Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Reklamy na MyApple

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
184 odpowiedzi w tym temacie

#151 N_E_M

N_E_M
  • 1聽481 post贸w
  • Sk膮dOne of Banksy's manors

Napisano 24 marca 2010 - 12:42

Mi szczerze m贸wi膮c, to reklamy mi臋dzy pierwszym a drugim postem przeszkadzaj膮 najmniej, bardziej wszelkiego rodzaju trudne do zamkni臋cia, lataj膮ce po ca艂ym ekranie, czy reklama kontekstowa w pierwszym po艣cie. Z drugiej strony rozumiem, 偶e nie ma nic za darmo, a forum si臋 samo nie utrzyma, dobrze, 偶e Code poda艂 miesi臋czne koszta utrzymania forum i w zwi膮zku z tym mo偶na albo bardziej wypromowa膰 grupy Donator i Pro, informuj膮c przy tym u偶ytkownik贸w o kosztach utrzymania serwisu, albo wprowadza膰 takie reklamy, kt贸re nie utrudniaj膮 za bardzo funkcjonowania forum. Przesadzenie z reklamami spowoduje pewnie to, 偶e wi臋kszo艣膰 zacznie u偶ywa膰 dodatk贸w typu adblock itp. Swoj膮 drog膮 nigdy z tych dodatk贸w nie korzysta艂em, bo jedyna reklama jaka mi przeszkadza to w艂a艣nie te fleszowe na p贸艂 strony, kt贸rych nie idzie wy艂膮czy膰. Ca艂a reszta, kt贸ra jest wy艣wietlana po bokach, w bannerach itp. to nawet przeczytam i jak jest co艣 interesuj膮cego to wejd臋.

#152 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:26

Zanim zainstalujecie AdBlocka przeczytajcie:

Wszystko to prawda. Z tym 偶e nie do ko艅ca.
1. Po co mi reklamy, kt贸re i tak od razu wy艂膮czam nie czytaj膮c zawarto艣ci?
2. Adblocki s膮 potrzebne bo to trzyma w ryzach nachalno艣膰 reklamodawc贸w. Ja zacz膮艂em u偶ywa膰 adblocka i dalej to robi臋 z jednego wzgl臋du. Chodzi w艂a艣nie o t臋 nachalno艣膰. Reklamy mi generalnie nie przeszkadza艂y do momentu, gdy pojawi艂y si臋 wyskakuj膮ce na ca艂膮 stron臋 reklamy, kt贸rych nie mo偶na od razu i intuicyjnie wy艂膮czy膰. Druga kategoria reklam, kt贸rych nie potrafi臋 zdzier偶y膰, to reklamy z d藕wi臋kiem. Nie ma nic bardziej wk.... ni偶 reklama, kt贸ra zaczyna gra膰 w 艣rodku nocy, podczas gdy inny domownicy 艣pi膮.

Dlatego uwa偶am, 偶e ten apel jest 艣mieszny i r贸wnoznaczny z takim:
"Nie chod藕cie sika膰 podczas reklam, bo nie b臋dziemy mogli wam puszcza膰 film贸w".
Telewizja jako艣 dzia艂a. Fora i portale internetowe te偶 z tego powodu nie zbankrutuj膮. Mam po prostu wyb贸r i tyle. Reklamodawcy te偶*maj膮. Mog膮 si臋*nie reklamowa膰, ale wtedy nie b臋d膮 nic sprzedawa膰, bo jak wiadomo "reklama jest d藕wigni膮 handlu". Co najwy偶ej mog膮 sobie zrobi膰 kampanie anty adblockow膮. :-D 艁aski nikt nie robi, 偶e umieszcza reklamy. A reklamy dzia艂aj膮 dlatego, 偶e jednak cz臋艣膰 ludzi je czyta i ogl膮da. Ja do nich nie nale偶臋. W zwi膮zku z tym b臋d臋 u偶ywa艂 adblocka i chodzi艂 do toalety, czy zrobi膰 herbat臋 wtedy kiedy jest przerwa w filmie.

#153 N_E_M

N_E_M
  • 1聽481 post贸w

Napisano 24 marca 2010 - 13:33

iFilip obecnie spos贸b reklamowania swojej firmy w TV r贸偶ni si臋 od tego w internecie. W TV adblocka nie zastosujesz;P ale ok, mo偶esz wyj艣膰 w trakcie trwania z tym, 偶e telewizja na tym nie traci, emisja reklam zosta艂a op艂acona, a czy to kto艣 ogl膮da to ju偶 zale偶 tylko od pory emisji tych reklam. W internecie, opr贸cz reklam permanentnie wykupionych, dalej s膮 takie, z kt贸rych zysk, wci膮偶 czerpie si臋 poprzez klikni臋cia, logowania si臋 z podstrony itp.

#154 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:41

Rozumiem. Dodam jeszcze, do tego co napisa艂em, 偶e reklamy wygl膮daj膮ce jak kolejny post, bezg艂o艣ne bannery oraz podkre艣lenia w tek艣cie zupe艂nie mi nie przeszkadzaj膮. Adblocka u偶ywam tylko w celu wyeliminowania reklam nachalnych. Je艣li takich nie b臋dzie, to nie b臋d臋 blokowa艂 reklam. Reklamodawcy sami s膮 sobie winni, bo przegi臋li pa艂臋. Nie jestem przeciwnikiem reklam w og贸le. Jestem przeciwnikiem przeszkadzania mi.

#155 N_E_M

N_E_M
  • 1聽481 post贸w

Napisano 24 marca 2010 - 13:46

A ustawiasz to mo偶e jako艣 w nim? 呕eby blokowa艂 tylko te wyskakuj膮ce i uci膮偶liwe reklamy? Czy blokujesz wszystko?

#156 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:54

Nie ustawiam. Szkoda mi czasu. :-) Ale jako艣*tak to dzia艂a, 偶e w Chrome widz臋 reklamy na Myapple a te na WP mi usuwa. Nie wiem dlaczego. Nie wnikam, bo szkoda mi czasu. Poczyta艂em te liki z posta Code i musz臋*przyzna膰, 偶e tr膮ci propagand膮. Tak jak artyku艂 o antywirusie Kaspersky. Takie straszenie pomieszane z b艂aganiem "Czytajcie nasze reklamy!" :-D Argumenty w stylu, 偶e portale b臋d膮 p艂atne s膮 艣miechu warte. Po pierwsze, portale nie odpuszcz膮 bo to za dobry interes i jak nie takie to b臋d膮 inne. Kto zrobi portal w nowych warunkach ten wygra. Po drugie, reklamodawcy si臋 na nas nie obra偶膮 i nie odpuszcz膮 zamieszczania reklam. To zbyt dobry interes dla nich! Oni MUSZ膭 si臋 reklamowa膰 偶eby sprzedawa膰. B臋d膮 si臋 wi臋c reklamowa膰 w nowych warunkach i dalej utrzymywa膰 portale. A je艣li b臋d膮 robi膰 to w spos贸b nachalny, to ludzie b臋d膮 z tym walczy膰.

#157 Rafa艂 P

Rafa艂 P

• 6聽849 post贸w

Napisano 24 marca 2010 - 23:21

My艣l臋, 偶e temat ca艂kowicie by za艂atwi艂o kombinacja grup pro i punkt贸w reputacji. 1.Osoby, kt贸re cz臋sto przebywaj膮 na forum i du偶o pomagaj膮, mog艂yby za darmo dostawa膰 grup臋 pro na podstawie punkt贸w reputacji od user贸w (na okre艣lony czas). 2. Ka偶dy user mo偶e sobie wykupi膰 PRO by nie wiedzie膰 reklam plus dosta膰 dodatkowe mo偶liwo艣ci na forum tak by wiedzia艂 偶e grup臋 warto by艂o wykupi膰. 3. Userzy, kt贸rzy jedynie korzystaj膮 z rad, lub udzielaj膮 si臋 mniej, musz膮 widzie膰 wszystkie reklamy. Lub wykupi膰 grup臋 pro. My艣l臋, 偶e to do艣膰 uczciwe przedstawienie sprawy.

#158 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 23:34

3. Userzy, kt贸rzy jedynie korzystaj膮 z rad, lub udzielaj膮 si臋 mniej, musz膮 widzie膰 wszystkie reklamy. Lub wykupi膰 grup臋 pro.

Nic nie musz膮. Adblock jest legalny. Nikt mnie nie zmusi do ogl膮dania nachalnych reklam.
Kiedy艣 cz臋sto wchodzi艂em na WP. Zanim pojawi艂 si臋 (dowiedzia艂em si臋 o istnieniu) adblocker odzwyczai艂em si臋 i nie wchodz臋. Dobija艂y mnie reklamy, kt贸re przes艂ania艂y tre艣膰 nie da艂o si臋 ich wy艂膮czy膰. Aby wy艂膮czy膰 niekt贸re z nich trzeba by艂o prze艂adowa膰 stron臋.

Ja z mojej strony powiem, 偶e je艣li b臋d膮 nachalne reklamy, kt贸rych nie b臋dzie si臋 da艂o wy艂膮czy膰, to przestan臋 korzysta膰 ze stron, na kt贸rych b臋d膮 si臋*one pojawia膰. Nie mam zamiaru r贸wnie偶 p艂aci膰 za korzystanie z serwisu, czy portalu, kt贸ry jest dla mnie jedynie dodatkiem do codzienno艣ci, a nie sensem 偶ycia. Taka jest prawda i reklamodawcy musz膮 si臋 pogodzi膰 z tym, 偶e reklamy s膮 niechciane. R贸wnocze艣nie zar臋czam, 偶e nie przestan膮 si臋 reklamowa膰 przez to, 偶e s膮 Adblockery. Nie dajmy si臋 zwariowa膰. Oni MUSZ膭, MUSZ膭, MUSZ膭, MUSZ膭, MUSZ膭 si臋 reklamowa膰, bo jak tego nie b臋d膮 robi膰, to przestan膮 sprzedawa膰 i zbankrutuj膮. Wyprzedz膮 ich ci, kt贸rzy reklamuj膮 si臋 mimo wszystko. To my, internauci, tu jeste艣my na uprzywilejowanej pozycji. To my wchodzimy na strony i niekt贸rzy z nas klikaj膮 w te banery.

Nie dajmy si臋 zwariowa膰 propagandzie!

Dodam jeszcze jedno. Portale, kt贸re b臋d膮 p艂atne, przestan膮 by膰 atrakcyjne dla reklamodawc贸w. I dla kogokolwiek. :-D

#159 chris.zurada

chris.zurada
  • 3聽977 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 24 marca 2010 - 23:58

O wlasnie, trzeba w koncu powrocic do systemu punktow. Dobrze ze Tony wspomnial o tym.

#160 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 25 marca 2010 - 09:18

Ciekawe, 偶e na tej stronie
NoAdBlock: nie b膮d藕 paso偶ytem, nie blokuj reklam!
jest taki link
blog.riddle.pl

Bardzo fajnie go艣膰 napisa艂 i w pe艂ni si臋 z nim zgadzam.

#161 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3聽327 post贸w
  • Sk膮dP贸艂noc

Napisano 25 marca 2010 - 13:18

Mi szczerze m贸wi膮c, to reklamy mi臋dzy pierwszym a drugim postem przeszkadzaj膮 najmniej...

Problem jest tej natury, ze aby forum otrzyma艂o zap艂at臋 za te reklamy o kt贸rych piszesz (miedzy postami) u偶ytkownik MUSI na nie klikn膮膰 - inaczej nici z kasy.
Za reklamy kt贸re si臋 pojawiaj膮 kas臋 otrzymuje si臋 za samo jej pojawienie si臋 na stronie niezale偶nie od tego czy u偶ytkownik w ni膮 kliknie czy zamknie. Nie wydaje mi si臋, aby cho膰by 5% u偶ytkownik贸w MA klika艂o w reklamy Google.
Co do AdBlocka - mo偶na go przecie偶 wy艂膮czy膰 na wybranych stronach kt贸re chcemy wspiera膰 aby dalej funkcjonowa艂y i rozwija艂y si臋 (ja tak mam).
Na 100% trzeba b臋dzie co艣 z tym zrobi膰 na MA. Propozycje z pkt reputacji, grupami PRO i Donator trzeba powa偶nie rozpatrzy膰 - pozostali powinni widzie膰 reklamy ... a ci co je i tak b臋d膮 blokowa膰 powinni mie膰 w/g mnie utrudniony dost臋p do cz臋艣ci tre艣ci na MA (nie mogliby wchodzi膰 do cz臋艣ci dzia艂贸w) w czasie gdy maja w艂膮czone programy blokuj膮ce reklamy.

#162 Rafa艂 P

Rafa艂 P

• 6聽849 post贸w

Napisano 25 marca 2010 - 13:37

Nic nie musz膮. Adblock jest legalny. Nikt mnie nie zmusi do ogl膮dania nachalnych reklam.

Musz膮 - chocia偶by instalowa膰 adblocka, bo b臋d膮 widzie膰 reklamy. Wi臋c wcale nie jest tak, 偶e "nic nie musz膮"/ Zreszt膮 to ju偶 sprawa indywidualna, nikt przecie偶 nie b臋dzie wnika艂, czy kto艣 u偶ywa tego czy nie.

#163 N_E_M

N_E_M
  • 1聽481 post贸w

Napisano 25 marca 2010 - 13:46

@Blade__ je艣li chodzi o te reklamy mi臋dzy pierwszym a drugim postem, to my艣la艂em, 偶e wykupione s膮 permanentnie, a doch贸d z nich nie jest liczony na podstawie klikni臋膰. Niejednokrotnie jednak na nie klika艂em, np. gdy Tachobis co艣 ciekawego w reklamie przedstawia艂. A co do punkt贸w reputacji, to wydaje mi si臋, ze spowoduje to niepotrzebne zamieszanie na forum i znajd膮 si臋 osoby, kt贸re b臋d膮 nabija膰 punkty. Z jednej strony to fajny pomys艂, ale z drugiej pomoc na forum, pisanie porad itp. powinno by膰 bezinteresowne, a punkty wprowadz膮 sporo zam臋tu i sporo os贸b zacznie pisa膰 tylko po punkty, plusiki czy co tam b臋dzie, a nie skupi si臋 faktycznie na problemie. Przebywaj膮c d艂u偶ej w ka偶dym dziale, 艂atwo zauwa偶y膰, kto pisze najcz臋艣ciej i pomaga innym u偶ytkownikom.

#164 Rafa艂 P

Rafa艂 P

• 6聽849 post贸w

Napisano 25 marca 2010 - 15:12

Nie rozumiem twego toku rozumowania. Co to znaczy, 偶e "nie skupi si臋 na problemie, ale b臋dzie pisa膰 tylko po punkty". Chyba jedno drugiego nie wyklucza, a si臋 艣ci艣le wi膮偶e. Na Myapple punkty kiedy艣 dobrze funkcjonowa艂y, za czas贸w kiedy nie by艂o Ci臋 jeszcze na tym forum.

#165 N_E_M

N_E_M
  • 1聽481 post贸w

Napisano 25 marca 2010 - 16:03

Nie w膮tpi臋 w to, 偶e KIEDY艢 dobrze funkcjonowa艂y. Moim zdaniem jest to s艂aby spos贸b gratyfikacji u偶ytkownik贸w udzielaj膮cych si臋 w poszczeg贸lnych dzia艂ach. Widzia艂em jak to dzia艂a na innych forach i serwisach, gdzie zazwyczaj zaczyna si臋 nabijanie sobie nawzajem punkt贸w, a nie w艂a艣ciwe skupianie si臋 na pomocy i rozwi膮zaniu problemu.

#166 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7聽238 post贸w
  • Sk膮d3city

Napisano 25 marca 2010 - 16:38

To nie jest temat dotycz膮cy punkt贸w reputacji.

#167 misiekgruby

misiekgruby
  • 3聽212 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 25 marca 2010 - 16:41

Je偶eli zaczn膮 mi si臋 pojawia膰 wyskakuj膮ce na p贸艂 ekranu reklamy, z uciekaj膮cym krzy偶ykiem, lataj膮ce ca艂y czas paski u do艂u ekranu, samoczynnie "gadaj膮ce" reklamy, filmy reklamowe odtwarzane bez mojej zgody i pochodne to zaczn臋 blokowa膰 reklamy na MA. Na chwil臋 obecn膮 nie musz臋 stosowa膰 tego zabiegu. Ba, je偶eli ww. rodzaj reklamy b臋dzie si臋 pojawia艂 za ka偶dym razem przy przechodzeniu np. do kolejnego tematu, czy nast臋pnej strony w膮tku to my艣l臋, 偶e podzi臋kuje za korzystanie z forum i s膮dz臋, 偶e nie b臋d臋 jedyny. Jako艣 nie mam ochoty goni膰 uciekaj膮cego krzy偶yka w trakcie kiedy przegl膮dam forum. P贸艂 biedy je偶eli taka reklama b臋dzie si臋 wy艣wietla艂a przy pierwszej wizycie na forum danego dnia, a nast臋pny raz pojawi si臋 nie wcze艣niej ni偶 24 godziny.

#168 tomasz

tomasz

• 10聽988 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 27 marca 2010 - 12:07

Reklamy AdKontekst (to te w formie podkre艣lonych link贸w) zosta艂y usuni臋te z forum.

#169 misiekgruby

misiekgruby
  • 3聽212 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 27 marca 2010 - 18:15

Reklamy AdKontekst (to te w formie podkre艣lonych link贸w) zosta艂y usuni臋te z forum.

Dobra wiadomo艣膰. AdKontekst s膮 strasznie dra偶ni膮cym rodzajem reklamy. Przy wi臋kszej ilo艣膰 tekstu mo偶na dosta膰 oczopl膮su i ataku epilepsji :)

#170 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 27 marca 2010 - 19:09

Te mi akurat najmniej przeszkadza艂y :-)

#171 misiekgruby

misiekgruby
  • 3聽212 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 27 marca 2010 - 21:02

Te mi akurat najmniej przeszkadza艂y :-)

Opr贸cz tych reklam nie widz臋 innych.
Tylko ta u g贸ry ekranu (Armago itp.) i mi臋dzy pierwszym, a drugim postem.
Korzystam opery bez 偶adnych adblok贸w.

#172 owz

owz
  • 3聽360 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 30 marca 2010 - 23:34

Lata jaka艣 reklama WBK po forum.

#173 chris.zurada

chris.zurada
  • 3聽977 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 31 marca 2010 - 10:56

Nic nie lata.

#174 jojo

jojo
  • 21 post贸w

Napisano 31 marca 2010 - 12:12

Lata i ryczy "To kasa twa" czy jakis inny suchy tekst a pan kartoflonosy trzyma banknot. Jest to mega irytujace jesli ktos pracuje na sluchawkach.

#175 iFilip

iFilip
  • 791 post贸w
  • Sk膮dGarwolin

Napisano 31 marca 2010 - 12:34

Lata i ryczy "To kasa twa" czy jakis inny suchy tekst a pan kartoflonosy trzyma banknot. Jest to mega irytujace jesli ktos pracuje na sluchawkach.

Dla takich reklam w艂a艣nie stworzono Adblocki. A 偶e przy okazji wycina si臋 te, kt贸re nie przeszkadzaj膮... Mo偶e w艂a艣ciciele stron powinni zadba膰 o to, 偶eby reklamy pojawiaj膮ce si臋*na ich stronach nie by艂y irytuj膮ce?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych