wprowadzi proste, banalne zabezpieczenie, które z hack'a zrobi cegłę?* Po drugie: Co z klientami, którzy kupili hack'i od pseudo firm? Czy będą żądali korekt faktur i zwrot sprzętu? Kto zapłaci za przestoje w działaniu firmy? Kto zapłaci odszkodowanie za nie zrealizowane zyski etc? Ad1: Spoko, hobbysta zwinie ogonek pod dupkę i zainstaluje winde/ubuntu cokolwiek. Narobi się chłopak, poprzeklina wyleje swoje żale na jakimś forum jakie to Apple wstrętne, że nie daje się już okradać. Mówi się trudno i kombinuje się dalej. Ad2: Tutaj gorzej. Nie chciał bym być wtedy w skórze klienta, któremu firma/robota stoi i ma z dnia na dzień ogromne, nie planowane wydatki bo nie ma innego wyjścia. Sprzedawca natomiast najprawdopodobniej wyjedzie pracować do Anglii, chyba że ma cojones ze stali ;) *Proszę uprzejmie nie polemizować, że się tak nie da bo zapewniam Was, że się da i to w banalny sposób. Jak zwykle pozdrawiam, serdecznie i miłego dzionka życzę.

#345 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:14

A tak ni z gruszki ni z pietruszki dwa pytania jak najbardziej nie retoryczne:

Po pierwsze:
Co zrobicie drodzy koledzy/koleżanki, kiedy problem naruszania licencji stanie się na tyle duży, że się Stefek wkurzy i ...
wraz z nowym SU wprowadzi proste, banalne zabezpieczenie, które z hack'a zrobi cegłę?*

Po drugie:
Co z klientami, którzy kupili hack'i od pseudo firm? Czy będą żądali korekt faktur i zwrot sprzętu? Kto zapłaci za przestoje w działaniu firmy? Kto zapłaci odszkodowanie za nie zrealizowane zyski etc?

Ad1.
Wystarczy nie updatować systemu, którym działa.
Praktyka wykazała, że kolejne numerki nic dobrego nie przynoszą, po za nowymi problemami (chodzi o maki). Stąd sporo powrotów do Tigera, na który pracuje się bezstresowo, bo Apple już przy nim nie grzebie!

Ad2.
Patrz Ad1
Kto w firmie robi update systemu, gdy ma ważną pracę?
Chyba tylko kamikadze.
Zawsze ostrzegałem moich podopiecznych, żeby czekali z updatem.
Ci którzy mnie nie słuchali, musieli przeinstalowywać system i wracać do poprzedniego numerka!
Teraz już wiedzą o czym mówiłem.
Piszę tu o makach od Apple. To samo można zastosować w produktach nieappleowych.
Co do robienia cegły, to historia pokazała to na iPhone.
Pomimo kłód rzucanych pod nogi jego użytkownikom, dalej łamie się zabezpieczenia, by móc rozszerzyć możliwości swojego telefonu

#346 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:40

Wystarczy nie updatować systemu, którym działa.
Praktyka wykazała, że kolejne numerki nic dobrego nie przynoszą, po za nowymi problemami (chodzi o maki)

O matko i córko, skąd Ty masz takie informacje? Co to za herezje? No trudno mi z tym polemizować.

Stąd sporo powrotów do Tigera, na który pracuje się bezstresowo, bo Apple już przy nim nie grzebie!

"Grzebie" cały czas, SU na obie platformy są prawie równorzędne. Downgrade do Tigera wynika z przyczajeń, stabilności tego buildu jako całości i wyższej wydajności na słabszych maszynach a nie dlatego, że Apple już go nie wspiera (sic!).

Kto w firmie robi update systemu, gdy ma ważną pracę?
Chyba tylko kamikadze.

Praca kolego zawsze jest najważniejsza, co nie zmienia faktu, że jednym z rygorów higieny warsztatu pracy jest trzymanie go up to date. Idąc tym tokiem rozumowania profesjonaliści powinni siedzieć na os x 9.

Zawsze ostrzegałem moich podopiecznych, żeby czekali z updatem.
Ci którzy mnie nie słuchali, musieli przeinstalowywać system i wracać do poprzedniego numerka!
Teraz już wiedzą o czym mówiłem.

I dalej biegają na Safari 3 etc? Bidoki. Ciekawa na którym SP siedzą Twoi podopieczni na Windach, aż się boję zapytać, bo przecież z Twojej wypowiedzi można odnieś wrażenie, że uaktualnienie oprogramowania jest robione na złość użytkownikom ;)

Co do robienia cegły, to historia pokazała to na iPhone.
Pomimo kłód rzucanych pod nogi jego użytkownikom, dalej łamie się zabezpieczenia, by móc rozszerzyć możliwości swojego telefonu

A prosiłem aby w tym punkcie nie polemizować? :lol: WPA w wydaniu Apple Ci się marzy? Z tym, że z Mac będzie prościej, np po S/N albo motach w kext'ach.

Natomiast cały czas czekam na odpowiedź na proste pytanie: kto za to wszystko zapłaci?

#347 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:12

Idąc tym tokiem rozumowania profesjonaliści powinni siedzieć na os x 9.

Jakiś pre relase czy early access? :P

#348 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:22

O matko i córko, skąd Ty masz takie informacje? Co to za herezje? No trudno mi z tym polemizować.
"Grzebie" cały czas, SU na obie platformy są prawie równorzędne.
...
Praca kolego zawsze jest najważniejsza, co nie zmienia faktu, że jednym z rygorów higieny warsztatu pracy jest trzymanie go up to date. Idąc tym tokiem rozumowania profesjonaliści powinni siedzieć na os x 9.
I dalej biegają na Safari 3 etc? Bidoki. Ciekawa na którym SP siedzą Twoi podopieczni na Windach, aż się boję zapytać, bo przecież z Twojej wypowiedzi można odnieś wrażenie, że uaktualnienie oprogramowania jest robione na złość użytkownikom ;)
A prosiłem aby w tym punkcie nie polemizować? :lol: WPA w wydaniu Apple Ci się marzy? Z tym, że z Mac będzie prościej, np po S/N albo motach w kext'ach.
Natomiast cały czas czekam na odpowiedź na proste pytanie: kto za to wszystko zapłaci?

A kto płaci za przestoje związane z błędami w SU?
Informacje mam od swoich podopiecznych.
Najwięcej błędów przyniósł 10.5.7. Wystarczy poczytać. Znam też co najmniej 3 przypadki z 10.5.8, po których maczek (od Apple) nie wstał.
Moi podopieczni pracują na OS9, ponieważ ich karty muzycznie nie mają wsparcia na inne systemy.
Pracują też na XP SP2, ponieważ nie ma wsparcia sterowników w SP3.
Wiele studiów muzycznych doświadczyło problemu niekompatybilności pluginów w logic po updacie systemu.
Nawet tacy giganci jak DigiDesign pisali na swoich stronach, żeby nie robić updatów, bo ich soft przestanie stabilnie pracować! (szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia tej strony w tedy).
Apple, czy M$ grzebią sobie w systemie i mają gdzieś inne firmy, których programów, czy sprzętu używamy.

Jeśli mam do wyboru najświeższy update, po którym nie wiadomo czego się spodziewać, lub pozostanie przy stabilnej wersji na której dobrze mi się pracuje, to zgadnij co wybiorę?
Cały czas piszę p produktach Apple, podobnie postępuję też z innymi.

#349 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:23

A kto płaci za przestoje w pracy Windows, ten sam kto płaci za przestoje w pracy Linuxa, Apple i innych - klient, nie ważna czy za oprogramowanie zapłacił, dostał za darmo czy ukradł.

#350 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:05

Chłopcy, nie chodzi o przestoje, tylko o niemożność kiedykolwiek kontynuowania pracy na zakupionym sprzęcie i o konsekwencje z tego tytułu w związku z ustawową odpowiedzialnością sprzedającego z tytułu rękojmi i podobnych. Comprende ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych