Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TomTom] Tom Tom na iOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
521 odpowiedzi w tym temacie

#476 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 23:02

Z tego co pamiętam, TomTom dodawał do oryginalnego uchwytu dla 3GS'a podkładkę do cieńszej 4'ki. [ATTACH=CONFIG]13740[/ATTACH] Podobno wystarczy pod tą podkładkę dodać jeszcze nie za grubą taśmę aby to zadziałało z 4S.

#477 HashMan

HashMan
  • 7 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 14:26

Witam, ostatnio dostępna jest App Fotoradary TomTom Poland, dzieki rejstracji otrzymujemy subskrypcje na 12 m-cy, aplikacja działa. Chciałem sie zapytać czy przy zakupie nawigacji TomTom Europe w najnowszej wersji 1.13 te obie aplikacje współpracują ?? Czy w Navi jest juz wbudowana baza fotoradarów ?? U znajomego widziałem ze jest możliwość dokupienia subskrypcji Fotoradary i niebezpieczne strefy (1mc - $1.99; 12m-cy $20.99) [ATTACH=CONFIG]13765[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13766[/ATTACH] Więc jest możliwość uzyskania subskrypcji darmowej nabywając Mapę europy ?? Czy są to osobne aplikacje niewspółpracujące ?

#478 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:48

Witam, Mam pytanie do użytkowników programu tomtom. Jak wpisuje adres do nawigacji mam kłopot kiedy przy numerze policyjnym znajduje się litera np. 20A. Owe "A" nie umiem wpisać jakby to było niemożliwe w tym programie. Jak wprowadzić ów tą literę do numeru? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam

#479 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 25 kwietnia 2013 - 19:40

Zrób screena i wrzuc to zobacze u siebie jak bede mial chwile.

#480 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 kwietnia 2013 - 20:17

Dobrze tylko mimo wszystko nie rozumiem po co Ci to. Jak wpisujesz adres do np. Markowska 13B to ów adres znajdziesz ale tylko z numerem 13. Owszem jest widok liter pod klawiaturą numeryczną ale nie umiem się do nich dobrać. Nie wiem jak jest za granicą gdyż nie miałem sposobności korzystać z tej nawigacji ale w Polsce dużo ulic ma wiadomo numerację cyfrową oraz od czasu do czasu jest dodatkowe oznakowanie literowe. I tu mam zgryz. Od roku korzystam z tej nawigacji i dopiero teraz musiałem wpisać adres policyjny z literką. Nie udało się ale wpisałem bez literki i tak dojechałem gdyż budynek był obok.

#481 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2013 - 14:07

Czy z tomtoma mozna korzystać na kilkuniohone przypisanychbdo jednego konta a AppStore??

#482 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 grudnia 2013 - 17:22

O mamy aktualizacje do nowej "szaty" iOs-a 7. Nawet promocja na traffic. Miło

#483 Arrrtur

Arrrtur
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2014 - 22:53

Witam Was!!!
Stary wątek ale temat ten sam mam do was :)
Mam zamiar na dniach kupić TomTom'ka Poland.
Czy ktoś kto korzysta aktualnie z Tom Toma może opowiedzieć swoje wrażenia?
Ciekaw jestem pozytywów i negatywów :)
Jakoś żadna inna nawigacja mnie nie przekonuje.
Napiszcie coś użytkownicy Tomka :) (aktualnie!)

Proszę zapoznać się z regulaminem forum.

Pozdrawiam
zakino

#484 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 16:59

Nie ma lepszej nawigacji na Polske niz automapa, mam TomTom Europe i czasem sprawdzam go po Polsce i wiele drog jest jeszcze nieaktualnych. Automapa ma w zasadzie wszystkie "wieksze nowosci drogowe".

#485 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 lutego 2014 - 19:46

@najman Też posiadam dwie wersje nawigacji. Tomtom oraz iAM. Jeżeli aż tak lansujesz iAM to warto pisać o ciekawych funkcjach w tych nawigacjach przekładając je na argumenty. Ja sobie bardzo cenie inżynierów z iAM. Mapa ma swoje wady i zalety Co mi się podoba w iAM z cech naprawę użytkowych. 1. Bogata baza adresowa - faktycznie mają tutaj duży plus. 2. Interfejs - korzystam z iAM na 4" ekranie to koszmar. Tyle szczegółów etc. Po prostu naćkane. Mimo że można niektóre elementy wyłączyć to tak faktycznie trzeba "lornetki" aby szczegóły prowadzenia nawigacji ogarnąć. Nie jeden powie że wszystko jest czytelne ale ja twierdze że jest po prostu zawalone detalami kiedy poruszasz się w mieście. Po za miastem jest ok. 3. Wybór trasy - dupy nie urywa. 4. Trafic - mimo że jest w cenie iAM to przełączanie się jest żenujące. 5. Licencja - do zaakceptowania. Mimo krytycznych moich uwag powyżej to iAM stoi na najwyższym poziomie i za to opłaca się zapłacić 6. Aktualizacje - często i tu drugi plus ale Mimo wszystko wybieram nawigację TomTom. Zacznę od zalet które mnie raczej trzymają przy tej nawigacji i częściej ją używam niż iAM. 1. Licencja - jednorazowy zakup i po kłopocie 2. Aktualizacje - aktualizacja idzie dwutorowo. Główna samego programu a dodatkowo jest aktualizacja map. Dla mnie rozwiązanie idealne. 3. Baza adresowa - nie dorównuje iAM w Polsce. Podejrzewam że zagraniczna baza adresowa jest rewelacyjna. Mam problem z wyborem adresu gdzie przy cyferce domu jest litera np 25C. Jest tylko klawiatura numeryczna a literowej nie umiem wywołać. Korzystam tylko z cyfr. 4. Interfejs - czytelność na najwyższym poziomie. Trasę widać wyraźnie. Duży plus. 5. Trafic - tutaj licencja na 12 miesięcy kosztuje sporo. Mnie się udało kupić licencję o 50% taniej w promocji na rok. Trafic po zalogowaniu działa w tle i pokazuje Ci zatory i co Cię może spotkać po drodze. 6. Wybór trasy - po za podstawowymi funkcjami w każdej nawigacji podoba mi się funkcja nawigacji do wykonanej fotki przez iPhone. Wiele razy było tak że adresu nie zapisałem ale dziwnym zbiegiem okoliczności wykonałem jakąś fotkę. Super nawiguje do pozycji wykonanego zdjęcia. Trasa nawiguj do Domu też często się przydaje. Podsumowując: iAM jest bardzo dobrą nawigacją. Dużo wodotrysków ale tak faktycznie dupy nie urywa. Tomtom ma wiele przydatnych funkcji z których korzystam. Mam obie lecz bardziej używam tomtom.

#486 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 20:24

Zgadzam sie z Twoimi argumentami:) ale ja wybieram automape. Tomtom za granica jest: Niemcy, Belgia, Holandia, jest bardzo ok, ale automapa Polska ktora mam na windowsie tez pieknie.

#487 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marca 2014 - 08:57

Ja też mając wybór wybrałem TT. Używam sporadycznie i to na koszty miało znaczenie. Raz kupiona i z głowy. Traffic nie jest doskonały ale kupiony w promocji -50% to znacząca obniżka. Ostatnio uratował mnie częściowo od stania na obwodnicy Krakowa i zakopiance. Przede wszystkim interfejs jest rewelacyjny.

#488 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 marca 2014 - 10:53

Czy kupując TomToma będę miał możliwość wyboru map, które mają się znajdować w urządzeniu? Czy jeżeli kupię TomTom Europe to wszystkie mapy będą zawsze na urządzeniu? Wiem, że będę korzystał tylko z map Beneluksu, Niemiec i Polski, a trzymanie reszty map na urządzeniu to strata miejsca w moim przypadku - mam tylko 16gb.

#489 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 marca 2014 - 19:17

Czy kupując TomToma będę miał możliwość wyboru map, które mają się znajdować w urządzeniu? Czy jeżeli kupię TomTom Europe to wszystkie mapy będą zawsze na urządzeniu? Wiem, że będę korzystał tylko z map Beneluksu, Niemiec i Polski, a trzymanie reszty map na urządzeniu to strata miejsca w moim przypadku - mam tylko 16gb.

Tak jak już wywnioskowałeś zakupu musisz dokonać w wersji Europe.
Po załadowaniu na iP to telefon mi pokazywał że tomtom zajmuje trochę ponad 2GB.
Pozdrawiam

#490 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 marca 2014 - 20:20

Tak jak już wywnioskowałeś zakupu musisz dokonać w wersji Europe.
Po załadowaniu na iP to telefon mi pokazywał że tomtom zajmuje trochę ponad 2GB.
Pozdrawiam

Ale czy jest jakaś możliwość później usunięcia niektórych map? Na przykład jakoś wyciągnąć plik tomtoma z iTunes, usunąć ręcznie pliki niepotrzebnych map, zsynchronizować? Czy raczej jak kupię wersję Europe to muszę zawsze "nosić" przy sobie 2GB map?

#491 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 marca 2014 - 20:39

Ale czy jest jakaś możliwość później usunięcia niektórych map? Na przykład jakoś wyciągnąć plik tomtoma z iTunes, usunąć ręcznie pliki niepotrzebnych map, zsynchronizować? Czy raczej jak kupię wersję Europe to muszę zawsze "nosić" przy sobie 2GB map?

Nie usuwałem map z TTEurope.
Możesz kupić kilka tomtom-ów dla Beneluksu, Niemiec i Polski. Sprawa nieopłacalna.
Albo planując w przyszłości zakup iP kupić telefon o odpowiedniej pojemności.
Lub pozbyć się danych na tyle aby TTEurope weszło do iP.

#492 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 marca 2014 - 20:50

Program mi się zmieści, bo nie trzymam na telefonie ani muzyki ani filmów i nic takiego, ale jeżeli dałoby się ograniczyć jego wagę to czemu nie? Stąd moje pytanie, bo może ktoś już próbował.

#493 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 12 marca 2014 - 00:17

Biorąc pod uwagę wielkość programu - 2GB nie podejrzewam by można było wgrać tylko część map. W Navigonie działa to tak, że się pobiera aplikację a potem wybiera mapy, które nas interesują.

#494 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 12 marca 2014 - 08:16

W TomTom nie ma takie wyboru, pobierasz calego w wersji Europe i tyle. Pewnie da sie cos usunac jak masz jailbreak.

#495 Vosh

Vosh
  • 41 postów

Napisano 12 marca 2014 - 08:28

Nie usuniesz wybranych map z wersji Europa bo nie są trzymane oddzielnie - struktura plików jak na foto. [ATTACH=CONFIG]20664[/ATTACH]

#496 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 marca 2014 - 10:15

Nie usuniesz wybranych map z wersji Europa bo nie są trzymane oddzielnie - struktura plików jak na foto.
[ATTACH=CONFIG]20664[/ATTACH]

No i właśnie na taką odpowiedź czekałem, dzięki za rozwianie wątpliwości :)

#497 xStagGx

xStagGx
  • 36 postów

Napisano 27 marca 2014 - 20:21

Hej, jak na TT wygląda sprawa z aktualnością danych o robotach drogowych? Pamiętam jak zeszłym roku, jeszcze na androidzie zainstalowałem automapę, która w Katowicach z drogi ekspresowej pokierowała mnie wprost w zamkniętą, rozkopaną drogę. Od tego czasu nie używałem innej nav niż NaviExpert, bo tam są bardzo szybko takie dane nanoszone. Dlatego pytam, by nie wywalić 64 euro by potem wjechać w (...). :| A, i mógłby ktoś wrzucić fotę jak w praktyce wygląda asystent pasa ruchu?

#498 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 28 marca 2014 - 09:21

A, i mógłby ktoś wrzucić fotę jak w praktyce wygląda asystent pasa ruchu?

Canon s95 video movie sample clips - iPhone 4 TomTom GPS app lane assist demo - YouTube

#499 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2014 - 18:07

Hej,

Pamiętam jak zeszłym roku, jeszcze na androidzie zainstalowałem automapę, która w Katowicach z drogi ekspresowej pokierowała mnie wprost w zamkniętą, rozkopaną drogę.

Automapa ma jeden z lepiej działających systemów traffic w Polsce.

Informacje o otwartych i zamkniętych odcinkach oceniam jako najlepszy od Odry po Bug... Dane są zbierane z miplo, GDDKiA, targeo, etc (mają swoje źródła)...

No ale żeby wykorzystać ten potencjał trzeba być online.

Dla porównania podam Ci taki przykład. Mimo, że sprawa rozgrywała się daleko ode mnie, to obserwowałem to na kilku nawigacjach. Wiadukt nad torami w Grodzisku Mazowieckim. Zamknięcie było dla wielu zaskoczeniem gdyż mała mieścina etc.

Automapa "zamknęła" ten odcinek w czasie rzeczywistym. Dosłownie.
Naviexpert trochę się ociągał... kilka dni z tego co pamiętam.
Tomtomowi zajęło to prawie 3 miesiące.

Cały czas piszę o postawieniu blokady.
A teraz w drugą stronę. Wykonawca zakończył remont 3 miesiące wcześniej niż zakładano.

Automapa "otworzyła" ten odcinek w czasie rzeczywistym.
Naviexpert też.
Tomtomowi zajęło to prawie 2 tygodnie.

Podsumowując, daj Automapie połączenie internetowe i będziesz o wiele bardziej zadowolony niż z TomToma.

Automapa rocznie kosztuje obecnie tyle, co sam traffic w TomTomie. Gdyby jeszcze tomtomowy traffic imponował skutecznością można by się było skusić. Jednak biorąc pod uwagę powyższe zdecydowanie polecam Automapę.

#500 xStagGx

xStagGx
  • 36 postów

Napisano 29 marca 2014 - 10:46

Przyznam, że może zbyt pochopnie oceniłem AM. Wprawdzie byłem wtedy online, ale jeden taki incydent zdyskfalifikował ją w moich oczach. Tomtom ma ten plus, ze ma mapy całej EU, ale przemyślę to jeszcze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych