Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Reklamy na MyApple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

#151 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 24 marca 2010 - 12:42

Mi szczerze mówiąc, to reklamy między pierwszym a drugim postem przeszkadzają najmniej, bardziej wszelkiego rodzaju trudne do zamknięcia, latające po całym ekranie, czy reklama kontekstowa w pierwszym poście. Z drugiej strony rozumiem, że nie ma nic za darmo, a forum się samo nie utrzyma, dobrze, że Code podał miesięczne koszta utrzymania forum i w związku z tym można albo bardziej wypromować grupy Donator i Pro, informując przy tym użytkowników o kosztach utrzymania serwisu, albo wprowadzać takie reklamy, które nie utrudniają za bardzo funkcjonowania forum. Przesadzenie z reklamami spowoduje pewnie to, że większość zacznie używać dodatków typu adblock itp. Swoją drogą nigdy z tych dodatków nie korzystałem, bo jedyna reklama jaka mi przeszkadza to właśnie te fleszowe na pół strony, których nie idzie wyłączyć. Cała reszta, która jest wyświetlana po bokach, w bannerach itp. to nawet przeczytam i jak jest coś interesującego to wejdę.

#152 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:26

Zanim zainstalujecie AdBlocka przeczytajcie:

Wszystko to prawda. Z tym że nie do końca.
1. Po co mi reklamy, które i tak od razu wyłączam nie czytając zawartości?
2. Adblocki są potrzebne bo to trzyma w ryzach nachalność reklamodawców. Ja zacząłem używać adblocka i dalej to robię z jednego względu. Chodzi właśnie o tę nachalność. Reklamy mi generalnie nie przeszkadzały do momentu, gdy pojawiły się wyskakujące na całą stronę reklamy, których nie można od razu i intuicyjnie wyłączyć. Druga kategoria reklam, których nie potrafię zdzierżyć, to reklamy z dźwiękiem. Nie ma nic bardziej wk.... niż reklama, która zaczyna grać w środku nocy, podczas gdy inny domownicy śpią.

Dlatego uważam, że ten apel jest śmieszny i równoznaczny z takim:
"Nie chodźcie sikać podczas reklam, bo nie będziemy mogli wam puszczać filmów".
Telewizja jakoś działa. Fora i portale internetowe też z tego powodu nie zbankrutują. Mam po prostu wybór i tyle. Reklamodawcy też*mają. Mogą się*nie reklamować, ale wtedy nie będą nic sprzedawać, bo jak wiadomo "reklama jest dźwignią handlu". Co najwyżej mogą sobie zrobić kampanie anty adblockową. :-D Łaski nikt nie robi, że umieszcza reklamy. A reklamy działają dlatego, że jednak część ludzi je czyta i ogląda. Ja do nich nie należę. W związku z tym będę używał adblocka i chodził do toalety, czy zrobić herbatę wtedy kiedy jest przerwa w filmie.

#153 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 24 marca 2010 - 13:33

iFilip obecnie sposób reklamowania swojej firmy w TV różni się od tego w internecie. W TV adblocka nie zastosujesz;P ale ok, możesz wyjść w trakcie trwania z tym, że telewizja na tym nie traci, emisja reklam została opłacona, a czy to ktoś ogląda to już zależ tylko od pory emisji tych reklam. W internecie, oprócz reklam permanentnie wykupionych, dalej są takie, z których zysk, wciąż czerpie się poprzez kliknięcia, logowania się z podstrony itp.

#154 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:41

Rozumiem. Dodam jeszcze, do tego co napisałem, że reklamy wyglądające jak kolejny post, bezgłośne bannery oraz podkreślenia w tekście zupełnie mi nie przeszkadzają. Adblocka używam tylko w celu wyeliminowania reklam nachalnych. Jeśli takich nie będzie, to nie będę blokował reklam. Reklamodawcy sami są sobie winni, bo przegięli pałę. Nie jestem przeciwnikiem reklam w ogóle. Jestem przeciwnikiem przeszkadzania mi.

#155 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 24 marca 2010 - 13:46

A ustawiasz to może jakoś w nim? Żeby blokował tylko te wyskakujące i uciążliwe reklamy? Czy blokujesz wszystko?

#156 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 13:54

Nie ustawiam. Szkoda mi czasu. :-) Ale jakoś*tak to działa, że w Chrome widzę reklamy na Myapple a te na WP mi usuwa. Nie wiem dlaczego. Nie wnikam, bo szkoda mi czasu. Poczytałem te liki z posta Code i muszę*przyznać, że trąci propagandą. Tak jak artykuł o antywirusie Kaspersky. Takie straszenie pomieszane z błaganiem "Czytajcie nasze reklamy!" :-D Argumenty w stylu, że portale będą płatne są śmiechu warte. Po pierwsze, portale nie odpuszczą bo to za dobry interes i jak nie takie to będą inne. Kto zrobi portal w nowych warunkach ten wygra. Po drugie, reklamodawcy się na nas nie obrażą i nie odpuszczą zamieszczania reklam. To zbyt dobry interes dla nich! Oni MUSZĄ się reklamować żeby sprzedawać. Będą się więc reklamować w nowych warunkach i dalej utrzymywać portale. A jeśli będą robić to w sposób nachalny, to ludzie będą z tym walczyć.

#157 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 24 marca 2010 - 23:21

Myślę, że temat całkowicie by załatwiło kombinacja grup pro i punktów reputacji. 1.Osoby, które często przebywają na forum i dużo pomagają, mogłyby za darmo dostawać grupę pro na podstawie punktów reputacji od userów (na określony czas). 2. Każdy user może sobie wykupić PRO by nie wiedzieć reklam plus dostać dodatkowe możliwości na forum tak by wiedział że grupę warto było wykupić. 3. Userzy, którzy jedynie korzystają z rad, lub udzielają się mniej, muszą widzieć wszystkie reklamy. Lub wykupić grupę pro. Myślę, że to dość uczciwe przedstawienie sprawy.

#158 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 24 marca 2010 - 23:34

3. Userzy, którzy jedynie korzystają z rad, lub udzielają się mniej, muszą widzieć wszystkie reklamy. Lub wykupić grupę pro.

Nic nie muszą. Adblock jest legalny. Nikt mnie nie zmusi do oglądania nachalnych reklam.
Kiedyś często wchodziłem na WP. Zanim pojawił się (dowiedziałem się o istnieniu) adblocker odzwyczaiłem się i nie wchodzę. Dobijały mnie reklamy, które przesłaniały treść nie dało się ich wyłączyć. Aby wyłączyć niektóre z nich trzeba było przeładować stronę.

Ja z mojej strony powiem, że jeśli będą nachalne reklamy, których nie będzie się dało wyłączyć, to przestanę korzystać ze stron, na których będą się*one pojawiać. Nie mam zamiaru również płacić za korzystanie z serwisu, czy portalu, który jest dla mnie jedynie dodatkiem do codzienności, a nie sensem życia. Taka jest prawda i reklamodawcy muszą się pogodzić z tym, że reklamy są niechciane. Równocześnie zaręczam, że nie przestaną się reklamować przez to, że są Adblockery. Nie dajmy się zwariować. Oni MUSZĄ, MUSZĄ, MUSZĄ, MUSZĄ, MUSZĄ się reklamować, bo jak tego nie będą robić, to przestaną sprzedawać i zbankrutują. Wyprzedzą ich ci, którzy reklamują się mimo wszystko. To my, internauci, tu jesteśmy na uprzywilejowanej pozycji. To my wchodzimy na strony i niektórzy z nas klikają w te banery.

Nie dajmy się zwariować propagandzie!

Dodam jeszcze jedno. Portale, które będą płatne, przestaną być atrakcyjne dla reklamodawców. I dla kogokolwiek. :-D

#159 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 24 marca 2010 - 23:58

O wlasnie, trzeba w koncu powrocic do systemu punktow. Dobrze ze Tony wspomnial o tym.

#160 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 25 marca 2010 - 09:18

Ciekawe, że na tej stronie
NoAdBlock: nie bądź pasożytem, nie blokuj reklam!
jest taki link
blog.riddle.pl

Bardzo fajnie gość napisał i w pełni się z nim zgadzam.

#161 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 25 marca 2010 - 13:18

Mi szczerze mówiąc, to reklamy między pierwszym a drugim postem przeszkadzają najmniej...

Problem jest tej natury, ze aby forum otrzymało zapłatę za te reklamy o których piszesz (miedzy postami) użytkownik MUSI na nie kliknąć - inaczej nici z kasy.
Za reklamy które się pojawiają kasę otrzymuje się za samo jej pojawienie się na stronie niezależnie od tego czy użytkownik w nią kliknie czy zamknie. Nie wydaje mi się, aby choćby 5% użytkowników MA klikało w reklamy Google.
Co do AdBlocka - można go przecież wyłączyć na wybranych stronach które chcemy wspierać aby dalej funkcjonowały i rozwijały się (ja tak mam).
Na 100% trzeba będzie coś z tym zrobić na MA. Propozycje z pkt reputacji, grupami PRO i Donator trzeba poważnie rozpatrzyć - pozostali powinni widzieć reklamy ... a ci co je i tak będą blokować powinni mieć w/g mnie utrudniony dostęp do części treści na MA (nie mogliby wchodzić do części działów) w czasie gdy maja włączone programy blokujące reklamy.

#162 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 25 marca 2010 - 13:37

Nic nie muszą. Adblock jest legalny. Nikt mnie nie zmusi do oglądania nachalnych reklam.

Muszą - chociażby instalować adblocka, bo będą widzieć reklamy. Więc wcale nie jest tak, że "nic nie muszą"/ Zresztą to już sprawa indywidualna, nikt przecież nie będzie wnikał, czy ktoś używa tego czy nie.

#163 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 marca 2010 - 13:46

@Blade__ jeśli chodzi o te reklamy między pierwszym a drugim postem, to myślałem, że wykupione są permanentnie, a dochód z nich nie jest liczony na podstawie kliknięć. Niejednokrotnie jednak na nie klikałem, np. gdy Tachobis coś ciekawego w reklamie przedstawiał. A co do punktów reputacji, to wydaje mi się, ze spowoduje to niepotrzebne zamieszanie na forum i znajdą się osoby, które będą nabijać punkty. Z jednej strony to fajny pomysł, ale z drugiej pomoc na forum, pisanie porad itp. powinno być bezinteresowne, a punkty wprowadzą sporo zamętu i sporo osób zacznie pisać tylko po punkty, plusiki czy co tam będzie, a nie skupi się faktycznie na problemie. Przebywając dłużej w każdym dziale, łatwo zauważyć, kto pisze najczęściej i pomaga innym użytkownikom.

#164 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 25 marca 2010 - 15:12

Nie rozumiem twego toku rozumowania. Co to znaczy, że "nie skupi się na problemie, ale będzie pisać tylko po punkty". Chyba jedno drugiego nie wyklucza, a się ściśle wiąże. Na Myapple punkty kiedyś dobrze funkcjonowały, za czasów kiedy nie było Cię jeszcze na tym forum.

#165 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 marca 2010 - 16:03

Nie wątpię w to, że KIEDYŚ dobrze funkcjonowały. Moim zdaniem jest to słaby sposób gratyfikacji użytkowników udzielających się w poszczególnych działach. Widziałem jak to działa na innych forach i serwisach, gdzie zazwyczaj zaczyna się nabijanie sobie nawzajem punktów, a nie właściwe skupianie się na pomocy i rozwiązaniu problemu.

#166 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 25 marca 2010 - 16:38

To nie jest temat dotyczący punktów reputacji.

#167 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 16:41

Jeżeli zaczną mi się pojawiać wyskakujące na pół ekranu reklamy, z uciekającym krzyżykiem, latające cały czas paski u dołu ekranu, samoczynnie "gadające" reklamy, filmy reklamowe odtwarzane bez mojej zgody i pochodne to zacznę blokować reklamy na MA. Na chwilę obecną nie muszę stosować tego zabiegu. Ba, jeżeli ww. rodzaj reklamy będzie się pojawiał za każdym razem przy przechodzeniu np. do kolejnego tematu, czy następnej strony wątku to myślę, że podziękuje za korzystanie z forum i sądzę, że nie będę jedyny. Jakoś nie mam ochoty gonić uciekającego krzyżyka w trakcie kiedy przeglądam forum. Pół biedy jeżeli taka reklama będzie się wyświetlała przy pierwszej wizycie na forum danego dnia, a następny raz pojawi się nie wcześniej niż 24 godziny.

#168 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 27 marca 2010 - 12:07

Reklamy AdKontekst (to te w formie podkreślonych linków) zostały usunięte z forum.

#169 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2010 - 18:15

Reklamy AdKontekst (to te w formie podkreślonych linków) zostały usunięte z forum.

Dobra wiadomość. AdKontekst są strasznie drażniącym rodzajem reklamy. Przy większej ilość tekstu można dostać oczopląsu i ataku epilepsji :)

#170 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 27 marca 2010 - 19:09

Te mi akurat najmniej przeszkadzały :-)

#171 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2010 - 21:02

Te mi akurat najmniej przeszkadzały :-)

Oprócz tych reklam nie widzę innych.
Tylko ta u góry ekranu (Armago itp.) i między pierwszym, a drugim postem.
Korzystam opery bez żadnych adbloków.

#172 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2010 - 23:34

Lata jakaś reklama WBK po forum.

#173 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 31 marca 2010 - 10:56

Nic nie lata.

#174 jojo

jojo
  • 21 postów

Napisano 31 marca 2010 - 12:12

Lata i ryczy "To kasa twa" czy jakis inny suchy tekst a pan kartoflonosy trzyma banknot. Jest to mega irytujace jesli ktos pracuje na sluchawkach.

#175 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 31 marca 2010 - 12:34

Lata i ryczy "To kasa twa" czy jakis inny suchy tekst a pan kartoflonosy trzyma banknot. Jest to mega irytujace jesli ktos pracuje na sluchawkach.

Dla takich reklam właśnie stworzono Adblocki. A że przy okazji wycina się te, które nie przeszkadzają... Może właściciele stron powinni zadbać o to, żeby reklamy pojawiające się*na ich stronach nie były irytujące?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych