Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#276 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:11

widocznie reszcie wystarczy komputer który spełnia ich potrzeby w cenie którą są w stanie zaakceptować

#277 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:16

widocznie reszcie wystarczy komputer który spełnia ich potrzeby w cenie którą są w stanie zaakceptować

Tak jak każdemu, ale jeżeli ktoś chce wydajny komputer nie dając za niego więcej niż 5K to na loga firm nie ma co patrzeć.

#278 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:21

niekoniecznie każdemu magia cyferek nadal ma się całkiem dobrze wydajność zależy od stawianych zadań, więc to też jest względne

#279 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:26

Oczywiście że od zadań, ale trzeba pamiętać że wymagania aplikacji także rosną a nie każdy pozwoli sobie na wymianę komputera co pół roku. A kupując sprzęt apple w tej cenie nie do końca mam pewność czy on sprosta moim oczekiwaniom.

#280 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:28

Jak dla mnie zadowolenie jest pojęciem względnym i z różnego powodu ludzie są zadowoleni, jedni jak mają logo na obudowie, inni jak mają ładny komputer, a ja zadowolony jestem wtedy kiedy w danej cenie kupie komputer najwydajniejszy.

Twierdzisz, że firmy robiące takie ankiety zadają jedno pytanie typu: "czy jest Pan zadowolony" i oczekują odpowiedzi tak lub nie, bez wnikliwej analizy, skąd u użytkownika taka a nie inna opnia...? Bzdura.
BTW: w żadnej ankiecie nie widziałem aby ktoś pytał o to czy mi się podoba logo firmy.

Dla Ciebie najwydajniejszy komp to najszybszy za kasę jaką jesteś w stanie wydać na jego zakup, pomijasz wiele niuansów, które odróżniają produkty konkurencyjnych firm, i dla całkiem licznej grupy odbiorców są ważniejsze niż te wszystkie gigaherce czy megaflopsy... Zapominasz, że wydajna praca to m.in. również wygodne użytkowanie, intuicyjna obsługa, itp.

#281 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:31

Zapominasz, że wydajna praca to m.in. również wygodne użytkowanie, intuicyjna obsługa, itp.

Ale to już sprawa oprogramowania a nie sprzętu :)

A co do loga firmy są ludzie co im bardzo zależy aby ono było choćby dla szpanu.

#282 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:34

Ehh czego to ludzie nie wymyślą. Apple i niska jakość wykonania? Muahaha... Kiedy wychodzą nowe Macbooki, od razu to one są tym do czego porównuje się inne notebooki, tym co kopiują inni producenci. Dlaczego po Air pojawiły się nagle klawiatury z oddzielonymi klawiszami? Dlaczego z boku pewnego cienkiego laptopa jest taka sama klapeczka ze złączami? Bo apple robi niższej jakości rzeczy? Wątpię.

#283 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:44

Ja nie chce laptopa, nigdy czegoś takiego nie kupie :)

#284 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:47

G... prawda, sprzęt bez dobrego softu, choćby najszybszy, jest fige wart. Apple sprzedaje rozwiązania i to przemyślane, dlatego klienci są zadowoleni.

A co do loga firmy są ludzie co im bardzo zależy aby ono było choćby dla szpanu.

No to masz pecha, że się w tak prymitywnym towarzystwie obracasz. Moje kondolencje.

#285 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:59

Oczywiście że od zadań, ale trzeba pamiętać że wymagania aplikacji także rosną a nie każdy pozwoli sobie na wymianę komputera co pół roku. A kupując sprzęt apple w tej cenie nie do końca mam pewność czy on sprosta moim oczekiwaniom.

yyy... no dobra, to też idzie do magii cyferek chyba
do wszystkiego potrzebujesz najnowszego softu?
czy każda nowsza wersja oprogramowania oznacza wzrost wymagań?

#286 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 19:19

G... prawda, sprzęt bez dobrego softu, choćby najszybszy, jest fige wart. Apple sprzedaje rozwiązania i to przemyślane, dlatego klienci są zadowoleni.

Przemyślane owszem, z dobrym softem apple sprzedaje ale to jest przemyślane na gigantyczny profit dla firmy. A softu jest w cholerę i teraz zależy od wiedzy użytkownika, a jeżeli potrzebujesz coś więcej niż ma iMac a tańszego niż Mac Pro to niestety apple odpada np :

- Dwie karty sieciowe (niby mogę dokupić kartę USB ale to wtedy problem z hubami)
- Więcej niż jeden HDD też problem (Ewentualnie USB lub FireWire szkoda że nie ma eSata)
- Dużo ramu niestety na makach też jest problemem, 4GB w mini to jest dobre na dziś a co na przyszłość ?
- Napędy optyczne szczelinowe to nawet nie ma co tu pisać

Także jak widać dla mnie Apple nie ma nic do zaoferowania, pewnie Mac Pro jest super ale 10K za komputer to dużo a gdzie monitor myszka klawiatura i cała reszta ?

#287 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 19:36

Przemyślane owszem, z dobrym softem apple sprzedaje ale to jest przemyślane na gigantyczny profit dla firmy.

Noo, a Dell, HP czy M$ to organizacje charytatywne, produkują dla idei, własnej satysfakcji i po to by klientowi zrobić dobrze...

A softu jest w cholerę i teraz zależy od wiedzy użytkownika,

Kupując Maka, użytkownik domowy dostaje to co wystarczy mu w 99% do realizacji typowych działań.

a jeżeli potrzebujesz coś więcej niż ma iMac a tańszego niż Mac Pro to niestety apple odpada np :

(ciach)
Także jak widać dla mnie Apple nie ma nic do zaoferowania, pewnie Mac Pro jest super ale 10K za komputer to dużo a gdzie monitor myszka klawiatura i cała reszta ?

Jak masz firmę to wrzucisz zakup kompa w koszty, a jeśli umiesz wykorzystać możliwości sprzętu i oprogramowania to jedno i drugie na siebie zarobi. Poza tym "podziękuj" losowi, że żyjesz w Polsce. W USA cena zakupu podstawowej wersji MacaPro to $2.5k, a to średni miesięczny zarobek kumatego chłopka. Sprzątając u ludzi zarobisz w miesiąc pewnie połowę tej sumy. To, że u nas zarobki są uwłaczające to smutna prawda, ale bezsensem jest uzależnianie opinii o ofercie Apple od swoich dochodów.

BTW: masz rację, produkty Apple nie są*dla Ciebie. Twoje oczekiwania i filozofia firmy patrzą w zupełnie przeciwnych kierunkach.

#288 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 19:45

Ja mam iMaca G3 świetny komputer pograć w coś na OS9 mam mini i na pewno będę go miał dalej jako komputer do neta i wszelkiej podstawowej pracy dla rodziny, aczkolwiek dla mnie musi być komputer inny, moich potrzeb apple jak na razie nie zaspokoi, w przyszłości jestem otwarty na apple :) Dell HP też chce zarabiać ale ceny apple + podatek 22% robią cenę na prawdę zaporową.

#289 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 06 sierpnia 2009 - 21:42

Porównaj cenę najlepszego lapka Della (pełna opcja) i MBP 17" w pełnej opcji... MBP jest tańszy

#290 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 21:53

Jak już pisałem, nie interesuje mnie lapek, nie przekonywają mnie mobilne rozwiązania, chce pełnowymiarowy komputer a nie okrojone części, nie potrzebuje komputera na wakacjach itd ... , chce go mieć w domu na biurku :)

#291 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 07 sierpnia 2009 - 00:11

Poza tym "podziękuj" losowi, że żyjesz w Polsce. W USA cena zakupu podstawowej wersji MacaPro to $2.5k, a to średni miesięczny zarobek kumatego chłopka

jestem ciekaw za co dziękować losowi według ciebie ? bzdury piszesz u nas przeciętny zarobek kumatego chłopaka nie starczy na maca pro , podziel sobie te 2,5k $ kurs dolara to otrzymasz średni zarobek

#292 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 06:24

jestem ciekaw za co dziękować losowi według ciebie ? bzdury piszesz u nas przeciętny zarobek kumatego chłopaka nie starczy na maca pro , podziel sobie te 2,5k $ kurs dolara to otrzymasz średni zarobek

Widać, że nie potrafisz zauważyć ironii pisanej... Szkoda.

#293 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 09:49

Ja logo na swoim MB zakleiłem bo strasznie waliło po oczach jak w bibliotece siedziałem i pisałem prace (swoją drogą szkoda że nie da się tak zrobić żeby nie świeciło) :)

#294 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 12:50

Ja logo na swoim MB zakleiłem bo strasznie waliło po oczach jak w bibliotece siedziałem i pisałem prace (swoją drogą szkoda że nie da się tak zrobić żeby nie świeciło) :)

Da się.
Wystarczy folię alu podkleić.

#295 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 17:48

Seb kup sobie lapek Alienware,bedziesz mial pelnowymiarowy komp na biurku,tylko znowu cena cie zniecheci,no coz moze czas rozejrzec sie za drugim etatem lub emigracja zarobkowa wtedy bedzie cie stac na te badziewne jablka ;-)

#296 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 sierpnia 2009 - 17:54

Ehh... I znowu ktoś w 1szym poscie rozpętał wojnę... Za czasów PPC było inaczej, zresztą nie kupiłem Maka z C2D, bo jakby go ktoś zobaczył, to by się zaczęły porównania...

#297 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 20:17

Seb kup sobie lapek Alienware,bedziesz mial pelnowymiarowy komp na biurku,tylko znowu cena cie zniecheci,no coz moze czas rozejrzec sie za drugim etatem lub emigracja zarobkowa wtedy bedzie cie stac na te badziewne jablka ;-)

A ty nie rozumiesz, że kolega pisał wile razy o tym, że nie chce laptopa!?!
Nie chodzi też o kase.
Tylko o to, co się za nią dostaje.

#298 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 20:28

Nie chodzi też o kase.
Tylko o to, co się za nią dostaje.

Właśnie, że chodzi o kasę, gdybyśmy nie musieli z nią się liczyć, to mało kto kupiłby peceta "zrób-to-sam" z problemami. Choć z drugiej strony amatorów odpustowych pudeł nafaszerowanych pierdylionem świecących diódek, zimnych katod it. nie brakuje ;)
Nie każdego stać na Maczka więc maruderów jest bez liku. Nie wmówisz mi, że każdy z nich potrzebuje maszyny o mocy obliczeniowej craya?

#299 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 20:42

Nie określam Maków mianem badziewia bo było by to krzywdzące, po prostu w dostępnym dla mnie przedziale budżetowym apple nie oferuje nic co zaspokoi moje potrzeby. Może kiedyś będzie lepiej :)

#300 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 21:05

Właśnie, że chodzi o kasę, gdybyśmy nie musieli z nią się liczyć, to mało kto kupiłby peceta "zrób-to-sam" z problemami. Choć z drugiej strony amatorów odpustowych pudeł nafaszerowanych pierdylionem świecących diódek, zimnych katod it. nie brakuje ;)
Nie każdego stać na Maczka więc maruderów jest bez liku. Nie wmówisz mi, że każdy z nich potrzebuje maszyny o mocy obliczeniowej craya?

Nie masz racji.
W większości maków nie ma tego, co ja potrzebuje.
Dlatego wole starannie dobrać sobie komponenty i tym samym nie wyrzucam kasy na to czego nie potrzebuje.
Jakoś panowie, którzy obecnie projektują maki nie uwzględniają moich potrzeb.
Dlaczego mam wydać kase na kontroler FW marnej jakości, albo na kiepskie, odblaskowe matryce umieszczone dodatkowo za szybą!
Wspomne jeszcze o eSATA, który to Apple lekceważy.
Jedyne co tak na prawde mi się przydaje, to ich system, na który nie żałuję wydanych pieniędzy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych