Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PlusGSM - metoda na działający GM Tethering

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
232 odpowiedzi w tym temacie

#176 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 15 września 2009 - 23:20

Czy użytkownik jest informowany o tym że tethering nie będzie działał w innych sieciach?
Jeżeli nie to ma prawo zakładać, że będzie.
Podobnie jak ma prawo zakładać, że samochód który kupuje będzie jeździć na paliwie pochodzącym nie tylko ze stacji shella.
I nie bez znaczenia jest fakt, że wszystkie inne samochody jeżdżą na paliwie z różnych stacji, a nie tylko ze stacji shella.
Każde działania sprzedawcy pozostawiające możliwości interpretacyjne są tłumaczone na korzyść konsumenta.

#177 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 postów

Napisano 15 września 2009 - 23:24

Czy użytkownik jest informowany o tym że tethering nie będzie działał w innych sieciach?
Jeżeli nie to ma prawo zakładać, że będzie.
Podobnie jak ma prawo zakładać, że samochód który kupuje będzie jeździć na paliwie pochodzącym nie tylko ze stacji shella.
I nie bez znaczenia jest fakt, że wszystkie inne samochody jeżdżą na paliwie z różnych stacji, a nie tylko ze stacji shella.

To niestety nie jest właściwe porównanie. Właściwym jest: samochód marki X będzie można serwisować w stacji sieci X i kupując części zamienne marki X. Innej gwarancji nie ma. Są części zamienne, które "zwyczajowo" można kupić gdzie indziej - bez kłopotu, a są części, których nie można kupić. Producent/sprzedawca samochodu nie gwarantuje, że można serwisować auto w dowolnym serwisie...

#178 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 15 września 2009 - 23:28

Mówimy o serwisie czy o użytkowaniu i funkcjach użytkowych? To dwie różne kategorie. Paliwo to materiał eksploatacyjny czyli element funkcji użytkowej. W umowach gwarancyjnych samochodów zaznacza się zwolnienie gwaranta z obowiązku gwarancyjnego w przypadku paliwa złej jakości bądź niecertyfikowanych części zamiennych. Nikomu do głowy nie przychodzi aby samochód stawał na środku drogi bo paliwo nie ma certyfikatu shella. I nie bez kozery tak się dzieje. To także element prawa antymonopolowego.

#179 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2009 - 08:20

Co oferuje play?

oferuje tethering rzecz jasna

#180 bulan

bulan
  • 15 postów

Napisano 16 września 2009 - 14:03

A ja kupiłem 3GS w iSpocie- bez simloca (to nie telefon ERY tak jak było z 3G). I co? W reklamie są WSZYSTKIE funkcje- a po aktualizacji 3.1 BERET! Gdzieś czytałem, że nowy soft 3.1.1 ma to naprawić- zobaczymy...

#181 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 września 2009 - 14:13

oferuje tethering rzecz jasna

Play nie oferuje żadnego tetheringu. Tethering to funkcja telefonu dzięki której można go używać jako modem łączący się z internetem. Play jedynie zezwala, tak jak wielu innych operatorów na nieodpłatne używanie przez klientów telefonu jako modemu. Dla innych jak np. ATT, TMobile, itd. opcja ta stanowi źródło oficjalnego dodatkowego dochodu. Stąd ruch Apple w tym kierunku by funkcja ta była dostępna jedynie w urządzeniach pracujących w sieciach oficjalnych dystrybutorów a co za tym idzie przynoszących dodatkowe dochody. Nie fair jest jedynie, że posiadacze oryginalnie odblokowanych iPhonów nie będą mogli (po aktualizacji do 3.1) wiecej skorzystać z tej funkcji, szczególnie gdy operatorzy nie mają nic przeciwko. Ale po Apple i dewizje Think Different moxna się wszystkiego spodziewać.

#182 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2009 - 15:55

skoro play nie blokuje to znaczy ze oferuje. ba! sami POKowcy proponuja np. przekladanie kart z telefonu do modemu i laczenie z internetem, wiec jak to ujac inaczej niz oferowanie tetheringu?? nie rozumiem wiec czemu apple podejmuje decyzje za operatorow z ktorymi nei ma nawet podpisanej umowy i wylacza pewne opcje bez ich i uzytkownika wiedzy. ciekawe czy mozna teraz domagac sie od appla zwrotu towaru?

#183 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 września 2009 - 22:50

skoro play nie blokuje to znaczy ze oferuje. ba! sami POKowcy proponuja np. przekladanie kart z telefonu do modemu i laczenie z internetem, wiec jak to ujac inaczej niz oferowanie tetheringu??
nie rozumiem wiec czemu apple podejmuje decyzje za operatorow z ktorymi nei ma nawet podpisanej umowy i wylacza pewne opcje bez ich i uzytkownika wiedzy. ciekawe czy mozna teraz domagac sie od appla zwrotu towaru?

Dlatego że najwidoczniej dla Apple tethering w iPhonie to opcja premium, która jest powiązana z umowami z operatorami. Technicznie jest to zbyt kosztowne, żeby operator filtrował klientów któży używają tetheringu w iPhonie stąd decyzja Apple o *wyłączeniu* tej funkcji w każdym urządzeniu.

#184 pawel1566

pawel1566
  • 1 postów

Napisano 27 września 2009 - 20:25

a) [URL="http://www.myapple.pl/524885-post135.html"]Punk pierwszy.[/URL] Możemy być leniwi i zrobić tylko dla Plusa. Po co nam Era i Orange?

B) [URL="http://www.speedyshare.com/770264997.html"]Ściągamy to[/URL] i wrzucamy do folderu Plus_PL.bundle. Info.plist, version.plist i obrazki znalezione na forum. Carrier.plist zrobiony przeze mnie.

c) Dla pewności wyzerować ustawienia sieciowe i uruchomić ponownie telefon.

SMSy dochodzą, dzwonić można. MMS lub tethering w zależności od pstryczka w ustawieniach.

Mozesz ten plik jeszcze raz wrzucic bo u mnie cos nie da sie go sciagnac?

#185 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 12 października 2009 - 17:57

Czy w 3.1.2 zmienia się coś w kwestii wgrywania pliku .ipcc?

#186 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 postów

Napisano 12 października 2009 - 22:38

Czy w 3.1.2 zmienia się coś w kwestii wgrywania pliku .ipcc?

Wgrałem plik na 3.1 i nie musiałem go wgrywać ponownie na 3.1.2

#187 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 13 października 2009 - 05:36

A w przypadku restore?

#188 klimsonpl

klimsonpl
  • 174 postów

Napisano 13 października 2009 - 06:12

Wgrałem plik na 3.1 i nie musiałem go wgrywać ponownie na 3.1.2

i masz modem.....?

#189 502423131

502423131
  • 68 postów
  • SkądElbląg

Napisano 13 października 2009 - 06:18

W 3.1.2 modem nadal jest zablokowany (Play).

#190 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 postów

Napisano 13 października 2009 - 06:43

i masz modem.....?

Modemu nie ma już od 3.1, więc ipcc służy właściwie wyłącznie do tego, żeby nie wyskakiwało "przekazywanie połączeń aktywne".

#191 neuspeed

neuspeed
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2009 - 07:32

Czegoś nie rozumiem... Mam iPhone 3GS w Erze i od samego poczatku mogę używać go jako modelu internetowego bez potrzeby wgrywania jakichkolwiek plików. Jedyne co musialem zrobić to skontaktować się z BOK.

#192 502423131

502423131
  • 68 postów
  • SkądElbląg

Napisano 13 października 2009 - 07:43

Z modemem nie ma problemu w sieciach w których iPhone jest oficjalnie sprzedawany. Problem dotyczy u nas użytkowników Play i Plus. Ja mam GSa fabrycznie bez simlocka a mimo to mam zablokowany modem. Gdybym zakupił telefon w iSpocie to bym go reklamował jako produkt niezgodny z umową a mam z ery tak więc nic nie mogę zrobić poza zmianą telefonu. @Karmazynowy jak przygotować plik z ustawieniami do Play aby nie wyświetlały się komunikaty o przekierowaniu połączeń?

#193 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 13 października 2009 - 12:12

Ok. Mi chodzi glownie o ten napis. Mogę po prostu wgrac ten sam co to tetheringu?

#194 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 14 października 2009 - 09:35

oj faktycznie denerwujące jest to... Używam Play i wczoraj naszło mnie na zamontowanie 3.1.2... Na 3.0 odwiedziłem stronkę help.benm.at, wgrałem profil orange i tethering śmigał bez problemów. Faktycznie przy jakiejkolwiek zmianie ręcznej w danych opcje modemu znikały, lecz się tym nie przejmowałem. Obecnie na 3.1.2 wgrałem ten sam profil i nie działa... Opcje modemu nie są dostępne. Aż tak mi to nie przeszkadza, lecz jest denerwujące, że nie mam pełnej funkcjonalności IP. Widziałem tutaj pliczki konfiguracyjne IPCC dla plusa... jedni piszą, że działa a inni, że nie. Czy ktoś mógłby jednoznacznie potwierdzić, że tethering po wgraniu takiego pliczku działa w plusie na 3.1.2 i ewentualnie mógłby przygotować coś takiego dla Play? będę zobowiązany.

#195 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 października 2009 - 09:47

Wgranie profilu z tetheringiem nie aktywuje tetheringu na 3.1.2 (przynajmniej w Plusie) Właściwie czemu Apple to wycofało? Przecież to żałosne, w "normalnych" telefonach to jest standardowa funkcja i nie ma mowy o żadnej "dodatkowej opłacie". Jaka to różnica, czy mój pakiet internetowy zużywam na telefonie czy komputerze?

#196 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 14 października 2009 - 10:22

Hmmm może komuś się przyda...

Jak wyżej - IP 3G, OS 3.1.2, wrzucony custom fw już aktywowany z powiększona partycją. Modem pozostał stary, simlock oryginalnie założony na orange...

Kombinacje z wgrywaniem profili z ustawieniami modemu dla plusa, play, orange nic nie dały. Przed chwilką tknęło mnie coś i wrzuciłem do ipka kartę z Orange (na którą była fabryczna blokada) i opcje modemu pojawiły się od razu...
Kombinowałem z respringiem, restartem, zmianami kart na inne i ręczną zmianę apn... opcje modemu cały czas widoczne :)

może komuś się przyda

pozdro

EDIT:

Z tego co widzę to rozwiązanie to było już znane w 3.1... tylko, że nikt chyba nie skojarzył tego z ustawieniami modemu. http://www.myapple.p...1-brak-mms.html - posty od 10 w górę ;)
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie dostępne dla większości, ale przydało by się jeszcze jakieś potwierdzenie.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się również, że opcje ustawień modemu włączą się przy użyciu obojętnie jakiej karty sim operatora, który sprzedaje IP

#197 kedziart

kedziart
  • 32 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 października 2009 - 10:05

Mi niestety przekladanie kart nie pomaga.... Wlozylem karte z ERy i opcja tetheringu w Erze dziala i super sie laczy z internetem. Niestety opcja znika po wlozeniu karty Plusa- ma ktos jakis pomysl bo juz mi rece opadaja :(

#198 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 16 października 2009 - 11:58

Mi niestety przekladanie kart nie pomaga....

Wlozylem karte z ERy i opcja tetheringu w Erze dziala i super sie laczy z internetem.
Niestety opcja znika po wlozeniu karty Plusa- ma ktos jakis pomysl bo juz mi rece opadaja :(

Przeciez juz napisales co jest rozwiazaniem Twojego problemu? Wloz karte Ery i ciesz sie z dzialajacego tetheringu. A Plus? Coz.... Ma fajne reklamy w TV (?) - i tyle...

//T

#199 kedziart

kedziart
  • 32 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2009 - 08:18

Jest sposob na Plus GSM ;)

Enable Tethering on iPhone 3.1.2 Jailbreak Firmware | Redmond Pie

pierwsze 10 dni za free a pozniej trzeba zaplacic ale DZIALA!!! :)))

#200 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 19 października 2009 - 17:40

Enable Native tethering On 3.1.2 without having to restore - xSellize

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych