Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Please log in to reply
1023 replies to this topic

#76 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 21 June 2009 - 20:31

Mam pytanie, może trochę nie w temat:) Przymierzam się do kupna NAVIGONA ale nurtuje mnie jedno pytanie: czy komunikaty głosowe są w języku polskim i to samo dotyczy interface ? Bo z tego co wyczytałem w AppStore to chyba nie.

Wszystko po angielsku.

#77 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 21 June 2009 - 20:35

Czy ktoś uruchamiał tego Navigona na sofcie 2.2.1 z FWChangerem ?

#78 adamja

adamja
  • 95 posts
  • SkądWieluń

Posted 21 June 2009 - 20:36

Więc czekamy na aktualizację z j.Polskim!

#79 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 21 June 2009 - 20:46

wszystko fajnie tylko jak chce nawigować to piszę że sygnał jest nie wystarczający... i możliwa jest tylko nawigacja demo... gdzie z poziomu programu można spojrzeć aktualne położenie gps ?

#80 djKristo

djKristo
  • 899 posts

Posted 21 June 2009 - 21:01

wszystko fajnie tylko jak chce nawigować to piszę że sygnał jest nie wystarczający... i możliwa jest tylko nawigacja demo...
gdzie z poziomu programu można spojrzeć aktualne położenie gps ?

mam dokładnie to samo

#81 chayenne

chayenne
  • 393 posts
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland

Posted 21 June 2009 - 21:09

mi pokazuje 1,7 folder z navi. bardzo mozliwe ze 3,3 GB i pojdize ci. moze potrzebuje zgrac do iphona i przeniesc... nie wiem... a chcialbym dodac o navi ze jest w porzadku. jadac ulica wzdluz glownej drogi ( trawnika jest ze 2-3 metry) spokojnie nawigacja wykrywa ktora droga sie jedzie... od momentu wlaczenia mapy do uaktywnienia GPS mija okolo 10 senkund.

#82 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 21 June 2009 - 21:24

ja powywalalem wszystkie mapy oprocz ROI i PL i folder zmniejszyl sie do 170MB :D

#83 emaugust

emaugust
  • 11 posts

Posted 21 June 2009 - 22:43

ja powywalalem wszystkie mapy oprocz ROI i PL i folder zmniejszyl sie do 170MB :D

Które pliki kasowałeś? - same *.map czy jeszcze coś?

#84 rudy211

rudy211
  • 360 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 21 June 2009 - 23:02

Mam pytanie, może trochę nie w temat:) Przymierzam się do kupna NAVIGONA ale nurtuje mnie jedno pytanie: czy komunikaty głosowe są w języku polskim i to samo dotyczy interface ? Bo z tego co wyczytałem w AppStore to chyba nie.

Możesz napisać gdzie dokładnie znajduje się ten folder?

#85 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 June 2009 - 06:48

Ja też skasowałem zbędne mapy i zostawiłem pl i ger, teraz zostało koło 330 mb! Żeby dostać się do folderu i skasować zbędne mapy z rozszerzeniem *.map trzeba mieć Jailbreak'a. Potrzebny jest jakiś program do przeglądania zawartości telefonu np. T-Pot pod TC czy WinSCP. Folder gdzie znajduje się aplikacja znajduje się w: /private/var/mobile/Applications/ i tu musicie odszukać katalogu Mobilenavigator wśród ciągu znaków u mnie był w takim ciągu -> A5A8AC11-BE95-4278-BC14-FA0C83733447 wchodzicie do środka katalogu do Navigon.app i tam macie wszystkie mapy z rozserzeniem map niepotrzebne usuwacie i wszystko ładnie powinno funkcjonować.

#86 rolex83

rolex83
  • 237 posts

Posted 22 June 2009 - 07:17

Teraz rozumiem po co komus iP z 16GB pamieci :cool:

#87 bbolss

bbolss
  • 461 posts

Posted 22 June 2009 - 08:19

zawsze możecie ipa otworzyć w winrar i tam w payload/navigon juz pousuwac te mapy - wtedy sie wgrywa do telefonu 2min a nie 20:) a jak ktos ma problemy ze złapaniem fixa jak ja to spróbujcie z wpiętym fonem do wifi:) wygląda ze cos z netem sie łączy na początku ;/ albo z włączonym edge.... edit o teraz juz działa bez... moze tylko przy 1szym połączeniu?

#88 Buebaka

Buebaka
  • 586 posts

Posted 22 June 2009 - 08:46

bbolss

Z tego co wiem chodzi tu o pierwsze łapanie fixa przez nawigację (pierwsze - w sensie takim, że jak masz przerwę w użytkowaniu to po włączeniu navi taki fix jest uważany za pierwszy) trwa dłużej i przyśpiesza to 3G (Możliwe że również Edge).

Z netem chyba się nie łączy, ale głowy nie dam. W każdym razie - wifi nie powinno tu odgrywać roli.
Trzymaj się! :)

#89 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 posts

Posted 22 June 2009 - 09:12

zawsze możecie ipa otworzyć w winrar i tam w payload/navigon juz pousuwac te mapy - wtedy sie wgrywa do telefonu 2min a nie 20:)

Czy to oznacza ze jak nie mam JB to po zakupie programu moge sobie w katalogu iTunesa i znalezc program z mapa, rozzipowac(rozwinrarowac) powywalac niepotrzebna mapy i ponownie spakowac i wtedy do iP wczyta mi sie program z mapami ktore pozostawie ??

To by bylo genialne !!!!

#90 blackangelek

blackangelek
  • 46 posts

Posted 22 June 2009 - 09:14

Wie ktoś może kiedy wyjdzie wersja z polskim głosem?

#91 bbolss

bbolss
  • 461 posts

Posted 22 June 2009 - 09:37

Czy to oznacza ze jak nie mam JB to po zakupie programu moge sobie w katalogu iTunesa i znalezc program z mapa, rozzipowac(rozwinrarowac) powywalac niepotrzebna mapy i ponownie spakowac i wtedy do iP wczyta mi sie program z mapami ktore pozostawie ??

To by bylo genialne !!!!

nie rozpakować nie możesz bo po spakowaniu juz to nie będzie to samo
ale mozesz otworz za pomocą>winrar i tam kasowac w "spakowanym" pliku

#92 chayenne

chayenne
  • 393 posts

Posted 22 June 2009 - 09:45

MRCOFFEE - bez JB raczej tak nie pojdize ale sprobuj. ja kiedys probowalem zmienic zawartosc paczki i nie poszlo. a odnosnie programu ktos wczesniej pisal ze brakuje mu opcji wyswietlania godziny dotarcia do celu. jest to. wystarczy kliknac na gornej belce i zmienia sie na godzina dotarcia do celu, predkosc jazdy, do celu pozostalo (czas), natomiast na dolnej belce jak sie pacnie to zmienia sie z ulicy ktora jedziemy na ulice przy ktorej jest manewr :)

#93 igreks

igreks
  • 60 posts
  • SkądZagłębie

Posted 22 June 2009 - 10:10

Jest ktoś w stanie powiedzieć, ile iPhone godzin wytrzyma nawigując nas po świecie?
(i proszę nie pisać, bym kupił ładowarkę samochodową, motocykle nie mają gniazda na zapalniczki)

Myślę, że Iphone nie będzie odbiegać czasem pracy od specjalistycznych rozwiązań motocyklowych, vide: Garmin Zumo 400 GP mapa (Polska).

Jeśli chcesz używać urządzenia w dłużyszch trasach nie pozostaje Ci jednak nic innego niż montaż gniazda zapalniczki.

---- Dodano 22-06-2009 o godzinie 11:22 ----

Ciekawe... Niby które urządzenie z A-GPS, działa w pomieszczeniu? I po co komu nawigacja w pomieszczeniu:| A-GPS służy do szybszego odnalezienia satelit, na podstawie informacji z internetu, a nie do tego, żeby nawigować w pomieszczeniu. Po co Ci informacja z satelit, jak mimo uzyskania informacji o ich położeniu, sygnał GPS będzie za słaby, żeby łapać go w pomieszczeniach.

A-GPS nie służy do szybszego znajdowania satelitów. Assisted GPS oznacza, że zanim urządzenie będzie miało fix z satelitów, pozycja będzie określona przy pomocy dodatków jakimi są BTSy czy WIFI.

#94 Rysiu200

Rysiu200
  • 32 posts

Posted 22 June 2009 - 11:18

Pisza, ze 74,99 EUR to introductory price do konca czerwca. Jestem ciekaw ile bedzie kosztowalo później i jaka bedzie cena na Tom Tom-a. Ten peweni tez sie pojawi lada dzien, bo Ci ktorzy sa zdeterminowani na navi, kupia tylko jeden system, wiec TOM TOM musi sie spieszyc. Inaczej bezpowrotnie starci klientow.

#95 igreks

igreks
  • 60 posts
  • SkądZagłębie

Posted 22 June 2009 - 12:36

Przetestowałem wstępnie (w domowych pieleszach z uwagi na chorobę) właśnie wersję edukacyjną i mam mieszane uczucia co do tej nawigacji. a. Udało mi się zmniejszyć wielkość folderu do ~220MB (Polska,Czechy i Słowacja, przy czym mapy sąsiadów ważą ~60MB). Po pozostawieniu tylko wspomnianych map program działa szybciej. b. W trybie 3d brak czytelnego opisu ulic, które znajdują się wokół wyznaczonej trasy c. Ikony POI są czytelne, np. łatwo rozróżnić stację Shell od BP d. Wśród rodzajów algorytmów wyszukiwania tras jest tryb 'widowiskowo krajoznawczy' :> e. Jako rodzaj pojazdu można wybrać ciężarówkę lub motocykl Niestety w porównaniu z iGo na Asus p535 ma mało opcji konfiguracyjnych (razi mnie głównie brak możliwości regulacji poziomu szczegółowości mapy), także w porównaniu z nawigacją na tym urządzeniu Navigon z Iphone 3G to niestety wolny duet

#96 Gregory

Gregory

• 2733 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 22 June 2009 - 12:47

Udało mi się zmniejszyć wielkość folderu do ~220MB (Polska,Czechy i Słowacja, przy czym mapy sąsiadów ważą ~60MB). Po pozostawieniu tylko wspomnianych map program działa szybciej.

Czy można usunąć mapy za pomocą samego programu, czy trzeba w tym celu robić jailbreak i grzebać po dysku?

#97 chayenne

chayenne
  • 393 posts

Posted 22 June 2009 - 12:51

Gregory - jak otworzysz przez WinRar to pewnie sie da ale bez rozpakowania jak wnioskuje po wcześniejszych postach

#98 igreks

igreks
  • 60 posts
  • SkądZagłębie

Posted 22 June 2009 - 13:00

Gregory: potrzebny niestety jest JB.

#99 LaSkA

LaSkA
  • 302 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2009 - 13:06

Jestem ciekaw jak będzie wyglądała kwestia updatów. Z tego co wszyscy piszecie to za jakiś czas ma pojawić się opcja z dodatkowymi językami (w tym pewnie polski). Ciekawe czy będziemy ściągać z appstora te 1,5 GB przy każdym updacie. Nie spotkałem się z aplikacją, która aktualizuje tylko jakieś konkretne plika tylko instaluje się od nowa. Z jednej strony nie ma to znaczenia bo ściągamy to przez iTunes a to raczej gwarantuje przyzwoity transfer. Ale jest to rozwiązanie szalenie mało optymalne z punktu widzenia Appla:)

#100 chayenne

chayenne
  • 393 posts

Posted 22 June 2009 - 16:06

LaSka - moze jako dodatek bezplatny :) i beda tylko pakiety jezykowe :) a ja chcialbym sie podzielic z wami jedna uwaga - przed JB wszystko mi ladnie smigalo z Navigonem - zrobilem JB i zaczal gubic mi GPS zasieg - czy to cos powiazane czy moze przez marna pogode dzis? (deszczowo)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users