Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#101 NiLok

NiLok
  • 51 postów
  • SkądTychy

Napisano 14 maja 2009 - 10:03

ech... jednak są dwa irytujące mnie bugi w 10.5.7. pierwszy, jaki zauważyłem, to "dziwne" zachowanie GrabUpa. kiedy robię zrzut ekranu, wszystko niby jest ok, ale GrabUp po wysłaniu fotki na serwer zamiast pokazać zieloną ikonę, pokazuje czerwoną (czyli, że się nie udało). gdyby nie to, że mam zainstalowany Clyppan, to bym nawet nie wiedział, że wysłanie tak czy siak się powiodło. ale to akurat da się przeżyć. drugi bug, jak dla mnie o wiele bardziej irytujący, dotyczy samego Findera. praktycznie cały czas używam widoku listy (cmd + 2). wczoraj próbowałem przenieść pliki z jednego folderu do drugiego, używając drag&drop. nie dało się "chwycić" ikon na liście. zmieniłem widok np. na zwykłe ikony i drag&drop zadziałał. przed chwilą okazało się, że również*nie da się przeciągnąć ikony na widok listy - nie działa to w obie strony. update robiłem z SU, ale właśnie ściągnąłem combosa, może to coś da. dam znać, jakby się udało (albo i nie...).

#102 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 maja 2009 - 10:11

W widoku listy trzeba łapać za ikonę to fakt. Może łapiesz za tekst, albo na krawędzi ikony ? GrubUp to jest oddzielna aplikacja, nie jest częścią systemu, dlatego to nie jest bug ani błąd systemowy, tylko błąd aplikacji. Może w 10.5.8 dodano coś czego Twoja wersja GrubUp jeszcze nie ma. Jestem pewien, że powstanie update z poprawionym działaniem. Ileż było problemów z CyberDuck na początku gdy powstał ... też nie było różowo. Zrywało połączenia z ftp'ami, czasem nie przechodziły pliki. A teraz ? cyc malina ! P.S. Dzięki za podanie skrótu cmd+2, nie znałem go ;) A tak za ciosem, w Safari też ten skrót działa, a włącza strony zapisane w Bookmarks Bar. Nie wiem tylko jak włączyć pozycje dwucyfrowe, do 9 jest OK ale dalej już nie.

#103 NiLok

NiLok
  • 51 postów
  • SkądTychy

Napisano 14 maja 2009 - 10:49

W widoku listy trzeba łapać za ikonę to fakt. Może łapiesz za tekst, albo na krawędzi ikony ?

Faktycznie, często mi się zdarza złapać za tekst, ale w tym przypadku dokładnie "wymierzyłem" w ikonkę. ;) W każdym razie, napisałem też, że nie działa to w drugą stronę. Pomyślałem jednak, że najpierw spróbuję naprawić uprawnienia na dysku w Onyxie i okazało się, że właśnie to było to. Drag&drop działa, tak jak wcześniej. :)

GrubUp to jest oddzielna aplikacja, nie jest częścią systemu, dlatego to nie jest bug ani błąd systemowy, tylko błąd aplikacji.

Tak, też o tym pomyślałem, dlatego raczej czekam na jakiś update ze strony twórców aplikacji, aniżeli czegoś, co Apple miałby poprawiać. ;) To oczywiste.

P.S.
Dzięki za podanie skrótu cmd+2, nie znałem go ;)

A tak za ciosem, w Safari też ten skrót działa, a włącza strony zapisane w Bookmarks Bar. Nie wiem tylko jak włączyć pozycje dwucyfrowe, do 9 jest OK ale dalej już nie.

No jest pewnie jeszcze dużo takich skrótów, których nie znam, ale akurat ten łatwo "wyhaczyć" - wystarczy wejść w menu Widok i zobaczyć jakie tam są skróty przy danych pozycjach. To z Safari też znałem i też nie mam pojęcia jak wywołać "dwucyfrowe zakładki". Znając życie rozwiązanie jest pewnie albo banalnie proste, albo... nie ma takiej możliwości. :)

#104 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2009 - 12:34

Nie zauwazylem nic nowego, poza tym, ze 8800gt widzi moj monitor jako telewizor (wczesniej na ATI X1900 tez tak mialem, ale nie bylo ponizszego problemu) i max rozdzielczosc 1920x1080 przez co mam czarne paski na gorze i na dole i nie widze menu i pol docka. co moge z tym zrobic?

#105 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 14 maja 2009 - 13:44

Ja zauważyłem, że jak oglądam jakiś film na pełnym ekranie to wiatraczki wskakują mi na jakieś 4-5 tyś. obrotów i jest dość głośno. Ale nie wiem czy jest to jakoś bezpośrednio związane z aktualizacją

#106 dr.hammond

dr.hammond
  • 4 postów

Napisano 14 maja 2009 - 14:06

Po instalacji 10.5.7 mam problem z rozdzielczością ekranu. Komputer Macbook z GMA950 podłączam do monitora HPw2207h (22'') przez miniDV. Przed aktualizacją śmigał na rozdzielczości 1650 x 1050. Teraz nie widzi takiej rozdzielczości i wyświetla obraz w 1920 x 1080. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?

#107 desperat

desperat
  • 15 postów

Napisano 14 maja 2009 - 14:24

Po instalacji 10.5.7 mam problem z rozdzielczością ekranu. Komputer Macbook z GMA950 podłączam do monitora HPw2207h (22'') przez miniDV. Przed aktualizacją śmigał na rozdzielczości 1650 x 1050. Teraz nie widzi takiej rozdzielczości i wyświetla obraz w 1920 x 1080. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?

dosyc powszechny blad po tym uaktualnieniu. najprostsze rozwiazanie jakie znalazlem to ten program: [url=http://www.madrau.com/html/SRX/DL.shtml]Where can I download SwitchResX ?[/url]
pozwala ustawic recznie rozdzielczosc, a nawet po usunieciu tego softu komputer bedzie ja pamietal

#108 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 maja 2009 - 14:29

Po upgradzie przestał widzieć Drukarkę Samsunga ML-1640...

Już o tym piałem bo mam ML-2010P i owszem widzi ją ale tylko wtedy kiedy jest włączona.

#109 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 maja 2009 - 16:28

Już o tym piałem bo mam ML-2010P i owszem widzi ją ale tylko wtedy kiedy jest włączona.

HP F380 - również widzi tylko po włączeniu ale mi to akurat nie przeszkadza ;)

#110 Torin

Torin
  • 24 postów

Napisano 14 maja 2009 - 17:19

dosyc powszechny blad po tym uaktualnieniu. najprostsze rozwiazanie jakie znalazlem to ten program: Where can I download SwitchResX ?
pozwala ustawic recznie rozdzielczosc, a nawet po usunieciu tego softu komputer bedzie ja pamietal

Mam dokladnie to samo, ten sam monitor, ta sama karta.

Powszechny blad, ALE:
a) czemu mam placic za cos za co apple spieprzyl?
B) skoro powszechny czemu nie naprawia?
c) fakt przetestowalem switchresx, ale czcionki nie byly tak ostre jak na 10.5.6. Skoro apple niechce naprawic, niech rozda licencje...

Kombinowalem z czyszczeniem PRAMu, combo update po uprzednim naprawieniu uprawnien. Jakies inne sugestie?

#111 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2009 - 18:19

O jakiej licencji mowisz? SwitchresX jest raczej darmowy i mnie pomogl. Mysle ze jeszcze w tym tygodniu bedzie update

#112 szakalito

szakalito
  • 29 postów

Napisano 14 maja 2009 - 18:26

hej wszystkim no i mnie pokusilo i zainstalowalem update no i same problemy mam maca mini poprzedniej generacji podpietego do sony bravi 720p po zainstalowaniu updatu mam problem z kolorami i rozdzielczoscia... nie wyswietla mi poprawnie rozdzielczosci 720p no i kolory sa jakies wyblakle... czy ktos z Was spotkal sie z takim czyms? mozna odinstalowac ta poprawke? z gory dzieki za wszelka pomoc. :)

#113 Torin

Torin
  • 24 postów

Napisano 14 maja 2009 - 19:16

O jakiej licencji mowisz? SwitchresX jest raczej darmowy i mnie pomogl.
Mysle ze jeszcze w tym tygodniu bedzie update

shareware 10$

hej wszystkim
no i mnie pokusilo i zainstalowalem update no i same problemy

mam maca mini poprzedniej generacji podpietego do sony bravi 720p po zainstalowaniu updatu mam problem z kolorami i rozdzielczoscia... nie wyswietla mi poprawnie rozdzielczosci 720p no i kolory sa jakies wyblakle...

czy ktos z Was spotkal sie z takim czyms? mozna odinstalowac ta poprawke?

z gory dzieki za wszelka pomoc. :)

obstawiam, ze ten sam problem co u mnie i kolegi wyzej

#114 bobrownik

bobrownik
  • 141 postów
  • SkądNowy Dwór Maz.

Napisano 14 maja 2009 - 19:36

O jakiej licencji mowisz? SwitchresX jest raczej darmowy i mnie pomogl.
Mysle ze jeszcze w tym tygodniu bedzie update

mi też na razie ten programik pomógł, przy czym na moim mini zniknęła rozdzielczość 1920x1200, a największa 1920x1080 rozciąga ekran i wszystko wygląda niefajnie.

mam nadzieję, że dadzą jakiś update to naprawiający, bo się pochlastać można, żeby poprawka do systemu psuła go :/

#115 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 maja 2009 - 20:12

Jak zwykle, zabrakło czasu na przetestowanie wszystkiego... Nie da się kilku srok za ogon złapać.

#116 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 maja 2009 - 21:25

U mnie wszystko jest ok. Nie mam problemow na monitorze zewnetrznym nawet z duzymi rozdzialkami. Ogolnie system po update dziala szybciej, szybciej sie laduje i zamyka. Polecam przesiadke z Tigera.

#117 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 maja 2009 - 21:26

He, he ... ;)

#118 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 maja 2009 - 21:35

He, he ... ;)

Serio zawsze bylem zatwardzialym zwolennikiem Tigera. Wierz mi ;)

#119 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 maja 2009 - 22:39

A jak się zachowuje ekran zmiany użytkownika ? mam na myśli "Fast user switching". Czy pasek postępu przeładowania konta pasuje do pola, które ma zajmować ? w wersji 10.5.6 podczas takiej zmiany pasek postępu zaczyna obracać się razem z ekranem, a jednocześnie jest przesunięty w stosunku do pola, które jest mu przydzielone. Wygląda to bardzo paskudnie, zupełnie jak w kiepskich grach 3D, gdy coś nie pasuje, coś z czegoś wystaje, co nie powinno. Ogólnie wrażenie niedopracowania daje. Jak to wygląda w 10.5.7 ? Wiem, że to nie wpływa na pracę systemu, ale wpływa na mój odbiór całości.

#120 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 15 maja 2009 - 22:41

nie tylko sprzet... robia juz w chinach..., ta aktualizacja jest z pewnoscia ;-) made in china.. wnioskuje ze zapatrzyli sie na szanowna konkurencje od windowsa. Wlasciwie mozna sie bylo tego spodziewac... niedlugo bedziemy mowic ze nie tylko stary sprzet audio byl wspanialy (jak byl made in japan), albo ze..." kiedys to Volvo albo Jaguar robily samochody....." ...Apple tez kiedys robilo fajne komputery... nie chcialbym tutaj byc prorokiem, ale widac jak na dloni gdzie taka polityka prowadzi..,

#121 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 maja 2009 - 22:43

Spoko, Apple czyta sporo podobnych opinii i napewno nie są wobec nich obojętni.

#122 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 15 maja 2009 - 23:01

Po tym update mój MacBook zamiast zasypiać gdy go zamknę, zapala diodę i rozkręca wiatrak na maxa. Kiedy go otwieram, ekran jest wyłączony i nie można go w żaden sposób włączyć. Pomaga tylko wymuszone wyłączenie komputera. Jakby tego było mało, to włącza się bez "gongu" i za chwilę sam robi restart, po czym uruchamia się już normalnie.

#123 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 maja 2009 - 23:03

ja na swoim mini nie zaobserwowałem niczego złego. W każdym razie jestem zadowolny z 10.5.7

#124 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 maja 2009 - 23:04

Hypvent: Reset pramu.

#125 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 16 maja 2009 - 00:32

U mnie po aktualizacji nareszcie skończył się problem z wyłączaniem Maila - zawsze musiałem mu force quit robić, bo normalnie nie szło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych