Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TomTom] Tom Tom na iOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
521 odpowiedzi w tym temacie

#426 damian987

damian987
  • 72 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 18:32

Add to TomTom

Add locations from other applications and websites on your iPhone to your TomTom app and instantly navigate to them or store them as favorites for future use.

Moglby ktos wyjasnic mi o co w tym chodzi? Jakies przyklady? Mam pelno adresow w kontakach i zadnego buttona do nawigacji tam nie widze.

Jeszcze druga sprawa, kupilem tomtom poland wiedzac ze mozna latwo nawigowac do kontaktu. Problem w tym, ze dziala to w jedna strone, z kontaktow nie mozna przejsc do nawigacji, jedynie z tomtoma wybrac kontakt. Ale sek w tym, ze polowe kontaktow tomtom nie widzi. Albo nazwy ulicy nie rozpoznaje albo miejscowosci. Mam liste do wyboru sposrod innych nazw. Chyba wiadomo o co chodzi. Prosze o pomoc.

Ps. przepraszam za brak polskich znakow.

#427 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 14 lipca 2011 - 12:44

Z tego co zauważyłem to nie ma bezpośredniego przejścia z książki telefonicznej do TomTom-a i wydaje mi się że nie potrzeba, mnie przynajmniej to nie przeszkadza. Z pozycji uruchomionej aplikacji TomTom jak najbardziej możesz nawigować do kontaktów. To że nie może nawigacja znaleźć adresów to najprawdopodobniej masz źle powpisywane adresy (bo tylko to mi się nasuwa na myśl). Miałem jakiś czas temu podobny problem, mieszkam w Irlandii a tu adres składa się z ulicy z numerem domu na osiedlu, nazwy osiedla i ulicy głównej, do tego miasto i hrabstwo do którego należy to miasto. Otrzymałem adres znajomego sms-em po czym go skopiowałem i wrzuciłem do kontaktów. Aplikacja mapy pokazała mi lokalizację prawidłowo a TomTom nie znajdował, zmieniłem adres w kontaktach czyli każda nazwa w osobnej linii (po wpisaniu jednej nazwy ulicy, pokazuje się druga linia z nazwą ulicy gdzie można wpisać ewentualnie dalszą część adresu) i poszło bez zająknięcia. Zauważyłem że jeżeli wybierzesz nawiguj do kontaktu ale aplikacja nie znajdzie adresu a Ty ją skorygujesz i wyznaczysz punkt to masz zapytanie czy zapisać adres do danego kontaktu jako inny adres. Jeżeli to zatwierdzisz to później jak wejdziesz do kontaktów iPhona zobaczysz również ten adres i wybadasz co było nie tak z poprzednim. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam

#428 esnow

esnow
  • 87 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 10:07

TomTom Poland 1.6 vs. TomTom Europe 1.8 więc porównałem obydwie aplikacje, i jest rozczarowany, mimo że TT Europe ma lepszy interfejs i płynniej chodzi, to pokrycie dla Polski jest o wiele gorsze, niż w przypadk TT Poland. nie wiem skąd się to bierze, gdyż TomTom podaje, że wersja Europe zawiera Polskę (w domyśle całą), a nie że podaje procentowe pokrycie... testował ktoś iAutoMapa? jak się ma do TomTom'a ?

#429 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2011 - 10:40

Jak stare seicento do nowego golfa ;-)

#430 damian987

damian987
  • 72 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 15:18

Zauważyłem że jeżeli wybierzesz nawiguj do kontaktu ale aplikacja nie znajdzie adresu a Ty ją skorygujesz i wyznaczysz punkt to masz zapytanie czy zapisać adres do danego kontaktu jako inny adres. Jeżeli to zatwierdzisz to później jak wejdziesz do kontaktów iPhona zobaczysz również ten adres i wybadasz co było nie tak z poprzednim.

Wybadałem.... W polu nazwa miasta ma być kod pocztowy.
Mimo wszystko gdy ręcznie wpisałem do kontaktu adres w takim samym formacie TOMTOM nie znajduje go. Zatrzymuje się na wyborze ulic, nie może takowej znaleźć. Czasem i tak jest ona na liście do wyboru ręcznego a czasami w ogóle pokazują się ulice nie z tego miasta co powinny. WTF ?
To musi mi działać! Po to właśnie kupiłem TOMTOMA bo ma nawigacje do kontaktu, a 90% kontaktów ma adres. Nie mam zamiaru dziesiątek pozycji wprowadzać do aplikacji i za każdą zmianą adresu podwójnie go aktualizować. Help...

#431 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 15:43

Hmmm... no to nie wiem już jak pomóc.

#432 Boryxs

Boryxs
  • 60 postów

Napisano 12 sierpnia 2011 - 09:31

Witam, zamiarzam kupic TomTom na Iphone i korzystac z uchwytem TomToma, ktorego mam od wczoraj. Jednak jako, ze jestem zielony w sprawach platnych nawigacji na Ihone i przeszukalem juz cale google i zero odpowiedzi, mam takie proste pytanie. Czy jak zakupie TomTom Europe to bede mial w pozniejszym czasie aktualizacje mam dozywotnio? Czy mam przez rok, a po roku jesli chce miec aktualne mapy to musze cos placic za przedluzenie licencji np o kolejny rok? a drugie pytanie, cyz jak np. w Warszawie zamykaja jakas ulice, to po max tygodniu najczesciej mam to uwzglednione w nawigacji? Jesli tak to jak to sie odbywa? Aktualizuje sie mapy na zyczenie przez wifi czy jakos inaczej?

#433 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2011 - 10:15

Aktualizacja dożywotnio, aczkolwiek tego chyba nie ma w licencji. Jest coś takiego jak MapShare i tam użytkownicy dopisują poprawki do map i możesz z nich korzystać. Masz też TrafficHD i tam też powinny być wprowadzane "online" wszelkie utrudnienia w ruchu typu zamknięte ulice lub remonty. MapShare jest darmowe. TrafficHD płatne.

#434 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 23 września 2011 - 07:56

Nie ma nic w licencji o dożywotniej aktualizacji ? Przecież to jedna z najważniejszych rzeczy. Czy zasady dożywotniej/ rocznej aktualizacji map dotyczą wszystkich wersji TT ? Jak jest w praktyce z tymi TrafficHD ? Ile czeka się na aktualizację zamkniętej ulicy ? Mam ogólne pytanie. Jeśli kupię tomtoma Poland to czy mogę go legalnie zainstalować na 2xIP i Ipad ? Czy też do każdego urządzenie muszę oddzielnie mapę kupować ?

#435 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2011 - 17:24

Wersja wspierająca iPada będzie "niebawem". Możesz chyba zainstalować na max 5 urządzeniach. HD Traffic - nie mierzyłem nigdy ile czeka się na aktualizację zamkniętej ulicy. Na razie można powiedzieć, że działa to w fazie "beta", ale nie jest źle. Na stronie tt jest też mapka wspierająca HDT i możesz tam spojrzeć jak to wygląda.

#436 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 24 września 2011 - 07:47

A jak wygląda możliwość korzystania z map. Praktyczna sytuacja. Mam dwa iphony i jednego ipada. 1. Czy mogę raz zakupioną mapę zainstalować na tych trzech urządzeniach ? 2. Czy mapy będą działały również po upływie roku od zakupu ? 3. Czy po upływie roku będę miał aktualizację map ? 4. Czy po roku będę mógł korzystać z HD Traffic ? 5. Czy mapa całej europy zawiera w sobie dokładną mapę Polski ? To znaczy, czy ta mapa jest tak dokładna jaka oddzielnie sprzedawana mapa Polski ?

#437 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 24 września 2011 - 11:25

Każdy produkt musisz zarejestrować w iTunes pod wybranym ID którym to jest email adres. Nie mam pewności czy możesz zatem na jednym koncie zarejestrować 2 iPhone i iPada ale jeżeli jest to możliwe to zakupiony produkt jest przypisany do konta więc teoretycznie mógłbyś zainstalować go na tych trzech produktach w przeciwnym wypadku musisz kupić aplikację dla każdego urządzenia.

#438 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2011 - 10:08

1. tylko na 2óch iPhone 2. Tak 3. Tak 4. Zakup HD Traffic jest osobnym zakupem. 5. Dokładność obszaru Polski powinna być taka sama.

#439 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 28 września 2011 - 15:58

A jak wygląda możliwość korzystania z map. Praktyczna sytuacja. Mam dwa iphony i jednego ipada.

1. Czy mogę raz zakupioną mapę zainstalować na tych trzech urządzeniach ?

1. tylko na 2óch iPhone

1. TomTom można zainstalować na tych trzech urządzeniach (potwierdzone w praktyce), o ile oczywiście są przypisane do tego samego Apple ID, z którego aplikajca została kupiona.

#440 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2011 - 16:03

Dao pytał o 2 iP i jednego iPada :-) dlatego napisałem o 2óch

#441 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 29 września 2011 - 21:22

1. A na ilu maksymalnie urządzeniach można zainstalować mapy ? czy ma to znaczenie jakie są to urządzenia ? 2. Czy mam rozumieć, że mapy i aktualizacje kupuję "dożywotnio " ? 3. Czy HD Traffic kupuje się również dożywotnio ?

#442 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 września 2011 - 05:34

2. Czy mam rozumieć, że mapy i aktualizacje kupuję "dożywotnio "?

Tak jest.

3. Czy HD Traffic kupuje się również dożywotnio ?

HD Traffic kupujesz poprzez InApp Purchase na miesiąc lub na 12 miesięcy.

#443 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 01 października 2011 - 19:34

Czy mapa jest przypisana do konkretnego urządzenia ? Czy w przypadku sprzedaży urządzenia mogę pozostawić sobie mapę ? Jak to zrobić ?

#444 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 01 października 2011 - 19:51

Mapa jest przypisana do Twojego konta a nie urządzenia:) zresetuj iphone'a sprzedaj czystego a mapę zainstalujesz na nowego :)

#445 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 17:43

Troche odswieze temat. Zastanawiam sie nad zakupem TomToma na iPhone dla calej Europy. W zasadzie starczylaby mi w wiekszosci cala Polska, ale w najblizszym czasie bede potrzebowal mapy Holandii i Portugalii, wiec to przesadza, by od razu kupic na Europe. Rozumiem, ze kupujac TomToma nie musze sie martwic licencja tak jak w przypadku innych nawigacji. Kupuje raz za te 90 euro i mam produkt stale aktualizowany i nic mi po roku nie wygasnie, prawda? Jak wyglada sytuacja funkcjonalnosci TomTom Europe i Polska? Mapa, POI, Traffic jest dokladnie ten sam, tak? Jezyk polski ma tylko polska wersja aplikacji czy europejska rowniez ma nasz jezyk? I zalezy mi, zeby uzywac TomToma na wszystkich urzadzeniach na ktorych mam autoryzowane konto, bo na aplikacje bede sie skladal, wiec tutaj nie moze byc plamy, ale nie slyszalem, zeby byly z tym jakies problemy. Czy ktos bazujac na swoim doswiadczeniu moze potwierdzic niektore z tych rzeczy, o ktorych napisalem? I ostatnie. TomTom jako nawigacja jest naprawde najlepszy? Acha, jak zachowuje sie aplikacja w przypadku gdy zadzwoni telefon? Bedzie uzywana na iP 4 i 4S, wiec we wszystkich przypadkach, beda funkcjonowac u mnie tak samo.

#446 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 18:13

Osobiście polecam z całym przekonaniem. Kupiłem najpierw Eastern Europe, kiedy jeszcze w PL Appstore nie było pełnej Europy, jak tylko się pojawiła, zaraz nabyłem. Każda wersja jest po Polsku, pełna obsługa, Traffic musisz sobie wykupić na wyjazd, ale działa idealnie. Testowałem wiele programów i urządzeń do nawigacji, od lat używam TomTom'a, kiedyś przez lata urządzenia PNA, od czasu wydania na iPhon'a już tylko na nim. Mam w jednym aucie uchwyt TT, współpracuje jako głośnomówiący, a jak zdarza mi się jechać czymś innym, używam słuchawki. Rozmowy prowadzisz normalnie, bez żadnych przeszkód, możesz przełączać się między rozmową, a nawigacją czy innym softem podczas nawigowania i nie ma z tym żadnych problemów. Próbowałem Navigona, iGO, nawet AM mi się wkradła testowo, za nic nie udało mi się nauczyć korzystać, TT wg mnie jest najbardziej intuicyjny, prosty, czytelny, a mapy ... aktualne tak samo jak każde inne, cały zachód od dawna jest aktualny, a PL nadrabiają, nie ma idealnego softu, żeby nie było błędów, ale korzystając z głową, ja od lat nigdy nie miałem problemu z dojechaniem i z pewnością nie wydałbym złotówki na nic innego, mówię z doświadczenia, po wielu latach, nie po 2 miesiącach. W kwestii kilku urządzeń, TT jak każda inna aplikacja na iPhon'a, działa na tylu, na ile urządzeń wolno autoryzować, nie różni się niczym, więc spokojnie można się składać, rozsądek nakazuje :)

#447 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 19:19

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Powiem tak, aplikacje kupie z ojcem na pol, ale z In-App Purchase bede mogl normalnie kupowac ze swojego konta w razie Traffic HD i dodatkowych glosow? :)

#448 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 19:23

Znasz zasady jak mniemam, kupiony soft jest do konta, nie urządzenia, jeśli kupicie z ojcem na spółę, na jego konto, to musisz sobie autoryzować swojego kompa do jego konta, ale z kupowaniem dodatków, pewien nie jestem, czy jest przymus kupna na to samo konto czy można na innym autoryzowanym urządzeniu dokupić np. Traffic? obciążając swoje zasoby, trzeba by zapytać, poczytać :)

#449 make

make
  • 2 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 12:10

Witam, czy używa może ktoś Traffic HD w Iphonie w Polsce. U mnie po jej zakupie pojawiły sie jakies problemy z uruchomieniem, więc skontaktowałem się z pomoca TomTom, i dostałem odpowiedź, że Traffic HD na Iphonie w Polsce nie działa! Powiedziałem, że na ich stronie jest, że działa ale Pani mnie poinformowała, że to chyba błąd. prosze o pomoc, czy może ktoś używa Traffic HD w Polsce i czy działa?

#450 make

make
  • 2 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:30

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta poniżej kopiuję równiez treść email, który dzisiaj równiez dostałem z TomTom: "serdecznie witamy w Centrum Obsługi Klienta TomTom. W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej informuję, iż usługa HD-Trafic nie działa na terenie Polski. W związku z powyższym proszę zwróćić się do firmy Apple z prośbą o refundację."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych