Palm Pre już 6 czerwca w sprzedaży
Napisano 06 czerwca 2009 - 12:59
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:03
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:08
Nie wiem co Wy wszyscy macie za telefony - mi iPhone trzyma 3 dni a muzyki slucham duzo - wifi wlaczone non stop. Co do klawiatury od 2.0 sa juz appsy ktore pozwalaja m.in. pisac maile w pionie. Co do safari to nie pamietam, mam 3.0 bete i do klawy w poziomie tak sie przyzwyczailem, ze nie pamietam juz czy byla wczesniej czy nie.
Nasedo , argument ze Palm Pre trzyma baterie 1 dzien jest OK, bo przeciez iP trzyma 36 h - nie jest dla mnie zadnym argumentem.
Nie wiem co my wszyscy mamy za telefony - ale widząc z Twego podpisu - masz iPhone 2G. Używam WiFi, używam internetu, używam usług lokalizacyjnych, przełączam się (podczas podróży) pomiędzy 3G / EDGE / GPRS, korzystam z aplikacji - nie robiąc ani żadnych cudów, ani specjalnie nie oszczędzając urządzenia.
Nigdy natomiast nie czekam na rozładowanie baterii - przeważnie, każdego dnia wieczorem po powrocie z pracy podłączam iPhone do ładowania. Dlaczego miałbym nie robić tego z Palmem?
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:12
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:36
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:36
Nie bardzo widzę zasadność porównania Palma PRE z urządzeniem, które jest już w produkcji prawie od roku (jeżeli weźmiemy pod uwagę, że pierwszy iPhone niewiele różni się od 3G to nawet można uznać 2 lata)
Palm jest w "produkcji" od ponad 10 lat:
What exactly is a PDA? It is a ‘Personal Digital Assistant' in the most basic terms. The PDA has evolved since the Pilot was first unveiled in 1996. Palm Computing, a division of US Robotics, rolled out the first two generations of PDA's that became known as ‘PalmPilots.' A trademark infringement lawsuit by the Pilot Pen Corporation was filed against Palm Computing. The lawsuit stated that since 1998 they had handheld devices known as Palm Connected Organizers, or more commonly ‘Palms.' Regardless of the lawsuit ‘PalmPilot' and ‘PDA' have become a synonym.
(...) i jako pierwsze utorowało drogę innym telefonom tego typu. Palm miał masę czasu by wzorując się na produkcie Apple (chyba nikt nie zaprzeczy) zrobić urządzenie, w którym nie znajdziemy wad pierwowzoru. Poczekajmy na WWDC i odpowiedź ze strony Apple, moim zdaniem dopiero wtedy będzie można ferować jakiekolwiek wyroki.
Wzorowanie na Apple - ech... teraz będzie się wszystkim pewnie wydawać, że powinniśmy płacić tantiemy za to, że w ogóle nasze telefony mają wyświetlacze - bo przecież pomysłowe Apple wszystko samo wymyśliło.
@Nasedo, proponuję, abyś kupił Palma Pre i udał się na stronę MyPalm.pl. Tam będziesz mógł krytykować iPhone'a.
Nie wykluczam, że kupię Palma PRE, nie wykluczam, że udam się pod podany adres i nie wykluczam, że będę tam krytykował iPhone. Nie wykluczam też, że będę tam krytykował Palma PRE.
iPhone i Palm PRE są przedmiotami, produktami - cokolwiek mi się nie spodoba w dowolnym urządzeniu, będę to krytykował.
Napisano 06 czerwca 2009 - 13:42

Napisano 06 czerwca 2009 - 14:00
hahaha, nasedo mnie rozwala... broni wad palm pre np brak prawdziwego bluetooth
Oba modele nie mają prawdziwego Bluetooth - dlatego też zasadnym jest stwierdzenie, że nie ma jeszcze softu 3.0 - będzie soft, będzie miał działający Bluetooth - stanie się to faktem - w tym pojedynku będzie 1:0 dla iPhone.
Czym mam się ekscytować? Piątą BETĄ?
Napisano 06 czerwca 2009 - 14:46
Przecież mówimy o Palmie Pre, chyba nie zrozumiałem do czego "pijesz".Palm jest w "produkcji" od ponad 10 lat:
Nie doszukałem się tu żadnego sensownego kontrargumentu - ale to akurat jest już normą w Twoich antyiPhone'owych tyradach...Wzorowanie na Apple - ech... teraz będzie się wszystkim pewnie wydawać, że powinniśmy płacić tantiemy za to, że w ogóle nasze telefony mają wyświetlacze - bo przecież pomysłowe Apple wszystko samo wymyśliło.
No zgadza się, ale czy musisz tym zaśmiecać MyApple.pl? Przecież dobrze wiesz, że większość użytkowników tego forum nie interesują wcale Twoje osobiste doświadczenia z produktami Apple lub innych firm. Od tego masz Think Different i Sprzęt Apple - Opinie właścicieli - MyApple.plNie wykluczam, że kupię Palma PRE, nie wykluczam, że udam się pod podany adres i nie wykluczam, że będę tam krytykował iPhone. Nie wykluczam też, że będę tam krytykował Palma PRE.
iPhone i Palm PRE są przedmiotami, produktami - cokolwiek mi się nie spodoba w dowolnym urządzeniu, będę to krytykował.
Napisano 06 czerwca 2009 - 17:17

Napisano 06 czerwca 2009 - 23:04
Pre jest tandetny z zewnątrz, ale nadrabia to softem. Zgodzę się z jednym z przedmówćow, że Palm miał dwa lata na zaprojektowanie urządzenia, które nie będzie miało tylu braków co iPhone.
Z drugiej strony patrzac, Apple mialo rowniez dwa lata na wprowadzenie calej masy funkcjonalnosci, ktore powinny byc w telefonie.
Zasługa w tym ludzi z Apple, którzy przeszli do Palm'a,
Wiemy o jednym czlowieku.
także NOKII, SE, LG, SAMSUNGOWI, HTC:)); wszyscy rżną od Apple
Tak, jasne. Dzieci Drogie, skoro juz uzywacie Wikipedii, robcie to z glowa:
FingerWorks - Wikipedia, the free encyclopedia
Multitouch wymyslilo niejakie Bell Labs.
Wystarczy popatrzeć, co Palm wymyślił, kiedy nie było się na czym wzorować: Palm Foleo - Wikipedia, the free encyclopedia
Czyli Palm mial intuicje i zaprezentowal netbooka. Chyba, ze chciales nam przypomniec zlosliwie, ze Palm mial w ofercie niewypal? Apple tez takowy mial. Newton, pamietasz?

Napisano 07 czerwca 2009 - 00:27
Pre jest tandetny z zewnątrz, ale nadrabia to softem. Zgodzę się z jednym z przedmówćow, że Palm miał dwa lata na zaprojektowanie urządzenia, które nie będzie miało tylu braków co iPhone. Zasługa w tym ludzi z Apple, którzy przeszli do Palm'a, samego iPhone'a, który im utorował drogę (w sumie nie tylko im; także NOKII, SE, LG, SAMSUNGOWI, HTC:)); wszyscy rżną od Apple; taka smutna prawda dla niektórych haterów), oraz człowieka, który wpakował masę kasy w Palm'a, kiedy ten był na skraju bankructwa. Wystarczy popatrzeć, co Palm wymyślił, kiedy nie było się na czym wzorować: Palm Foleo - Wikipedia, the free encyclopedia
Z drugiej strony patrzac, Apple mialo rowniez dwa lata na wprowadzenie calej masy funkcjonalnosci, ktore powinny byc w telefonie.
Wiemy o jednym czlowieku.
Tak, jasne. Dzieci Drogie, skoro juz uzywacie Wikipedii, robcie to z glowa:
FingerWorks - Wikipedia, the free encyclopedia
Multitouch wymyslilo niejakie Bell Labs.
Czyli Palm mial intuicje i zaprezentowal netbooka. Chyba, ze chciales nam przypomniec zlosliwie, ze Palm mial w ofercie niewypal? Apple tez takowy mial. Newton, pamietasz?
1. No no... Ładnie się napociłeś

2. Ja wiem o trzech:) A jest ich tam na pewno cała masa więcej. Jest osoba od PR'u z Apple i były szef działu Wi-Fi/Bluetooth w Apple. Ale to i tak nie ma większego znaczenia, bo najważniejszy jest Rubinstein, który w procesie tworzenia Pre był osobą kluczową. Warto zauważyć, że prawdopodobnie właśnie spór z Jobsem o hardware'ową klawiaturę w iPhonie był powodem odejścia Rubinsteina z Apple.
3. Hahahaha... Czy ja gdzieś napisałem, że chodzi o MT? Chodzi ogólnie o pomysł na telefon. Wcześniej czegoś takiego nie było, a teraz każda firma ma w ofercie "iPhone killera":) Co do MT, to co z tego, że Oni tego nie wymyślili? Byli pierwszą firmą, która to mądrze wykorzystała, zaimplementowała do przenośnego urządzenia i dostosowała do tego OS. Taka prawda... Chyba smutna dla co po niektórych:) Jeszcze śmieszniejsze jest to, że nikt przez 2 lata nie potrafił tego skopiować...
4. To miał być netbook? Chyba coś Ci się pomyliło. To z założenia już był badziew. Procesor szybkości iPhone'a (ten sam 2007 rok), wygląd IBM'a z lat 80., itp... Myśleli nad tym tyle czasu i zanim to na dobre wypuścili, to już musieli to cancelować. Idea tego produktu była bez sensu. Czy oni na prawdę myśleli, że ktoś to kupi? Wątpię

Napisano 07 czerwca 2009 - 09:48
1. No no... Ładnie się napociłeś
Czy Ty myślisz, że Apple nie wprowadziło np. MMS'ów czy OBEX tylko dlatego, że nie potrafili napisać "kilku" linijek kodu i zaimplementować tego w systemie? To jest ich patent na sukces, ich filozofia. Ten telefon nie ma wielu funkcji, które miały Nokie sprzed 5 lat, a popatrz jaki ogromny sukces osiągnął. Wszyscy wiedzą co to iPhone oraz również to, że nie posiada MMS'ów.
Nie zaprzeczam. Wielokrotnie pisałem, że mnóstwo rzeczy w iPhone mi odpowiada właśnie ze względu na prostotę i przyjazny interfejs.
MMS nigdy mi nie brakowało. Ale brak możliwości skasowania pojedynczej wiadomości SMS, nawet jeśli miał być filozofią, stał się*ograniczeniem i upierdliwością. Podobnie jak brak synchronizacji notatek telefonicznych z makowym stickies. Owe ograniczenia, które uprzejmie wobec Apple nazwałeś filozofią, z mojego punktu widzenia nie mają żadnego sensu.
Warto zauważyć, że prawdopodobnie właśnie spór z Jobsem o hardware'ową klawiaturę w iPhonie był powodem odejścia Rubinsteina z Apple
Sądzę, że to nie jedyny powód.

3.
Czy ja gdzieś napisałem, że chodzi o MT? Chodzi ogólnie o pomysł na telefon. Wcześniej czegoś takiego nie było, a teraz każda firma ma w ofercie "iPhone killera":)
Nie było, to prawda. Ale też pojęcie "iPhone killer" nagle zostało użyte wobec wszystkich zaawansowanych telefonów na rynku. Nawet tych istniejących długo przed iPhone'm, np wobec Nokii E61, czy innych Sony Ericssonów.
Co do MT, to co z tego, że Oni tego nie wymyślili? Byli pierwszą firmą, która to mądrze wykorzystała, zaimplementowała do przenośnego urządzenia i dostosowała do tego OS. Taka prawda...
Tak. Warto jednak pamiętać, że wujek Stefan nie miał boskiego objawienia, a realizował klasyczną strategię gigantów ( tak też działa MS), czyli kupował małe firmy, które wymyśłiły ciekawe technologie, a nie miały pozycji na rynku, by te technologie gdzieś wbić.
Chyba smutna dla co po niektórych:) Jeszcze śmieszniejsze jest to, że nikt przez 2 lata nie potrafił tego skopiować...
Dla mnie nie jest to smutna prawda. Lubię Apple i cenię ich podejście do oferowanych przez siebie urządzeń. Co nie oznacza automatycznie, że a) uważam Apple za istotę o cechach boskości,

4. To miał być netbook? Chyba coś Ci się pomyliło. To z założenia już był badziew. Procesor szybkości iPhone'a (ten sam 2007 rok), wygląd IBM'a z lat 80., itp... Myśleli nad tym tyle czasu i zanim to na dobre wypuścili, to już musieli to cancelować. Idea tego produktu była bez sensu. Czy oni na prawdę myśleli, że ktoś to kupi? Wątpię
To miał być netbook. Wybacz, ale w ogóle uważam idee netbooka za bezsensowną. Naturalnie, są ludzie, którzy to kupują, nawet gorąco polecają zakup innym, ja w tym urządzeniu ( ogólnie netbooku ) nie widzę nic sensownego. Nic.
Napisano 07 czerwca 2009 - 11:09
Nie zaprzeczam. Wielokrotnie pisałem, że mnóstwo rzeczy w iPhone mi odpowiada właśnie ze względu na prostotę i przyjazny interfejs.
MMS nigdy mi nie brakowało. Ale brak możliwości skasowania pojedynczej wiadomości SMS, nawet jeśli miał być filozofią, stał się*ograniczeniem i upierdliwością. Podobnie jak brak synchronizacji notatek telefonicznych z makowym stickies. Owe ograniczenia, które uprzejmie wobec Apple nazwałeś filozofią, z mojego punktu widzenia nie mają żadnego sensu.
Sądzę, że to nie jedyny powód.
3.
Nie było, to prawda. Ale też pojęcie "iPhone killer" nagle zostało użyte wobec wszystkich zaawansowanych telefonów na rynku. Nawet tych istniejących długo przed iPhone'm, np wobec Nokii E61, czy innych Sony Ericssonów.
Tak. Warto jednak pamiętać, że wujek Stefan nie miał boskiego objawienia, a realizował klasyczną strategię gigantów ( tak też działa MS), czyli kupował małe firmy, które wymyśłiły ciekawe technologie, a nie miały pozycji na rynku, by te technologie gdzieś wbić.
Dla mnie nie jest to smutna prawda. Lubię Apple i cenię ich podejście do oferowanych przez siebie urządzeń. Co nie oznacza automatycznie, że a) uważam Apple za istotę o cechach boskości,jestem bezkrytyczny. Po dziś dzień irytuje mnie niemożność normalnego wyciągnięcia z iPoda płyty raz tam wgranej, czy też jedynie pięciokrotna możliwość zmiany regionu odtwarzanej płyty DVD. Podróżując często i będąc kino-maniakiem, który kupuje płyty w USA, Europie, Japonii, czy Rosji, wyczerpałem ten limit po kilku pobytach za granicą. Apple każe przeinstalować system, by znowu mieć 5 możliwości. Wyposażając więc laptopa w zasilacz uniwersalny, czy gwarancję międzynarodową, nie wyposaża w możliwość oglądania filmów na całym świecie. Idiotyzm w czystej postaci.
To miał być netbook. Wybacz, ale w ogóle uważam idee netbooka za bezsensowną. Naturalnie, są ludzie, którzy to kupują, nawet gorąco polecają zakup innym, ja w tym urządzeniu ( ogólnie netbooku ) nie widzę nic sensownego. Nic.
1. Ważne, że dla nich mają

2. Zapewne, ale mimo wszystko...
3. No tak, tylko, że ta firma była strategiczna właściwie dla całego przemysłu.
4. Dla mnie to też nie jest jakieś bóstwo i denerwują mnie pewne braki, ale bardzo cenię tę firmę za innowacyjność.
5. Popieram:) Czekamy na Apple + netbook + tablet:)
Napisano 07 czerwca 2009 - 11:30
Ważne, że dla nich mają
Ale to ja jestem klient

Szalom. Milej niedzieli

Napisano 07 czerwca 2009 - 13:48
chyba wersji GSM bo CDMA ci w polsce nie pojdzie
CDMA w Polsce jest. Używają tego standardu dwie sieci: Sferia oraz... Telekomunikacja Polska.
Jest jeszcze CDMA 400, na którym pracuje internet Orange ale to co innego.
Technicznie nie ma przeciwwskazań, aby telefony CDMA 900 (dokładnie 869 MHz) działały w Sferii.
Problem jest innego rodzaju. Sferia nie ma koncesji na komórki, więc swoje komórki nazywają stacjonarnymi-nomadycznymi (koncesja na WLL jest tańsza, niż na telefonię komórkową, choć to właściwie to samo).
Nie chcą, aby ich sieć "stacjonarna" była nazywana komórkową,
Napisano 07 czerwca 2009 - 14:11
Napisano 07 czerwca 2009 - 14:22
Moja stara nokia 6310 była ładniejsza niż ten ogór.
O gustach niby się nie dyskutuje, ale Twój jest naprawdę dziwny.
Napisano 07 czerwca 2009 - 14:43
Palm Pie nie będzie iphone killerem. Niestety - jak dla mnie.
Moja stara nokia 6310 była ładniejsza niż ten ogór.
Hahaha... Dobre:)
Gość_soyerski_*
Napisano 07 czerwca 2009 - 15:10
O gustach niby się nie dyskutuje, ale Twój jest naprawdę dziwny.
piękna odpowiedz

Napisano 07 czerwca 2009 - 19:59
Napisano 07 czerwca 2009 - 20:07
Napisano 10 czerwca 2009 - 12:39
Co do wykonania, to polecam poczytać opinie użytkowników i recenzentów. M.in. ostre brzegi klawiatury i chwilowo wypinanie się baterii podczas wysuwania klawiatury - co oczywiście skutkuje resetowaniem się telefonu:|Co wy chcecie od telefonu miałem iPhone'a i jak na mój gust Palm bardzo się postarał i wykonanie jest niesamowite;)
Napisano 14 czerwca 2009 - 13:17
Palm Pre w Polsce i Europie we wrześniu? | Palmpre.org.pl / Palmserwis.pl
Napisano 14 czerwca 2009 - 13:33
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych